Recepty na konzervování jahod aneb skvělý způsob, jak si uchovat jejich luxusní chuť a to po celý rok

Věděli jste, že jahody obsahují tělu prospěšné antioxidanty, které zpomalují stárnutí?

Pyšní se vaše zahrádka tímto zdravým ovocem?

Proč si pořizovat umělé náhražky, když si je můžete uchovat po celý rok doma?

Vyzkoušejte naše skvělé recepty na zavařování jahod.

Jistě mezi nimi najdete svého favorita!

Nálev na konzervování jahod

Připravte si jednoduchý nálev z vody a cukru, díky kterému bude zavařování hračka!

Budete potřebovat

  • vodu
  • cukr krystal

Postup přípravy

  • Připravte si jeden díl vody a jeden díl cukru krystal.
  • Smíchejte obě ingredience a přiveďte za stálého míchání k varu.
  • Jakmile se cukr rozpustí, plamen vypněte a nálev nechte vychladnout.
  • Množství vody a cukru volte podle množství sklenic s jahodami.
Jahody naložené v zavařovací sklenici.
zdroj: www.bonappetit.com

Zavařování jahod na sucho

Zavařovat jahody úplně bez vody na sucho nelze – zkazily by se, avšak můžete využít jejich vlastní šťávy.

Budete potřebovat

  • jahody
  • cukr krystal

Postup přípravy

  • Jahody si nejdříve očistěte od stonků a omyjte je ve vodě.
  • Dejte je do většího hrnce a přidejte k nim cukr – množství záleží na vaší požadované sladkosti.
  • Jahody pomalu zahřívejte až k varu, nechte je 2 minuty povařit.
  • Oddělejte je z plamene a nechte je vychladnout.
  • Poté jimi naplňte zavařovací sklenice – předem sterilizované.
  • Utáhněte pořádně víčka a vložte do zavařovacího hrnce do dobu 15 minut při 85 stupních Celsia.
  • Hotové sklenice položte dnem vzhůru na utěrku a nechte vychladnout do dalšího dne.
  • Skladujte v chladné a temné místnosti – jahody snadno podléhají zkáze.
Pokrájené jahody v zavařovacích sklenicích.
zdroj: anitalianinmykitchen.com

Máme pro vás i skělé recepty na nakládané švestky na několik způsobů. Jakou variantu si vyberete vy?

Konzervování jahod v troubě

K zavařování jahod používejte spíše tvrdší jahody. Využijte náš nálev z úvodu článku a jednoduše si jahody zakonzervujte v troubě.

Budete potřebovat

  • jahody
  • nálev

Postup přípravy

  • Nejdříve jahody zbavte stonků a omyjte je.
  • Troubu předehřejte na 90 stupňů.
  • Větší jahody překrojte na poloviny, ty menší nechte vcelku.
  • Připravte si cukernatý nálev.
  • Jahody plňte do sklenic a přelijte je vychladlým nálevem.
  • Pečlivě zavíčkujte a vložte do hlubokého plechu, který jste podložili utěrkou.
  • Sklenice neskládejte blízko sebe a podlijte je trochou vody.
  • Vložte do trouby a pečte asi 20 minut.
  • Po vyndání z trouby horké sklenice postavte dnem vzhůru a nechte do druhého dne vychlanout.
Jahody v zavařovacích sklenicích s trychtýřem.
zdroj: milkwood.net

Zavařování jahod v mikrovlnce

Jahody si můžete zavařit i v mikrovlnné troubě. Je to jednoduché a potřebujete na to pouze jahody a nálev z úvodu článku.

Budete potřebovat

  • jahody
  • cukernatý nálev

Postup přípravy

  • Jahody omyjte, zbavte stopek a velké překrojte na polovinu.
  • Uvařte si nálev z vody a cukru – množství si určete sami podle počtu jahod – většinou se používá poměr 1:1.
  • Do sterilizovaných sklenic vložte nakrájené jahody.
  • Jahody zalijte vychladlým nálevem.
  • Víčka pořádně utáhněte a sklenice vložte do plastové misky – zabrání tak případnému vytečení šťávy.
  • Dejte do mikrovlnky a zapněte na nejvyšší výkon – 700 Wattů.
  • Vařte 6 minut – s každou sklenicí navíc dobu prodlužte na dvojnásobek.
  • Po dokončení sklenice vytáhněte a obraťte dnem vzhůru.
  • Zkontrolujte, zda všechny víčka u sklenic dobře drží.
  • Nechte vychladnout a poté uschovejte.
Jahody naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: milkwood.net

Vyzkoušejte i naše sladké recepty na zavařené ostružiny, které vás pohladí na duši i na jazyku!


Konzerování jahod bez cukru

Je známo, že pokud se rozhodnete zavařovat jahody bez cukru, musíte počítat s tím, že vám dlouho nevydrží a taky po otevření budou kyselé. Můžete však použít jako náhradu cukru ovocnou fruktózu.

Budete potřebovat

  • jahody
  • vodu

Postup přípravy

  • Nejdříve si sterilizujte zavařovací sklenice.
  • Jahody umyjte a zbavte stonků.
  • Velké jahody překrájejte na poloviny či čtvrtiny – ty menší nechte vcelku.
  • Jahody dejte do sklenic a zalijte převařenou vodou po okraj – zavíčkujte.
  • Sklenice naskládejte do zavařovacího hrnce – nedávejte je těsně k sobě, zalijte vodou – tak, aby byly celé ponořené.
  • Vařte na 85 stupňů 20 minut.
  • Jakmile máte hotovo, sklenice nechte ještě 5 minut odstát a poté vytáhněte.
  • Obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Jahody v zavařovacích sklenicích, které jsou ve velkém zavařovacích hrnci.
zdroj: milkwood.net

Zavařování jahodové guavy – psidia

Jahodová guava je díky své nasládlé chuti velmi oblíbené ovoce, které můžete snadno vypěstovat na balkoně. Jelikož jsou plody guavy velmi jemné, vyrábí se z nich džem.

Budete potřebovat

  • 450 g jahodové guavy
  • 350 g cukru krystal
  • vodu
  • pektin

Postup přípravy

  • Do hrnce dejte guavu, vodu, cukr a přiveďte k varu.
  • Vařte pomalu asi hodinu a přidávejte pektin na zahuštění.
  • Nelekněte se – barva se při vaření mění.
  • Chcete-li otestovat, zda je hustota směsi akorát, malé množství směsi dejte na talířek, počkejte jednu minutu a potom po směsi přetáhněte prstem.
  • Pokud vám přetažená část zůstala stejná, je hotovo – pokud mezera zmizí, musíte vařit ještě déle.
  • Nachystejte si zavařovací sklenice podle množství džemu.
  • Horkou směs nalijte do sklenic a pořádně zavíčkujte.
  • Sklenice otočte dnem směrem nahoru a nechte vychladnout.
Jahodová guava ve vodě ve velkém hrnci.
zdroj: caitlynnicholas.blogspot.com

Inspirujte se i našimi nejlepšími recepty na konzervování meruněk aneb jak si uchovat oblíbené ovoce po celý rok!

Konzervování jahod v myčce

Zavařte si jahody jednoduše i v myčce! Je to jednoduché a s naším návodem to zvládne opravdu každý.

Budete potřebovat

  • jahody
  • nálev

Postup přípravy

  • Jahody umyjte, očistěte od stopek a překrojte je napůl.
  • Vložte je do připravených sterilizovaných sklenic.
  • Jahody zalijte vychladlým nálevem.
  • Velmi dobře víčka na sklenici uzavřete.
  • Do myčky sklenice skládejte tak, aby stály po celou dobu rovně a nedotýkaly se.
  • Zvolte program nejdelšího mytí – většinou na 70-80 stupňů a vyčkejte, až program skončí.
  • Poté sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a skladujte v tmavém a chladném místě.
Jahody naložené v zavařovací sklenici.
zdroj: wellpreserved.ca

Ostatní způsoby, jak jahody konzervovat

Vyzkoušejte i naše další recepty, jak si jahody můžete chutně zakonzervovat a ponechat na horší časy. Máme pro vás návod, jak si připravit to nejlepší jahodové víno nebo marmeládu. Užijte si to!

Domácí jahodové víno

Budete potřebovat

  • 3 kg jahod
  • 2 litry vroucí vody
  • šťávu z vymačkaného citronu
  • 2 kg cukru krystal

Postup přípravy

  • Omyjte jahody a odstraňte stonek nebo kousky listů.
  • Ve velké hliněné nádobě je rozemelte.
  • Na rozmačkané jahody vylijte vařící vodu, přidejte citronovou šťávu a rychle míchejte asi dvě minuty.
  • Pokud chcete přidat vinné kvasnice, přidejte 2 lžičky, ale až směs dosáhla teploty 30 stupňů.
  • Nádobu uzavřete čistým hadříkem a nechte na chladném, tmavém místě.
  • Po jednom týdnu směs přes dvojitou vrstvu tenkého plátna přeceďte.
  • Smíchejte získanou jahodovou tekutinu s cukrem a míchejte, aby se cukr rozpustil.
  • Nalijte tekutinu do čisté nádoby a nechte ji stát další týden, míchejte ji denně.
  • Po druhém týdnu nalijeme jahodovou tekutinu do skleněných velkých lahví a zakorkujte.
  • Lahve nechte tři měsíce odpočívat na chladném, tmavém místě.
  • Když je víno čiré a již nekvasí (probublává), nalijte ho do jednotlivých menších skleněných lahví.
  • Zakorkujte je a nechte je stárnout alespoň jeden rok.
Víno z jahod ve sklenicích s vedle položenými čerstvými jahodami.
zdroj: moonshiners.club

Jahodová marmeláda

Je skvělá nejenom na pečivu, ale také jako přísada do lahodných jahodových moučníků.

Budete potřebovat

  • 1 kg jahod
  • 4 šálky cukru
  • ¼ šálku citronové šťávy

Postup přípravy

  • Ve velké misce rozdrtíme jahody.
  • Do jahod přidáme cukr a citronovou šťávu.
  • Dejte směs do hrnce a míchejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
  • Při stálém míchání zvyšujte teplotu na vysokou a přiveďte jahodovou směs do varu.
  • Poté snižte teplotu a pokračujte v mírném vaření asi 10 minut.
  • Horkou směsí pak naplňte předem sterilizované sklenice.
  • Sklenice pořádně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
  • Nechte do druhého dne vychladnout a skladujte na tmavém a chladném místě.
Džem z jahod ve sklenici se lžičkou s vedle položenými čerstvými jahodami.
zdroj: deliaonline.com

Vyzkoušejte i naše recepty na nakládané brusinky 8x jinak: skvělý způsob, jak si tuto pochoutku uchovat po celý rok!

A jak se vám naše recepty na nakládané jahody líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X