Zavařujeme papriky: tipy, návody a recepty

Víte, že papriky se řadí mezi zeleninu, která je prospěšná pro oči?

Je skvělá také pro maminky v očekávání.

Obsahují totiž látku zvanou folát, který vyživuje plod.

Důvodů ke konzumaci této zeleniny je nespočet a o jejím zpracování nemluvě.

Příprava nálevu

Budete potřebovat

  • 1 l vody
  • 120 g cukru
  • 0,3 dcl octu – záleží na chuti, můžete přidat více
  • sůl, bobkový list, nové koření

Postup přípravy

  • Vodu vlijte do hrnce, přidejte ocet, cukr a koření a přiveďte k varu.
  • Jakmile vzniklý roztok projde varem, odstavte jej a nechte vychladnout.

Klasický recepty na zavařování

Budete potřebovat

  • papriky
  • sůl
  • voda
  • nálev
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdřív si nachystejte potřebný počet sklenic na zavařování a sterilizujte je – i s víčky.
  • Poté začněte v hrnci zahřívat vodu, přidejte sůl a přiveďte k varu.
  • Mezitím si papriky očistěte, zbavte jader a omyjte.
  • Můžete je nakrájet na poloviny, čtvrtiny nebo je nechat vcelku.
  • Jakmile začne osolená voda vřít, papriky do ní vložte na 4-5 minut.
  • Připravte si sladkokyselý nálev.
  • Hotové papriky vkládejte jednu vedle druhé do sklenic.
  • Zalijte připraveným nálevem a otřete okraje sklenic papírovou utěrkou.
  • Zavíčkujte a sterilujte při teplotě 85 stupňů 30 minut.
  • Vytáhněte sklenice z hrnce, otočte víčkem dolů.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
zdroj: honest-food.net

Zavařování červené papriky

Aby vám nechyběla paprika, kterou dozdobíte obložené chlebíčky, můžete ji zavařit.

Budete potřebovat

  • červené papriky
  • nálev
  • olej
  • sklenice na zavaření a víčka
  • zavařovací hrnec

Postup přípravy

  • Nachystejte si potřebný počet sklenic na zavařování a důkladně je spolu s víčky sterilizujte.
  • Papriku očistěte, zbavte jader, omyjte a nakrájejte na nudličky.
  • Připravte si sladkokyselý nálev, do kterého přidejte navíc olej.
  • Do přichystaných sklenic vložte nakrájenou papriku – podle libosti můžete přidat například jeden kozí roh, cibuli, kuličky nového koření či pepř.
  • Papriku zalijte nálevem a víčka otřete papírovou utěrkou.
  • Sklenice vložte do zavařovacího hrnce – dávejte pozor, aby se sklenice nedotýkaly, mohly by popraskat.
  • Zavařujte při teplotě 85 stupňů po dobu 20 minut.
  • Hotové sklenice přetočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
  • Skladujte v temném a chladném místě.
zdroj: crabappleherbs.com

Zavařování zelené papriky

Budete potřebovat

  • zelená paprika
  • nálev
  • zavařovací sklenice a víčka

Postup přípravy

  • Zavařovací sklenice s víčky sterilizujte a nechte vyschnout.
  • Připravte si nálev – můžete použít sladkokyselý nálev nebo nálev s olejem – olej pouze do nálevu přidáte.
  • Papriky zbavte jader a jadřinců, očistěte od stopek a omyjte.
  • Podle libosti je můžete nakrájet na velké kusy, malé nudličky nebo je ponechat vcelku.
  • Vložte je natěsno do sklenic a zalijte připraveným nálevem.
  • Sklenice uzavřete a zavařujte po dobu 20 minut na 85 stupňů.
zdroj: sofabfood.com

Zavařování paprik v troubě

Budete potřebovat

  • papriky
  • nálev
  • zavařovací sklenice
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 90 stupňů.
  • Sklenice na zavařování sterilizujte i s víčky.
  • Připravte si sladkokyselý nálev.
  • Nachystejte si papriky – zbavte je jadřinců, stopek a omyjte je.
  • Podle libosti je nakrájejte na požadovanou velikost.
  • Papriky naskládejte do sklenic (můžete přidat kolečko cibule, chilli papričky, koření apod.) a zalijte nálevem.
  • Naskládejte sklenice do hlubokého plechu, který je vyložený utěrkou.
  • Sklenice podlijte vodou a pečte asi 20-25 minut.
  • Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte na vyhovující místo.
zdroj: thefreerangelife.com

Zavařování kapií

Budete potřebovat

  • kapie
  • česnek
  • nálev
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Sklenice pořádně sterilizujte i s víčky.
  • Poté si připravte sladkokyselý nálev.
  • Kapii nakrájejte na kousky nebo je ponechte vcelku – očistěné.
  • Naskládejte do sklenic, přidejte na kolečka nakrájený česnek a zalijte nálevem.
  • Sterilujte při teplotě 90 stupňů 25 minut.
  • Hotové sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte ve sklepě či komoře.
zdroj: addapinch.com

Papriky zavařené v oleji

Budete potřebovat

  • papriky
  • olivový olej
  • koření – nové koření, kuličky černého pepře, bobkový list
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Sklenice pořádně sterilizujte – nezapomeňte na víčka.
  • Papriku nakrájejte na kousky nebo je ponechte vcelku – očistěné bez jader.
  • Naskládejte do sklenic, přidejte koření a zalijte olejem.
  • Sterilujte při teplotě 90 stupňů 25 minut.
  • Hotové sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte ve sklepě či komoře.
zrdoj: chillipepperheaven.blogspot.com

Zavařování paprik s rajčaty

Budete potřebovat

  • rajčata
  • papriky
  • sůl
  • voda
  • zavařovací sklenice

Postup přípravy

  • Rajčata a papriky očistěte, zbavte nežádoucích částic a nakrájejte na kousky.
  • Sklenice na zavařování spolu s víčky sterilizujte.
  • Do hotových sklenic vložte kousky zeleniny, přidejte lžičku soli (nemusíte) a zalijte vodou – zavíčkujte.
  • Sklenice vkládejte do zavařovacího hrnce 1 centimetr od sebe – sklenice by mohly popraskat.
  • Vařte při teplotě 95 stupňů 20 minut.
  • Hotové sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Sklenice uložte na tmavé a chladné místo.
zdroj: katscanningtidbits.blogspot.com

Zavařování paprik se zelím

Budete potřebovat

  • papriky
  • kyselé zelí
  • vodu
  • cibuli
  • koření – nové koření, kuličky pepře, bobkový list
  • rajčatový protlak

Postup přípravy

  • Sklenice vymyjte a sterilizujte i s víčky.
  • Papriky zbavte jadřinců, omyjte a propláchněte.
  • Kysané zelí napěchujte do paprik a jimi naplňte připravené sklenice.
  • Připravte si nálev z vody, koření – přidejte nakrájenou cibuli a nakonec rajčatový protlak.
  • Nechte směs přejít varem.
  • Papriky zalijte připravenou směsí a pořádně zavíčkujte.
  • Zavařujte při teplotě 85 stupňů po dobu 20 minut.
  • Hotové sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uložte do sklepa či komory.
zdroj: alyonascooking.com

Zavařování paprik v mikrovlnné troubě

Budete potřebovat

  • červené papriky
  • nálev
  • sklenice na zavaření a víčka
  • plastová miska

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdřív si nachystejte sklenice na zavařování a sterilizujte je – i s víčky.
  • Poté si připravte nálev na papriky.
  • Mezitím si papriky očistěte, zbavte jader a omyjte.
  • Můžete je nakrájet na poloviny, čtvrtiny nebo je nechat vcelku.
  • Papriky vkládejte jednu vedle druhé do sklenic.
  • Zalijte připraveným nálevem a otřete okraje sklenic papírovou utěrkou.
  • Zavíčkujte a sklenice vložte do plastové misky do mikrovlnné trouby.
  • Nastavte nejvyšší výkon 700 Wattů – 1 sklenice potřebuje k zavaření čas 6 minut, s každou další sklenicí čas zdvojnásobte.
  • Vytáhněte sklenice a otočte víčkem dolů.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
zdroj: laughingduckgardens.com

Zavařování Jalapeňos

Budete potřebovat

  • ½ kg papriček Jalapeňos
  • voda
  • ocet
  • zavařovací sklenice a víčka

Postup přípravy

  • Papriky lehce opláchněte, nařízněte a zbavte stonků a semínek.
  • Připravte si velký hrnec vařící vody a do něj papriky vložte – nechte vařit 3 minuty.
  • Poté papričky vyjměte a nechte je osušit.
  • Vkládejte je do předem sterilizovaných sklenic tak, abyste ponechali nahoře prostor 3 centimetry.
  • Do každé sklenice přidejte 1 ½ lžičky octa a dolijte vroucí vodou.
  • Otřete okraje sklenic a zavíčkujte.
  • Zavařujte na 85 stupňů asi 20 minut.
  • Zavařené sklenice přetočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte na vyhovující místo.
zdroj: thecreeksidecook.com

Jiné pochoutky z paprik

Receptů z paprik je mnoho, podívejte se na ten nejoblíbenější – a velice rychlý.

Zeleninové lečo

Budete potřebovat

  • 15 rajčat
  • 15 paprik
  • 4 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl, pepř

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdřív si připravte sklenice na zavařování a víčka – sterilizujte je.
  • Pak si nakrájejte na kousky cibuli, kterou dejte na pánev zesklovatět.
  • Mezitím si očistěte rajčata, papriky a nakrájejte je menší kousky.
  • Poté směs zeleniny přidejte k restované cibulce a 10 minut opékejte.
  • Pak přidejte vodu a duste dalších 10 minut.
  • Podle potřeby osolte, popřípadě opepřte.
  • Vzniklé lečo plňte do sklenic a pořádně zavíčkujte.
  • Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, zalijte je vodou a vařte při teplotě 85 stupňů 20 minut.
  • Po vytažení sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte v chladném a tmavém místě.
zdroj: food52.com

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.