Věděli jste, že lečo nemusí být jenom chutným základem pod maso, ale můžete z něj vykouzlit velmi příjemný a lehký oběd?
Navíc příprava tohoto pokrmu vám nezabare dlouhé hodiny u sporáku.
Proč si nenadělat zásoby do spižírny?
Inspirujte se našimi návody na zavařování leča!
Klasický recepty na zavařování
Budete potřebovat
- 20 rajčat
- 20 paprik různé barvy
- 5 cibulí
- 3 stroužky česneku
- olej
- sůl, pepř
Postup přípravy
- Ze všeho nejdřív si připravte sklenice na zavařování a víčka – sterilizujte je.
- Vložte do velkého hrnce vodu a přiveďte ji k varu.
- Do vroucí vody vsypte rajčata a nechte je 3 minuty povařit.
- Poté je z hrnce vytáhněte, oloupejte slupku a nakrájejte na kousky.
- Pak si nakrájejte na kousky cibuli, kterou dejte na pánev zesklovatět.
- Mezitím si očistěte papriky a nakrájejte je menší použky.
- Poté směs zeleniny přidejte k restované cibulce a 10 minut opékejte.
- Přilijte vodu a duste pod pokličkou dalších 10 minut.
- Podle potřeby osolte, popřípadě opepřte.
- Vzniklé lečo naplňte do zavařovacích sklenic a pořádně zavíčkujte.
- Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, přilijte vodu a vařte při teplotě 85 stupňů 20 minut.
- Po vytažení sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Uskladněte v chladném a tmavém místě.

Zavařování leča v troubě
Budete potřebovat
- hotové zeleninové lečo
- zavařovací sklenice a víčka
- hluboký plech na pečení
- utěrku
Postup přípravy
- Potřebné množství sklenic řádně sterilizujte.
- Předehřejte si troubu na 150 stupňů.
- Do suchých sklenic vlijte zeleninové lečo.
- Okraje sklenic otřete a zavíčkujte.
- Naskládejte sklenice do hlubokého plechu, který je potřeba vyložit utěrkou.
- Sklenice podlijte vodou, teplotu trouby stáhněte na 90 stupňů a pečte asi 20-25 minut.
- Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Uskladněte na chladné a temné místo.

Zavařování leča v mikrovlnné troubě
Budete potřebovat
- hotové zeleninové lečo
- zavařovací sklenice a víčka
- plastovou misku
Postup přípravy
- Ze všeho nejdřív si nachystejte dostatečný počet sklenic na zavařování a sterilizujte je – nezapomeňte na víčka.
- Hotové zeleninové lečo nalijte do sklenic.
- Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou.
- Zavíčkujte a sklenice vložte do plastové misky do mikrovlnné trouby – díky misce vám nevyteče šťáva z mikrovlnky.
- Nastavte nejvyšší výkon 700 Wattů – 1 sklenice potřebuje k zavaření čas 6 minut, s každou další sklenicí čas zdvojnásobte.
- Vytáhněte sklenice a otočte víčkem dolů.
- Nechte vychladnout a uskladněte na tmavé a chladné místo.

Objevte podobné tipy
Zavařování leča s hořčicí
Budete potřebovat
- 1 kg rajčat
- 1 kg paprik
- 0,5 kg cibule
- 1 šálek hořčice
- sůl
- 1 feferonku
Postup přípravy
- Zavařovací sklenice společně s víčky sterilizujeme a necháme je volně osušit.
- Mezitím si oloupeme cibuli, očistíme rajčata a papriky a vše nakrájíme.
- Do většího hrnce dáme trochu oleje, přidáme cibulku a krátce osmahneme.
- Poté vložíme zbylou zeleninu a dusíme pod pokličkou doměkka.
- Jako dochucovadlo použijeme sůl, hořčici a nakrájenou feferonku.
- Připravenou směs vlijte do zavařovacích sklenic, okraje otřeme a pořádně zavíčkujeme.
- Sklenice vkládejte do hrnce tak, aby mezi nimi byl prostor – jinak by mohly popraskat.
- Sterilujte asi 20 minut při teplotě 80 stupňů.
- Posléze sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
- Nechte vychladnout a uložte na vyhovující místo.

Zavařování leča z cukety
Budete potřebovat
- 2 větší cukety
- 8 rajčat
- 8 paprik
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- olej
- sůl
Postup přípravy
- Jako první krok sterilizujte potřebné množství sklenic na zavařování a víčka.
- Pak zbavte cibuli slupek, nakrájejte na kousky a vložte na pánev s rozehřátým olejem zesklovatět.
- Mezitím si očistěte rajčata, papriky a cukety a nakrájejte je menší kousky, cukety nastrouhejte na hrubším struhadle.
- Rajčata můžete podle libosti zbavit slupek nebo je ponechat.
- Nakrájenou zeleninu přidejte k restované cibulce a 10 minut restujte.
- Pak přilijte vodu a duste dalších 10 minut pod pokličkou.
- Podle potřeby dosolte a opepřte.
- Vzniklé lečo plňte do předem sterilizovaných sklenic a pořádně zavíčkujte.
- Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, dejte však pozor, aby se nedotákaly.
- Zalijte je vodou a vařte při teplotě 85 stupňů 20 minut.
- Po vytažení sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Uskladněte v chladném a tmavém místě.

Zavařování leča s klobásou
Budete potřebovat
- 1 kg paprik
- 1 kg rajčat
- 500 g cibule
- 400 g klobás
- sůl
- pepř
- sádlo
Postup přípravy
- Nachystejte si zavařovací sklenice a víčka a sterilizujte je.
- Mezitím si připravte zeleninu – očistěte a omyjte ji a poté nakrájejte na kousky.
- Do velkého hrnce vložte sádlo a přidejte nakrájenou cibuli.
- Lehce ji orestujte a přidejte k ní nakrájenou klobásu, papriky a rajčata.
- Chvilku povařte, přikryjte pokličkou a duste do měkka.
- Ochucujte solí a pepřem – podle vaší chuti.
- Do připravených sklenic vložte hotovou směs a zavíčkujte.
- Sklenice naskládejte 1 centimetr od sebe do zavařovacího hrnce a podlijte vodou.
- Vařte 20 minut na 85 stupňů.
- Sklenice přetočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
- Nakonec je uskladněte tak, jak jste zvyklí.

Pokrmy z leča
Lečo se dá připravovat na několik způsobů – podívejte se na další oblíbenou úpravu tohoto pokrmu:
Pečené cuketové lečo
Budete potřebovat
- 5 rajčat
- 5 paprik
- 1 cuketa
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného estragonu
- 1 lžička sušené cibule
- máslo
- 3 vajíčka
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Papriky a rajčata očistěte, omyjte a nakrájejte na kousky.
- Cuketu omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Poté ji vložte do cedníku a nechte šťávu okapat nebo z ní šťávu vymačkejte.
- Na pánev vložte kousek másla, na plátky nakrájený česnek a zlehka orestujte.
- Poté přidejte papriku, rajčata a cukety a vařte.
- Směs osolte, opepřete a chvilku poduste.
- Nakonec směs nasypte do pekáče, nahoru vložte kousky másla a pečte při teplotě 180 stupňů na asi 20 minut.
- Jakmile je hotovo, rozkvedlejte si vajíčka a jimi celý pokrm přelijte.
- Pekáč vraťte zpět do trouby na 10 minut při teplotě 200 stupňů.

Pravé lečo z Maďarska
Budete potřebovat
- 1 kg rajčat
- 1 kg papriky – mix barev
- 500 g cibule
- 3 klobásy
- sůl
- pepř
- maďarské koření Pišta – paprikový pálivý krém nebo Anna – jemný paprikový krém
- 2 lžíce oleje
Postup přípravy
- Papriky, rajčata a cibuli nakrájejte na větší kousky.
- Do většího hrnce nalijte olej, nechte ho zahřát a vložte cibuli.
- Jenom zlehka ji orestujte a poté přidejte nakrájené klobásy.
- Posléze vmíchejte papriky a chvilku poduste.
- Nakonec přidejte rajčata a dalších 15 minut vařte.
- Celou směs osolte a opepřte.
- V konečné fázi přidejte maďarské koření – záleží na tom, zda chcete mít lečo pálivější nebo mírnější.
