Bojujete s odhodláním přestat kouřit?
Věděli jste, že rajčata napomáhají k regeneraci těla po tomto zlozvyku?
Rajčata obsahují kyselinu kumarovou a kyselinu chlorogenovou, která chrání tělo před karcinogeny, které vznikají z cigaretového kouře.
Rajčata mají i mnoho jiných příznivých dopadů na vaše tělo.
Pomáhají s problémy s pokožkou, vlasy, poskytují základní antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek.
Nálev na zavařování rajčat
Univerzální nálev na rajčata si zvolí každý sám, můžete využít buď sladkokyselý nálev, nebo pouze slaný nálev – osolená voda.
Budete potřebovat
- 1 l vody
- 0,5 l octa
- 80 g cukru
- 40 g soli
Postup přípravy
- Do hrnce vlijte vody a začněte ji zahřívat.
- Vsypte všechny ostatní suroviny do vody a přiveďte k varu.
- Jakmile vzniklý roztok projde varem, odstavte a nechte vychladnout.
- Do nálevu můžete přidat i hořčičné semínko – dle libosti.
Objevte podobné tipy
Zavařování rajčat klasickým způsobem
Budete potřebovat
- rajčata
- nálev
- zavařovací sklenice s víčkem
- zavařovací hrnec s teploměrem
- koření – bobkový list, kuličky černého pepře, nové koření
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve sterilizujte sklenice na zavařování včetně víček.
- Připravte si sladkokyselý nálev.
- Rajčata omyjte a očistěte od stopek.
- Pokud máte menší rajčata, která se vlezou do sklenic, propíchněte každé rajče alespoň dvakrát párátkem.
- Jestliže jsou rajčata větší, rozkrojte je na poloviny nebo čtvrtiny.
- Napěchujte je do sklenic, přidejte koření a zalijte nálevem.
- Otřete okraje sklenic a pořádně víčka utáhněte.
- Sklenice vkládejte do zavařovacího hrnce tak, aby se nedotýkaly a podlijte je vodou.
- Zavařujte po dobu 30 minut na 80 stupňů.
- Jakmile jsou rajčata hotová, sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
- Po vychladnutí je uskladněte do chladného a tmavého místa.

Zavařování rajčat ve vlastní šťávě
Nejste příznivcem nálevů?
Rajčata si můžete zavařit i ve vlastní šťávě.
Budete potřebovat
- rajčata
- zavařovací sklenice s víčky
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Nejdříve všechny sklenice sterilizujte – i s víčky.
- Rajčata očistěte a nakrájejte na čtvrtiny.
- Při skládání do sklenic je na sebe natlačte.
- Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou a zavíčkujte.
- Vložte do zavařovacího hrnce – skládejte je 1 centimetr od sebe.
- Podlijte vodou a zavařujte 20 minut na 85 stupňů.

Zavařování rajčat v troubě
Budete potřebovat
- rajčata
- nálev
- bobkový list, černý pepři – kuličky, nové koření
- zavařovací sklenice a víčka
- hluboký plech s utěrkou
Postup přípravy
- Sterilizujte všechny potřebné sklenice na zavařování s víčky.
- Troubu předehřejte na 95 stupňů.
- Rajčata omyjte, zbavte stopek a překrojte na polovinu.
- Natlačte rajčata do sklenic, přidejte koření a zalijte nálevem.
- Víčka pořádně utáhněte, vložte na plech, který je vyložen utěrkou.
- Podlijte vodou a vložte plech do trouby.
- Pečte 15-20 minut.
- Po vytažení plechu z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Uskladněte do sklepa či komory.

Zavařování loupaných rajčat
Budete potřebovat
- rajčata
- nálev
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec
Postup přípravy
- Do většího hrnce vlijte vodu, kterou přiveďte k varu.
- Rajčata očistěte a vložte do vroucí vody na 3 minuty.
- Poté rajčata vyndejte a vložte je do studené vody, která zabrání dalšímu měknutí.
- Slupku rajčat oloupejte – dle libosti můžete odstranit i semínka z rajčat.
- Připravená rajčata vkládejte do předem sterilizovaných sklenic.
- Zalijte nálevem (můžete použít i vlastní šťávu rajčat) a sklenice pořádně uzavřete.
- Vařte při teplotě 80 stupňů asi čtvrt hodiny.
- Po vytažení sklenic z hrnce je obraťte víčkem směrem dolů a nechte vychladnout.
- Sklenice skladujte v chladném a temném místě.

Zavařování rajčat bez nálevu
Budete potřebovat
- rajčata
- vodu
- zavařovací sklenice s víčky
- zavařovací hrnec
Postup přípravy
- Nejdříve všechny sklenice a víčka sterilizujte.
- Rajčata očistěte, omyjte a nakrájejte na poloviny či čtvrtiny.
- Při skládání do sklenic je na sebe natlačte.
- Zalijte je trochou vody a okraje sklenic otřete papírovou utěrkouz – zavíčkujte.
- Vložte do zavařovacího hrnce – skládejte je 1 centimetr od sebe, aby sklenice nepopraskaly.
- Podlijte vodou a zavařujte 20 minut na 85 stupňů.

Zavařování rajčatového pyré
Budete potřebovat
- zralá měkká rajčata
- zavařovací sklenice a víčka
Postup přípravy
- Rajčata zbavte stopek, omyjte je a nakrájejte na malé kousky.
- Vložte je do hrnce a podlijte trochou vody.
- Přiveďte k varu a vařte do doby, než se z rajčat stane kašovitá hmota.
- Rajčatovou kaši přeceďte přes cedník.
- Vzniklé pyré vlijte do předem připravených sterilizovaných sklenic.
- Okraje sklenic otřete a zavíčkujte.
- Sklenice dejte do zavařovacího hrnce – tak, aby se nedotýkaly.
- Podlijte je vodou a vařte 30 minut při teplotě 90 stupňů.
- Poté je klasicky vyndejte z hrnce a přetočte dnem vzhůru.
- Nechte vychladnout a uskladněte.

Zavařování rajčat v mikrovlnné troubě
Budete potřebovat
- rajčata
- nálev
- koření
- zavařovací sklenice a víčka
- plastovou misku
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve sterilizujte sklenice na zavařování včetně víček.
- Připravte si nálev dle libosti.
- Rajčata omyjte, očistěte od stopek a nakrájejte na poloviny či čtvrtiny.
- Napěchujte je do sklenic, přidejte koření – bobkový list, kuličky pepře a nového koření a zalijte nálevem.
- Otřete okraje sklenic a víčka pořádně utáhněte.
- Sklenice vložte do plastové misky do mikrovlnky – plastová miska zabrání případnému vytečení.
- Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší výkon – obvykle 700 Wattů.
- Pro jednu sklenici mikrovlnku zapněte na 6 minut – s každou další sklenicí čas zdvojnásobte.
- Jakmile jsou rajčata hotová, sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
- Po vychladnutí je uskladněte do chladného a tmavého místa.

Jiné metody uchování rajčat
Rajčata jsou skvělým základem pro mnoho jídel. Podívejte se, jakými dalšími způsoby je můžete uchovat.
Sušená rajčata
Budete potřebovat
- rajčata
- koření – oregano, tymián, sůl a bazalku
Postup přípravy
- Nejdříve rajčata omyjte a zbavte stopek.
- Poté je rozřízněte a zbavte je co nejvíce semen, aniž byste porušili dužinu.
- Umístěte je na místo, kde je budete sušit – plech, sušička apod.
- Posypte kořením a solí.
- Pokud rajčata sušíte v troubě, doba sušení je 12 hodin.
- Poté je nechte ještě 3 dny volně prosušit na vzduchu.

Kečup z rajčat
Budete potřebovat
- 12 kg rajčat
- 3 hrnky 5 procentního jablečného octa
- koření dle chuti
- 1 hrnek nakrájené cibule
- 1 lžička soli
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička černého pepře
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1 hrnek cukru (bílý nebo hnědý)
Postup přípravy
- Rajčata omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na malé kousky.
- Vložte je do hrnce a podlijte trochou vody.
- Přiveďte k varu a vařte do doby, než se z rajčat stane kašovitá hmota.
- Rajčatovou kaši přeceďte přes cedník.
- Vzniklou rajčatovou hmotu vložte zpět do hrnce a přidejte cibuli, sůl, česnek, pepř, ocet a cukr – dle chuti můžete přidat ½ lžičky sušené hořčice a ¼ lžičky mleté skořice.
- Nechte směs vařit 20-30 minut – občas míchejte, aby se rajčata nepřipálila.
- Celou směs můžete ještě přepasírovat nebo rozmixovat pomocí ponorného mixéru.
- Připravte si zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte i víčky – nechte vysušit.
- Kečup vlijte do zavařovacích sklenic a uzavřete víčky.
- Ještě horké sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Pro větší jistotu můžete kečup zavařit na 80 stupňů 20 minut.
- Vychladlé sklenice uskladněte.
