Věděli jste, že vlašské ořechy obsahují dvakrát více antioxidantů než jiné ořechy?
Jsou také výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin.
Využijte toho a naučte se je správně skladovat.
Poradíme vám několik způsobů na zavařování ořechů.
Nálev na zavařování
Budete potřebovat
- vodu
- cukr krystal
Postup přípravy
- Do většího hrnce nalijte požadované množství vody – záleží na množství sklenic.
- Poté přidejte cukr – cukru dávejte více než vody, nejlepší je poměr 2:1.
- Směs svařte a nechte vychladnout.
Objevte podobné tipy
Zavařování jader vlašských ořechů
Někomu možná přijde zavařování vlašských ořechů – jejich jader velmi netradiční.
Ale tento způsob skladování je nejlepší volbou.
Zajímavostí je však je, že při zavařování jader se nepoužívá voda ani nálev.
Budete potřebovat
- jádra vlašských ořechů
- sklenice na zavařování
Postup přípravy
- Pokud máte to štěstí, že máte ořechy přímo na zahradě, je potřeba nejdříve jádra zbavit skořápky.
- Jakmile budete mít dostatečné množství, jádra nechte důkladně vysušit – při zavařování musí být opravdu suché.
- Nachystejte si zavařovací sklenice požadované velikosti a sterilizujte je.
- Sklenice musí být řádně suché, než jich jádry naplníte.
- Jádra do sklenic nasypte – sypte po částech a vždy sklenici protřepejte, ať se jich vleze co nejvíce.
- Víčka na sklenicích pořádně utáhněte a vložte do zavařovacího hrnce.
- Dolijte do hrnce vodu – pouze do poloviny sklenic.
- Jakmile dojde k varu, stačí je nechat povařit 10 minut.
- Po vytažení sklenice obraťte dnem vzhůru a položte na utěrku.
- Nechte vychladnout a skladujte v temném a chladném místě.

Zavařování ořechů v mikrovlnce
Budete potřebovat
- ořechová jádra
- zavařovací sklenice
Postup přípravy
- Připravte si čisté a suché zavařovací sklenice.
- Poté je naplňte oloupanými jádry ořechů.
- Mikrovlnnou troubu nastavte na 700 Wattů.
- Sklenici dejte dovnitř – nevíčkujte, je potřeba, aby se vevnitř vytvořila vlhkost.
- Časovač nastavte na 2 minuty.
- Jakmile je hotovo, sklenice ihned zadělejte víčkem.
- Otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Zavařování ořechů v myčce
Budete potřebovat
- ořechová jádra
- zavařovací sklenice s víčky
Postup přípravy
- Jádra ořechů vyloupejte a nechte je pořádně vysušit.
- Po vysušení je plňte do sterilizovaných zavařovacích sklenic.
- Víčko pořádně zašroubujte a vložte do myčky – sklenice musí stát rovně.
- Zapněte ten nejdelší program – většinou se jedná o program na mytí hrnců.
- Nechte program dojet do konce.
- Poté sklenice vyndejte, otočte je víkem dolů a nechte vychladnout.

Zavařování ořechů v troubě
Budete potřebovat
- ořechová jádra
- hluboký plech
- utěrku
Postup přípravy
- Jádra zbavte skořápek a nechte je pořádně vysušit.
- Mezitím si připravte sklenice na zavařování a sterilizujte je.
- Jakmile jsou jádra opravdu suchá, naplňte jimi sklenice.
- Hluboký plech na pečení si vystelte utěrkou.
- Sklenice do něj naskládejte – 1 centimetr od sebe.
- Podlijte vodou a pečte na 85 stupňů 15-20 minut.
- Vytáhněte je z trouby a dnem je přetočte nahoru.
- Nechte je do dalšího dne vychladnout a uložte na správné místo.

Klasické zavařování ořechů
Pro tento recept budete potřebovat ještě nezralé zelené ořechy, které nemají zralou vnitřní skořápku.
Budete potřebovat
- 30 vlašských nezralých ořechů
- 1 ½ kg cukru krystal
- 3 ¼ šálku vody
- 1-2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 hřebíčky nebo 1 lžička kardamomu
Postup přípravy
- Ořechy je potřeba nejdříve oloupat, na tuto práci použijte škrabku a rukavice, abyste neměli barevné ruce.
- Umístěte vlašské ořechy do hrnce se studenou vodou a omyjte je.
- Vidličkou je propíchněte z každé strany.
- Namočte vlašské ořechy do studené vody a nechte je namočené po dobu 9 dnů.
- Mezitím vodu vyměňujte dvakrát denně – zbavíte se tak hořkosti ořechů.
- Ořechy vám zřejmě vyplavou na povrch, proto je zajistěte například keramickou deskou.
- Po 9 dnech ořechy dejte do vařící vody a nechte je tam 10 minut.
- Vodu z hrnce vylijte a ořechy nechte vyschnout.
- Mezitím si připravte cukrový rozvar.
- Jakmile voda začne vřít, dejte do ní ořechy a vařte je v rozvaru asi 30 minut.
- Po uplynutí doby varu plamen vypněte, hrnec přikryjte pokličkou a nechte vychladnout asi 6 hodin (nejlépe přes noc).
- Další den do hrnce přidejte citronovou šťávu, skořici, vanilku a hřebíček / kardamom.
- Pomalu ohřívejte a vařte dalších 30 minut.
- Zkontrolujte, zda jsou ořechy měkké – měl by mít texturu sýru čedar – pokud je ještě příliš pevný, vařte je déle, dokud nezměknou.
- Když jsou vlašské ořechy připravené, nalijte je spolu se sirupem do do sterilizovaných nádob a pořádně zavíčkujte.
- Pro výbornou chuť je nechte minimálně 6 měsíců dozrát na chladném a tmavém místě.

Jiné možnosti uchování vlašských ořechů
Anebo z nich vytvořit něco pro nás dospěláky:
Ořechový likér
Budete potřebovat
- 0,5 l vodky
- 300 gramů jader
- 50 gramů cukru
- 3 kuličky nového koření a 3 kuličky pepře
Postup přípravy
- Nezralá ořechová jádra nakrájejte na malé kousky a vložte do fermentační nádoby .
- Nalijte na ně alkoholový základ – vodku, přidejte nové koření s pepřem a zamíchejte.
- Potom nádobu pevně utěsněte.
- Ponechte na tmavém místě s pokojovou teplotou po dobu 14 dnů.
- Protřepejte jednou za 1-2 dny.
- Získaný roztok přefiltrujte přes tenkovrstvou tkaninu.
- Tekutinu nalijte do čisté nové nádoby a uzavřete.
- Zbytky vlašských ořechů posypte cukrem, protřepejte a nechte je 3-4 dny stát, dokud se cukr nerozpustí.
- Protřepejte jednou denně.
- Získaný sirup z vlašských ořechů přefiltrujte
- Obě směsi smíchejte.
- Nápoj můžete dodatečně doplnit o cukr nebo med.
- Nalijte hotový likér do ozdobných sklenic a skladujte v temném a chladném místě.

Ořechové máslo
Oživte své ranní sladké snídaně něčím netradičním.
Jistě zabodujete nejen u vašich ratolestí se sladkým ořechovým máslem.
Budete potřebovat
- 1/2 šálek vlašských ořechů – jádra
- 200 g změklého másla
- 1/4 šálek hnědého cukru
- 2 lžíce čistého javorového sirupu nebo medu
- 1 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky muškátového oříšku
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 ° C.
- Umístěte vlašské ořechy na plech a pečte 8 až 10 minut, aby se jen lehce opékaly.
- Nechte ořechy vychladnout.
- Vlašské ořechy nasekejte na hrubo a vmíchejte do másla.
- Postupně zapracujte všechny ingredience.
- Směs dejte do potravinové fólie a vytvarujte do válečku.
- Okraje pořádně utěsněte.
- Skladujte v lednici.
- Podávat můžete s palačinkami, vaflemi, tousty apod.
