10 nejlepších receptů na konzervování paprik aneb jak si je vychutnat po celý rok. Inspirujte se!

Víte, že papriky se řadí mezi zeleninu, která je prospěšná pro oči?

Je skvělá také pro maminky v očekávání.

Obsahují totiž látku zvanou folát, která vyživuje plod.

Důvodů ke konzumaci této zeleniny je nespočet a o jejím zpracování nemluvě.

Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na zavařování paprik, které jsou nejenom lahodné, ale i jednoduché.

Užijte si to!

Návod na nálev na zavařování paprik

Připravte si tento jednoduchý sladkokyselý nálev, který poté můžete použít do následujících receptů.

Budete potřebovat

  • 1 l vody
  • 120 g cukru
  • 0,3 dcl octu – záleží na chuti, můžete přidat více
  • sůl, bobkový list, nové koření

Postup přípravy

  • Vodu vlijte do hrnce, přidejte ocet, cukr a koření a přiveďte k varu.
  • Jakmile vzniklý roztok projde varem, odstavte jej a nechte vychladnout.
Nakládané papriky ve sklenicích.
zdroj: oldworldgardenfarms.com

Klasické konzervování paprik

Asi nejběžnější způsob, jak si zakonzervovat papriky, je pomocí zavařovacího hrnce. Pokud ho máte k dispozici, postupujte podle našeho receptu.

Budete potřebovat

  • papriky
  • sůl
  • voda
  • nálev
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdřív si nachystejte potřebný počet sklenic na zavařování a sterilizujte je – i s víčky.
  • Poté začněte v hrnci zahřívat vodu, přidejte sůl a přiveďte k varu.
  • Mezitím si papriky očistěte, zbavte jader a omyjte.
  • Můžete je nakrájet na poloviny, čtvrtiny nebo je nechat vcelku.
  • Jakmile začne osolená voda vřít, papriky do ní vložte na 4-5 minut.
  • Připravte si sladkokyselý nálev.
  • Hotové papriky vkládejte jednu vedle druhé do sklenic.
  • Zalijte připraveným nálevem a otřete okraje sklenic papírovou utěrkou.
  • Zavíčkujte a sterilujte při teplotě 85 stupňů 30 minut.
  • Vytáhněte sklenice z hrnce, otočte víčkem dolů.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
Ruka držící sklenici s nakládanými paprikami.
zdroj: honest-food.net

Inspirujte se také našimi recepty na zavařování feferonek. Máme pro vás spoustu tipů!

Nakládaná červená paprika

Aby vám nikdy nechyběla paprika, kterou dozdobíte obložené chlebíčky pro své hosty, můžete si ji zavařit.

Budete potřebovat

  • červené papriky
  • nálev
  • olej
  • sklenice na zavaření a víčka
  • zavařovací hrnec

Postup přípravy

  • Nachystejte si potřebný počet sklenic na zavařování a důkladně je spolu s víčky sterilizujte.
  • Papriku očistěte, zbavte jader, omyjte a nakrájejte na nudličky.
  • Připravte si sladkokyselý nálev, do kterého přidejte navíc olej.
  • Do přichystaných sklenic vložte nakrájenou papriku – podle libosti můžete přidat například jeden kozí roh, cibuli, kuličky nového koření či pepř.
  • Papriku zalijte nálevem a víčka otřete papírovou utěrkou.
  • Sklenice vložte do zavařovacího hrnce – dávejte pozor, aby se sklenice nedotýkaly, mohly by popraskat.
  • Zavařujte při teplotě 85 stupňů po dobu 20 minut.
  • Hotové sklenice přetočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
  • Skladujte v temném a chladném místě.
Zavařované červené papriky ve sklenicích.
zdroj: crabappleherbs.com

Zavařování zelené papriky

Zavařit si můžete samozřejmě i zelenou papriku. Pokud chcete vědět jak, inspirujte se naším receptem!

Budete potřebovat

  • zelená paprika
  • nálev
  • zavařovací sklenice a víčka

Postup přípravy

  • Zavařovací sklenice s víčky sterilizujte a nechte vyschnout.
  • Připravte si nálev – můžete použít sladkokyselý nálev nebo nálev s olejem – olej pouze do nálevu přidáte.
  • Papriky zbavte jader a jadřinců, očistěte od stopek a omyjte.
  • Podle libosti je můžete nakrájet na velké kusy, malé nudličky nebo je ponechat vcelku.
  • Vložte je natěsno do sklenic a zalijte připraveným nálevem.
  • Sklenice uzavřete a zavařujte po dobu 20 minut na 85 stupňů.
Nakládané zelené papriky v zavařovací sklenici.
zdroj: sofabfood.com

Konzervování paprik v troubě

Papriky si můžete zakonzervovat i v troubě a navíc je to opravdu jednoduché!

Budete potřebovat

  • papriky
  • nálev
  • zavařovací sklenice
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 90 stupňů.
  • Sklenice na zavařování sterilizujte i s víčky.
  • Připravte si sladkokyselý nálev.
  • Nachystejte si papriky – zbavte je jadřinců, stopek a omyjte je.
  • Podle libosti je nakrájejte na požadovanou velikost.
  • Papriky naskládejte do sklenic (můžete přidat kolečko cibule, chilli papričky, koření apod.) a zalijte nálevem.
  • Naskládejte sklenice do hlubokého plechu, který je vyložený utěrkou.
  • Sklenice podlijte vodou a pečte asi 20-25 minut.
  • Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte na vyhovující místo.
Nakládané papriky v zavařovacích sklenicích.
zdroj: thefreerangelife.com

Vyzkoušejte také naše skvělé recepty na pomazánku z papriky pro jednohubky i obložené chlebíčky!

Nakládané kapie

Kapie jsou oblíbené pro svou osvěžující, sladkou, nepálivou chuť. Naložte si je do nálevu, který jsme uváděli v začátku článku a uvidíte, že si pochutnáte!

Budete potřebovat

  • kapie
  • česnek
  • nálev
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Sklenice pořádně sterilizujte i s víčky.
  • Poté si připravte sladkokyselý nálev.
  • Kapii nakrájejte na kousky nebo je ponechte vcelku – očistěné.
  • Naskládejte do sklenic, přidejte na kolečka nakrájený česnek a zalijte nálevem.
  • Sterilujte při teplotě 90 stupňů 25 minut.
  • Hotové sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte ve sklepě či komoře.
Zavařené kapie ve sklenicích s víčky.
zdroj: addapinch.com

Papriky zavařené v oleji

Zkuste si papriky zavařit v olivovém oleji spolu s kořením. Je to pochoutka!

Budete potřebovat

  • papriky
  • olivový olej
  • koření – nové koření, kuličky černého pepře, bobkový list
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Sklenice pořádně sterilizujte – nezapomeňte na víčka.
  • Papriku nakrájejte na kousky nebo je ponechte vcelku – očistěné bez jader.
  • Naskládejte do sklenic, přidejte koření a zalijte olejem.
  • Sterilujte při teplotě 90 stupňů 25 minut.
  • Hotové sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte ve sklepě či komoře.
Nakládané papriky v zavařovací sklenici.
zrdoj: chillipepperheaven.blogspot.com

Kozervování paprik s rajčaty

Papriky tvoří spolu s rajčaty oblíbenou kombinaci. Proč si tuto pochoutku nezavařit? Inspirujte se naším návodem!

Budete potřebovat

  • rajčata
  • papriky
  • sůl
  • voda
  • zavařovací sklenice

Postup přípravy

  • Rajčata a papriky očistěte, zbavte nežádoucích částic a nakrájejte na kousky.
  • Sklenice na zavařování spolu s víčky sterilizujte.
  • Do hotových sklenic vložte kousky zeleniny, přidejte lžičku soli (nemusíte) a zalijte vodou – zavíčkujte.
  • Sklenice vkládejte do zavařovacího hrnce 1 centimetr od sebe – sklenice by mohly popraskat.
  • Vařte při teplotě 95 stupňů 20 minut.
  • Hotové sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Sklenice uložte na tmavé a chladné místo.
Nakládaná zelenina v zavařovacích sklenicích.
zdroj: katscanningtidbits.blogspot.com

Inspirujte se také našimi recepty na nakládaná rajčata na různé způsoby. Vychutnejte si je všechny!

Nakládané papriky se zelím

Papriky skvěle chutnají také se zelím. Užijte si náš luxusní recept!

Budete potřebovat

  • papriky
  • kyselé zelí
  • vodu
  • cibuli
  • koření – nové koření, kuličky pepře, bobkový list
  • rajčatový protlak

Postup přípravy

  • Sklenice vymyjte a sterilizujte i s víčky.
  • Papriky zbavte jadřinců, omyjte a propláchněte.
  • Kysané zelí napěchujte do paprik a jimi naplňte připravené sklenice.
  • Připravte si nálev z vody, koření – přidejte nakrájenou cibuli a nakonec rajčatový protlak.
  • Nechte směs přejít varem.
  • Papriky zalijte připravenou směsí a pořádně zavíčkujte.
  • Zavařujte při teplotě 85 stupňů po dobu 20 minut.
  • Hotové sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uložte do sklepa či komory.
Nakládané papriky se zelím v zavařovacích sklenicích.
zdroj: alyonascooking.com

Je libo také luxusní recepty na nakládané zelí do sklenic? Připravte si vitamínovou bombu!

Zavařování paprik v mikrovlnné troubě

Věděli jste, že si papriky můžete zavařit i v mikrovlnce? Pokud ne, pak vyzkoušejte náš jednoduchý návod!

Budete potřebovat

  • červené papriky
  • nálev
  • sklenice na zavaření a víčka
  • plastová miska

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdřív si nachystejte sklenice na zavařování a sterilizujte je – i s víčky.
  • Poté si připravte nálev na papriky.
  • Mezitím si papriky očistěte, zbavte jader a omyjte.
  • Můžete je nakrájet na poloviny, čtvrtiny nebo je nechat vcelku.
  • Papriky vkládejte jednu vedle druhé do sklenic.
  • Zalijte připraveným nálevem a otřete okraje sklenic papírovou utěrkou.
  • Zavíčkujte a sklenice vložte do plastové misky do mikrovlnné trouby.
  • Nastavte nejvyšší výkon 700 Wattů – 1 sklenice potřebuje k zavaření čas 6 minut, s každou další sklenicí čas zdvojnásobte.
  • Vytáhněte sklenice a otočte víčkem dolů.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
Nakládané papriky v zavařovacích sklenicích.
zdroj: laughingduckgardens.com

Nakládané papričky Jalapeňos

Milovníci pikantních chutí si v tomto receptu přijdou na své. Naložte si Jalapeňos dle našeho jednoduchého receptu a mějte je vždy při ruce!

Budete potřebovat

  • ½ kg papriček Jalapeňos
  • voda
  • ocet
  • zavařovací sklenice a víčka

Postup přípravy

  • Papriky lehce opláchněte, nařízněte a zbavte stonků a semínek.
  • Připravte si velký hrnec vařící vody a do něj papriky vložte – nechte vařit 3 minuty.
  • Poté papričky vyjměte a nechte je osušit.
  • Vkládejte je do předem sterilizovaných sklenic tak, abyste ponechali nahoře prostor 3 centimetry.
  • Do každé sklenice přidejte 1 ½ lžičky octa a dolijte vroucí vodou.
  • Otřete okraje sklenic a zavíčkujte.
  • Zavařujte na 85 stupňů asi 20 minut.
  • Zavařené sklenice přetočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte na vyhovující místo.
Zavařené chilli papričky ve sklenicích s víčky.
zdroj: thecreeksidecook.com

Máme pro vás také všechny důležité informace o paprice na jednom místě! Víte, jaký rozdíl v sobě ukrývají různé barvy? Je paprika a kapie totéž? S jakými zdravotními potížemi vám pomohou chilli papričky? To vše a mnohem více se u nás dozvíte!

A jak jste si naše dnešní recepty užili? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X