Co jiného dělat se záplavou lesních plodů než vyzkoušet nějaký z receptů na zavařené ostružiny.
Tímto procesem vaření se ztratí jejich typická trpkost a jsou mnohem lepším doplňkem pro jakékoliv sladké jídlo.
Vyzkoušejte je s bílým jogurtem, palačinkami nebo dokonce ovesnou kaší.
Zpříjemněte si den touto doma vyrobenou sladkostí!
Zavařované ostružiny s brandy
Na těchto měkkých lesních plodech je prostě něco hřejivého, co nás láká zejména v chladném zimním období. Je to možná proto, že dozrávají v nejteplejší fázi léta a při jejich ochutnání se v myšlenkách zpátky do léta vracíme.
Co budeme potřebovat
- 200 g ostružin
- 400 g ostružin
- 50 ml vody
- 200 ml vody
- 200 g cukru
- Celá skořice
- 50 ml brandy (Metaxa/Hennesey)
- Lžička muškátového oříšku
Postup
- Připravíme si předem sterilizované nebo zcela nové sklenice na zavařování
- Dejte přednost těm, které mají závitové zavírání
- 200 g ostružin vložíme do menšího hrnce a rozmačkáme je šťouchadlem na brambory
- Přidáme 50 ml vody a směs přivedeme k varu
- Vaříme asi 2 minuty
- Poté ostružiny přecedíme přes síto a zachycenou dužinu vyhodíme
- Ve vedlejším hrnci přivedeme k varu 200 ml vody s cukrem, skořicí a muškátovým oříškem
- Vaříme asi 5 minut a poté přidáváme 400 g ostružin, brandy a scezenou ostružinovou šťávu
- Pokračujeme ve vaření a nepřetržitém míchání, aby se ostružiny prohřály
- Mícháme ale opatrně, aby se ostružiny příliš nerozmačkaly
- Pomocí děrované naběračky umístíme povařené ostružiny do zavařovacích sklenic, ale neplníme je až po okraj
- Pomocí naběračky na ně nalijeme horký ostružinový sirup a ponecháme asi 3 centimetrový prostor od okraje sklenice
- Sklenici otřeme, zavřeme jí víčkem a těsně utáhneme
- Naplněné sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout
Ostružiny zavařování zjemní, takže se zbaví své typické trpkosti. Dají se použít jako doplněk s ochucení bílého jogurtu, palačinek, lívanců nebo jako poleva k vanilkové zmrzlině.

Ostružinový sirup
Tento lahodný sirup, vyrobený z čerstvých lesních bobulí si zamilujete na první ochutnání. Je to výborná domácí pochoutka na palačinky, vafle, pečivo, nápoje a vlastně všechno co vás jen napadne.
Co budeme potřebovat
- 2 kg ostružin
- 400 g cukru
- 500 ml vody
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Ve větším hrnci si smícháme vodu společně s ostružinami
- Vaříme je na střední teplotu, dokud ostružiny nezměknou
- Když jsou měkké, vezmeme si k ruce tyčový mixér a ostružiny dohladka rozmixujeme
- Takto upravené ostružiny přes sítko přesejeme do jiné misky
- Pomocí stěrky ostružinovou omáčku přes sítko propracujeme, dokud nám v sítu nezbydou jen semínka
- Nyní omáčku bez semínek vrátíme zpět do hrnce
- Do omáčky vmícháme cukr a citronovou šťávu
- Sporák zapneme na střední teplotu a vaříme
- Ostružinovou omáčku stále mícháme asi 5-10 minut, dokud se nezredukuje v sirup
- Do desinfikovaných nebo nových sklenic horký sirup nalijeme
- Ponecháme asi 3 centimetrový prostor od horního okraje
- Sklenice otřeme a pevně uzavřeme víčkem
- Poté si připravíme velký hrnec, který naplníme asi do poloviny vodou, kterou začneme vařit
- Když se voda vaří, pomocí kleští začneme jednotlivé sklenice do něj vkládat a necháme je tam asi 10 minut
- Poté je vyndáme a otočíme je dnem vzhůru na připravený ručník nebo utěrku
- Takto je necháme alespoň 12 hodin odpočívat
- Poté zkontrolujeme, zda skleničky těsní, tím že zatlačíme na střed víčka, když nepruží je to v pořádku
- Zavařené ostružiny můžeme takto skladovat 9-12 měsíců

Marmeláda z ostružin
Lehce nakyslá marmeláda, která se výtečně hodí ke všemu sladkému, protože naprosto perfektně sladkost vyváží.
Co budeme potřebovat
- 500 g ostružin
- 35 g želírovacího cukru
- 250 g cukru
- 250 ml vody (nebo jablečného džusu)
- 3 kapky červeného potravinářského barviva
- Kapka modrého potravinářského barviva
- 4 lžičky citronové šťávy
Postup
- Ostružiny omyjeme
- Na sporáku přivedeme ve větším hrnci k varu vodu
- V několika dávkách do ní vkládáme ostružiny
- Počkáme, doku se voda nezačne znovu vařit a poté ostružiny vaříme asi minutu
- Ihned je z hrnce vyndáme a vložíme do mísy s víkem nebo hrnce, aby nám zůstaly teplé
- Opakujeme s celou várkou ostružin
- Do velkého hrnce přidáme želírovací cukr společně s klasickým cukrem a přidáme vodu nebo džus
- Pokud jste se rozhodli pracovat i s potravinářským barvivem, tak ho teď přidáme
- Na střední teplotu neustále směs mícháme, dokud směs nezhoustne a nezačne bublat
- Přidáme šťávu z citronu a vaříme další minutu
- Opatrně přidáme blanšírované ostružiny a mícháme, dokud se rovnoměrně nerozprostřou
- Horkou ostružinovou marmeládu plníme do desinfikovaných sklenic, kde necháme asi 3 centimetry místo od uzávěru
- Hrdlo sklenic otřeme, nasadíme víčka a pořádně utáhneme
- Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme je zcela vychladnout

Objevte podobné tipy
Ostružinová zavařenina s čokoládou
Uchovejte si letní šťavnaté bobule v tomto fantastické receptu na zavařené ostružiny s čokoládou. Je to tak trochu džem a tak trochu omáčka, ale chutná přímo božsky. Zejména potom na křupavém toustu nebo oblíbené zmrzlině.
Co budeme potřebovat
- 650 g čerstvých ostružin
- 150 g cukru krystal
- Šťáva z ½ citronu
- 30 g kvalitní čokolády (nadrobno nakrájené)
Postup
- Ostružiny omyjeme, očistíme a usušíme
- Ostružiny společně s cukrem vložíme do většího hrnce a začneme je na střední teplotu vařit
- Za stálého míchání pokračujeme, dokud se cukr nerozpustí a nevytvoří se sirup
- Uvařené ostružiny propasírujeme přes sítko a pecky vyhodíme
- Směs vrátíme zpátky do hrnce a přidáme citronovou šťávu
- Směs zahříváme na vysokou teplotu
- Těsně před tím než se směs začne vařit, teplotu snížíme a přidáme čokoládu
- Pomalu mícháme, aby se ingredience propojily
- Připravíme si sklenice na zavařování, které jsme předtím omyli a desinfikovali
- Čokoládovo-ostružinovou směs přivedeme znovu k varu a za stálého míchání jí 5 minut prudce povaříme
- Sundáme z plotny a necháme směs 3 minuty odpočívat
- Na povrchu by se za tu dobu měl vytvořit škraloup (při jemném stlačení by se měl povrch svraštit)
- Pokud se tak neděje, vrátíme směs znovu na sporák a znovu povaříme, dokud směs nedosáhne požadované konzistence
- Horkou směs naléváme do sklenic, kde necháme 3 centimetrový prostor od okraje
- Sklenice otřeme a uzavřeme
- Do většího hrnce, do jeho poloviny, nalijeme vodu, kterou přivedeme k varu
- Uzavřené sklenice vložíme do horké vodní lázně a vaříme je po dobu 10 minut
- Poté sklenice vyndáme a necháme je dnem vzhůru chladnout 12-24 hodin
- Zkontrolujeme těsnění a zavařené ostružiny uchováváme na chladném místě
Jakékoli neuzavřené sklenice by měly být chlazeny a spotřebovány do 3 týdnů.

Zavařování ostružin bez cukru
Co budeme potřebovat
- 1 kg ostružin
- 500 ml vody (nebo neslazené ovocné šťávy)
Postup
- Vodu nalijeme do hrnce a přivedeme jí k varu
- Ostružiny omyjeme a scedíme
- Přidáme je do vody a vaříme, dokud nejsou měkké
- Pomocí děrované naběračky, plníme horkými ostružinami jednotlivé sklenice
- Sklenice by měli mít volný prostor 3 centimetrů od horního okraje
- Poté přidáme vyvařenou tekutinu (asi 1 centimetr)
- Otřeme hrdlo sklenice a uzavřeme víčkem
- Naplněné skleničky naskládáme do hrnce, do kterého nalijeme vodu a přivedeme jí k varu
- Hrnec přiklopíme a ostružiny zavařujeme asi 15 minut
- Po uplynutí 15 minut, sporák vypneme, sundáme pokličku a počkáme 5 minut
- Poté skleničky vyndáme a necháme je 24 hodin odpočívat a chladnout
- Skleničky si označíme a skladujeme je na chladném a tmavém místě

Zavařování ostružin v troubě
Zavařování v troubě je mnohem jednodušší než například v horké vodě. Zejména vám to ušetří spoustu času i práce. Ale i tento způsob zavařování má několik svých zásad, které je potřeba dodržet, a to:
Důkladnou sterilizaci sklenic
V troubě zavařujte pouze ve sklenicích se závitem
Používat stejnou velikost sklenic
Sklenice se v troubě nesmí vzájemně dotýkat ani se dotýkat plechu
Používejte hlubší plech, do kterého budete lít vodu
Co budeme potřebovat
- 2 kg čerstvých ostružin
- 1 l vody
- 300 g cukru
Postup
- Ostružiny omyjeme a očistíme pod studenou vodou
- Naplníme je do omytých sklenic
- Připravíme si sladký nálev, kterým ostružiny zalijeme
- V hrnci si svaříme cukr společně s vodou
- Tímto horkým nálevem ostružiny zalijeme
- Sklenice uzavřeme víčky, které musí být na závit
- Troubu si zapneme na 250 stupňů na režim horkého vzduchu
- Na dno plechu dáme starou utěrku, kterou zalijeme vodou do výšky asi 2-3 centimetrů
- Na plech vyskládáme skleničky a vložíme je do trouby
- Ostružiny zavařujeme asi 8 minut
- Když uplyne stanovený čas, tak všechny sklenice poté dnem vzhůru vyskládáme na kuchyňskou linku a necháme je 12-24 hodin v klidu odstát

Zavařování ve své podstatě není tolik složité. Chce to trochu zkušeností a cviku a pak to půjde jedna radost. Pokud si ale přece jen chcete ulehčit práci nebo máte velkou zahradu plnou nejrůznějšího ovoce, které si přímo říká o zavaření, tak neváhejte ani minutu a pořiďte si zavařovaní hrnec!
Ulehčí vám to spoustu času a práce, při které stihnete mnoho dalších aktivit. Pokud si ale výběrem nejste jisti podívejte se na tyto recenze těch nejlepších hrnců na zavařování co jsou momentálně na trhu k dispozici. A staňte se mistrem v zavařování jedna dvě!