Zavařujte pečené maso: uchovejte si skvělou masovou chuť nejen na “horší časy”

Víte, že si můžete ušetřit spoustu času přípravou oběda?

Výtečné pohoštění vytvoříte během chvilky, aniž byste stáli celé dopoledne v kuchyni.

Stačí, když si upečete větší množství masa, které posléze zavaříte.

Nemusíte si tak lámat hlavu, co zrovna vykouzlíte k obědu – jednoduše vytáhnete zavařenou sklenici s pečeným masem a problém je vyřešen.

Rozhodli jste se pro zavaření pečeného masa?

Víte, že i u tohoto typu zavařování musíte dodržovat jistá pravidla, aby vám maso ve sklenicích vydrželo co nejdéle?

Co byste měli vědět?

  • Maso nakládejte vždy do čistých a suchých sklenic – před každým zavařováním je důkladně sterilizujte.
  • Jistě jste zvyklí při pečení masa vkládat do pekáče spolu s ním i cibulku a jinou zeleninu – při zavařování se tomuto zvyku vyhněte, cibule je známá svým rychlo kvašením, tudíž by v zavařené sklenici nadělala pořádnou neplechu.
  • Zavařovací sklenice neplňte masem až po okraj, vždy nechte alespoň horní třetinu sklenice volnou.
  • Pro zavařování masa jsou speciálně určené víčka s červenou gumičkou.
  • Zavařování masa nepotřebuje žádný speciální nálev – stačí obyčejná převařená voda.
  • Pokud maso zavařujete do plechovek, pamatujte, že plechovky musí být zcela ve vodní lázni ponořené.
  • Sklenice neobracejte dnem vzhůru, aby tuk zůstal nahoře.

Zavařování pečeného masa do sklenic

Budete potřebovat

  • maso (vepřové, kuřecí, hovězí apod.)
  • koření – sůl, kmín, česnek, pepř
  • voda
  • zavařovací sklenice
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Maso pořádně očistěte od šlach, kostí a přebytečného tuku a opláchněte.
  • Připravte si směs soli, kmínu, česneku, pepře a oleje.
  • Maso nakrájejte na kousky a poté jej do kořeněné směsi naložte a nechte v lednici odležet alespoň 12 hodin.
  • Mezitím si připravte zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte a vysušte.
  • Jakmile je maso připraveno, vložte ho do pekáče a upečte tak, jak jste zvyklí.
  • Nezapomínejte, že k masu se nepřidává cibulka ani jiný druh zeleniny.
  • Maso po upečení naskládejte do sklenic a zalijte vodou – asi 1,5 decilitru.
  • Pokud byste chtěli zavařit maso ve vlastní šťávě, místo vody využijte vzniklou šťávu z pekáčku.
  • Okraje kolem sklenic pořádně otřete papírovou utěrkou a zavíčkujte.
  • Vložte do zavařovacího hrnce, kde za mírného varu vařte asi jednu hodinu.
  • Jestliže jste maso upekli pouze do poloměka, zavařujte ještě další den na 95 stupňů jednu hodinu.
  • Nechte sklenice vychladnout a uskladněte na tmavém a chladném místě.
zdroj: theprairiehomestead.com

Zavařování pečeného vepřového masa

Při zavařování vepřového masa si můžete vepřové nakombinovat – zkuste vepřový bůček, krkovičku a plecku nebo vepřové koleno.

Budete potřebovat

  • 2 kg vepřového bůčku
  • 2 kg vepřové krkovice
  • 2 kg vepřové plece
  • 6 plátků anglické slaniny
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • česnek
  • voda
  • tymián
  • olej
  • zavařovací sklenice
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Nejdříve maso očistěte, zbavte šlach, přebytečného tuku a omyjte.
  • Maso nakrájejte na menší kousky – tak, aby se vlezly do sklenic.
  • Vyrobte si marinádu – smíchejte sůl, pepř, kmín, drcený česnek a tymián s trochou oleje.
  • Nakrájené kousky masa naložte do marinády a nechte pár hodin uležet v lednici.
  • Připravte si velký pekáč na maso a vymažte ho trochou sádla.
  • Kousky masa vložte do pekáče, podlijte trochou vody a pečte tak, jak jste zvyklí.
  • Mezitím si pořádně sterilizujte zavařovací sklenice a víčka.
  • Do usušených sklenic upečené maso vkládejte ještě horké.
  • Zalijte trochou vody nebo výpekem z pečeného masa.
  • Pokud nevíte, co s opečenou kůží z bůčku, můžete kousek vložit do sklenice s masem.
  • Okraj zavařovací sklenice otřete do sucha a zavíčkujte.
  • Vložte sklenice do hrnce, které podlijte vodou.
  • Vařte jednu hodinu na 95-98 stupňů.
  • Po vychladnutí sklenice uskladněte – sklenice neotáčíme víčkem dolů, aby tuk zůstal nahoře.
zdroj: preservingthegoodlife.com

Zavařování pečeného masa v troubě

Budete potřebovat

  • maso na pečení
  • koření – sůl, drcený kmín, česnek
  • vodu
  • sklenice na zavařování
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Nejdříve maso zbavte kostí, šlach a tuku.
  • Maso nakrájejte na menší kousky, osolte, posypte kmínem a česnekem.
  • Vložte do pekáče a klasicky upečte.
  • Mezitím si připravte sklenice na zavařování tak, že je sterilizujete.
  • Jakmile je maso upečené, začněte ho dávat do sklenic – troubu nechte zaplou.
  • Nedávejte ho však úplně po okraj, stačí do poloviny sklenice.
  • Dolijte vodou nebo vzniklou šťávou z pečení – záleží, zda chcete zavařit maso ve vlastní šťávě.
  • Hrdlo sklenice otřete papírovým ručníkem a pořádně zavíčkujte.
  • Připravte si hluboký plech, který vyložte utěrkou – aby sklenice nepopraskaly.
  • Nezapomínejte na to, že se sklenice nesmí dotýkat, skládejte je vždy 1 centimetr od sebe.
  • Podlijte trochou vody a vložte do trouby.
  • Pečte na 90 stupňů 2 hodiny.
  • Vychladlé sklenice uskladněte.
zdroj: preservingthegoodlife.com


Jiné pochoutky k zavaření

Taky máte rádi zabijačkové speciality?

Už jste zkoušeli si zavařit třeba zabijačkový prejt nebo škvarky?

Zavařování zabijačkového prejtu

Budete potřebovat

  • jitrnicový a jelítkový prejt
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Jestliže víte, že část prejtu budete zavařovat, okořeňte ho jen zlehka.
  • Vložte prejt do pekáče a na čtvrt hodinky ho dejte péct do trouby.
  • Připravte si sterilizované sklenice s víčky.
  • Do sklenic plňte prejt ještě teplý – asi 2 centimetry pod okraj sklenice.
  • Okraje víček pořádně zbavte mastnoty.
  • Zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce.
  • Opět si zavaření rozložte na dvě fáze, jeden den zavařujte hodinu a půl na 100 stupňů.
  • Další den stačí jedna hodina na 100 stupňů.
  • Vychladlé sklenice uložte na tmavé a chladné místo.

Zavařování škvarků

Budete potřebovat

  • škvarky
  • zavařovací sklenice
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Připravte si sádelnaté kousky a vyškvařte je.
  • Mezitím si sterilizujte sklenice na zavařování.
  • Ještě horké škvarky pěchujte do sklenic.
  • Než sklenici uzavřete, pořádně okraj sklenice utřete od mastnoty.
  • Dejte vařit na jednu hodinu na 100 stupňů.
  • Vychladlé sklenice skladujte v tmavém a chladném prostředí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.