Recepty na konzervování leča aneb mějte výborný oběd za pár chvil vždy po ruce!

Věděli jste, že lečo nemusí být jenom chutným základem pod maso, ale můžete z něj vykouzlit velmi příjemný a lehký oběd?

Navíc příprava tohoto pokrmu vám nezabere dlouhé hodiny u sporáku.

Proč si nenadělat zásoby do spižírny?

Inspirujte se našimi chutnými recepty na zavařování leča!

Klasický návod na zavařování leča

Vyzkoušejte tento tradiční recept na zavařování leča v zavařovacím hrnci. Je jednoduchý a zvládne ho úplně každý!

Budete potřebovat

  • 20 rajčat
  • 20 paprik různé barvy
  • 5 cibulí
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • sůl, pepř

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdřív si připravte sklenice na zavařování a víčka – sterilizujte je.
  • Vložte do velkého hrnce vodu a přiveďte ji k varu.
  • Do vroucí vody vsypte rajčata a nechte je 3 minuty povařit.
  • Poté je z hrnce vytáhněte, oloupejte slupku a nakrájejte na kousky.
  • Pak si nakrájejte na kousky cibuli, kterou dejte na pánev zesklovatět.
  • Mezitím si očistěte papriky a nakrájejte je menší použky.
  • Poté směs zeleniny přidejte k restované cibulce a 10 minut opékejte.
  • Přilijte vodu a duste pod pokličkou dalších 10 minut.
  • Podle potřeby osolte, popřípadě opepřte.
  • Vzniklé lečo naplňte do zavařovacích sklenic a pořádně zavíčkujte.
  • Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, přilijte vodu a vařte při teplotě 85 stupňů 20 minut.
  • Po vytažení sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte v chladném a tmavém místě.
Nakládané lečo v zavařovacích sklenicích.
zdroj: growagoodlife.com

Konzervování leča v troubě

Lečo si můžete zakonzervovat i v troubě. Chcete vědět jak? Pak se inspirujte naším receptem!

Budete potřebovat

  • hotové zeleninové lečo
  • zavařovací sklenice a víčka
  • hluboký plech na pečení
  • utěrku

Postup přípravy

  • Potřebné množství sklenic řádně sterilizujte.
  • Předehřejte si troubu na 150 stupňů.
  • Do suchých sklenic vlijte zeleninové lečo.
  • Okraje sklenic otřete a zavíčkujte.
  • Naskládejte sklenice do hlubokého plechu, který je potřeba vyložit utěrkou.
  • Sklenice podlijte vodou, teplotu trouby stáhněte na 90 stupňů a pečte asi 20-25 minut.
  • Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte na chladné a temné místo.
Nakládané lečo v zavařovacích sklenicích.
zdroj: almanac.com

Zavařování leča v mikrovlnné troubě

Věděli jste, že si lečo můžete zavařit i v mikrovlnce? Pokud ne, tak si přečtěte náš následující recept!

Budete potřebovat

  • hotové zeleninové lečo
  • zavařovací sklenice a víčka
  • plastovou misku

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdřív si nachystejte dostatečný počet sklenic na zavařování a sterilizujte je – nezapomeňte na víčka.
  • Hotové zeleninové lečo nalijte do sklenic.
  • Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou.
  • Zavíčkujte a sklenice vložte do plastové misky do mikrovlnné trouby – díky misce vám nevyteče šťáva z mikrovlnky.
  • Nastavte nejvyšší výkon 700 Wattů – 1 sklenice potřebuje k zavaření čas 6 minut, s každou další sklenicí čas zdvojnásobte.
  • Vytáhněte sklenice a otočte víčkem dolů.
  • Nechte vychladnout a uskladněte na tmavé a chladné místo.
Nakládané lečo v zavařovacích sklenicích.
zdroj: freshpreserving.com

Víte, že pomocí nakládání můžete uchovat i maso? Zejména maso vepřové k tomu úplně vybízí. Můžete ho dokonce zavařit jak syrové, tak pečené. Vyzkoušejte naše recepty na zavařování vepřového masa v několika různých variantách. Jsou luxusní!


Nakládané lečo s hořčicí

Ochutnejte tento luxusní recept na lečo s hořčicí a feferonkou, který si zamiluje celá vaše rodina!

Budete potřebovat

  • 1 kg rajčat
  • 1 kg paprik
  • 0,5 kg cibule
  • 1 šálek hořčice
  • sůl
  • 1 feferonku

Postup přípravy

  • Zavařovací sklenice společně s víčky sterilizujeme a necháme je volně osušit.
  • Mezitím si oloupeme cibuli, očistíme rajčata a papriky a vše nakrájíme.
  • Do většího hrnce dáme trochu oleje, přidáme cibulku a krátce osmahneme.
  • Poté vložíme zbylou zeleninu a dusíme pod pokličkou doměkka.
  • Jako dochucovadlo použijeme sůl, hořčici a nakrájenou feferonku.
  • Připravenou směs vlijte do zavařovacích sklenic, okraje otřeme a pořádně zavíčkujeme.
  • Sklenice vkládejte do hrnce tak, aby mezi nimi byl prostor – jinak by mohly popraskat.
  • Sterilujte asi 20 minut při teplotě 80 stupňů.
  • Posléze sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a uložte na vyhovující místo.
Zavařované lečo ve sklenicích.
zdroj: bestrecipes.com.au

Konzervování leča z cukety

Lečo si můžete připravit i z cuket a je to naprosto vynikající! Inspirujte se naším receptem a potěšte svou rodinu nečím novým.

Budete potřebovat

  • 2 větší cukety
  • 8 rajčat
  • 8 paprik
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl

Postup přípravy

  • Jako první krok sterilizujte potřebné množství sklenic na zavařování a víčka.
  • Pak zbavte cibuli slupek, nakrájejte na kousky a vložte na pánev s rozehřátým olejem zesklovatět.
  • Mezitím si očistěte rajčata, papriky a cukety a nakrájejte je menší kousky, cukety nastrouhejte na hrubším struhadle.
  • Rajčata můžete podle libosti zbavit slupek nebo je ponechat.
  • Nakrájenou zeleninu přidejte k restované cibulce a 10 minut restujte.
  • Pak přilijte vodu a duste dalších 10 minut pod pokličkou.
  • Podle potřeby dosolte a opepřte.
  • Vzniklé lečo plňte do předem sterilizovaných sklenic a pořádně zavíčkujte.
  • Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, dejte však pozor, aby se nedotákaly.
  • Zalijte je vodou a vařte při teplotě 85 stupňů 20 minut.
  • Po vytažení sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte v chladném a tmavém místě.
Lečo z cuket v zavařovacích sklenicích.
zdroj: geniuskitchen.com

Zavařování leča s klobásou

Lečo nemusí být nutně jen zeleninové. Můžete do něj přidat třeba i svou oblíbenou klobásu. Vyzkoušejte to!

Budete potřebovat

  • 1 kg paprik
  • 1 kg rajčat
  • 500 g cibule
  • 400 g klobás
  • sůl
  • pepř
  • sádlo

Postup přípravy

  • Nachystejte si zavařovací sklenice a víčka a sterilizujte je.
  • Mezitím si připravte zeleninu – očistěte a omyjte ji a poté nakrájejte na kousky.
  • Do velkého hrnce vložte sádlo a přidejte nakrájenou cibuli.
  • Lehce ji orestujte a přidejte k ní nakrá­jenou klobásu, papriky a rajčata.
  • Chvilku povařte, přikryjte pokličkou a duste do měkka.
  • Ochucujte solí a pepřem – podle vaší chuti.
  • Do připravených sklenic vložte hotovou směs a zavíčkujte.
  • Sklenice naskládejte 1 centimetr od sebe do zavařovacího hrnce a podlijte vodou.
  • Vařte 20 minut na 85 stupňů.
  • Sklenice přetočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
  • Nakonec je uskladněte tak, jak jste zvyklí.
Nakládané lečo v zavařovací sklenici.
zdroj: amishamerica.com

Vyzkoušejte také naše snadné a rychlé recepty na zeleninové lečo aneb směs rajčat, paprik a vajec v 5 chutných variantách!

A jak jste si dnešní recepty užili? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X