Jablka se mohou zdát obyčejným ovocem, a však věděli jste, kolik vitamínů a prospěšných látek obsahují?
Jablka obsahují rozpustnou vlákninu, která napomáhá snížit cholesterol v krvi.
Máte zahradu plnou plodících jabloní?
Vyčkejte si na domácí jablíčka a zpracujte je pomocí zavařování.
Nálev na zavařování jablek
Budete potřebovat
- jablka
- cukr krystal
Postup přípravy
- V dostatečně velkém hrnci si přiveďte vodu k varu.
- Přisypejte cukr a vařte do doby, než se úplně rozpustí.
Objevte podobné tipy
Zavařování strouhaných jablek
Zdá se vám poněkud divné zavařovat strouhaná jablka? Hotová zavařenina je pro mnohé mnohem lepší než například jablečná marmeláda. Vyzkoušejte a uvidíte.
Budete potřebovat
- 1,5 kg jablek
- 2 lžičky hnědého cukru
- ¼ hrnku cukru krystal
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička kyseliny citronové
Postup přípravy
- Připravte si zavařovací hrnec a zavařovací sklenice s víčky.
- Na velkou mísu položte cedník s jemnou strukturou a nastrouhaná jablka přes něj přeceďte.
- K jablkům přidejte 2 lžičky hnědého cukru a jemně promíchejte – aby se spojily.
- Zcezená jablka dejte do čisté utěrky nebo plátýnka a vymačkejte z nich zbylou šťávu.
- Tuto šťávu dejte do hrnce a přidejte k ní cukr krystal a zbytek ingrediencí kromě kyseliny citronové.
- Jakmile se cukr rozpustí, přidejte jablka. Vařte po dobu 5-6 minut, dokud se kousky jablek nerozpadnou.
- Odstraňte zbylou šťávu.
- Rozdělte kyselinu citronovou do sklenic – zabraňuje zhnědnutí jablek a přidejte horká jablka.
- Pořádně zavíčkujte a vařte ve vodní lázni po dobu 25 minut.
- Poté nechte sklenice stát v teplé vodě dalších 5 minut.
- Vyjměte sklenice a položte je na utěrku dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte na chladném a tmavém místě – trvanlivost je 1 rok.

Zavařování jablek v troubě
Budete potřebovat
- jablka
- nálev
- koření (skořice, hřebíček, badyán)
Postup přípravy
- Připravte si velký hrnec nebo misku s okyselenou vodou (přidáním citrónové šťávy nebo kyseliny askorbové) .
- Jablka omyjte, oloupejte, zbavte se jádra.
- Pracujte tak, aby oloupané jablko nikdy nezůstalo dlouho mimo vodu, aby nedošlo k zabarvení.
- Nakrájené plátky jablek vložte do velké nádoby.
- Na každé 2 kg jablek v hrnci přidejte 1/2 litru vody.
- Přiveďte k varu a nechte vařit 5 minut.
- Jablka dejte do předem připravených zavařovacích sklenic – sterilizujte je před zavařováním.
- Podle libosti můžete k jablkům přidat například kousek skořice, badyánu nebo hřebíčku.
- Do sklenic doplňte vodu z blanšírování – pokud je jí málo, můžete dolét vroucí vodou.
- Sklenice uzavřete víčky a vložte je do hlubokého plechu – vyložte plech utěrkou.
- Sklenice podlijte vodou a vložte plech do trouby na 20 minut.
- Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte do dalšího dne vychladnout.

Zavařování jablek klasickým způsobem
Budete potřebovat
- jablka
- nálev
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte cukernatý nálev.
- Jablka umyjte, zbavte jader, oloupejte je a nakrájejte na čtvrtiny.(Pokud vám nevadí slupka, loupat je nemusíte.)
- Vložte je do hrnce, zalijte vodou a vařte 2-3 minuty – jablka musí změknout.
- Naplňte jimi zavařovací sklenice, můžete k nim přidat třeba skořici nebo hřebíček.
- Zalijte je vychladlým nálevem a pořádně víčka utáhněte.
- Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, dolijte vodu tak, aby byly sklenice pod vodou.
- Vařte při 80 stupních asi 20 minut.
- Poté je nechte 5 minut odstát a po vytažení je překlopte víčkem směrem dolů a nechte vychladnout.
- Skladujte v temné a chladné místnosti.

Zavařování jablek na štrůdl
Budete potřebovat
- jablka
- cukr krystal
Postup přípravy
- Jablka pečlivě očistěte, rozkrojte a zbavte jadřinců a zbavte je slupky.
- Jablka nastrouhejte nebo je nakrájejte na slabé plátky – záleží na vkusu
- Z těchto připravených jablek vymačkejte šťávu – nejlépe za použití čistého plátna nebo utěrky.
- Posypte je cukrem (cukr můžete smíchat i s vanilkovým cukrem).
- Tuto směs naplňte – spíše natlačte do zavařovacích sklenic.
- Víčka pořádně utáhněte a dejte je vařit asi na 20 minut.
- Po vytažení sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Zavařování jablek bez cukru
Tento způsob zavařování je skutečně jednoduchý a nehledejte v něm žádnou vědu – jednoduše jablka uvaříte ve své vlastní šťávě.
Budete potřebovat
- jablka
- převařenou vodu
Postup přípravy
- Jablka očistěte a nakrájejte na požadovanou velikost – můžete je i oloupat, záleží na vaší chuti.
- Vložte je do hrnce, přidejte vodu a vařte asi 3 minuty, aby změkly.
- Vychladlé jablka dejte do zavařovacích sklenic, přelijte je zbylou vodou a zavíčkujte – pokud je vody málo, dolejte vodou převařenou.
- V zavařovacím hrnci vařte na 80 stupňů po dobu 20 minut.
- Jakmile je vaření u konce, nechte je ještě 10 minut odstát.
- Poté je vytáhněte a víčkem je otočte dolů.
- Nechte do druhého dne vychladnout.

Zavařování jablek na sucho
Budete potřebovat
- jablka
Postup přípravy
- Jablka umyjte a zbavte nečistot.
- Nakrájejte je na opravdu malé kousíčky nebo je nastrouhejte.
- Jablka nejdříve povařte 2-3 minuty v hrnci s vodou.
- Poté z nich vymačkejte veškerou šťávu.
- Do sklenic je dávejte tak, aby nikde nebyly mezery – vzduchové bubliny, ve sklenici musí být opravdu na těsno – proto jsou lepší jablka strouhané.
- Pořádně zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce.
- Vařte asi 20 minut – jablka si pustí svou šťávu, která jim dopomůže k jejich zavaření.
- Nechte je vychladnout a poté uskladněte v temné a chladné místnosti.

Zavařování jablek v mikrovlnce
Budete potřebovat
- jablka
- nálev
- koření – skořice, badyán, hřebíček
- plastová miska
Postup přípravy
- Jablka očistěte, oloupejte a nakrájejte na osminky.
- Vložte je do hrnce, zalijte vodou a vařte 3 minuty.
- Poté je nechte vychladnout a připravte si nálev.
- Do předem připravených sterilizovaných sklenic vložte jablka spolu s tyčinkou skořice nebo hřebíčku.
- Sklenice doplňte nálevem a zavíčkujte.
- Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší výkon – obvykle 700 Wattů.
- Do mikrovlnky vložte plastovou misku, do které dejte zavařovací sklenici.
- Časovač nastavte na 6 minut – pokud dáváte sklenice dvě, časovač zapněte na 12 minut.
- Poté sklenice vyndejte a otočte je dnem vzhůru – nechte je vychladnout do dalšího dne.

Jiné způsoby uchování jablek
Jablečný ocet
Budete potřebovat
- 3 celá jablka nebo kousky asi z 6 jablek
- 2 lžíce cukru
- 3 hrnky převařené vody
- velkou skleněnou nádobu
- papírová utěrka a gumička
Postup přípravy
- Jablka umyjte a nakrájejte je na kousky a vsypte je do připravené nádoby.
- Smíchejte cukr s 1 hrnkem vody a směs nalijte na jablka – přidejte více vody, aby jablka byla celá ponořená asi 1 centimetr od okraje.
- Nádobu zakryjte papírovou utěrku a zajistěte ji gumičkou.
- Pokud se většina jablek dostala na hladinu vody, přidejte k nim velké listy například zelí – zabráníte tvorbě plísní.
- Nádobu umístěte do teplé spížky po dobu 2 týdnů.
- Poté slijte vodu a kousky jablek vyhoďte.
- Do stejné nádoby vraťte zcezenou vodu zpátky, zakryjte a opět uložte do spíže.
- Po dobu 4 týdnů vodu občas promíchejte.
- Jakmile po 4 týdnech dosáhne ocet požadované kyselosti, nalijte jej do menších sklenic a můžete ho začít používat.

Ruská jablka
Pro tento recept vybírejte jablka žlutá nebo zelená.
Budete potřebovat
- Hrst lístků máty
- Převařená voda (asi 8 šálků)
- 2 lžíce žitné mouky
- 2 lžíce naklíčené (sladové) žitné mouky
- 1/2 lžíce soli
- 1/2 šálku medu
- 1-2 lžíce kváskového startéru – doporučeno je žito
Postup přípravy
- Jablka umyjte a spolu s mátou je vložte na dno skleněné nádoby.
- Pokuste se jablka nějak zatížit, aby zůstaly pod okrajem nádoby.
- Abyste věděli, kolik vody potřebujete na omáčku, nalijte ji do sklenice s jablky a poté zpět do hrnce.
- Přidejte žitnou a naklíčenou žitnou mouku a dobře promíchejte metličkou.
- Přidat sůl a přiveďte k varu za stálého míchání.
- Přidejte med a zamíchejte, aby se rozpustil.
- Do směsi přidejte žitný kvásek a míchejte dokud se nerozpustí.
- Nalijte směs na jablka tak, aby směs byla několik centimetrů nad jablky.
- Pevně přikryjte. Nechte kvasit 5-6 dnů při pokojové teplotě.
- Dvakrát denně (nebo častěji, pokud je to možné) odstraňte bílou pěnou, která se tvoří na okraji nádoby.
- Pokud zjistíte, že hladina vody klesá, můžete přidat více vody (vařené a chlazené) – stává se to proto, že jablka vodu absorbují.
- Dejte je do lednice a nechte je tam 30-60 dní.
- Uchovávejte v chladničce až jeden rok.
