Věděli jste, že dusík v meruňkách napomáhá snížení vysokého tlaku?
Myslíte, že nemůžete mít meruňky stále „po ruce“?
Ale jistě! Zavařování meruněk je oblíbený způsob jejich skladování.
Zásobte se těmito ovocnými vitamíny i vy.
Jak správně sterilizovat sklenice na zavařování?
V troubě
- vystelte pečící mřížku novinami
- předehřejte troubu na 135 stupňů Celsia
- vložte sklenice a sterilizujte po dobe 20 minut
V myčce
- připravené sklenice naskládejte do myčky
- zapněte program s nejvyšší teplotou a nechte dojet do konce
V mikrovlnné troubě
- sklenice jemně navlhčete
- vložte do mikrovlnky na dobu 30 – 45 sekund

Objevte podobné tipy
Příprava nálevu
Ingredience
- 1 l vody
- 500 krystalového cukru
Postup
- V dostatečně velkém hrnci přivedeme vodu k varu.
- Přisypeme cukr a vaříme, než se cukr úplně rozpustí – a nálev je hotov!

Zavařování meruněk – klasický recept
Mějte na paměti, že do jedné 500 ml velké sklenice se vejde cca 7 celých meruněk – tak si jejich počet připravte dle této normy.
Ingredience
- nálev
- meruňky
Postup
- Meruňky pečlivě zbavíme všech nečistot, vypeckujeme a rozkrojíme na poloviny.
- Tyto poloviny skládáme do předem připravených sklenic tak, aby byly meruňkami zcela naplněny.
- Zalijeme ještě teplým nálevem až po okraj.
- Sklenice naskládáme do velkého hrnce s vařící vodou a necháme vařit po dobu zhruba 20 minut.
- Po této době vyjmeme z vody, položíme na utěrku dnem vzhůru a necháme odpočívat.
- Poté, co meruňky zcela vychladnou, skladujeme na temném a suchém místě.

Zavařování meruněk v troubě
Ingredience
- meruňky
- nálev
Postup
- Předehřejeme si trouby na 90 stupňů Celsia.
- Meruňky důkladně zbavíme všech nešistot, vypeckujeme a rozkrájíme na poloviny.
- Tyto poloviny vkládáme do předem připravených, sterilizovaných sklenic – zcela je naplníme. Můžeme přidat bobkový list a hřebíček.
- Sklenice následně zalejeme nálevem až po okraj, aby žádná meruňka “netrčela”.
- Pořádně zavíčkujeme vrškem s gumovým závitem.
- Do vyššího plechu napustíme cca 1 – 2 centimetry vody a poskládáme na něj připravené sklenice – myslete na to, aby měly mezi sebou rozestup a nedotýkaly se, mohly by jinak popraskat.
- V troubě “pečeme” cca 20 minut.
- Po vytažení rozložíme na utěrku dnem vzhůru.
- Necháme zcela vychladnout a skladujeme ve sklepě.

Zavařování meruněk v mikrovlnné troubě
Ingredience
- meruňky
- nálev
Postup
- Jako u ostatních způsobů je nutno nejdříve si meruňky dostatečně očistit a vypeckovat. Nakrájejte na půlky či měsíčky dle svých preferencí.
- Meruňky naplňte do předem připravených zavařovacích sklenic, které jsou dostatečně sterilizovali.
- Vlejte nálev až po okraj sklenice, aby byly meruňky zcela ponořeny.
- Pořádně zavíčkujte – nemusíte se bát, víčka v mikrovlnce jiskřit nebudou.
- Výkon mikrovlnné trouby nastavte na 70W a vložte 4 sklenice. Při tomto výkonu necháme jet 10 minut, následně zvýšíme na 100W a zapneme na dalších 10 minut.

Zavařování meruněk bez cukru
Jelikož je prakticky každé ovoce přirozeně sladké, nemusíte při zavařování zákonitě používat cukr. Poradíme vám, jak zavařovat i bez cukru.
Ingredience
- meruňky
- vodu
- špetku soli
Postup
- Meruňky si pořádně očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na kostičky.
- Naplníme jimi již předem připravené sterilizované sklenice až po okraj.
- Zalejete převařenou, již vychladlou vodou a do každé sklenice přidáme špetku soli – udrží ovoce krásně tvrdé a šťavnaté.
- Navíc sůl zbaví meruňky přílišné sladkosti a učiní tak kompot nízkokalorický.
- Poté klasick zavařujeme v hrnci s vařící vodou po dobu cca 20 minut.
- Po vyjmutí z lázně odložíme na utěrku dnem vzhůru.
- Až sklenice s obsahem vychladnou, skladujeme nejlépe ve sklepě.

Netradiční metody zavařování
Meruňky v brandy
Ingredience
- 700 g meruněk
- 125 g moučkového cukru
- 2 tyčinky skořice
- 2 bobkové listy
- 10 celých hřebíčků
- 200 ml brandy
Postup
- Připravte si meruňky a vypeckujte je.
- Vlejte do hrnce 300 ml studené vody a přiveďte k varu.
- Do vody přidejte moučkový cukr a vařte tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí.
- do tohoto hrnce přidávejte meruňky, aby zcela pokryly jeho dno.
- Pečlivě je vařte a otáčejte cca 3 minuty, dokud nezačnou měknout.
- Poté je plňte do předem připravených sterilizovaných lahví.
- Do nálevu v hrnci přidejte bobkový list, hřebíček, skořici a vařte dalších 5 minut, dokud směs nezhoustne.
- Sundejte z ohně a přidejte brandy.
- Tímto připraveným sirupem zalejte meruňky ve sklenicích.
- Zašroubujte, zakryjte a nechte vychladnout.

Jak připravit meruňkovou marmeládu?
Ingredience
- 1 kg meruněk
- 60 ml vody
- 600 g cukru
- lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy
Postup
- Meruňky si nakrájejte na polovinu a vyjměte pecky.
- Vložte je do hrnce s vroucí vodou a vařte za stálého míchání, dokud nebudou úplně změklé.
- Do mrazáku si dejte chladit prkýnko.
- Následně přidejte cukr a vařte nezakryté, postupně odstraňujte pěnu.
- Poté, co směs zhoustne, často promíchávejte, aby nedošlo k připálení odspodu.
- Když je směs již hustá,až gelovitá, sundejte z ohně a na vychladlou desku dejte malé množství džemu.
- Vložte do lednice na několik minut.
- Povytažení se ujistěte, že má džem správnou konzistenci. Pokud ne, celou směs ještě dále povařte.
- Jakmile bude vše hotovo, přimíchejte citronovou šťávu a džem rozlejte do sklenic.
- Pevně zavíčkujte, nechte vychladnout a skladujte ve sklepě.

Pokud ještě nemáte svůj hrnec na zavařování. Nezapomeňte si prohlédnout test zavařovacích hrnců od portálu Chytrývýběr.cz
Meruňkové chutney “čatný”
Chutney je skvělou přílohovou omáčkou k masu či k salátům.
Ingredience
- ½ hlavy česneku
- olivový olej
- 1 velká cibule
- 3 hrnky meruňkové zavařeniny
- 1 hrnek bílého octa
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžička kajunského pepře
- 2 lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu n 230 stupňů Celsia.
- Do alobalu zabalte oloupaný česnek zakapaný olivovým olejem a pečte do zlatohněda, cca 40 minut.
- Zatímco se česnek peče, vložte do hrnce cibuli, 1 lžíci olivového oleje a osmahněte opět do zlatohněda.
- Následně vmíchejte meruňkový kompot, ocet a zázvor, kajenský pepř a sůl, dokud se vše důkladně nespojí.
- Spečený česnek vmíchejte do této směsi, povařte na středním ohni a udržujte 25 minut za stálého míchání.
- Uložte do sterilizovaných nádob a skladujte na tmavém místě.
