Nejlepší recepty na konzervování meruněk aneb jak si uchovat oblíbené ovoce po celý rok

Věděli jste, že dusík v meruňkách napomáhá snížení vysokého tlaku?

Myslíte, že je nemůžete mít stále „po ruce“?

Ale můžete!

Inspirujte se našimi recepty na zavařování meruněk.

Je to snadné!

Jak správně sterilizovat sklenice na zavařování?

V troubě

  • Vystelte pečící mřížku novinami.
  • předehřejte troubu na 135 stupňů Celsia.
  • vložte sklenice a sterilizujte po dobe 20 minut.

V myčce

  • Připravené sklenice naskládejte do myčky.
  • Zapněte program s nejvyšší teplotou a nechte dojet do konce.

V mikrovlnné troubě

  • Sklenice jemně navlhčete.
  • Vložte do mikrovlnky na dobu 30 – 45 sekund.

Příprava nálevu

Ingredience

  • 1 l vody
  • 500 krystalového cukru

Postup

  • V dostatečně velkém hrnci přivedeme vodu k varu.
  • Přisypeme cukr a vaříme, než se cukr úplně rozpustí – a nálev je hotov!
Meruňky naložené v zavařovací sklenici.
zdroj: drinks.seriouseats.com

Máte hodně rybízu a nevíte co s ním? Naučte se zpracovat černý, červený ale i bílý rybíz tradičními i netradičními způsoby. Vyzkoušejte naše recepty na zavařování rybízu hned!

Nakládání meruněk – klasický recept

Mějte na paměti, že do jedné 500 ml velké sklenice se vejde cca 7 celých meruněk – tak si jejich počet připravte dle této normy.

Ingredience

  • nálev
  • meruňky

Postup

  • Meruňky pečlivě zbavíme všech nečistot, vypeckujeme a rozkrojíme na poloviny.
  • Tyto poloviny skládáme do předem připravených sklenic tak, aby byly meruňkami zcela naplněny.
  • Zalijeme ještě teplým nálevem až po okraj.
  • Sklenice naskládáme do velkého hrnce s vařící vodou a necháme vařit po dobu zhruba 20 minut.
  • Po této době vyjmeme z vody, položíme na utěrku dnem vzhůru a necháme odpočívat.
  • Poté, co meruňky zcela vychladnou, skladujeme na temném a suchém místě.
Meruňky naložené ve sklenicích s vedle položenými čerstvými meruňkami a miskou sirupu se lžičkou.
zdroj: bite.co.nz

S našimi tipy ani zavařování švestek nikdy nebylo jednodušší, tak toho využijte a vyzkoušejte naše recepty.


Konzervování meruněk v troubě

Zavařit meruňky můžete jednoduše i v troubě. Stačí vám k tomu meruňky, nálev, sklenice a plech!

Ingredience

  • meruňky
  • nálev

Postup

  • Předehřejeme si trouby na 90 stupňů Celsia.
  • Meruňky důkladně zbavíme všech nešistot, vypeckujeme a rozkrájíme na poloviny.
  • Tyto poloviny vkládáme do předem připravených, sterilizovaných sklenic – zcela je naplníme. Můžeme přidat bobkový list a hřebíček.
  • Sklenice následně zalejeme nálevem až po okraj, aby žádná meruňka “netrčela”.
  • Pořádně zavíčkujeme vrškem s gumovým závitem.
  • Do vyššího plechu napustíme cca 1 – 2 centimetry vody a poskládáme na něj připravené sklenice – myslete na to, aby měly mezi sebou rozestup a nedotýkaly se, mohly by jinak popraskat.
  • V troubě “pečeme” cca 20 minut.
  • Po vytažení rozložíme na utěrku dnem vzhůru.
  • Necháme zcela vychladnout a skladujeme ve sklepě.
Meruňky naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: www.nutmegsseven.co.uk

Zavařování meruněk v mikrovlnné troubě

Věděli jste, že meruňky můžete konzervovat i v mikrovlnné troubě? Ne? A chcete vědět, jak na to? Pak právě pro vás je následující recept!

Ingredience

  • meruňky
  • nálev

Postup

  • Jako u ostatních způsobů je nutno nejdříve si meruňky dostatečně očistit a vypeckovat. Nakrájejte na půlky či měsíčky dle svých preferencí.
  • Meruňky naplňte do předem připravených zavařovacích sklenic, které jsou dostatečně sterilizovali.
  • Vlejte nálev až po okraj sklenice, aby byly meruňky zcela ponořeny.
  • Pořádně zavíčkujte – nemusíte se bát, víčka v mikrovlnce jiskřit nebudou.
  • Výkon mikrovlnné trouby nastavte na 70W a vložte 4 sklenice. Při tomto výkonu necháme jet 10 minut, následně zvýšíme na 100W a zapneme na dalších 10 minut.
Meruňky naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: providentliving.org.nz

Zavařte si i jablka a uchovejte si jejich skvělou chuť po celý rok. Inspirujte se našimi recepty!

Nakládání meruněk bez cukru

Jelikož je prakticky každé ovoce přirozeně sladké, nemusíte při zavařování zákonitě používat cukr. Poradíme vám, jak zavařovat i bez cukru.

Ingredience

  • meruňky
  • vodu
  • špetku soli

Postup

  • Meruňky si pořádně očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na kostičky.
  • Naplníme jimi již předem připravené sterilizované sklenice až po okraj.
  • Zalejete převařenou, již vychladlou vodou a do každé sklenice přidáme špetku soli – udrží ovoce krásně tvrdé a šťavnaté.
  • Navíc sůl zbaví meruňky přílišné sladkosti a učiní tak kompot nízkokalorický.
  • Poté klasick zavařujeme v hrnci s vařící vodou po dobu cca 20 minut.
  • Po vyjmutí z lázně odložíme na utěrku dnem vzhůru.
  • Až sklenice s obsahem vychladnou, skladujeme nejlépe ve sklepě.
Meruňky naložené ve sklenici se lžičkou.
zdroj: whereismyspoon.co

Netradiční metody zavařování

Meruňky v brandy

Meruňky naložené v brandy jsou naprosto luxusní záležitost! Podávejte je jen tak, jak jsou, se šlehačkou, hustým jogurtem nebo vanilkovou zmrzlinou.

Ingredience

  • 700 g meruněk
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 tyčinky skořice
  • 2 bobkové listy
  • 10 celých hřebíčků
  • 200 ml brandy

Postup

  • Připravte si meruňky a vypeckujte je.
  • Vlejte do hrnce 300 ml studené vody a přiveďte k varu.
  • Do vody přidejte moučkový cukr a vařte tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí.
  • do tohoto hrnce přidávejte meruňky, aby zcela pokryly jeho dno.
  • Pečlivě je vařte a otáčejte cca 3 minuty, dokud nezačnou měknout.
  • Poté je plňte do předem připravených sterilizovaných lahví.
  • Do nálevu v hrnci přidejte bobkový list, hřebíček, skořici a vařte dalších 5 minut, dokud směs nezhoustne.
  • Sundejte z ohně a přidejte brandy.
  • Tímto připraveným sirupem zalejte meruňky ve sklenicích.
  • Zašroubujte, zakryjte a nechte vychladnout.
Meruňky naložené v alkoholu ve sklenicích s vedle položenou lžící s meruňkami.
zdroj: waitrose.com

Meruňková marmeláda

Tento jednoduchý recept ze sladkých, zralých a šťavnatých meruněk si zamilujete! Je to snad nejlepší způsob, jak si uchovat toto skvělé ovoce po celý rok a potřebujete na to pouhých pár ingrediencí. Tak pojďme na to!

Ingredience

  • 1 kg meruněk
  • 60 ml vody
  • 600 g cukru
  • lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy

Postup

  • Meruňky si nakrájejte na polovinu a vyjměte pecky.
  • Vložte je do hrnce s vroucí vodou a vařte za stálého míchání, dokud nebudou úplně změklé.
  • Do mrazáku si dejte chladit prkýnko.
  • Následně přidejte cukr a vařte nezakryté, postupně odstraňujte pěnu.
  • Poté, co směs zhoustne, často promíchávejte, aby nedošlo k připálení odspodu.
  • Když je směs již hustá,až gelovitá, sundejte z ohně a na vychladlou desku dejte malé množství džemu.
  • Vložte do lednice na několik minut.
  • Povytažení se ujistěte, že má džem správnou konzistenci. Pokud ne, celou směs ještě dále povařte.
  • Jakmile bude vše hotovo, přimíchejte citronovou šťávu a džem rozlejte do sklenic.
  • Pevně zavíčkujte, nechte vychladnout a skladujte ve sklepě.
Dvě sklenice džemu z meruněk položené vedle sebe.
zdroj: itsnotcomplicatedrecipes.com

Meruňkové chutney “čatný”

Chutney je skvělou přílohovou omáčkou k masu či k salátům. Připravte si ho z meruněk, česneku, cibule a zázvoru a zaručeně si pochutnáte!

Ingredience

  • ½ hlavy česneku
  • olivový olej
  • 1 velká cibule
  • 3 hrnky meruňkové zavařeniny
  • 1 hrnek bílého octa
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžička kajunského pepře
  • 2 lžičky soli

Postup

  • Předehřejte troubu n 230 stupňů Celsia.
  • Do alobalu zabalte oloupaný česnek zakapaný olivovým olejem a pečte do zlatohněda, cca 40 minut.
  • Zatímco se česnek peče, vložte do hrnce cibuli, 1 lžíci olivového oleje a osmahněte opět do zlatohněda.
  • Následně vmíchejte meruňkový kompot, ocet a zázvor, kajenský pepř a sůl, dokud se vše důkladně nespojí.
  • Spečený česnek vmíchejte do této směsi, povařte na středním ohni a udržujte 25 minut za stálého míchání.
  • Uložte do sterilizovaných nádob a skladujte na tmavém místě.
Meruňková přílohová omáčka ve sklenici s vedle položenou lžičkou.
zdroj: jamiegeller.com

Naučte se s námi zavařovat i vlašské ořechy. Máme pro vás několik různých způsobů, jak to můžete udělat!

A jak se vám dnešní tipy na zavařování líbily? Napište nám do komentářů!

Komentáře
  1. Koupil merunky ze špnelska v Bille levně,no a hlal na Sznamu jak zavařit nejlíp merunky .Dřvezda si pamatuješ tak babička(máma)zavařovala vše na sporáku ve velkém zavařovacím hrnci ,nyní nám zůstal jen teploměr na zavařování. no a zde možem zavařovat v mykrovlnse.
    Pozdravuj sleřnu a dvě malé ještěrky též ženu svou přeji hodně ůspěchu při zavařování.
    Přeji hezký den dědula sbábrlinou nabručenou a s Ferdou ten jedinej má znás nejvyšší IQ pacholek jeden.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X