Zavařujeme hrušky: dopřejte si je po celý rok

Věděli jste, že hrušky jsou bohaté na vlákninu, vitamín C a vitamin K?

Jsou také zdrojem minerálů, jako je měď a draslík.

Aby je člověk mohl jíst po celý rok, zavařování hrušek se stalo nejčastější úpravou.

Nechte se inspirovat recepty a udělejte si zásoby na celý rok.

Nálev na zavařování

Základem nálevu je cukr a voda – jejich množství upravujeme podle potřeby. Uvedené množství je počítáno na asi 6 kilogramů hrušek.

Budete potřebovat

  • 2 ¼ hrnku cukru
  • 5 ¼ hrnku vody
  • 1 lžíce kyseliny citronové

Postup přípravy

  • Vodu nalijte do hrnce odpovídající velikosti.
  • Jakmile voda začne vřít, přisypejte cukr a kyselinu citronovou.
  • Vařte do doby, než se cukr úplně rozpustí.

Zavařování hrušek v troubě

Budete potřebovat

  • hrušky
  • nálev
  • zavařovací sklenice
  • noviny nebo utěrku
  • hluboký plech

Postup přípravy

  • Sterilizujte zavařovací sklenice a připravte nálev.
  • Troubu si předehřejte na 150 stupňů Celsia.
  • Hrušky umyjte a zbavte nechtěných částic.
  • Překrojte je na čtvrtiny a vložte do sklenic.
  • Dle chuti můžete do sklenic k hruškám přidat skořici, hřebíček nebo část vanilkového lusku.
  • Poté hrušky přelijte vychladlým nálevem až po okraj.
  • Pečlivě sklenice uzavřete víčkem a dejte na plech vyložený novinami nebo utěrkou.
  • Sklenice skládejte dál od sebe a podlijte je vodou.
  • Pečeme asi 20 minut.
  • Můžete taky zkusit variantu, kdy sklenice uzavřete víčkem až po vytažení z trouby – víčko ihned přilne ke sklenici.
  • Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout do druhého dne.
  • Následně je uložte do vhodného místa – komora by měla být tmavá a chladná.
zdroj: eatingforyou.com.au

Klasické zavařování hrušek

Budete potřebovat

  • hrušky
  • nálev
  • zavařovací hrnec s teploměrem
  • zavařovací sklenice

Postup přípravy

  • Hrušky důkladně umyjte a osušte.
  • Nezapomeňte je oloupat od slupky – můžete využít škrabku na zeleninu.
  • Odstraňte stopky a každou hrušku rozkrojte na polovinu.
  • Zbavte je vnitřních jader a jadřinců.
  • Hrušky namočte do vody s citronovou šťávou, která zabraňuje jejich zhnědnutí.
  • Připravte si cukrový sirup neboli nálev  s jednou částí cukru na dvě části vody.
  • Hrušky dávejte do připravených zavařovacích sklenic a přidejte k nim skořici, hřebíček nebo zázvor.
  • Do sklenic nalijte nálev a pečlivě zavíčkujte.
  • Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly celé ponořené.
  • Vařte asi 20 minut na 85 stupňů.
  • Poté je vyndejte z hrnce a dnem je otočte vzhůru – pokládejte na utěrku.
  • Nechte vychladnout – nejlépe přes noc a pak je uskladněte.

zdroj: www.southernkitchen.com

Zavařování hrušek bez cukru

Tato forma zavařování je vhodná i pro diabetiky – neobsahuje žádný přidaný cukr, pouze ten přirozený z hrušek.

Budete potřebovat

  • hrušky
  • vodu
  • špetku soli – udrží hrušky tvdší a šťavnaté

Postup přípravy

  • Hrušky si nejdříve očistěte, oloupejte, nakrájejte na požadované kousky a zbavte jader.
  • Mezitím si převařte vodu a nechte ji vychladnout.
  • Do předem nachystaných sklenic začněte hrušky pokládat a do každé sklenice dejte malinko soli.
  • Přelijte je převařenou vodou a zavíčkujte.
  • Dále postupujte jako při klasickém zavařování – vařte na 85 stupňů asi 20 minut.
  • Po vyndání je přetočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
zdroj: thisnzlife.co.nz

Zavařování hrušek s rumem

Tento způsob zavařování není vhodný pro děti.

Budete potřebovat

  • 4 hrnky pomerančového džusu
  • 8 hrušek
  • 2 hrnky vody
  • ¼ hrnku cukru
  • 2 tyčinky skořice
  • 80 mililitrů rumu Captain Morgan

Množství surovin upravte dle množství hrušek.

Postup přípravy

  • Začněte mytím a sterilizací sklenic.
  • Nalijte pomerančový džus do velké mísy.
  • Hrušky očistěte, nakrájejte na plátky nebo malé kostky a vložte je do mísy s džusem.
  • Mezitím si připravte lehký nálev kombinací vody a cukru – cukru spíše uberte, hrušky obsahují svůj vlastní cukr a v alkoholu je ho taky dost.
  • Hrušky naskládejte do sklenic, přidejte skořici, rum a zalijte je nálevem.
  • Pečlivě je zavřete víčky a vložte do zavařovacího hrnce.
  • Vařte po dobu 20 minut na 80 stupňů.
  • Po vytažení z hrnce je otočte víčkem směrem dolů a nechte vychladnout.
zdroj: www.sustainablecooks.com

Zavařování hrušek v myčce

Zavařování v myčce je velmi netradiční způsob, ale je jednoduchý a opravdu účinný.

Budete potřebovat

  • hrušky
  • nálev

Postup přípravy

  • Připravte si sklenice – sterilizujte je. (volte sklenice spíše větší i menší)
  • Hrušky omyjte, očistěte a nakrájejte na poloviny – zbavte jadřinců.
  • Mezitím si připravte i nálev.
  • Hrušky vkládejte do sklenic, přidat k nim můžete skořici, hřebíček nebo vanilkový lusk – podle libosti.
  • Zalijte je nálevem a pečlivě uzavřete víčkem.
  • Do spodní části myčky naskládejte sklenice vyšší asi 1 centimetr od sebe.
  • Do horní části dávejte ty menší.
  • Důležité je, aby všechny sklenice stály rovně.
  • Zapněte myčku na nejdelší program ( teplota vody by měla být asi 75 – 80 stupňů) a nechte jej dojet do konce.
  • Sklenice vyndejte a otočte dnem vzhůru – nechte vychladnout.
zdroj: larnidavies.com

Zavařování hrušek v mikrovlnné troubě

Budete potřebovat

  • hrušky
  • nálev
  • sklenice
  • plastová miska

Postup přípravy

  • Hrušky si očistěte a nakrájejte na požadovanou velikost.
  • Postupně je vkládejte do sterilizovaných sklenic a přidejte podle chuti například skořici nebo zázvor.
  • Zalijte je připraveným nálevem z cukru a vody.
  • Zadělejte sklenice víčky a pořádně utáhněte.
  • Do mikrovlnné trouby vložte plastovou misku, do které sklenici postavíte – slouží jako ochrana proti vytečení.
  • Mikrovlnnou troubu nastavte na 700 Wattů a zapněte časovač na 6 minut – s každou sklenicí navíc zdvojnásobte čas.
  • Po vytažení sklenice klasicky postavte dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
zdroj: lakecounty.com

Další metody zavařování

Místo tradičního zavařování můžete zkusit i výrobu hruškového chutney nebo se dětem zavděčit sladkou hruškovou marmeládou.

Hrušková marmeláda

Budete potřebovat

  • 8 hrušek
  • 2 ½ hrnku cukru krystal
  • 1 šálek čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • šťáva ze tří limetek
  • nastrouhaná limetková kůra

Postup přípravy

  • Hrušky umyjte, očistěte, oloupejte a nakrájejte je na malé kousíčky.
  • Poté dejte do hrnce všechny ingredience a přiveďte k varu.
  • Začněte pomalým zahříváním – důležité je, aby se rozpustil cukr.
  • Celá směs se vaří asi 15 minut za stálého míchání – dokud nezhoustne.
  • Vzniklou marmeládu dejte do sklenic a dobře víčka utáhněte.
  • Vložte do hrnce s vodou a vařte dalších 10 minut.
  • Nakonec je vytáhněte a otočte dnem vzhůru.
  • Je dobré sklenice zkontrolovat, zda jsou dobře uzavřené.
  • Nechte vychladit a uskladněte.
hrušková marmeláda
zdroj: foodfromportugal.com

Hruškové chutney

Toto chutney je skvělé jako přílohová omáčka prakticky ke každému jídlu.

Budete potřebovat

  • 200 g třtinového cukru
  • 200 ml octa
  • 100 ml jablečného moštu
  • 1 badyán
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 červené cibule – nasekané na kousky
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 10 hrušek – oloupané a nakrájené na kostičky
  • trochu chilli
  • 50 g rozinky

Postup přípravy

  • Ve velkém hrnci smíchejte cukr, ocet, jablečný mošt, badyán, kmín, červenou cibulku a zázvor a přiveďte k varu.
  • Přidejte hrušky a chilli a vařte 40 minut, dokud šťáva není sirupovitá a hrušky se nerozvaří. Vmíchejte rozinky a nechte směs vychladnout.
  • Naplňte směsí sterilizované sklenice, které předem dostatečně nahřejeme.
  • Necháme vychladnout a skladujeme.
hruškové chutney
zdroj: recipecommunity.com.au

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.