Víte, že si můžete ušetřit spoustu času přípravou oběda?
Výtečné pohoštění vytvoříte během chvilky, aniž byste stáli celé dopoledne v kuchyni.
Stačí, když si upečete větší množství masa, které posléze zavaříte.
Nemusíte si tak lámat hlavu, co zrovna vykouzlíte k obědu – jednoduše vytáhnete zavařenou sklenici s pečeným masem a problém je vyřešen.
Rozhodli jste se pro zavaření pečeného masa?
Víte, že i u tohoto typu zavařování musíte dodržovat jistá pravidla, aby vám maso ve sklenicích vydrželo co nejdéle?
Co byste měli vědět?
- Maso nakládejte vždy do čistých a suchých sklenic – před každým zavařováním je důkladně sterilizujte.
- Jistě jste zvyklí při pečení masa vkládat do pekáče spolu s ním i cibulku a jinou zeleninu – při zavařování se tomuto zvyku vyhněte, cibule je známá svým rychlo kvašením, tudíž by v zavařené sklenici nadělala pořádnou neplechu.
- Zavařovací sklenice neplňte masem až po okraj, vždy nechte alespoň horní třetinu sklenice volnou.
- Pro zavařování masa jsou speciálně určené víčka s červenou gumičkou.
- Zavařování masa nepotřebuje žádný speciální nálev – stačí obyčejná převařená voda.
- Pokud maso zavařujete do plechovek, pamatujte, že plechovky musí být zcela ve vodní lázni ponořené.
- Sklenice neobracejte dnem vzhůru, aby tuk zůstal nahoře.
Zavařování pečeného masa do sklenic
Budete potřebovat
- maso (vepřové, kuřecí, hovězí apod.)
- koření – sůl, kmín, česnek, pepř
- voda
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Maso pořádně očistěte od šlach, kostí a přebytečného tuku a opláchněte.
- Připravte si směs soli, kmínu, česneku, pepře a oleje.
- Maso nakrájejte na kousky a poté jej do kořeněné směsi naložte a nechte v lednici odležet alespoň 12 hodin.
- Mezitím si připravte zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte a vysušte.
- Jakmile je maso připraveno, vložte ho do pekáče a upečte tak, jak jste zvyklí.
- Nezapomínejte, že k masu se nepřidává cibulka ani jiný druh zeleniny.
- Maso po upečení naskládejte do sklenic a zalijte vodou – asi 1,5 decilitru.
- Pokud byste chtěli zavařit maso ve vlastní šťávě, místo vody využijte vzniklou šťávu z pekáčku.
- Okraje kolem sklenic pořádně otřete papírovou utěrkou a zavíčkujte.
- Vložte do zavařovacího hrnce, kde za mírného varu vařte asi jednu hodinu.
- Jestliže jste maso upekli pouze do poloměka, zavařujte ještě další den na 95 stupňů jednu hodinu.
- Nechte sklenice vychladnout a uskladněte na tmavém a chladném místě.

Objevte podobné tipy
Zavařování pečeného vepřového masa
Při zavařování vepřového masa si můžete vepřové nakombinovat – zkuste vepřový bůček, krkovičku a plecku nebo vepřové koleno.
Budete potřebovat
- 2 kg vepřového bůčku
- 2 kg vepřové krkovice
- 2 kg vepřové plece
- 6 plátků anglické slaniny
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- česnek
- voda
- tymián
- olej
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Nejdříve maso očistěte, zbavte šlach, přebytečného tuku a omyjte.
- Maso nakrájejte na menší kousky – tak, aby se vlezly do sklenic.
- Vyrobte si marinádu – smíchejte sůl, pepř, kmín, drcený česnek a tymián s trochou oleje.
- Nakrájené kousky masa naložte do marinády a nechte pár hodin uležet v lednici.
- Připravte si velký pekáč na maso a vymažte ho trochou sádla.
- Kousky masa vložte do pekáče, podlijte trochou vody a pečte tak, jak jste zvyklí.
- Mezitím si pořádně sterilizujte zavařovací sklenice a víčka.
- Do usušených sklenic upečené maso vkládejte ještě horké.
- Zalijte trochou vody nebo výpekem z pečeného masa.
- Pokud nevíte, co s opečenou kůží z bůčku, můžete kousek vložit do sklenice s masem.
- Okraj zavařovací sklenice otřete do sucha a zavíčkujte.
- Vložte sklenice do hrnce, které podlijte vodou.
- Vařte jednu hodinu na 95-98 stupňů.
- Po vychladnutí sklenice uskladněte – sklenice neotáčíme víčkem dolů, aby tuk zůstal nahoře.

Zavařování pečeného masa v troubě
Budete potřebovat
- maso na pečení
- koření – sůl, drcený kmín, česnek
- vodu
- sklenice na zavařování
- hluboký plech s utěrkou
Postup přípravy
- Nejdříve maso zbavte kostí, šlach a tuku.
- Maso nakrájejte na menší kousky, osolte, posypte kmínem a česnekem.
- Vložte do pekáče a klasicky upečte.
- Mezitím si připravte sklenice na zavařování tak, že je sterilizujete.
- Jakmile je maso upečené, začněte ho dávat do sklenic – troubu nechte zaplou.
- Nedávejte ho však úplně po okraj, stačí do poloviny sklenice.
- Dolijte vodou nebo vzniklou šťávou z pečení – záleží, zda chcete zavařit maso ve vlastní šťávě.
- Hrdlo sklenice otřete papírovým ručníkem a pořádně zavíčkujte.
- Připravte si hluboký plech, který vyložte utěrkou – aby sklenice nepopraskaly.
- Nezapomínejte na to, že se sklenice nesmí dotýkat, skládejte je vždy 1 centimetr od sebe.
- Podlijte trochou vody a vložte do trouby.
- Pečte na 90 stupňů 2 hodiny.
- Vychladlé sklenice uskladněte.

Jiné pochoutky k zavaření
Taky máte rádi zabijačkové speciality?
Už jste zkoušeli si zavařit třeba zabijačkový prejt nebo škvarky?
Zavařování zabijačkového prejtu
Budete potřebovat
- jitrnicový a jelítkový prejt
- zavařovací sklenice s víčky
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Jestliže víte, že část prejtu budete zavařovat, okořeňte ho jen zlehka.
- Vložte prejt do pekáče a na čtvrt hodinky ho dejte péct do trouby.
- Připravte si sterilizované sklenice s víčky.
- Do sklenic plňte prejt ještě teplý – asi 2 centimetry pod okraj sklenice.
- Okraje víček pořádně zbavte mastnoty.
- Zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce.
- Opět si zavaření rozložte na dvě fáze, jeden den zavařujte hodinu a půl na 100 stupňů.
- Další den stačí jedna hodina na 100 stupňů.
- Vychladlé sklenice uložte na tmavé a chladné místo.
Zavařování škvarků
Budete potřebovat
- škvarky
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Připravte si sádelnaté kousky a vyškvařte je.
- Mezitím si sterilizujte sklenice na zavařování.
- Ještě horké škvarky pěchujte do sklenic.
- Než sklenici uzavřete, pořádně okraj sklenice utřete od mastnoty.
- Dejte vařit na jednu hodinu na 100 stupňů.
- Vychladlé sklenice skladujte v tmavém a chladném prostředí.