Věděli jste, že hrušky jsou bohaté na vlákninu, vitamín C a vitamin K?
Jsou také zdrojem minerálů, jako je měď a draslík.
Vyzkoušejte naše skvělé recepty na zavařování hrušek a dopřejte si tuto zdravou pochoutku kdykoli na ni budete mít chuť.
Dobrou chuť!
Nálev na zavařování
Základem nálevu je cukr a voda – jejich množství upravujeme podle potřeby. Uvedené množství je počítáno na asi 6 kilogramů hrušek.
Budete potřebovat
- 2 ¼ hrnku cukru
- 5 ¼ hrnku vody
- 1 lžíce kyseliny citronové
Postup přípravy
- Vodu nalijte do hrnce odpovídající velikosti.
- Jakmile voda začne vřít, přisypejte cukr a kyselinu citronovou.
- Vařte do doby, než se cukr úplně rozpustí.
Konzervování hrušek v troubě
Hrušky si jednoduše můžete zakonzervovat i v troubě. S naším receptem je to hračka!
Budete potřebovat
- hrušky
- nálev
- zavařovací sklenice
- noviny nebo utěrku
- hluboký plech
Postup přípravy
- Sterilizujte zavařovací sklenice a připravte nálev.
- Troubu si předehřejte na 150 stupňů Celsia.
- Hrušky umyjte a zbavte nechtěných částic.
- Překrojte je na čtvrtiny a vložte do sklenic.
- Dle chuti můžete do sklenic k hruškám přidat skořici, hřebíček nebo část vanilkového lusku.
- Poté hrušky přelijte vychladlým nálevem až po okraj.
- Pečlivě sklenice uzavřete víčkem a dejte na plech vyložený novinami nebo utěrkou.
- Sklenice skládejte dál od sebe a podlijte je vodou.
- Pečeme asi 20 minut.
- Můžete taky zkusit variantu, kdy sklenice uzavřete víčkem až po vytažení z trouby – víčko ihned přilne ke sklenici.
- Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout do druhého dne.
- Následně je uložte do vhodného místa – komora by měla být tmavá a chladná.

Máme pro vás i tradiční recepty na zavařování rybízu aneb jak zatočit se záplavou tohoto zdravého ovoce!
Klasické zavařování hrušek
Vyzkoušejte i náš jednoduchý recept na zavařování hrušek v zavařovacím hrnci!
Budete potřebovat
- hrušky
- nálev
- zavařovací hrnec s teploměrem
- zavařovací sklenice
Postup přípravy
- Hrušky důkladně umyjte a osušte.
- Nezapomeňte je oloupat od slupky – můžete využít škrabku na zeleninu.
- Odstraňte stopky a každou hrušku rozkrojte na polovinu.
- Zbavte je vnitřních jader a jadřinců.
- Hrušky namočte do vody s citronovou šťávou, která zabraňuje jejich zhnědnutí.
- Připravte si cukrový sirup neboli nálev s jednou částí cukru na dvě části vody.
- Hrušky dávejte do připravených zavařovacích sklenic a přidejte k nim skořici, hřebíček nebo zázvor.
- Do sklenic nalijte nálev a pečlivě zavíčkujte.
- Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly celé ponořené.
- Vařte asi 20 minut na 85 stupňů.
- Poté je vyndejte z hrnce a dnem je otočte vzhůru – pokládejte na utěrku.
- Nechte vychladnout – nejlépe přes noc a pak je uskladněte.

Nakládané hrušky bez cukru
Tato forma zavařování je vhodná i pro diabetiky – neobsahuje žádný přidaný cukr, pouze ten přirozený z hrušek.
Budete potřebovat
- hrušky
- vodu
- špetku soli – udrží hrušky tvrdší a šťavnaté
Postup přípravy
- Hrušky si nejdříve očistěte, oloupejte, nakrájejte na požadované kousky a zbavte jader.
- Mezitím si převařte vodu a nechte ji vychladnout.
- Do předem nachystaných sklenic začněte hrušky pokládat a do každé sklenice dejte malinko soli.
- Přelijte je převařenou vodou a zavíčkujte.
- Dále postupujte jako při klasickém zavařování – vařte na 85 stupňů asi 20 minut.
- Po vyndání je přetočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Vyzkoušejte i naše recepty na zavařování červené řepy a uchovejte si ji po celý rok. Její blahodárné účinky se jistě podepíší na zdraví.
Objevte podobné tipy
Konzervování hrušek s rumem
Tento způsob zavařování není vhodný pro děti, protože obsahuje alkohol, nicméně se jedná o naprosto lahodný způsob, jak si hrušky uchovat.
Budete potřebovat
- 4 hrnky pomerančového džusu
- 8 hrušek
- 2 hrnky vody
- ¼ hrnku cukru
- 2 tyčinky skořice
- 80 mililitrů rumu Captain Morgan
Množství surovin upravte dle množství hrušek.
Postup přípravy
- Začněte mytím a sterilizací sklenic.
- Nalijte pomerančový džus do velké mísy.
- Hrušky očistěte, nakrájejte na plátky nebo malé kostky a vložte je do mísy s džusem.
- Mezitím si připravte lehký nálev kombinací vody a cukru – cukru spíše uberte, hrušky obsahují svůj vlastní cukr a v alkoholu je ho taky dost.
- Hrušky naskládejte do sklenic, přidejte skořici, rum a zalijte je nálevem.
- Pečlivě je zavřete víčky a vložte do zavařovacího hrnce.
- Vařte po dobu 20 minut na 80 stupňů.
- Po vytažení z hrnce je otočte víčkem směrem dolů a nechte vychladnout.

Zavařování hrušek v myčce
Zavařování v myčce je tak trochu netradiční způsob, ale je jednoduchý a opravdu účinný.
Budete potřebovat
- hrušky
- nálev
Postup přípravy
- Připravte si sklenice – sterilizujte je. (volte sklenice spíše větší i menší)
- Hrušky omyjte, očistěte a nakrájejte na poloviny – zbavte jadřinců.
- Mezitím si připravte i nálev.
- Hrušky vkládejte do sklenic, přidat k nim můžete skořici, hřebíček nebo vanilkový lusk – podle libosti.
- Zalijte je nálevem a pečlivě uzavřete víčkem.
- Do spodní části myčky naskládejte sklenice vyšší asi 1 centimetr od sebe.
- Do horní části dávejte ty menší.
- Důležité je, aby všechny sklenice stály rovně.
- Zapněte myčku na nejdelší program ( teplota vody by měla být asi 75 – 80 stupňů) a nechte jej dojet do konce.
- Sklenice vyndejte a otočte dnem vzhůru – nechte vychladnout.

Inspirujte se také našimi recepty na nakládanou kukuřici, po kterých se bude olizovat!
Konzervování hrušek v mikrovlnné troubě
Ano, i v mikrovlnné troubě si můžete hrušky připravit k uchování. Vyzkoušejte to i vy!
Budete potřebovat
- hrušky
- nálev
- sklenice
- plastová miska
Postup přípravy
- Hrušky si očistěte a nakrájejte na požadovanou velikost.
- Postupně je vkládejte do sterilizovaných sklenic a přidejte podle chuti například skořici nebo zázvor.
- Zalijte je připraveným nálevem z cukru a vody.
- Zadělejte sklenice víčky a pořádně utáhněte.
- Do mikrovlnné trouby vložte plastovou misku, do které sklenici postavíte – slouží jako ochrana proti vytečení.
- Mikrovlnnou troubu nastavte na 700 Wattů a zapněte časovač na 6 minut – s každou sklenicí navíc zdvojnásobte čas.
- Po vytažení sklenice klasicky postavte dnem vzhůru a nechte je vychladnout.

Další metody zpracování hrušek k jejich uchování
Místo tradičního zavařování můžete zkusit i výrobu hruškového chutney nebo se dětem zavděčit sladkou hruškovou marmeládou.
Hrušková marmeláda
Budete potřebovat
- 8 hrušek
- 2 ½ hrnku cukru krystal
- 1 šálek čerstvě nastrouhaného zázvoru
- šťáva ze tří limetek
- nastrouhaná limetková kůra
Postup přípravy
- Hrušky umyjte, očistěte, oloupejte a nakrájejte je na malé kousíčky.
- Poté dejte do hrnce všechny ingredience a přiveďte k varu.
- Začněte pomalým zahříváním – důležité je, aby se rozpustil cukr.
- Celá směs se vaří asi 15 minut za stálého míchání – dokud nezhoustne.
- Vzniklou marmeládu dejte do sklenic a dobře víčka utáhněte.
- Vložte do hrnce s vodou a vařte dalších 10 minut.
- Nakonec je vytáhněte a otočte dnem vzhůru.
- Je dobré sklenice zkontrolovat, zda jsou dobře uzavřené.
- Nechte vychladit a uskladněte.

Máme pro vás i další originální recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!
Hruškové chutney
Toto chutney je skvělé jako přílohová omáčka prakticky ke každému jídlu.
Budete potřebovat
- 200 g třtinového cukru
- 200 ml octa
- 100 ml jablečného moštu
- 1 badyán
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 červené cibule – nasekané na kousky
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 10 hrušek – oloupané a nakrájené na kostičky
- trochu chilli
- 50 g rozinky
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci smíchejte cukr, ocet, jablečný mošt, badyán, kmín, červenou cibulku a zázvor a přiveďte k varu.
- Přidejte hrušky a chilli a vařte 40 minut, dokud šťáva není sirupovitá a hrušky se nerozvaří. Vmíchejte rozinky a nechte směs vychladnout.
- Naplňte směsí sterilizované sklenice, které předem dostatečně nahřejeme.
- Necháme vychladnout a skladujeme.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!