Sladké recepty na zavařené ostružiny, které vás pohladí na duši i na jazyku

Co jiného dělat se záplavou lesních plodů než vyzkoušet nějaký z receptů na zavařené ostružiny.

Tímto procesem vaření se ztratí jejich typická trpkost a jsou mnohem lepším doplňkem pro jakékoliv sladké jídlo.

Vyzkoušejte je s bílým jogurtem, palačinkami nebo dokonce ovesnou kaší.

Zpříjemněte si den touto doma vyrobenou sladkostí!

Zavařované ostružiny s brandy

Na těchto měkkých lesních plodech je prostě něco hřejivého, co nás láká zejména v chladném zimním období. Je to možná proto, že dozrávají v nejteplejší fázi léta a při jejich ochutnání se v myšlenkách zpátky do léta vracíme.

Co budeme potřebovat

  1. 200 g ostružin
  2. 400 g ostružin
  3. 50 ml vody
  4. 200 ml vody
  5. 200 g cukru
  6. Celá skořice
  7. 50 ml brandy (Metaxa/Hennesey)
  8. Lžička muškátového oříšku

Postup

  1. Připravíme si předem sterilizované nebo zcela nové sklenice na zavařování
  2. Dejte přednost těm, které mají závitové zavírání
  3. 200 g ostružin vložíme do menšího hrnce a rozmačkáme je šťouchadlem na brambory
  4. Přidáme 50 ml vody a směs přivedeme k varu
  5. Vaříme asi 2 minuty
  6. Poté ostružiny přecedíme přes síto a zachycenou dužinu vyhodíme
  7. Ve vedlejším hrnci přivedeme k varu 200 ml vody s cukrem, skořicí a muškátovým oříškem
  8. Vaříme asi 5 minut a poté přidáváme 400 g ostružin, brandy a scezenou ostružinovou šťávu
  9. Pokračujeme ve vaření a nepřetržitém míchání, aby se ostružiny prohřály
  10. Mícháme ale opatrně, aby se ostružiny příliš nerozmačkaly
  11. Pomocí děrované naběračky umístíme povařené ostružiny do zavařovacích sklenic, ale neplníme je až po okraj
  12. Pomocí naběračky na ně nalijeme horký ostružinový sirup a ponecháme asi 3 centimetrový prostor od okraje sklenice
  13. Sklenici otřeme, zavřeme jí víčkem a těsně utáhneme
  14. Naplněné sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout

Ostružiny zavařování zjemní, takže se zbaví své typické trpkosti. Dají se použít jako doplněk s ochucení bílého jogurtu, palačinek, lívanců nebo jako poleva k vanilkové zmrzlině.

Sladká zavařeniny z černých bobulí a kvalitní brandy.
Zdroj: bakingamoment.com

Ostružinový sirup

Tento lahodný sirup, vyrobený z čerstvých lesních bobulí si zamilujete na první ochutnání. Je to výborná domácí pochoutka na palačinky, vafle, pečivo, nápoje a vlastně všechno co vás jen napadne.

Co budeme potřebovat

  1. 2 kg ostružin
  2. 400 g cukru
  3. 500 ml vody
  4. 2 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Ve větším hrnci si smícháme vodu společně s ostružinami
  2. Vaříme je na střední teplotu, dokud ostružiny nezměknou
  3. Když jsou měkké, vezmeme si k ruce tyčový mixér a ostružiny dohladka rozmixujeme
  4. Takto upravené ostružiny přes sítko přesejeme do jiné misky
  5. Pomocí stěrky ostružinovou omáčku přes sítko propracujeme, dokud nám v sítu nezbydou jen semínka
  6. Nyní omáčku bez semínek vrátíme zpět do hrnce
  7. Do omáčky vmícháme cukr a citronovou šťávu
  8. Sporák zapneme na střední teplotu a vaříme
  9. Ostružinovou omáčku stále mícháme asi 5-10 minut, dokud se nezredukuje v sirup 
  10. Do desinfikovaných nebo nových sklenic horký sirup nalijeme
  11. Ponecháme asi 3 centimetrový prostor od horního okraje
  12. Sklenice otřeme a pevně uzavřeme víčkem
  13. Poté si připravíme velký hrnec, který naplníme asi do poloviny vodou, kterou začneme vařit
  14. Když se voda vaří, pomocí kleští začneme jednotlivé sklenice do něj vkládat a necháme je tam asi 10 minut
  15. Poté je vyndáme a otočíme je dnem vzhůru na připravený ručník nebo utěrku
  16. Takto je necháme alespoň 12 hodin odpočívat
  17. Poté zkontrolujeme, zda skleničky těsní, tím že zatlačíme na střed víčka, když nepruží je to v pořádku
  18. Zavařené ostružiny můžeme takto skladovat 9-12 měsíců
Tekutá pochoutka ve formě sirupu z nejlepších lesních bobulí.
Zdroj: virtuallyhomemade.com

Marmeláda z ostružin

Lehce nakyslá marmeláda, která se výtečně hodí ke všemu sladkému, protože naprosto perfektně sladkost vyváží.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g ostružin
  2. 35 g želírovacího cukru
  3. 250 g cukru
  4. 250 ml vody (nebo jablečného džusu)
  5. 3 kapky červeného potravinářského barviva
  6. Kapka modrého potravinářského barviva
  7. 4 lžičky citronové šťávy

Postup

  1. Ostružiny omyjeme
  2. Na sporáku přivedeme ve větším hrnci k varu vodu
  3. V několika dávkách do ní vkládáme ostružiny
  4. Počkáme, doku se voda nezačne znovu vařit a poté ostružiny vaříme asi minutu
  5. Ihned je z hrnce vyndáme a vložíme do mísy s víkem nebo hrnce, aby nám zůstaly teplé
  6. Opakujeme s celou várkou ostružin
  7. Do velkého hrnce přidáme želírovací cukr společně s klasickým cukrem a přidáme vodu nebo džus
  8. Pokud jste se rozhodli pracovat i s potravinářským barvivem, tak ho teď přidáme
  9. Na střední teplotu neustále směs mícháme, dokud směs nezhoustne a nezačne bublat
  10. Přidáme šťávu z citronu a vaříme další minutu
  11. Opatrně přidáme blanšírované ostružiny a mícháme, dokud se rovnoměrně nerozprostřou
  12. Horkou ostružinovou marmeládu plníme do desinfikovaných sklenic, kde necháme asi 3 centimetry místo od uzávěru
  13. Hrdlo sklenic otřeme, nasadíme víčka a pořádně utáhneme
  14. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme je zcela vychladnout
Marmeláda plná kousků čerstvých zavařených lesních bobulí.
Zdroj: evermine.com

Ostružinová zavařenina s čokoládou

Uchovejte si letní šťavnaté bobule v tomto fantastické receptu na zavařené ostružiny s čokoládou. Je to tak trochu džem a tak trochu omáčka, ale chutná přímo božsky. Zejména potom na křupavém toustu nebo oblíbené zmrzlině.

Co budeme potřebovat

  1. 650 g čerstvých ostružin
  2. 150 g cukru krystal
  3. Šťáva z ½ citronu
  4. 30 g kvalitní čokolády (nadrobno nakrájené)

Postup

  1. Ostružiny omyjeme, očistíme a usušíme
  2. Ostružiny společně s cukrem vložíme do většího hrnce a začneme je na střední teplotu vařit
  3. Za stálého míchání pokračujeme, dokud se cukr nerozpustí a nevytvoří se sirup
  4. Uvařené ostružiny propasírujeme přes sítko a pecky vyhodíme
  5. Směs vrátíme zpátky do hrnce a přidáme citronovou šťávu
  6. Směs zahříváme na vysokou teplotu
  7. Těsně před tím než se směs začne vařit, teplotu snížíme a přidáme čokoládu
  8. Pomalu mícháme, aby se ingredience propojily
  9. Připravíme si sklenice na zavařování, které jsme předtím omyli a desinfikovali
  10. Čokoládovo-ostružinovou směs přivedeme znovu k varu a za stálého míchání jí 5 minut prudce povaříme
  11. Sundáme z plotny a necháme směs 3 minuty odpočívat
  12. Na povrchu by se za tu dobu měl vytvořit škraloup (při jemném stlačení by se měl povrch svraštit)
  13. Pokud se tak neděje, vrátíme směs znovu na sporák a znovu povaříme, dokud směs nedosáhne požadované konzistence
  14. Horkou směs naléváme do sklenic, kde necháme 3 centimetrový prostor od okraje
  15. Sklenice otřeme a uzavřeme
  16. Do většího hrnce, do jeho poloviny, nalijeme vodu, kterou přivedeme k varu
  17. Uzavřené sklenice vložíme do horké vodní lázně a vaříme je po dobu 10 minut
  18. Poté sklenice vyndáme a necháme je dnem vzhůru chladnout 12-24 hodin
  19. Zkontrolujeme těsnění a zavařené ostružiny uchováváme na chladném místě

Jakékoli neuzavřené sklenice by měly být chlazeny a spotřebovány do 3 týdnů.

Sklenička plná lesních bobulí s citronovou šťávou na toastu.
Zdroj: tastesbetterfromscratch.com

Zavařování ostružin bez cukru

Co budeme potřebovat

  1. 1 kg ostružin
  2. 500 ml vody (nebo neslazené ovocné šťávy)

Postup

  1. Vodu nalijeme do hrnce a přivedeme jí k varu
  2. Ostružiny omyjeme a scedíme
  3. Přidáme je do vody a vaříme, dokud nejsou měkké
  4. Pomocí děrované naběračky, plníme horkými ostružinami jednotlivé sklenice
  5. Sklenice by měli mít volný prostor 3 centimetrů od horního okraje
  6. Poté přidáme vyvařenou tekutinu (asi 1 centimetr)
  7. Otřeme hrdlo sklenice a uzavřeme víčkem
  8. Naplněné skleničky naskládáme do hrnce, do kterého nalijeme vodu a přivedeme jí k varu
  9. Hrnec přiklopíme a ostružiny zavařujeme asi 15 minut
  10. Po uplynutí 15 minut, sporák vypneme, sundáme pokličku a počkáme 5 minut
  11. Poté skleničky vyndáme a necháme je 24 hodin odpočívat a chladnout
  12. Skleničky si označíme a skladujeme je na chladném a tmavém místě
Ostružinová domácí zavařenina bez cukru jen ze 2 ingrediencí.
Zdroj: ourbalancedbowl.com

Zavařování ostružin v troubě

Zavařování v troubě je mnohem jednodušší než například v horké vodě. Zejména vám to ušetří spoustu času i práce. Ale i tento způsob zavařování má několik svých zásad, které je potřeba dodržet, a to:

Důkladnou sterilizaci sklenic

V troubě zavařujte pouze ve sklenicích se závitem

Používat stejnou velikost sklenic

Sklenice se v troubě nesmí vzájemně dotýkat ani se dotýkat plechu

Používejte hlubší plech, do kterého budete lít vodu

Co budeme potřebovat

  1. 2 kg čerstvých ostružin
  2. 1 l vody
  3. 300 g cukru

Postup

  1. Ostružiny omyjeme a očistíme pod studenou vodou
  2. Naplníme je do omytých sklenic
  3. Připravíme si sladký nálev, kterým ostružiny zalijeme
  4. V hrnci si svaříme cukr společně s vodou
  5. Tímto horkým nálevem ostružiny zalijeme
  6. Sklenice uzavřeme víčky, které musí být na závit
  7. Troubu si zapneme na 250 stupňů na režim horkého vzduchu
  8. Na dno plechu dáme starou utěrku, kterou zalijeme vodou do výšky asi 2-3 centimetrů
  9. Na plech vyskládáme skleničky a vložíme je do trouby
  10. Ostružiny zavařujeme asi 8 minut
  11. Když uplyne stanovený čas, tak všechny sklenice poté dnem vzhůru vyskládáme na kuchyňskou linku a necháme je 12-24 hodin v klidu odstát
Lahodná domácí marmeláda namazaná na čerstvém chlebu.
Zdroj: emmaduckworthbakes.co.uk

Zavařování ve své podstatě není tolik složité. Chce to trochu zkušeností a cviku a pak to půjde jedna radost. Pokud si ale přece jen chcete ulehčit práci nebo máte velkou zahradu plnou nejrůznějšího ovoce, které si přímo říká o zavaření, tak neváhejte ani minutu a pořiďte si zavařovaní hrnec!

Ulehčí vám to spoustu času a práce, při které stihnete mnoho dalších aktivit. Pokud si ale výběrem nejste jisti podívejte se na tyto recenze těch nejlepších hrnců na zavařování co jsou momentálně na trhu k dispozici. A staňte se mistrem v zavařování jedna dvě!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X