Vyzkoušejte jeden z těchto bezchybných receptů na zavařenou kukuřici a užívejte si její chuť jako byste jí zrovna sklidili.
Zakonzervujte si její sladkost po celý rok.
Nic nechutná tak, jako poctivé doma dělané pochoutky!
Zavařování kukuřice v tlakovém hrnci
Je skvělé mít doma konzervovanou kukuřici hned po ruce. Přestože konzervování kukuřice trvá o něco déle než u jiné zeleniny, stojí to za to. Neexistuje nic jako chuť lokálně pěstované kukuřice, jejíž chuť si díky tomuto receptu můžete užívat celoročně.
Co budeme potřebovat
- 2 čerstvé kukuřičné klasy
- ½ lžičky soli
- Voda
- 0,5 l sklenice
Postup
- Kukuřici sloupneme ze slupky
- Odstraníme kukuřičné vlásky a další nečistoty
- Na sporáku začneme vařit hrnec s vodou
- Vedle si připravíme nádobu s ledovou vodou
- Kukuřici dáme na 2 minuty do vařící vody
- Klas poté kleštěmi vyjmeme a dáme ho do ledové vody
- Takto ihned zastavíme proces vaření
- Poté ostrým nožem odřežeme kukuřičná zrna
- Připravenou sklenici umyjeme horkou vodou s mycím saponátem a důkladně opláchneme
- Umyjeme víčko od sklenice
- Tlakový hrnec umístíme na sporák a přidáme vodu
- Konvici na čaj nebo hrnec s vodou přivedeme k varu
- Do sklenice dáme ½ lžičky soli
- Přidáme kukuřici
- Ve sklenice necháme 3 centimetry prostoru od okraje
- Přidáme vroucí vodu, kterou jsme si uvařili v konvici na čaj
- Pomocí špachtle odstraníme vzduchové bubliny
- Hrdlo sklenice otřeme a nasadíme víčko
- Víčko pevně utáhneme
- Sklenici vložíme do tlakové nádoby a dále pracujme dle pokynů výrobce
- Po dokončení procesu zavařování, sklenice vyjmeme a dáme je stranou vychladnout
- Jakmile jsou sklenice vychladlé, zkontrolujeme těsnění, sklenice označíme a uložíme na chladné místo
Množství surovin pro tento recept na zavařování kukuřice je uváděno pro jednu 0,5 litrovou sklenici. Proto množství použitých surovin lineárně zvyšte vzhledem ke svým potřebám.

Nakládání kukuřice do slaného nálevu
Někteří lidé zavařovanou zeleninu milují a jiní zase ne. Já osobně chuť doma zavařené kukuřice miluji, chuť je vždy lepší než konzervovaná cukrová kukuřice z obchodu.
Co budeme potřebovat
- Čerstvou kukuřici
- Sůl
Postup
- Jako první si připravíme zavařovací sklenice
- Vymyjeme je teplou vodou se saponátem a důkladně opláchneme
- Teplotu sklenic bychom měli udržovat alespoň na pokojovou teplotu
- Do sklenic poté přidáme sůl
- Pokud máme sklenice o obsahu 0,5 litru, bude stačit ½ lžičky soli, pokud pracujeme s 1 litrovými sklenicemi, přidáváme celou lžičku
- V čajové konvici si uvaříme vodu
- Čerstvá kukuřičná zrna přidáme do sklenice a přidáme vroucí vodu
- Ve sklenici necháme 3 centimetrový prostor
- Otřeme hrdlo sklenice a nasadíme víčko
- Víčko důkladně utáhneme a sklenice vložíme do tlakové nádoby s vodou
- Tlakovou nádobu uzavřeme a vodu, která je v ní přivedeme k varu
- Dále postupujeme podle návodu, který k nádobě patří
- Tlak v nádobě musí být adekvátní k nadmořské výšce, ve které se zrovna nacházíme, aby zavařování proběhlo správně
- Po uplynutí nutné doby, vypneme ohřev nádoby
- S nádobou nemanipulujeme, dokud se tlak nevrátí zpět na nulu
- Otevřeme víko, aby pára mohla ven, a počkáme 5 minut
- Víko zcela sundáme a vyndáme sklenice
- Ty vedle sebe seřadíme a necháme je zcela vychladnout
- Když sklenice vychladnou, zkontrolujeme těsnění a kukuřici uložíme na chladném místě
Pro 0,5 litrové sklenice je doba zavařování přibližně 55 minut, pro litrové sklenice to je až 90 minut. Doba se odvíjí od nadmořské výšky, ve které se nacházíte.

Zavařená kukuřice bez tlakové nádoby
Naučte se konzervovat jakoukoliv zeleninu pro dlouhodobé skladování! Užijte si lahodnou doma zavařenou kukuřici, pro kterou nemusíte nikam daleko do obchodu, protože je ihned po ruce ve spíži.
Co budeme potřebovat
- 12 kukuřičných klasů
- 10 g konzervační soli
Postup
- Sklenice na zavařování si omyjeme a desinfikujeme, abychom je měli připravené po ruce k použití
- Na sklenici o objemu 0,5 litru budou potřeba 4 klasy, na sklenici o objemu jednoho litru potom 8 klasů
- Z kukuřičných klasů odstraníme slupku a kukuřičné vlásky
- Poté kukuřici opláchneme a kukuřičná zrna ořežeme do mísy
- Kukuřici vložíme do hrnce a přidáme vodu
- Vodu přivedeme k varu
- Jakmile se voda začne vařit, snížíme teplotu a na nízkou teplotu vaříme asi 5 minut
- Kukuřici společně s horkou vodou nalijeme do připravených zavařovacích sklenic
- Přičemž necháme 3 centimetrový prostor od jejího hrdla
- Zbavíme se vzduchových bublin
- Otřeme okraje sklenic
- Nasadíme víčko a utáhneme
- Na připravenou utěrku položíme sklenice dnem vzhůru a necháme je takto vychladnout
- Nejlépe je takto necháme přes noc
- Druhý den zkontrolujeme těsnění, zmáčkneme střed víčka, a pokud je nepoddajný tak ej vše v pořádku
- Pokud sklenice netěsní tak jí uložíme ihned do ledničky a spotřebujeme jí nejvýše do 2 dnů
- Zbylé sklenice označíme a uložme na chladné místo

Objevte podobné tipy
Konzervování baby kukuřice s chilli
Baby neboli malé kukuřice si uchovávají svojí sladkost. Proto tento recept na konzervovanou kukuřici je zcela odlišný od těch předchozích, které pracují s „dospělou“ verzí.
Co budeme potřebovat
- Bobkový list
- 3 kuličky pepře
- 4 chilli papričky
- 3 kuličky nového koření
- Lžička hořčičných semínek
- ½ cibule
- 1 l vody
- 300 ml octa
- 25 g soli
- 120 g cukru
- 300 g baby kukuřice
Postup
- Očištěné kukuřičné klásky vložíme do osolené vařící vody (10 g soli na 1 l vody)
- Vaříme na nízkou teplotu do změknutí
- Jakmile nám změknou, tak ej opláchneme studenou vodou, abychom zatavili proces vaření
- Kukuřici vložíme do zavařovacích sklenic a přidáme bobkový list, semínka hořčice a pepř
- Nakonec přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a chilli papričky
- Připravíme si nálev
- Na sporáku si zahřejeme ocet, sůl a cukr
- Mícháme, dokud se směs neprovaří a cukr se solí nerozpustí
- Kukuřice potom horkým nálevem zalijeme
- Sklenice otřeme a uzavřeme víčkem
- Sklenice vložíme do hrnce s horkou vodou
- Po dobu 25 minut sterilizujeme
- Po uplynutí času sklenice vyjmeme ze zavařovacího hrnce a necháme vychladnout
- Označíme je a uložíme na chladné místo

Zavařená kukuřice s karotkou a hráškem
Sladká kukuřice společně s mladým hráškem a mrkví z vaší zahrádky. Uchovejte si chuť doma vypěstované a sklizené zeleniny po celý rok s tímto snadným receptem.
Co budeme potřebovat
Na zeleninu
- 12 kuliček bílého pepře
- 400 g kukuřice
- 4 bobkové listy
- 2 červené papriky
- 150 g mrkve
- 8 kuliček nového koření
- 100 g mladého hrášku
Na nálev
- Lžíce soli
- 100 g cukru
- 250 ml octa
- 1 l vody
Postup
- Kukuřici oloupeme, očistíme a zbavíme bílých vlásků
- Vložíme do vroucí osolené vody
- Vaříme do změknutí, dokud kukuřice po napíchnutí na vidličku nesjíždí samovolně dolů
- Papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na proužky
- Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka nebo kostičky
- Hrášek opláchneme
- Všechnu zeleninu necháme okapat
- V hrnci přivedeme k varu vodu
- Přilijeme ocet a přisypeme cukr a sůl
- Promícháme a znovu necháme vařit, poté odtavíme z plotny
- Poté začneme plnit zavařovací sklenice
- Plníme střídavě kukuřicí s mrkvičkou a proužky papriky
- Nahoru nasypeme hrášek, přidáme koření a zalijeme teplým nálevem
- Když jsou sklenice naplněné, ihned je uzavřeme a vložíme do hrnce s horkou vodou
- Tam je vaříme 30 minut na 90 stupňů
Tento recept na zavařenou kukuřici je na množství, které se vejde do 4 sklenic.

Zavařená kukuřice ve sladkém nálevu
Někdo to rád sladké, a proto jsme si pro vás připravili nasládlou variantu tohoto receptu na konzervovanou kukuřici.
Co budeme potřebovat
- 1 kg kukuřice (kukuřičných semínek)
- Voda
- 150 g cukru
- 50 g soli
- 0,5 l octa
- 5 kuliček nového koření
- Hřebíček
- Bobkový list
- Snítka kopru
- ½ lžičky hořčičného semínky
- 1 l vody
Postup
- Kukuřici oloupeme a očistíme
- V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody
- Do vody přidáme kukuřici a tu posléze 5 minut vaříme
- Kukuřici vyndáme, opláchneme jí studenou vodou a necháme jí okapat
- Na nálev si přidáme všechny suroviny do jednoho hrnce a ty zalijeme 1 litrem vody
- Vaříme zhruba 2 minuty
- Kukuřici navrstvíme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem
- Hrdlo sklenic otřeme a uzavřeme víčkem
- Sklenice dobře uzavřeme a rozložíme je do hrnce na složenou utěrku
- Sklenice zalijeme vroucí vodou a sterilujeme asi 20 minut při teplotě 90 stupňů

Benefity kukuřice
Ač jste to možná nevěděli kukuřici stejně jako rýži řadíme do skupiny obilovin. Zároveň jí řadíme do přirozeně bezlepkových potravin, které jsou vhodné například pro lidi trpící celiakií.
Kukuřice má vysoký podíl vitamínů skupiny B, železa, manganu a hořčíku. Tyto složky napomáhají ke zlepšení koncentrace, mozkové činnosti a dokáže odbourávat i stres.
Kukuřice se zpracovává do mnoho různých podob, ať už to jsou kukuřičné chlebíčky nebo jí najdeme v podobě mouky nebo kaše. každopádně se v hojném množství využívá při zdravém životním stylu.
Pokud vás recepty na zavařenou kukuřici nadchly a chcete si její chuť užít i v jiné podobě, podívejte se na tyto recepty na tyto těstovinové saláty i s kukuřicí. Je to zdravá bomba!