Nejlepší recepty na konzervování vlašských ořechů na několik různých způsobů. Vyzkoušejte je všechny!

Věděli jste, že vlašské ořechy obsahují dvakrát více antioxidantů než jiné ořechy?

Jsou také výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Využijte toho a naučte se je správně skladovat.

Poradíme vám několik skvělých tipů a triků na zavařování ořechů, díky kterým to pro vás bude hračka.

Užijte si to!

Nálev na nakládání ořechů

Připravte si s námi jednoduchý nálev, na který potřebujete pouhé dvě ingredience.

Budete potřebovat

  • vodu
  • cukr krystal

Postup přípravy

  • Do většího hrnce nalijte požadované množství vody – záleží na množství sklenic.
  • Poté přidejte cukr – cukru dávejte více než vody, nejlepší je poměr 2:1.
  • Směs svařte a nechte vychladnout.
Vlašské ořechy v zavařovací sklenici.
zdroj: traditionaloven.com

Zavařování jader vlašských ořechů

Někomu možná přijde zavařování vlašských ořechů (konkrétně jejich jader) velmi netradiční. Ale tento způsob skladování je nejlepší volbou. Zajímavostí však je, že při zavařování jader se nepoužívá voda ani nálev.

Budete potřebovat

  • jádra vlašských ořechů
  • sklenice na zavařování

Postup přípravy

  • Pokud máte to štěstí, že máte ořechy přímo na zahradě, je potřeba nejdříve jádra zbavit skořápky.
  • Jakmile budete mít dostatečné množství, jádra nechte důkladně vysušit – při zavařování musí být opravdu suché.
  • Nachystejte si zavařovací sklenice požadované velikosti a sterilizujte je.
  • Sklenice musí být řádně suché, než jich jádry naplníte.
  • Jádra do sklenic nasypte – sypte po částech a vždy sklenici protřepejte, ať se jich vleze co nejvíce.
  • Víčka na sklenicích pořádně utáhněte a vložte do zavařovacího hrnce.
  • Dolijte do hrnce vodu – pouze do poloviny sklenic.
  • Jakmile dojde k varu, stačí je nechat povařit 10 minut.
  • Po vytažení sklenice obraťte dnem vzhůru a položte na utěrku.
  • Nechte vychladnout a skladujte v temném a chladném místě.
Několik zavařovacích sklenic s vlašskými ořechy.
zdroj: delishably.com

Máme pro vás i skvělé recepty na nakládané švestky na několik způsobů. Jakou variantu si vyberete vy?

Konzervování ořechů v mikrovlnce

Není nic jednoduššího než si ořechy zavařit v mikrovlnné troubě. Chcete vědět jak na to? Tak čtěte dál!

Budete potřebovat

  • ořechová jádra
  • zavařovací sklenice

Postup přípravy

  • Připravte si čisté a suché zavařovací sklenice.
  • Poté je naplňte oloupanými jádry ořechů.
  • Mikrovlnnou troubu nastavte na 700 Wattů.
  • Sklenici dejte dovnitř – nevíčkujte, je potřeba, aby se vevnitř vytvořila vlhkost.
  • Časovač nastavte na 2 minuty.
  • Jakmile je hotovo, sklenice ihned zadělejte víčkem.
  • Otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Několik zavařovacích sklenic s vlašskými ořechy.
zdroj: canninggranny.blogspot.com

Zavařování ořechů v myčce

Proč si nezakonzervovat ořechy třeba v myčce? Vyzkoušejte náš podrobný návod!

Budete potřebovat

  • ořechová jádra
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Jádra ořechů vyloupejte a nechte je pořádně vysušit.
  • Po vysušení je plňte do sterilizovaných zavařovacích sklenic.
  • Víčko pořádně zašroubujte a vložte do myčky – sklenice musí stát rovně.
  • Zapněte ten nejdelší program – většinou se jedná o program na mytí hrnců.
  • Nechte program dojet do konce.
  • Poté sklenice vyndejte, otočte je víkem dolů a nechte vychladnout.
Zavařovací sklenice s vlašskými ořechy.
zdroj: canninggranny.blogspot.com

Přidejte své konzervované ořechy například do některého z receptů na ořechovou bábovku k odpolední kávě!

Zavařování ořechů v troubě

Budete potřebovat

  • ořechová jádra
  • hluboký plech
  • utěrku

Postup přípravy

  • Jádra zbavte skořápek a nechte je pořádně vysušit.
  • Mezitím si připravte sklenice na zavařování a sterilizujte je.
  • Jakmile jsou jádra opravdu suchá, naplňte jimi sklenice.
  • Hluboký plech na pečení si vystelte utěrkou.
  • Sklenice do něj naskládejte – 1 centimetr od sebe.
  • Podlijte vodou a pečte na 85 stupňů 15-20 minut.
  • Vytáhněte je z trouby a dnem je přetočte nahoru.
  • Nechte je do dalšího dne vychladnout a uložte na správné místo.
Několik zavařovacích sklenic s jádry vlašských ořechů.
zdroj: toprecepty.sk

Klasické konzervování ořechů

Pro tento recept budete potřebovat ještě nezralé zelené ořechy, které nemají zralou vnitřní skořápku.

Budete potřebovat

  • 30 vlašských nezralých ořechů
  • 1 a ½ kg cukru krystal
  • 3 a ¼ šálku vody
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 hřebíčky nebo 1 lžička kardamomu

Postup přípravy

  • Ořechy je potřeba nejdříve oloupat, na tuto práci použijte škrabku a rukavice, abyste neměli barevné ruce.
  • Umístěte vlašské ořechy do hrnce se studenou vodou a omyjte je.
  • Vidličkou je propíchněte z každé strany.
  • Namočte vlašské ořechy do studené vody a nechte je namočené po dobu 9 dnů.
  • Mezitím vodu vyměňujte dvakrát denně – zbavíte se tak hořkosti ořechů.
  • Ořechy vám zřejmě vyplavou na povrch, proto je zajistěte například keramickou deskou.
  • Po 9 dnech ořechy dejte do vařící vody a nechte je tam 10 minut.
  • Vodu z hrnce vylijte a ořechy nechte vyschnout.
  • Mezitím si připravte cukrový rozvar.
  • Jakmile voda začne vřít, dejte do ní ořechy a vařte je v rozvaru asi 30 minut.
  • Po uplynutí doby varu plamen vypněte, hrnec přikryjte pokličkou a nechte vychladnout asi 6 hodin (nejlépe přes noc).
  • Další den do hrnce přidejte citronovou šťávu, skořici, vanilku a hřebíček / kardamom.
  • Pomalu ohřívejte a vařte dalších 30 minut.
  • Zkontrolujte, zda jsou ořechy měkké – měl by mít texturu sýru čedar – pokud je ještě příliš pevný, vařte je déle, dokud nezměknou.
  • Když jsou vlašské ořechy připravené, nalijte je spolu se sirupem do do sterilizovaných nádob a pořádně zavíčkujte.
  • Pro výbornou chuť je nechte minimálně 6 měsíců dozrát na chladném a tmavém místě.
Miska s jádry zavařovacích ořechů s vedle položenými celými ořechy.
zdroj: naturaldryfruits.com

Jiné možnosti uchování vlašských ořechů

Ořechový likér

Z vlašských ořechů se dá vykouzlit i skvělá dobrota pro dospělé – likér. Je vynikající!

Budete potřebovat

  • 0,5 l vodky
  • 300 gramů jader
  • 50 gramů cukru
  • 3 kuličky nového koření a 3 kuličky pepře

Postup přípravy

  • Nezralá ořechová jádra nakrájejte na malé kousky a vložte do fermentační nádoby .
  • Nalijte na ně alkoholový základ – vodku, přidejte nové koření s pepřem a zamíchejte.
  • Potom nádobu pevně utěsněte.
  • Ponechte na tmavém místě s pokojovou teplotou po dobu 14 dnů.
  • Protřepejte jednou za 1-2 dny.
  • Získaný roztok přefiltrujte přes tenkovrstvou tkaninu.
  • Tekutinu nalijte do čisté nové nádoby a uzavřete.
  • Zbytky vlašských ořechů posypte cukrem, protřepejte a nechte je 3-4 dny stát, dokud se cukr nerozpustí.
  • Protřepejte jednou denně.
  • Získaný sirup z vlašských ořechů přefiltrujte
  • Obě směsi smíchejte.
  • Nápoj můžete dodatečně doplnit o cukr nebo med.
  • Nalijte hotový likér do ozdobných sklenic a skladujte v temném a chladném místě.
Láhve s likérem z ořechů.
zdroj: simplyrecipes.com

Pokud vás výroba domácích likérů baví, určitě vyzkoušejte i naše krémové recepty na Baileys!

Ořechové máslo

Oživte své ranní sladké snídaně něčím netradičním. Jistě s tímto sladkých ořechovým máslem zabodujete nejen u vašich ratolestí.

Budete potřebovat

  • 1/2 šálek vlašských ořechů – jádra
  • 200 g změklého másla
  • 1/4 šálek hnědého cukru
  • 2 lžíce čistého javorového sirupu nebo medu
  • 1 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky muškátového oříšku

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 ° C.
  • Umístěte vlašské ořechy na plech a pečte 8 až 10 minut, aby se jen lehce opékaly.
  • Nechte ořechy vychladnout.
  • Vlašské ořechy nasekejte na hrubo a vmíchejte do másla.
  • Postupně zapracujte všechny ingredience.
  • Směs dejte do potravinové fólie a vytvarujte do válečku.
  • Okraje pořádně utěsněte.
  • Skladujte v lednici.
  • Podávat můžete s palačinkami, vaflemi, tousty apod.
Sklenice s máslem z vlašských ořechů se lžičkou a s vedle položenými  ořechovými jádry.
zdroj: alphafoodie.com

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X