Zavařujeme jahody: skvělý způsob uchování jejich chuti

Věděli jste, že jahody obsahují tělu prospěšné antioxidanty, které zpomalují stárnutí?

Pyšní se vaše zahrádka tímto zdravým ovocem?

Proč si pořizovat umělé náhražky, když si jahody můžete uchovat po celý rok doma?

Koukněte na naše recepty na zavařování jahod – jistě najdete zajímavé tipy na uskladnění.

Nálev na zavařování jahod

Budete potřebovat

  • vodu
  • cukr krystal

Postup přípravy

  • Připravte si jeden díl vody a jeden díl cukru krystal.
  • Smíchejte obě ingredience a přiveďte za stálého míchání k varu.
  • Jakmile se cukr rozpustí, plamen vypněte a nálev nechte vychladnout.
  • Množství vody a cukru volte podle množství sklenic s jahodami.
zdroj: www.bonappetit.com

Zavařování jahod na sucho

Zavařovat jahody úplně bez vody na sucho nelze – zkazily by se, avšak můžete využít jejich vlastní šťávy.

Budete potřebovat

  • jahody
  • cukr krystal

Postup přípravy

  • Jahody si nejdříve očistěte od stonků a omyjte je ve vodě.
  • Dejte je do většího hrnce a přidejte k nim cukr – množství záleží na vaší požadované sladkosti.
  • Jahody pomalu zahřívejte až k varu, nechte je 2 minuty povařit.
  • Oddělejte je z plamene a nechte je vychladnout.
  • Poté jimi naplňte zavařovací sklenice – předem sterilizované.
  • Utáhněte pořádně víčka a vložte do zavařovacího hrnce do dobu 15 minut při 85 stupních Celsia.
  • Hotové sklenice položte dnem vzhůru na utěrku a nechte vychladnout do dalšího dne.
  • Skladujte v chladné a temné místnosti – jahody snadno podléhají zkáze.
zdroj: anitalianinmykitchen.com

Zavařování jahod v troubě

K zavařování jahod používejte spíše tvrdší jahody.

Budete potřebovat

  • jahody
  • nálev

Postup přípravy

  • Nejdříve jahody zbavte stonků a omyjte je.
  • Troubu předehřejte na 90 stupňů.
  • Větší jahody překrojte na poloviny, ty menší nechte vcelku.
  • Připravte si cukernatý nálev.
  • Jahody plňte do sklenic a přelijte je vychladlým nálevem.
  • Pečlivě zavíčkujte a vložte do hlubokého plechu, který jste podložili utěrkou.
  • Sklenice neskládejte blízko sebe a podlijte je trochou vody.
  • Vložte do trouby a pečte asi 20 minut.
  • Po vyndání z trouby horké sklenice postavte dnem vzhůru a nechte do druhého dne vychlanout.
zdroj: milkwood.net

Zavařování jahod v mikrovlnce

Budete potřebovat

  • jahody
  • cukernatý nálev

Postup přípravy

  • Jahody omyjte, zbavte stopek a velké překrojte na polovinu.
  • Uvařte si nálev z vody a cukru – množství si určete sami podle počtu jahod – většinou se používá poměr 1:1.
  • Do sterilizovaných sklenic vložte nakrájené jahody.
  • Jahody zalijte vychladlým nálevem.
  • Víčka pořádně utáhněte a sklenice vložte do plastové misky – zabrání tak případnému vytečení šťávy.
  • Dejte do mikrovlnky a zapněte na nejvyšší výkon – 700 Wattů.
  • Vařte 6 minut – s každou sklenicí navíc dobu prodlužte na dvojnásobek.
  • Po dokončení sklenice vytáhněte a obraťte dnem vzhůru.
  • Zkontrolujte, zda všechny víčka u sklenic dobře drží.
  • Nechte vychladnout a poté uschovejte.
zdroj: milkwood.net

Zavařování jahod bez cukru

Je známo, že pokud se rozhodnete zavařovat jahody bez cukru, musíte počítat s tím, že vám dlouho nevydrží a taky po otevření budou kyselé.

Někdo však používá jako náhradu cukru ovocnou fruktózu.

Budete potřebovat

  • jahody
  • vodu

Postup přípravy

  • Nejdříve si sterilizujte zavařovací sklenice.
  • Jahody umyjte a zbavte stonků.
  • Velké jahody překrájejte na poloviny či čtvrtiny – ty menší nechte vcelku.
  • Jahody dejte do sklenic a zalijte převařenou vodou po okraj – zavíčkujte.
  • Sklenice naskládejte do zavařovacího hrnce – nedávejte je těsně k sobě, zalijte vodou – tak, aby byly celé ponořené.
  • Vařte na 85 stupňů 20 minut.
  • Jakmile máte hotovo, sklenice nechte ještě 5 minut odstát a poté vytáhněte.
  • Obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.
zdroj: milkwood.net

Zavařování jahodové guavy – psidia

Jahodová guava je díky své nasládlé chuti velmi oblíbené ovoce, které můžete snadno vypěstovat na balkoně.

Jelikož jsou plody guava velmi jemné, vyrábí se z nich džem.

Budete potřebovat

  • 450 g jahodové guavy
  • 350 g cukru krystal
  • vodu
  • pektin

Postup přípravy

  • Do hrnce dejte guavu, vodu, cukr a přiveďte k varu.
  • Vařte pomalu asi hodinu a přidávejte pektin na zahuštění.
  • Nelekněte se – barva se při vaření mění.
  • Chcete-li otestovat, zda je hustota směsi akorát, malé množství směsi dejte na talířek, počkejte jednu minutu a potom po směsi přetáhněte prstem.
  • Pokud vám přetažená část zůstala stejná, je hotovo – pokud mezera zmizí, musíte vařit ještě déle.
  • Nachystejte si zavařovací sklenice podle množství džemu.
  • Horkou směs nalijte do sklenic a pořádně zavíčkujte.
  • Sklenice otočte dnem směrem nahoru a nechte vychladnout.
zdroj: caitlynnicholas.blogspot.com

Zavařování jahod v myčce

Budete potřebovat

  • jahody
  • nálev

Postup přípravy

  • Jahody umyjte, očistěte od stopek a překrojte je napůl.
  • Vložte je do připravených sterilizovaných sklenic.
  • Jahody zalijte vychladlým nálevem.
  • Velmi dobře víčka na sklenici uzavřete.
  • Do myčky sklenice skládejte tak, aby stály po celou dobu rovně a nedotýkaly se.
  • Zvolte program nejdelšího mytí – většinou na 70-80 stupňů a vyčkejte, až program skončí.
  • Poté sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a skladujte v tmavém a chladném místě.
zdroj: wellpreserved.ca

Ostatní způsoby, jak jahody skladovat

Domácí jahodové víno

Budete potřebovat

  • 3 kg jahod
  • 2 litry vroucí vody
  • šťávu z vymačkaného citronu
  • 2 kg cukru krystal

Postup přípravy

  • Omyjte jahody a odstraňte stonek nebo kousky listů.
  • Ve velké hliněné nádobě je rozemelte.
  • Na rozmačkané jahody vylijte vařící vodu, přidejte citronovou šťávu a rychle míchejte asi dvě minuty.
  • Pokud chcete přidat vinné kvasnice, přidejte 2 lžičky, ale až směs dosáhla teploty 30 stupňů.
  • Nádobu uzavřete čistým hadříkem a nechte na chladném, tmavém místě.
  • Po jednom týdnu směs přes dvojitou vrstvu tenkého plátna přeceďte.
  • Smíchejte získanou jahodovou tekutinu s cukrem a míchejte, aby se cukr rozpustil.
  • Nalijte tekutinu do čisté nádoby a nechte ji stát další týden, míchejte ji denně.
  • Po druhém týdnu nalijeme jahodovou tekutinu do skleněných velkých lahví a zakorkujte.
  • Lahve nechte tři měsíce odpočívat na chladném, tmavém místě.
  • Když je víno čiré a již nekvasí (probublává), nalijte ho do jednotlivých menších skleněných lahví.
  • Zakorkujte je a nechte je stárnout alespoň jeden rok.
zdroj: moonshiners.club

Jahodová marmeláda

Je skvělá nejenom na pečivu, ale také jako přísada do lahodných jahodových moučníků.

Budete potřebovat

  • 1 kg jahod
  • 4 šálky cukru
  • ¼ šálku citronové šťávy

Postup přípravy

  • Ve velké misce rozdrtíme jahody.
  • Do jahod přidáme cukr a citronovou šťávu.
  • Dejte směs do hrnce a míchejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
  • Při stálém míchání zvyšujte teplotu na vysokou a přiveďte jahodovou směs do varu.
  • Poté snižte teplotu a pokračujte v mírném vaření asi 10 minut.
  • Horkou směsí pak naplňte předem sterilizované sklenice.
  • Sklenice pořádně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
  • Nechte do druhého dne vychladnout a skladujte na tmavém a chladném místě.
zdroj: deliaonline.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.