10 nejlepších receptů na konzervování jablek aneb jak si je vychutnat po celý rok. Inspirujte se!

Jablka se mohou zdát obyčejným ovocem, ale není tomu tak.

Věděli jste, kolik vitamínů a prospěšných látek obsahují?

Dodávají nám třeba rozpustnou vlákninu, která napomáhá snížit cholesterol v krvi.

Máte zahradu plnou plodících jabloní?

Vyčkejte si na domácí jablíčka a inspirujte se našimi recepty na zavařování jablek, na kterých si pochutnáte!

Nálev na zavařování jablek

Připravte si základní nálev na zavařování jablek, s kterým bude jejich uchovávání hračka!

Budete potřebovat

  • jablka
  • cukr krystal

Postup přípravy

  • V dostatečně velkém hrnci si přiveďte vodu k varu.
  • Přisypejte cukr a vařte do doby, než se úplně rozpustí.

Konzervování strouhaných jablek

Zdá se vám poněkud divné uchovávat strouhaná jablka? Hotová zavařenina je pro mnohé mnohem lepší než například jablečná marmeláda. Vyzkoušejte a uvidíte.

Budete potřebovat

  • 1,5 kg jablek
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • ¼ hrnku cukru krystal
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička kyseliny citronové

Postup přípravy

  • Připravte si zavařovací hrnec a zavařovací sklenice s víčky.
  • Na velkou mísu položte cedník s jemnou strukturou a nastrouhaná jablka přes něj přeceďte.
  • K jablkům přidejte 2 lžičky hnědého cukru a jemně promíchejte – aby se spojily.
  • Zcezená jablka dejte do čisté utěrky nebo plátýnka a vymačkejte z nich zbylou šťávu.
  • Tuto šťávu dejte do hrnce a přidejte k ní cukr krystal a zbytek ingrediencí kromě kyseliny citronové.
  • Jakmile se cukr rozpustí, přidejte jablka. Vařte po dobu 5-6 minut, dokud se kousky jablek nerozpadnou.
  • Odstraňte zbylou šťávu.
  • Rozdělte kyselinu citronovou do sklenic – zabraňuje zhnědnutí jablek a přidejte horká jablka.
  • Pořádně zavíčkujte a vařte ve vodní lázni po dobu 25 minut.
  • Poté nechte sklenice stát v teplé vodě dalších 5 minut.
  • Vyjměte sklenice a položte je na utěrku dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Skladujte na chladném a tmavém místě – trvanlivost je 1 rok.
Nakládaná strouhaná jablka v zavařovacích sklenicích.
zdroj: www.simplebites.net

Inspirujte se i našimi recepty na zavařování rajčat. Pochutnáte si!

Zavařování jablek v troubě

Jablka si můžete jednoduše zavařit v troubě. Inspirujte se naším receptem!

Budete potřebovat

  • jablka
  • nálev
  • koření (skořice, hřebíček, badyán)

Postup přípravy

  • Připravte si velký hrnec nebo misku s okyselenou vodou (přidáním citrónové šťávy nebo kyseliny askorbové) .
  • Jablka omyjte, oloupejte, zbavte se jádra.
  • Pracujte tak, aby oloupané jablko nikdy nezůstalo dlouho mimo vodu, aby nedošlo k zabarvení.
  • Nakrájené plátky jablek vložte do velké nádoby.
  • Na každé 2 kg  jablek v hrnci přidejte 1/2 litru vody.
  • Přiveďte k varu a nechte vařit 5 minut.
  • Jablka dejte do předem připravených zavařovacích sklenic – sterilizujte je před zavařováním.
  • Podle libosti můžete k jablkům přidat například kousek skořice, badyánu nebo hřebíčku.
  • Do sklenic doplňte vodu z blanšírování – pokud je jí málo, můžete dolét vroucí vodou.
  • Sklenice uzavřete víčky a vložte je do hlubokého plechu – vyložte plech utěrkou.
  • Sklenice podlijte vodou a vložte plech do trouby na 20 minut.
  • Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte do dalšího dne vychladnout.
Nakládaná jablka v zavařovacích sklenicích.
zdroj: preservingfoodathome.com

Konzervování jablek klasickým způsobem

Pokud vlastníte zavařovací hrnec, vyzkoušejte tento recept na tradiční zavařování jablek.

Budete potřebovat

  • jablka
  • nálev

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte cukernatý nálev.
  • Jablka umyjte, zbavte jader, oloupejte je a nakrájejte na čtvrtiny.(Pokud vám nevadí slupka, loupat je nemusíte.)
  • Vložte je do hrnce, zalijte vodou a vařte 2-3 minuty – jablka musí změknout.
  • Naplňte jimi zavařovací sklenice, můžete k nim přidat třeba skořici nebo hřebíček.
  • Zalijte je vychladlým nálevem a pořádně víčka utáhněte.
  • Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, dolijte vodu tak, aby byly sklenice pod vodou.
  • Vařte při 80 stupních asi 20 minut.
  • Poté je nechte 5 minut odstát a po vytažení je překlopte víčkem směrem dolů a nechte vychladnout.
  • Skladujte v temné a chladné místnosti.
Nakládaná celá jablíčka ve sklenici.
zdroj: theviewfromgreatisland.com

Zavařování jablek na štrúdl

Štrúdl patří mezi oblíbené moučníky české kuchyně. Naložte si jablíčka, která pak do něj můžete jednoduše použít.

Budete potřebovat

  • jablka
  • cukr krystal

Postup přípravy

  • Jablka pečlivě očistěte, rozkrojte a zbavte jadřinců a zbavte je slupky.
  • Jablka nastrouhejte nebo je nakrájejte na slabé plátky – záleží na vkusu
  • Z těchto připravených jablek vymačkejte šťávu – nejlépe za použití čistého plátna nebo utěrky.
  • Posypte je cukrem (cukr můžete smíchat i s vanilkovým cukrem).
  • Tuto směs naplňte – spíše natlačte do zavařovacích sklenic.
  • Víčka pořádně utáhněte a dejte je vařit asi na 20 minut.
  • Po vytažení sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Nakládaná jablka v zavařovacích sklenicích a vedle položená čerstvá jablka.
zdroj: www.reformationacres.com

Máme pro vás vynikající recepty na štrúdl! Užijte si sladké i slané varianty.

Nakládaná jablka bez cukru

Tento způsob zavařování je skutečně jednoduchý a nehledejte v něm žádnou vědu – jednoduše jablka uvaříte ve své vlastní šťávě.

Budete potřebovat

  • jablka
  • převařenou vodu

Postup přípravy

  • Jablka očistěte a nakrájejte na požadovanou velikost – můžete je i oloupat, záleží na vaší chuti.
  • Vložte je do hrnce, přidejte vodu a vařte asi 3 minuty, aby změkly.
  • Vychladlé jablka dejte do zavařovacích sklenic, přelijte je zbylou vodou a zavíčkujte – pokud je vody málo, dolejte vodou převařenou.
  • V zavařovacím hrnci vařte na 80 stupňů po dobu 20 minut.
  • Jakmile je vaření u konce, nechte je ještě 10 minut odstát.
  • Poté je vytáhněte a víčkem je otočte dolů.
  • Nechte do druhého dne vychladnout.
Nakládané plátky jablek v zavařovacích sklenicích.
zdroj: homegrown.org

Zavařování jablek na sucho

Jablka si můžete připravit na horší časy i takzvaně na sucho. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept!

Budete potřebovat

  • jablka

Postup přípravy

  • Jablka umyjte a zbavte nečistot.
  • Nakrájejte je na opravdu malé kousíčky nebo je nastrouhejte.
  • Jablka nejdříve povařte 2-3 minuty v hrnci s vodou.
  • Poté z nich vymačkejte veškerou šťávu.
  • Do sklenic je dávejte tak, aby nikde nebyly mezery – vzduchové bubliny, ve sklenici musí být opravdu na těsno – proto jsou lepší jablka strouhané.
  • Pořádně zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce.
  • Vařte asi 20 minut – jablka si pustí svou šťávu, která jim dopomůže k jejich zavaření.
  • Nechte je vychladnout a poté uskladněte v temné a chladné místnosti.
Čerstvá jablka položená na židli.
zdroj: storey.com

Konzervování jablek v mikrovlnce

Pokud máte v kuchyni mikrovlnnou troubu, zavařte si jablíčka právě v ní.

Budete potřebovat

  • jablka
  • nálev
  • koření – skořice, badyán, hřebíček
  • plastová miska

Postup přípravy

  • Jablka očistěte, oloupejte a nakrájejte na osminky.
  • Vložte je do hrnce, zalijte vodou a vařte 3 minuty.
  • Poté je nechte vychladnout a připravte si nálev.
  • Do předem připravených sterilizovaných sklenic vložte jablka spolu s tyčinkou skořice nebo hřebíčku.
  • Sklenice doplňte nálevem a zavíčkujte.
  • Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší výkon – obvykle 700 Wattů.
  • Do mikrovlnky vložte plastovou misku, do které dejte zavařovací sklenici.
  • Časovač nastavte na 6 minut – pokud dáváte sklenice dvě, časovač zapněte na 12 minut.
  • Poté sklenice vyndejte a otočte je dnem vzhůru – nechte je vychladnout do dalšího dne.
Nakládaná jablka v zavařovacích sklenicích.
zdroj: oldworldgardenfarms.files.wordpress.com

Inspirujte se těmi nejlepšími recepty na nakládané višně. Je to delikatesa!

Jiné způsoby uchování jablek

Existuje i spoustu dalších způsobů, jak si uchovat jablka po celý rok. Přinášíme vám jen některé z nich.

Jablečný ocet

Budete potřebovat

  • 3 celá jablka nebo kousky asi z 6 jablek
  • 2 lžíce cukru
  • 3 hrnky převařené vody
  • velkou skleněnou nádobu
  • papírová utěrka a gumička

Postup přípravy

  • Jablka umyjte a nakrájejte je na kousky a vsypte je do připravené nádoby.
  • Smíchejte cukr s 1 hrnkem vody a směs nalijte na jablka – přidejte více vody, aby jablka byla celá ponořená asi 1 centimetr od okraje.
  • Nádobu zakryjte papírovou utěrku a zajistěte ji gumičkou.
  • Pokud se většina jablek dostala na hladinu vody, přidejte k nim velké listy například zelí – zabráníte tvorbě plísní.
  • Nádobu umístěte do teplé spížky po dobu 2 týdnů.
  • Poté slijte vodu a kousky jablek vyhoďte.
  • Do stejné nádoby vraťte zcezenou vodu zpátky, zakryjte a opět uložte do spíže.
  • Po dobu 4 týdnů vodu občas promíchejte.
  • Jakmile po 4 týdnech dosáhne ocet požadované kyselosti, nalijte jej do menších sklenic a můžete ho začít používat.
Ocet z jablek ve skleněné láhvi a vedle položená čerstvá jablka.
zdroj: bodyandsoul.com.au

Ruská jablka

Pro tento recept vybírejte jablka žlutá nebo zelená.

Budete potřebovat

  • hrst lístků máty
  • převařená voda (asi 8 šálků)
  • 2 lžíce žitné mouky
  • 2 lžíce naklíčené (sladové) žitné mouky
  • 1/2 lžíce soli
  • 1/2 šálku medu
  • 1-2 lžíce kváskového startéru – doporučeno je žito

Postup přípravy

  • Jablka umyjte a spolu s mátou je vložte na dno skleněné nádoby.
  • Pokuste se jablka nějak zatížit, aby zůstaly pod okrajem nádoby.
  • Abyste věděli, kolik vody potřebujete na omáčku, nalijte ji do sklenice s jablky a poté zpět do hrnce.
  • Přidejte žitnou a naklíčenou žitnou mouku a dobře promíchejte metličkou.
  • Přidat sůl a přiveďte k varu za stálého míchání.
  • Přidejte med a zamíchejte, aby se rozpustil.
  • Do směsi přidejte žitný kvásek a míchejte dokud se nerozpustí.
  • Nalijte směs na jablka tak, aby směs byla několik centimetrů nad jablky.
  • Pevně ​​přikryjte. Nechte kvasit 5-6 dnů při pokojové teplotě.
  • Dvakrát denně (nebo častěji, pokud je to možné) odstraňte bílou pěnou, která se tvoří na okraji nádoby.
  • Pokud zjistíte, že hladina vody klesá, můžete přidat více vody (vařené a chlazené) – stává se to proto, že jablka vodu absorbují.
  • Dejte je do lednice a nechte je tam 30-60 dní.
  • Uchovávejte v chladničce až jeden rok.
Celá ruská jablka na talířku.
zdroj: beetsandbones.com

Jablečný kompot

Vyzkoušejte tento luxusní kompot z jablek s hřebíčkem a skořicí.

Budete potřebovat

  • 5 jablek
  • 5 hřebíčků
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/3 šálku krystalového cukru
  • 2 plátky citronu
  • 2 šálky vody

Postup přípravy

  1. Jablka oloupejte a rozpůlte.
  2. Vykrojte jádřince a jablka nakrájejte zhruba na stejně velké měsíčky.
  3. Vložte jablka do hrnce a zalijte teplou vodou.
  4. Přidejte cukr, hřebíček, skořici a citron.
  5. Přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum.
  6. Hrnec přikryjte pokličkou a pomalu vařte, dokud plátky jablek nezměknou.
  7. To trvá asi 15 minut.
  8. Hotový jablečný kompot podávejte teplý jako svačinu.
Kompot z jablek servírovaný v misce s vedle položenou lžičkou.
zdroj: cooklikeczechs.com

Je libo také recepty na nakládané vepřové maso? Je to skvělá volba pro všechny “masožravce”!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X