Zavařujte ořechy: ty nejoblíbenější recepty

Věděli jste, že vlašské ořechy obsahují dvakrát více antioxidantů než jiné ořechy?

Jsou také výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Využijte toho a naučte se je správně skladovat.

Poradíme vám několik způsobů na zavařování ořechů.

Nálev na zavařování

Budete potřebovat

  • vodu
  • cukr krystal

Postup přípravy

  • Do většího hrnce nalijte požadované množství vody – záleží na množství sklenic.
  • Poté přidejte cukr – cukru dávejte více než vody, nejlepší je poměr 2:1.
  • Směs svařte a nechte vychladnout.

Zavařování jader vlašských ořechů

Někomu možná přijde zavařování vlašských ořechů – jejich jader velmi netradiční.

Ale tento způsob skladování je nejlepší volbou.

Zajímavostí je však je, že při zavařování jader se nepoužívá voda ani nálev.

Budete potřebovat

  • jádra vlašských ořechů
  • sklenice na zavařování

Postup přípravy

  • Pokud máte to štěstí, že máte ořechy přímo na zahradě, je potřeba nejdříve jádra zbavit skořápky.
  • Jakmile budete mít dostatečné množství, jádra nechte důkladně vysušit – při zavařování musí být opravdu suché.
  • Nachystejte si zavařovací sklenice požadované velikosti a sterilizujte je.
  • Sklenice musí být řádně suché, než jich jádry naplníte.
  • Jádra do sklenic nasypte – sypte po částech a vždy sklenici protřepejte, ať se jich vleze co nejvíce.
  • Víčka na sklenicích pořádně utáhněte a vložte do zavařovacího hrnce.
  • Dolijte do hrnce vodu – pouze do poloviny sklenic.
  • Jakmile dojde k varu, stačí je nechat povařit 10 minut.
  • Po vytažení sklenice obraťte dnem vzhůru a položte na utěrku.
  • Nechte vychladnout a skladujte v temném a chladném místě.
zdroj: delishably.com

Zavařování ořechů v mikrovlnce

Budete potřebovat

  • ořechová jádra
  • zavařovací sklenice

Postup přípravy

  • Připravte si čisté a suché zavařovací sklenice.
  • Poté je naplňte oloupanými jádry ořechů.
  • Mikrovlnnou troubu nastavte na 700 Wattů.
  • Sklenici dejte dovnitř – nevíčkujte, je potřeba, aby se vevnitř vytvořila vlhkost.
  • Časovač nastavte na 2 minuty.
  • Jakmile je hotovo, sklenice ihned zadělejte víčkem.
  • Otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout.
zdroj: canninggranny.blogspot.com

Zavařování ořechů v myčce

Budete potřebovat

  • ořechová jádra
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Jádra ořechů vyloupejte a nechte je pořádně vysušit.
  • Po vysušení je plňte do sterilizovaných zavařovacích sklenic.
  • Víčko pořádně zašroubujte a vložte do myčky – sklenice musí stát rovně.
  • Zapněte ten nejdelší program – většinou se jedná o program na mytí hrnců.
  • Nechte program dojet do konce.
  • Poté sklenice vyndejte, otočte je víkem dolů a nechte vychladnout.
zdroj: canninggranny.blogspot.com

Zavařování ořechů v troubě

Budete potřebovat

  • ořechová jádra
  • hluboký plech
  • utěrku

Postup přípravy

  • Jádra zbavte skořápek a nechte je pořádně vysušit.
  • Mezitím si připravte sklenice na zavařování a sterilizujte je.
  • Jakmile jsou jádra opravdu suchá, naplňte jimi sklenice.
  • Hluboký plech na pečení si vystelte utěrkou.
  • Sklenice do něj naskládejte – 1 centimetr od sebe.
  • Podlijte vodou a pečte na 85 stupňů 15-20 minut.
  • Vytáhněte je z trouby a dnem je přetočte nahoru.
  • Nechte je do dalšího dne vychladnout a uložte na správné místo.
zdroj: www.traditionaloven.com

Klasické zavařování ořechů

Pro tento recept budete potřebovat ještě nezralé zelené ořechy, které nemají zralou vnitřní skořápku.

Budete potřebovat

  • 30 vlašských nezralých ořechů
  • 1 ½ kg cukru krystal
  • 3 ¼ šálku vody
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 hřebíčky nebo 1 lžička kardamomu

Postup přípravy

  • Ořechy je potřeba nejdříve oloupat, na tuto práci použijte škrabku a rukavice, abyste neměli barevné ruce.
  • Umístěte vlašské ořechy do hrnce se studenou vodou a omyjte je.
  • Vidličkou je propíchněte z každé strany.
  • Namočte vlašské ořechy do studené vody a nechte je namočené po dobu 9 dnů.
  • Mezitím vodu vyměňujte dvakrát denně – zbavíte se tak hořkosti ořechů.
  • Ořechy vám zřejmě vyplavou na povrch, proto je zajistěte například keramickou deskou.
  • Po 9 dnech ořechy dejte do vařící vody a nechte je tam 10 minut.
  • Vodu z hrnce vylijte a ořechy nechte vyschnout.
  • Mezitím si připravte cukrový rozvar.
  • Jakmile voda začne vřít, dejte do ní ořechy a vařte je v rozvaru asi 30 minut.
  • Po uplynutí doby varu plamen vypněte, hrnec přikryjte pokličkou a nechte vychladnout asi 6 hodin (nejlépe přes noc).
  • Další den do hrnce přidejte citronovou šťávu, skořici, vanilku a hřebíček / kardamom.
  • Pomalu ohřívejte a vařte dalších 30 minut.
  • Zkontrolujte, zda jsou ořechy měkké – měl by mít texturu sýru čedar – pokud je ještě příliš pevný, vařte je déle, dokud nezměknou.
  • Když jsou vlašské ořechy připravené, nalijte je spolu se sirupem do do sterilizovaných nádob a pořádně zavíčkujte.
  • Pro výbornou chuť je nechte minimálně 6 měsíců dozrát na chladném a tmavém místě.
zdroj: beerntsens.com

Jiné možnosti uchování vlašských ořechů

Anebo z nich vytvořit něco pro nás dospěláky:

Ořechový likér

Budete potřebovat

  • 0,5 l vodky
  • 300 gramů jader
  • 50 gramů cukru
  • 3 kuličky nového koření a 3 kuličky pepře

Postup přípravy

  • Nezralá ořechová jádra nakrájejte na malé kousky a vložte do fermentační nádoby .
  • Nalijte na ně alkoholový základ – vodku, přidejte nové koření s pepřem a zamíchejte.
  • Potom nádobu pevně utěsněte.
  • Ponechte na tmavém místě s pokojovou teplotou po dobu 14 dnů.
  • Protřepejte jednou za 1-2 dny.
  • Získaný roztok přefiltrujte přes tenkovrstvou tkaninu.
  • Tekutinu nalijte do čisté nové nádoby a uzavřete.
  • Zbytky vlašských ořechů posypte cukrem, protřepejte a nechte je 3-4 dny stát, dokud se cukr nerozpustí.
  • Protřepejte jednou denně.
  • Získaný sirup z vlašských ořechů přefiltrujte
  • Obě směsi smíchejte.
  • Nápoj můžete dodatečně doplnit o cukr nebo med.
  • Nalijte hotový likér do ozdobných sklenic a skladujte v temném a chladném místě.
zdroj: simplyrecipes.com

Ořechové máslo

Oživte své ranní sladké snídaně něčím netradičním.

Jistě zabodujete nejen u vašich ratolestí se sladkým ořechovým máslem.

Budete potřebovat

  • 1/2 šálek vlašských ořechů – jádra
  • 200 g změklého másla
  • 1/4 šálek hnědého cukru
  • 2 lžíce čistého javorového sirupu nebo medu
  • 1 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky muškátového oříšku

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 ° C.
  • Umístěte vlašské ořechy na plech a pečte 8 až 10 minut, aby se jen lehce opékaly.
  • Nechte ořechy vychladnout.
  • Vlašské ořechy nasekejte na hrubo a vmíchejte do másla.
  • Postupně zapracujte všechny ingredience.
  • Směs dejte do potravinové fólie a vytvarujte do válečku.
  • Okraje pořádně utěsněte.
  • Skladujte v lednici.
  • Podávat můžete s palačinkami, vaflemi, tousty apod.
https://lovelylittlekitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.