Víte, že papriky se řadí mezi zeleninu, která je prospěšná pro oči?
Je skvělá také pro maminky v očekávání.
Obsahují totiž látku zvanou folát, který vyživuje plod.
Důvodů ke konzumaci této zeleniny je nespočet a o jejím zpracování nemluvě.
Příprava nálevu
Budete potřebovat
- 1 l vody
- 120 g cukru
- 0,3 dcl octu – záleží na chuti, můžete přidat více
- sůl, bobkový list, nové koření
Postup přípravy
- Vodu vlijte do hrnce, přidejte ocet, cukr a koření a přiveďte k varu.
- Jakmile vzniklý roztok projde varem, odstavte jej a nechte vychladnout.
Klasický recepty na zavařování
Budete potřebovat
- papriky
- sůl
- voda
- nálev
- zavařovací sklenice s víčky
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Ze všeho nejdřív si nachystejte potřebný počet sklenic na zavařování a sterilizujte je – i s víčky.
- Poté začněte v hrnci zahřívat vodu, přidejte sůl a přiveďte k varu.
- Mezitím si papriky očistěte, zbavte jader a omyjte.
- Můžete je nakrájet na poloviny, čtvrtiny nebo je nechat vcelku.
- Jakmile začne osolená voda vřít, papriky do ní vložte na 4-5 minut.
- Připravte si sladkokyselý nálev.
- Hotové papriky vkládejte jednu vedle druhé do sklenic.
- Zalijte připraveným nálevem a otřete okraje sklenic papírovou utěrkou.
- Zavíčkujte a sterilujte při teplotě 85 stupňů 30 minut.
- Vytáhněte sklenice z hrnce, otočte víčkem dolů.
- Nechte vychladnout a uskladněte.

Zavařování červené papriky
Aby vám nechyběla paprika, kterou dozdobíte obložené chlebíčky, můžete ji zavařit.
Budete potřebovat
- červené papriky
- nálev
- olej
- sklenice na zavaření a víčka
- zavařovací hrnec
Postup přípravy
- Nachystejte si potřebný počet sklenic na zavařování a důkladně je spolu s víčky sterilizujte.
- Papriku očistěte, zbavte jader, omyjte a nakrájejte na nudličky.
- Připravte si sladkokyselý nálev, do kterého přidejte navíc olej.
- Do přichystaných sklenic vložte nakrájenou papriku – podle libosti můžete přidat například jeden kozí roh, cibuli, kuličky nového koření či pepř.
- Papriku zalijte nálevem a víčka otřete papírovou utěrkou.
- Sklenice vložte do zavařovacího hrnce – dávejte pozor, aby se sklenice nedotýkaly, mohly by popraskat.
- Zavařujte při teplotě 85 stupňů po dobu 20 minut.
- Hotové sklenice přetočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
- Skladujte v temném a chladném místě.

Zavařování zelené papriky
Budete potřebovat
- zelená paprika
- nálev
- zavařovací sklenice a víčka
Postup přípravy
- Zavařovací sklenice s víčky sterilizujte a nechte vyschnout.
- Připravte si nálev – můžete použít sladkokyselý nálev nebo nálev s olejem – olej pouze do nálevu přidáte.
- Papriky zbavte jader a jadřinců, očistěte od stopek a omyjte.
- Podle libosti je můžete nakrájet na velké kusy, malé nudličky nebo je ponechat vcelku.
- Vložte je natěsno do sklenic a zalijte připraveným nálevem.
- Sklenice uzavřete a zavařujte po dobu 20 minut na 85 stupňů.

Zavařování paprik v troubě
Budete potřebovat
- papriky
- nálev
- zavařovací sklenice
- hluboký plech s utěrkou
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 90 stupňů.
- Sklenice na zavařování sterilizujte i s víčky.
- Připravte si sladkokyselý nálev.
- Nachystejte si papriky – zbavte je jadřinců, stopek a omyjte je.
- Podle libosti je nakrájejte na požadovanou velikost.
- Papriky naskládejte do sklenic (můžete přidat kolečko cibule, chilli papričky, koření apod.) a zalijte nálevem.
- Naskládejte sklenice do hlubokého plechu, který je vyložený utěrkou.
- Sklenice podlijte vodou a pečte asi 20-25 minut.
- Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Uskladněte na vyhovující místo.

Zavařování kapií
Budete potřebovat
- kapie
- česnek
- nálev
- zavařovací sklenice s víčky
Postup přípravy
- Sklenice pořádně sterilizujte i s víčky.
- Poté si připravte sladkokyselý nálev.
- Kapii nakrájejte na kousky nebo je ponechte vcelku – očistěné.
- Naskládejte do sklenic, přidejte na kolečka nakrájený česnek a zalijte nálevem.
- Sterilujte při teplotě 90 stupňů 25 minut.
- Hotové sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Uskladněte ve sklepě či komoře.

Objevte podobné tipy
Papriky zavařené v oleji
Budete potřebovat
- papriky
- olivový olej
- koření – nové koření, kuličky černého pepře, bobkový list
- zavařovací sklenice s víčky
Postup přípravy
- Sklenice pořádně sterilizujte – nezapomeňte na víčka.
- Papriku nakrájejte na kousky nebo je ponechte vcelku – očistěné bez jader.
- Naskládejte do sklenic, přidejte koření a zalijte olejem.
- Sterilujte při teplotě 90 stupňů 25 minut.
- Hotové sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Uskladněte ve sklepě či komoře.

Zavařování paprik s rajčaty
Budete potřebovat
- rajčata
- papriky
- sůl
- voda
- zavařovací sklenice
Postup přípravy
- Rajčata a papriky očistěte, zbavte nežádoucích částic a nakrájejte na kousky.
- Sklenice na zavařování spolu s víčky sterilizujte.
- Do hotových sklenic vložte kousky zeleniny, přidejte lžičku soli (nemusíte) a zalijte vodou – zavíčkujte.
- Sklenice vkládejte do zavařovacího hrnce 1 centimetr od sebe – sklenice by mohly popraskat.
- Vařte při teplotě 95 stupňů 20 minut.
- Hotové sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Sklenice uložte na tmavé a chladné místo.

Zavařování paprik se zelím
Budete potřebovat
- papriky
- kyselé zelí
- vodu
- cibuli
- koření – nové koření, kuličky pepře, bobkový list
- rajčatový protlak
Postup přípravy
- Sklenice vymyjte a sterilizujte i s víčky.
- Papriky zbavte jadřinců, omyjte a propláchněte.
- Kysané zelí napěchujte do paprik a jimi naplňte připravené sklenice.
- Připravte si nálev z vody, koření – přidejte nakrájenou cibuli a nakonec rajčatový protlak.
- Nechte směs přejít varem.
- Papriky zalijte připravenou směsí a pořádně zavíčkujte.
- Zavařujte při teplotě 85 stupňů po dobu 20 minut.
- Hotové sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Uložte do sklepa či komory.

Zavařování paprik v mikrovlnné troubě
Budete potřebovat
- červené papriky
- nálev
- sklenice na zavaření a víčka
- plastová miska
Postup přípravy
- Ze všeho nejdřív si nachystejte sklenice na zavařování a sterilizujte je – i s víčky.
- Poté si připravte nálev na papriky.
- Mezitím si papriky očistěte, zbavte jader a omyjte.
- Můžete je nakrájet na poloviny, čtvrtiny nebo je nechat vcelku.
- Papriky vkládejte jednu vedle druhé do sklenic.
- Zalijte připraveným nálevem a otřete okraje sklenic papírovou utěrkou.
- Zavíčkujte a sklenice vložte do plastové misky do mikrovlnné trouby.
- Nastavte nejvyšší výkon 700 Wattů – 1 sklenice potřebuje k zavaření čas 6 minut, s každou další sklenicí čas zdvojnásobte.
- Vytáhněte sklenice a otočte víčkem dolů.
- Nechte vychladnout a uskladněte.

Zavařování Jalapeňos
Budete potřebovat
- ½ kg papriček Jalapeňos
- voda
- ocet
- zavařovací sklenice a víčka
Postup přípravy
- Papriky lehce opláchněte, nařízněte a zbavte stonků a semínek.
- Připravte si velký hrnec vařící vody a do něj papriky vložte – nechte vařit 3 minuty.
- Poté papričky vyjměte a nechte je osušit.
- Vkládejte je do předem sterilizovaných sklenic tak, abyste ponechali nahoře prostor 3 centimetry.
- Do každé sklenice přidejte 1 ½ lžičky octa a dolijte vroucí vodou.
- Otřete okraje sklenic a zavíčkujte.
- Zavařujte na 85 stupňů asi 20 minut.
- Zavařené sklenice přetočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Uskladněte na vyhovující místo.

Jiné pochoutky z paprik
Receptů z paprik je mnoho, podívejte se na ten nejoblíbenější – a velice rychlý.
Zeleninové lečo
Budete potřebovat
- 15 rajčat
- 15 paprik
- 4 cibule
- 2 stroužky česneku
- olej
- sůl, pepř
Postup přípravy
- Ze všeho nejdřív si připravte sklenice na zavařování a víčka – sterilizujte je.
- Pak si nakrájejte na kousky cibuli, kterou dejte na pánev zesklovatět.
- Mezitím si očistěte rajčata, papriky a nakrájejte je menší kousky.
- Poté směs zeleniny přidejte k restované cibulce a 10 minut opékejte.
- Pak přidejte vodu a duste dalších 10 minut.
- Podle potřeby osolte, popřípadě opepřte.
- Vzniklé lečo plňte do sklenic a pořádně zavíčkujte.
- Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, zalijte je vodou a vařte při teplotě 85 stupňů 20 minut.
- Po vytažení sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Uskladněte v chladném a tmavém místě.
