6 receptů na nakládanou kukuřici, po kterých se bude olizovat. Inspirujte se!

Vyzkoušejte jeden z těchto bezchybných receptů na zavařenou kukuřici a užívejte si její chuť jako byste jí zrovna sklidili.

Zakonzervujte si její sladkost po celý rok.

Nic nechutná tak, jako poctivé doma dělané pochoutky!

Zavařování kukuřice v tlakovém hrnci

Je skvělé mít doma konzervovanou kukuřici hned po ruce. Přestože konzervování kukuřice trvá o něco déle než u jiné zeleniny, stojí to za to. Neexistuje nic jako chuť lokálně pěstované kukuřice, jejíž chuť si díky tomuto receptu můžete užívat celoročně.

Co budeme potřebovat

  1. 2 čerstvé kukuřičné klasy
  2. ½ lžičky soli
  3. Voda
  4. 0,5 l sklenice

Postup

  1. Kukuřici sloupneme ze slupky
  2. Odstraníme kukuřičné vlásky a další nečistoty
  3. Na sporáku začneme vařit hrnec s vodou
  4. Vedle si připravíme nádobu s ledovou vodou
  5. Kukuřici dáme na 2 minuty do vařící vody
  6. Klas poté kleštěmi vyjmeme a dáme ho do ledové vody
  7. Takto ihned zastavíme proces vaření
  8. Poté ostrým nožem odřežeme kukuřičná zrna
  9. Připravenou sklenici umyjeme horkou vodou s mycím saponátem a důkladně opláchneme
  10. Umyjeme víčko od sklenice
  11. Tlakový hrnec umístíme na sporák a přidáme vodu
  12. Konvici na čaj nebo hrnec s vodou přivedeme k varu
  13. Do sklenice dáme ½ lžičky soli
  14. Přidáme kukuřici
  15. Ve sklenice necháme 3 centimetry prostoru od okraje
  16. Přidáme vroucí vodu, kterou jsme si uvařili v konvici na čaj
  17. Pomocí špachtle odstraníme vzduchové bubliny
  18. Hrdlo sklenice otřeme a nasadíme víčko
  19. Víčko pevně utáhneme
  20. Sklenici vložíme do tlakové nádoby a dále pracujme dle pokynů výrobce
  21. Po dokončení procesu zavařování, sklenice vyjmeme a dáme je stranou vychladnout
  22. Jakmile jsou sklenice vychladlé, zkontrolujeme těsnění, sklenice označíme a uložíme na chladné místo

Množství surovin pro tento recept na zavařování kukuřice je uváděno pro jednu 0,5 litrovou sklenici. Proto množství použitých surovin lineárně zvyšte vzhledem ke svým potřebám.

Zrna kukuřice zavařená v tlakovém hrnci s cibuli a kořením.
Zdroj: asouthernsoul.com

Nakládání kukuřice do slaného nálevu

Někteří lidé zavařovanou zeleninu milují a jiní zase ne. Já osobně chuť doma zavařené kukuřice miluji, chuť je vždy lepší než konzervovaná cukrová kukuřice z obchodu.

Co budeme potřebovat

  1. Čerstvou kukuřici
  2. Sůl

Postup

  1. Jako první si připravíme zavařovací sklenice
  2. Vymyjeme je teplou vodou se saponátem a důkladně opláchneme
  3. Teplotu sklenic bychom měli udržovat alespoň na pokojovou teplotu
  4. Do sklenic poté přidáme sůl
  5. Pokud máme sklenice o obsahu 0,5 litru, bude stačit ½ lžičky soli, pokud pracujeme s 1 litrovými sklenicemi, přidáváme celou lžičku
  6. V čajové konvici si uvaříme vodu
  7. Čerstvá kukuřičná zrna přidáme do sklenice a přidáme vroucí vodu  
  8. Ve sklenici necháme 3 centimetrový prostor
  9. Otřeme hrdlo sklenice a nasadíme víčko
  10. Víčko důkladně utáhneme a sklenice vložíme do tlakové nádoby s vodou
  11. Tlakovou nádobu uzavřeme a vodu, která je v ní přivedeme k varu
  12. Dále postupujeme podle návodu, který k nádobě patří
  13. Tlak v nádobě musí být adekvátní k nadmořské výšce, ve které se zrovna nacházíme, aby zavařování proběhlo správně
  14. Po uplynutí nutné doby, vypneme ohřev nádoby
  15. S nádobou nemanipulujeme, dokud se tlak nevrátí zpět na nulu
  16. Otevřeme víko, aby pára mohla ven, a počkáme 5 minut
  17. Víko zcela sundáme a vyndáme sklenice
  18. Ty vedle sebe seřadíme a necháme je zcela vychladnout
  19. Když sklenice vychladnou, zkontrolujeme těsnění a kukuřici uložíme na chladném místě

Pro 0,5 litrové sklenice je doba zavařování přibližně 55 minut, pro litrové sklenice to je až 90 minut. Doba se odvíjí od nadmořské výšky, ve které se nacházíte.

Sladká kukuřice ve sklenici se slaným nálevem.
Zdroj: bigy.com

Zavařená kukuřice bez tlakové nádoby

Naučte se konzervovat jakoukoliv zeleninu pro dlouhodobé skladování! Užijte si lahodnou doma zavařenou kukuřici, pro kterou nemusíte nikam daleko do obchodu, protože je ihned po ruce ve spíži.

Co budeme potřebovat

  1. 12 kukuřičných klasů
  2. 10 g konzervační soli

Postup

  1. Sklenice na zavařování si omyjeme a desinfikujeme, abychom je měli připravené po ruce k použití
  2. Na sklenici o objemu 0,5 litru budou potřeba 4 klasy, na sklenici o objemu jednoho litru potom 8 klasů
  3. Z kukuřičných klasů odstraníme slupku a kukuřičné vlásky
  4. Poté kukuřici opláchneme a kukuřičná zrna ořežeme do mísy
  5. Kukuřici vložíme do hrnce a přidáme vodu
  6. Vodu přivedeme k varu
  7. Jakmile se voda začne vařit, snížíme teplotu a na nízkou teplotu vaříme asi 5 minut
  8. Kukuřici společně s horkou vodou nalijeme do připravených zavařovacích sklenic
  9. Přičemž necháme 3 centimetrový prostor od jejího hrdla
  10. Zbavíme se vzduchových bublin
  11. Otřeme okraje sklenic
  12. Nasadíme víčko a utáhneme
  13. Na připravenou utěrku položíme sklenice dnem vzhůru a necháme je takto vychladnout
  14. Nejlépe je takto necháme přes noc
  15. Druhý den zkontrolujeme těsnění, zmáčkneme střed víčka, a pokud je nepoddajný tak ej vše v pořádku
  16. Pokud sklenice netěsní tak jí uložíme ihned do ledničky a spotřebujeme jí nejvýše do 2 dnů
  17. Zbylé sklenice označíme a uložme na chladné místo
Zavařování bez tlakového hrnce.
Zdroj: practicalselfreliance.com

Konzervování baby kukuřice s chilli

Baby neboli malé kukuřice si uchovávají svojí sladkost. Proto tento recept na konzervovanou kukuřici je zcela odlišný od těch předchozích, které pracují s „dospělou“ verzí.

Co budeme potřebovat

  1. Bobkový list
  2. 3 kuličky pepře
  3. 4 chilli papričky
  4. 3 kuličky nového koření
  5. Lžička hořčičných semínek
  6. ½ cibule
  7. 1 l vody
  8. 300 ml octa
  9. 25 g soli
  10. 120 g cukru
  11. 300 g baby kukuřice

Postup

  1. Očištěné kukuřičné klásky vložíme do osolené vařící vody (10 g soli na 1 l vody)
  2. Vaříme na nízkou teplotu do změknutí
  3. Jakmile nám změknou, tak ej opláchneme studenou vodou, abychom zatavili proces vaření
  4. Kukuřici vložíme do zavařovacích sklenic a přidáme bobkový list, semínka hořčice a pepř
  5. Nakonec přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a chilli papričky
  6. Připravíme si nálev
  7. Na sporáku si zahřejeme ocet, sůl a cukr
  8. Mícháme, dokud se směs neprovaří a cukr se solí nerozpustí
  9. Kukuřice potom horkým nálevem zalijeme
  10. Sklenice otřeme a uzavřeme víčkem
  11. Sklenice vložíme do hrnce s horkou vodou
  12. Po dobu 25 minut sterilizujeme
  13. Po uplynutí času sklenice vyjmeme ze zavařovacího hrnce a necháme vychladnout
  14. Označíme je a uložíme na chladné místo
Baby kukuřice v nálevu s cukrem a kořením .
Zdroj: coles.com.au

Zavařená kukuřice s karotkou a hráškem

Sladká kukuřice společně s mladým hráškem a mrkví z vaší zahrádky. Uchovejte si chuť doma vypěstované a sklizené zeleniny po celý rok s tímto snadným receptem.

Co budeme potřebovat

Na zeleninu

  1. 12 kuliček bílého pepře
  2. 400 g kukuřice
  3. 4 bobkové listy
  4. 2 červené papriky
  5. 150 g mrkve
  6. 8 kuliček nového koření
  7. 100 g mladého hrášku

Na nálev

  1. Lžíce soli
  2. 100 g cukru
  3. 250 ml octa
  4. 1 l vody

Postup

  1. Kukuřici oloupeme, očistíme a zbavíme bílých vlásků
  2. Vložíme do vroucí osolené vody
  3. Vaříme do změknutí, dokud kukuřice po napíchnutí na vidličku nesjíždí samovolně dolů
  4. Papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na proužky
  5. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka nebo kostičky
  6. Hrášek opláchneme
  7. Všechnu zeleninu necháme okapat
  8. V hrnci přivedeme k varu vodu
  9. Přilijeme ocet a přisypeme cukr a sůl
  10. Promícháme a znovu necháme vařit, poté odtavíme z plotny
  11. Poté začneme plnit zavařovací sklenice
  12. Plníme střídavě kukuřicí s mrkvičkou a proužky papriky
  13. Nahoru nasypeme hrášek, přidáme koření a zalijeme teplým nálevem
  14. Když jsou sklenice naplněné, ihned je uzavřeme a vložíme do hrnce s horkou vodou
  15. Tam je vaříme 30 minut na 90 stupňů

Tento recept na zavařenou kukuřici je na množství, které se vejde do 4 sklenic.

Zavařená kukuřice se sladkou mrkví a doma vypěstovaným hráškem.
Zdroj: mantitlement.com

Zavařená kukuřice ve sladkém nálevu

Někdo to rád sladké, a proto jsme si pro vás připravili nasládlou variantu tohoto receptu na konzervovanou kukuřici.

Co budeme potřebovat

  1. 1 kg kukuřice (kukuřičných semínek)
  2. Voda
  3. 150 g cukru
  4. 50 g soli
  5. 0,5 l octa
  6. 5 kuliček nového koření
  7. Hřebíček
  8. Bobkový list
  9. Snítka kopru
  10. ½ lžičky hořčičného semínky
  11. 1 l vody

Postup

  1. Kukuřici oloupeme a očistíme
  2. V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody
  3. Do vody přidáme kukuřici a tu posléze 5 minut vaříme
  4. Kukuřici vyndáme, opláchneme jí studenou vodou a necháme jí okapat
  5. Na nálev si přidáme všechny suroviny do jednoho hrnce a ty zalijeme 1 litrem vody
  6. Vaříme zhruba 2 minuty
  7. Kukuřici navrstvíme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem
  8. Hrdlo sklenic otřeme a uzavřeme víčkem
  9. Sklenice dobře uzavřeme a rozložíme je do hrnce na složenou utěrku
  10. Sklenice zalijeme vroucí vodou a sterilujeme asi 20 minut při teplotě 90 stupňů
Kukuřice ve sklenicích se sladkým nálevem před uzavřením.
Zdroj: rekindledroots.net

Benefity kukuřice

Ač jste to možná nevěděli kukuřici stejně jako rýži řadíme do skupiny obilovin. Zároveň jí řadíme do přirozeně bezlepkových potravin, které jsou vhodné například pro lidi trpící celiakií.

Kukuřice má vysoký podíl vitamínů skupiny B, železa, manganu a hořčíku. Tyto složky napomáhají ke zlepšení koncentrace, mozkové činnosti a dokáže odbourávat i stres.

Kukuřice se zpracovává do mnoho různých podob, ať už to jsou kukuřičné chlebíčky nebo jí najdeme v podobě mouky nebo kaše. každopádně se v hojném množství využívá při zdravém životním stylu.

Pokud vás recepty na zavařenou kukuřici nadchly a chcete si její chuť užít i v jiné podobě, podívejte se na tyto recepty na tyto těstovinové saláty i s kukuřicí. Je to zdravá bomba!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X