Zavařujeme meruňky: jak si uchovat oblíbené ovoce po celý rok?

Věděli jste, že dusík v meruňkách napomáhá snížení vysokého tlaku?

Myslíte, že nemůžete mít meruňky stále „po ruce“?

Ale jistě! Zavařování meruněk je oblíbený způsob jejich skladování.

Zásobte se těmito ovocnými vitamíny i vy.

Jak správně sterilizovat sklenice na zavařování?

V troubě

  • vystelte pečící mřížku novinami
  • předehřejte troubu na 135 stupňů Celsia
  • vložte sklenice a sterilizujte po dobe 20 minut

V myčce

  • připravené sklenice naskládejte do myčky
  • zapněte program s nejvyšší teplotou a nechte dojet do konce

V mikrovlnné troubě

  • sklenice jemně navlhčete
  • vložte do mikrovlnky na dobu 30 – 45 sekund

Příprava nálevu

Ingredience

  • 1 l vody
  • 500 krystalového cukru

Postup

  • V dostatečně velkém hrnci přivedeme vodu k varu.
  • Přisypeme cukr a vaříme, než se cukr úplně rozpustí – a nálev je hotov!
zdroj: drinks.seriouseats.com

Zavařování meruněk – klasický recept

Mějte na paměti, že do jedné 500 ml velké sklenice se vejde cca 7 celých meruněk – tak si jejich počet připravte dle této normy.

Ingredience

  • nálev
  • meruňky

Postup

  • Meruňky pečlivě zbavíme všech nečistot, vypeckujeme a rozkrojíme na poloviny.
  • Tyto poloviny skládáme do předem připravených sklenic tak, aby byly meruňkami zcela naplněny.
  • Zalijeme ještě teplým nálevem až po okraj.
  • Sklenice naskládáme do velkého hrnce s vařící vodou a necháme vařit po dobu zhruba 20 minut.
  • Po této době vyjmeme z vody, položíme na utěrku dnem vzhůru a necháme odpočívat.
  • Poté, co meruňky zcela vychladnou, skladujeme na temném a suchém místě.
zdroj: bite.co.nz

Zavařování meruněk v troubě

Ingredience

  • meruňky
  • nálev

Postup

  • Předehřejeme si trouby na 90 stupňů Celsia.
  • Meruňky důkladně zbavíme všech nešistot, vypeckujeme a rozkrájíme na poloviny.
  • Tyto poloviny vkládáme do předem připravených, sterilizovaných sklenic – zcela je naplníme. Můžeme přidat bobkový list a hřebíček.
  • Sklenice následně zalejeme nálevem až po okraj, aby žádná meruňka “netrčela”.
  • Pořádně zavíčkujeme vrškem s gumovým závitem.
  • Do vyššího plechu napustíme cca 1 – 2 centimetry vody a poskládáme na něj připravené sklenice – myslete na to, aby měly mezi sebou rozestup a nedotýkaly se, mohly by jinak popraskat.
  • V troubě “pečeme” cca 20 minut.
  • Po vytažení rozložíme na utěrku dnem vzhůru.
  • Necháme zcela vychladnout a skladujeme ve sklepě.
zdroj: www.nutmegsseven.co.uk


Zavařování meruněk v mikrovlnné troubě

Ingredience

  • meruňky
  • nálev

Postup

  • Jako u ostatních způsobů je nutno nejdříve si meruňky dostatečně očistit a vypeckovat. Nakrájejte na půlky či měsíčky dle svých preferencí.
  • Meruňky naplňte do předem připravených zavařovacích sklenic, které jsou dostatečně sterilizovali.
  • Vlejte nálev až po okraj sklenice, aby byly meruňky zcela ponořeny.
  • Pořádně zavíčkujte – nemusíte se bát, víčka v mikrovlnce jiskřit nebudou.
  • Výkon mikrovlnné trouby nastavte na 70W a vložte 4 sklenice. Při tomto výkonu necháme jet 10 minut, následně zvýšíme na 100W a zapneme na dalších 10 minut.
zdroj: providentliving.org.nz

Zavařování meruněk bez cukru

Jelikož je prakticky každé ovoce přirozeně sladké, nemusíte při zavařování zákonitě používat cukr. Poradíme vám, jak zavařovat i bez cukru.

Ingredience

  • meruňky
  • vodu
  • špetku soli

Postup

  • Meruňky si pořádně očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na kostičky.
  • Naplníme jimi již předem připravené sterilizované sklenice až po okraj.
  • Zalejete převařenou, již vychladlou vodou a do každé sklenice přidáme špetku soli – udrží ovoce krásně tvrdé a šťavnaté.
  • Navíc sůl zbaví meruňky přílišné sladkosti a učiní tak kompot nízkokalorický.
  • Poté klasick zavařujeme v hrnci s vařící vodou po dobu cca 20 minut.
  • Po vyjmutí z lázně odložíme na utěrku dnem vzhůru.
  • Až sklenice s obsahem vychladnou, skladujeme nejlépe ve sklepě.
zdroj: whereismyspoon.co


Netradiční metody zavařování

Meruňky v brandy

Ingredience

  • 700 g meruněk
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 tyčinky skořice
  • 2 bobkové listy
  • 10 celých hřebíčků
  • 200 ml brandy

Postup

  • Připravte si meruňky a vypeckujte je.
  • Vlejte do hrnce 300 ml studené vody a přiveďte k varu.
  • Do vody přidejte moučkový cukr a vařte tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí.
  • do tohoto hrnce přidávejte meruňky, aby zcela pokryly jeho dno.
  • Pečlivě je vařte a otáčejte cca 3 minuty, dokud nezačnou měknout.
  • Poté je plňte do předem připravených sterilizovaných lahví.
  • Do nálevu v hrnci přidejte bobkový list, hřebíček, skořici a vařte dalších 5 minut, dokud směs nezhoustne.
  • Sundejte z ohně a přidejte brandy.
  • Tímto připraveným sirupem zalejte meruňky ve sklenicích.
  • Zašroubujte, zakryjte a nechte vychladnout.
zdroj: waitrose.com

Jak připravit meruňkovou marmeládu?

Ingredience

  • 1 kg meruněk
  • 60 ml vody
  • 600 g cukru
  • lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy

Postup

  • Meruňky si nakrájejte na polovinu a vyjměte pecky.
  • Vložte je do hrnce s vroucí vodou a vařte za stálého míchání, dokud nebudou úplně změklé.
  • Do mrazáku si dejte chladit prkýnko.
  • Následně přidejte cukr a vařte nezakryté, postupně odstraňujte pěnu.
  • Poté, co směs zhoustne, často promíchávejte, aby nedošlo k připálení odspodu.
  • Když je směs již hustá,až gelovitá, sundejte z ohně a na vychladlou desku dejte malé množství džemu.
  • Vložte do lednice na několik minut.
  • Povytažení se ujistěte, že má džem správnou konzistenci. Pokud ne, celou směs ještě dále povařte.
  • Jakmile bude vše hotovo, přimíchejte citronovou šťávu a džem rozlejte do sklenic.
  • Pevně zavíčkujte, nechte vychladnout a skladujte ve sklepě.
zdroj: davidlebovitz.com

Pokud ještě nemáte svůj hrnec na zavařování. Nezapomeňte si prohlédnout test zavařovacích hrnců od portálu Chytrývýběr.cz

Meruňkové chutney “čatný”

Chutney je skvělou přílohovou omáčkou k masu či k salátům.

Ingredience

  • ½ hlavy česneku
  • olivový olej
  • 1 velká cibule
  • 3 hrnky meruňkové zavařeniny
  • 1 hrnek bílého octa
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžička kajunského pepře
  • 2 lžičky soli

Postup

  • Předehřejte troubu n 230 stupňů Celsia.
  • Do alobalu zabalte oloupaný česnek zakapaný olivovým olejem a pečte do zlatohněda, cca 40 minut.
  • Zatímco se česnek peče, vložte do hrnce cibuli, 1 lžíci olivového oleje a osmahněte opět do zlatohněda.
  • Následně vmíchejte meruňkový kompot, ocet a zázvor, kajenský pepř a sůl, dokud se vše důkladně nespojí.
  • Spečený česnek vmíchejte do této směsi, povařte na středním ohni a udržujte 25 minut za stálého míchání.
  • Uložte do sterilizovaných nádob a skladujte na tmavém místě.
zdroj: allrecipes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.