Jablka se mohou zdát obyčejným ovocem, ale není tomu tak.
Věděli jste, kolik vitamínů a prospěšných látek obsahují?
Dodávají nám třeba rozpustnou vlákninu, která napomáhá snížit cholesterol v krvi.
Máte zahradu plnou plodících jabloní?
Vyčkejte si na domácí jablíčka a inspirujte se našimi recepty na zavařování jablek, na kterých si pochutnáte!
Nálev na zavařování jablek
Připravte si základní nálev na zavařování jablek, s kterým bude jejich uchovávání hračka!
Budete potřebovat
- jablka
- cukr krystal
Postup přípravy
- V dostatečně velkém hrnci si přiveďte vodu k varu.
- Přisypejte cukr a vařte do doby, než se úplně rozpustí.
Konzervování strouhaných jablek
Zdá se vám poněkud divné uchovávat strouhaná jablka? Hotová zavařenina je pro mnohé mnohem lepší než například jablečná marmeláda. Vyzkoušejte a uvidíte.
Budete potřebovat
- 1,5 kg jablek
- 2 lžičky hnědého cukru
- ¼ hrnku cukru krystal
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička kyseliny citronové
Postup přípravy
- Připravte si zavařovací hrnec a zavařovací sklenice s víčky.
- Na velkou mísu položte cedník s jemnou strukturou a nastrouhaná jablka přes něj přeceďte.
- K jablkům přidejte 2 lžičky hnědého cukru a jemně promíchejte – aby se spojily.
- Zcezená jablka dejte do čisté utěrky nebo plátýnka a vymačkejte z nich zbylou šťávu.
- Tuto šťávu dejte do hrnce a přidejte k ní cukr krystal a zbytek ingrediencí kromě kyseliny citronové.
- Jakmile se cukr rozpustí, přidejte jablka. Vařte po dobu 5-6 minut, dokud se kousky jablek nerozpadnou.
- Odstraňte zbylou šťávu.
- Rozdělte kyselinu citronovou do sklenic – zabraňuje zhnědnutí jablek a přidejte horká jablka.
- Pořádně zavíčkujte a vařte ve vodní lázni po dobu 25 minut.
- Poté nechte sklenice stát v teplé vodě dalších 5 minut.
- Vyjměte sklenice a položte je na utěrku dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte na chladném a tmavém místě – trvanlivost je 1 rok.

Inspirujte se i našimi recepty na zavařování rajčat. Pochutnáte si!
Zavařování jablek v troubě
Jablka si můžete jednoduše zavařit v troubě. Inspirujte se naším receptem!
Budete potřebovat
- jablka
- nálev
- koření (skořice, hřebíček, badyán)
Postup přípravy
- Připravte si velký hrnec nebo misku s okyselenou vodou (přidáním citrónové šťávy nebo kyseliny askorbové) .
- Jablka omyjte, oloupejte, zbavte se jádra.
- Pracujte tak, aby oloupané jablko nikdy nezůstalo dlouho mimo vodu, aby nedošlo k zabarvení.
- Nakrájené plátky jablek vložte do velké nádoby.
- Na každé 2 kg jablek v hrnci přidejte 1/2 litru vody.
- Přiveďte k varu a nechte vařit 5 minut.
- Jablka dejte do předem připravených zavařovacích sklenic – sterilizujte je před zavařováním.
- Podle libosti můžete k jablkům přidat například kousek skořice, badyánu nebo hřebíčku.
- Do sklenic doplňte vodu z blanšírování – pokud je jí málo, můžete dolét vroucí vodou.
- Sklenice uzavřete víčky a vložte je do hlubokého plechu – vyložte plech utěrkou.
- Sklenice podlijte vodou a vložte plech do trouby na 20 minut.
- Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte do dalšího dne vychladnout.

Konzervování jablek klasickým způsobem
Pokud vlastníte zavařovací hrnec, vyzkoušejte tento recept na tradiční zavařování jablek.
Budete potřebovat
- jablka
- nálev
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte cukernatý nálev.
- Jablka umyjte, zbavte jader, oloupejte je a nakrájejte na čtvrtiny.(Pokud vám nevadí slupka, loupat je nemusíte.)
- Vložte je do hrnce, zalijte vodou a vařte 2-3 minuty – jablka musí změknout.
- Naplňte jimi zavařovací sklenice, můžete k nim přidat třeba skořici nebo hřebíček.
- Zalijte je vychladlým nálevem a pořádně víčka utáhněte.
- Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, dolijte vodu tak, aby byly sklenice pod vodou.
- Vařte při 80 stupních asi 20 minut.
- Poté je nechte 5 minut odstát a po vytažení je překlopte víčkem směrem dolů a nechte vychladnout.
- Skladujte v temné a chladné místnosti.

Objevte podobné tipy
Zavařování jablek na štrúdl
Štrúdl patří mezi oblíbené moučníky české kuchyně. Naložte si jablíčka, která pak do něj můžete jednoduše použít.
Budete potřebovat
- jablka
- cukr krystal
Postup přípravy
- Jablka pečlivě očistěte, rozkrojte a zbavte jadřinců a zbavte je slupky.
- Jablka nastrouhejte nebo je nakrájejte na slabé plátky – záleží na vkusu
- Z těchto připravených jablek vymačkejte šťávu – nejlépe za použití čistého plátna nebo utěrky.
- Posypte je cukrem (cukr můžete smíchat i s vanilkovým cukrem).
- Tuto směs naplňte – spíše natlačte do zavařovacích sklenic.
- Víčka pořádně utáhněte a dejte je vařit asi na 20 minut.
- Po vytažení sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Máme pro vás vynikající recepty na štrúdl! Užijte si sladké i slané varianty.
Nakládaná jablka bez cukru
Tento způsob zavařování je skutečně jednoduchý a nehledejte v něm žádnou vědu – jednoduše jablka uvaříte ve své vlastní šťávě.
Budete potřebovat
- jablka
- převařenou vodu
Postup přípravy
- Jablka očistěte a nakrájejte na požadovanou velikost – můžete je i oloupat, záleží na vaší chuti.
- Vložte je do hrnce, přidejte vodu a vařte asi 3 minuty, aby změkly.
- Vychladlé jablka dejte do zavařovacích sklenic, přelijte je zbylou vodou a zavíčkujte – pokud je vody málo, dolejte vodou převařenou.
- V zavařovacím hrnci vařte na 80 stupňů po dobu 20 minut.
- Jakmile je vaření u konce, nechte je ještě 10 minut odstát.
- Poté je vytáhněte a víčkem je otočte dolů.
- Nechte do druhého dne vychladnout.

Zavařování jablek na sucho
Jablka si můžete připravit na horší časy i takzvaně na sucho. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept!
Budete potřebovat
- jablka
Postup přípravy
- Jablka umyjte a zbavte nečistot.
- Nakrájejte je na opravdu malé kousíčky nebo je nastrouhejte.
- Jablka nejdříve povařte 2-3 minuty v hrnci s vodou.
- Poté z nich vymačkejte veškerou šťávu.
- Do sklenic je dávejte tak, aby nikde nebyly mezery – vzduchové bubliny, ve sklenici musí být opravdu na těsno – proto jsou lepší jablka strouhané.
- Pořádně zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce.
- Vařte asi 20 minut – jablka si pustí svou šťávu, která jim dopomůže k jejich zavaření.
- Nechte je vychladnout a poté uskladněte v temné a chladné místnosti.

Konzervování jablek v mikrovlnce
Pokud máte v kuchyni mikrovlnnou troubu, zavařte si jablíčka právě v ní.
Budete potřebovat
- jablka
- nálev
- koření – skořice, badyán, hřebíček
- plastová miska
Postup přípravy
- Jablka očistěte, oloupejte a nakrájejte na osminky.
- Vložte je do hrnce, zalijte vodou a vařte 3 minuty.
- Poté je nechte vychladnout a připravte si nálev.
- Do předem připravených sterilizovaných sklenic vložte jablka spolu s tyčinkou skořice nebo hřebíčku.
- Sklenice doplňte nálevem a zavíčkujte.
- Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší výkon – obvykle 700 Wattů.
- Do mikrovlnky vložte plastovou misku, do které dejte zavařovací sklenici.
- Časovač nastavte na 6 minut – pokud dáváte sklenice dvě, časovač zapněte na 12 minut.
- Poté sklenice vyndejte a otočte je dnem vzhůru – nechte je vychladnout do dalšího dne.

Inspirujte se těmi nejlepšími recepty na nakládané višně. Je to delikatesa!
Jiné způsoby uchování jablek
Existuje i spoustu dalších způsobů, jak si uchovat jablka po celý rok. Přinášíme vám jen některé z nich.
Jablečný ocet
Budete potřebovat
- 3 celá jablka nebo kousky asi z 6 jablek
- 2 lžíce cukru
- 3 hrnky převařené vody
- velkou skleněnou nádobu
- papírová utěrka a gumička
Postup přípravy
- Jablka umyjte a nakrájejte je na kousky a vsypte je do připravené nádoby.
- Smíchejte cukr s 1 hrnkem vody a směs nalijte na jablka – přidejte více vody, aby jablka byla celá ponořená asi 1 centimetr od okraje.
- Nádobu zakryjte papírovou utěrku a zajistěte ji gumičkou.
- Pokud se většina jablek dostala na hladinu vody, přidejte k nim velké listy například zelí – zabráníte tvorbě plísní.
- Nádobu umístěte do teplé spížky po dobu 2 týdnů.
- Poté slijte vodu a kousky jablek vyhoďte.
- Do stejné nádoby vraťte zcezenou vodu zpátky, zakryjte a opět uložte do spíže.
- Po dobu 4 týdnů vodu občas promíchejte.
- Jakmile po 4 týdnech dosáhne ocet požadované kyselosti, nalijte jej do menších sklenic a můžete ho začít používat.

Ruská jablka
Pro tento recept vybírejte jablka žlutá nebo zelená.
Budete potřebovat
- hrst lístků máty
- převařená voda (asi 8 šálků)
- 2 lžíce žitné mouky
- 2 lžíce naklíčené (sladové) žitné mouky
- 1/2 lžíce soli
- 1/2 šálku medu
- 1-2 lžíce kváskového startéru – doporučeno je žito
Postup přípravy
- Jablka umyjte a spolu s mátou je vložte na dno skleněné nádoby.
- Pokuste se jablka nějak zatížit, aby zůstaly pod okrajem nádoby.
- Abyste věděli, kolik vody potřebujete na omáčku, nalijte ji do sklenice s jablky a poté zpět do hrnce.
- Přidejte žitnou a naklíčenou žitnou mouku a dobře promíchejte metličkou.
- Přidat sůl a přiveďte k varu za stálého míchání.
- Přidejte med a zamíchejte, aby se rozpustil.
- Do směsi přidejte žitný kvásek a míchejte dokud se nerozpustí.
- Nalijte směs na jablka tak, aby směs byla několik centimetrů nad jablky.
- Pevně přikryjte. Nechte kvasit 5-6 dnů při pokojové teplotě.
- Dvakrát denně (nebo častěji, pokud je to možné) odstraňte bílou pěnou, která se tvoří na okraji nádoby.
- Pokud zjistíte, že hladina vody klesá, můžete přidat více vody (vařené a chlazené) – stává se to proto, že jablka vodu absorbují.
- Dejte je do lednice a nechte je tam 30-60 dní.
- Uchovávejte v chladničce až jeden rok.

Jablečný kompot
Vyzkoušejte tento luxusní kompot z jablek s hřebíčkem a skořicí.
Budete potřebovat
- 5 jablek
- 5 hřebíčků
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/3 šálku krystalového cukru
- 2 plátky citronu
- 2 šálky vody
Postup přípravy
- Jablka oloupejte a rozpůlte.
- Vykrojte jádřince a jablka nakrájejte zhruba na stejně velké měsíčky.
- Vložte jablka do hrnce a zalijte teplou vodou.
- Přidejte cukr, hřebíček, skořici a citron.
- Přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum.
- Hrnec přikryjte pokličkou a pomalu vařte, dokud plátky jablek nezměknou.
- To trvá asi 15 minut.
- Hotový jablečný kompot podávejte teplý jako svačinu.

Je libo také recepty na nakládané vepřové maso? Je to skvělá volba pro všechny “masožravce”!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!