Recepty na nakládaná rajčata na různé způsoby. Vychutnejte si je všechny!

Rajčata jsou oblíbenou zeleninou, která má spoustu zdravotních benefitů.

Vyzkoušejte naše recepty na zavařování rajčat, díky kterým si tuto pochoutku můžete užívat po celý rok.

Navíc jsou jednoduché a vynikající.

Užijte si je!

Nálev na zavařování rajčat

Univerzální nálev na rajčata si zvolí každý sám, můžete využít buď sladkokyselý nálev, nebo pouze slaný nálev – osolená voda.

Budete potřebovat

  • 1 l vody
  • 0,5 l octa
  • 80 g cukru
  • 40 g soli

Postup přípravy

  • Do hrnce vlijte vodu a začněte ji zahřívat.
  • Vsypte všechny ostatní suroviny do vody a přiveďte k varu.
  • Jakmile vzniklý roztok projde varem, odstavte a nechte vychladnout.
  • Do nálevu můžete přidat i hořčičné semínko – dle libosti.

Konzervování rajčat klasickým způsobem

Na tento recept potřebujete zavařovací hrnec. Pokud ho máte k dispozici, řiďte se našimi instrukcemi a bude to hračka!

Budete potřebovat

  • rajčata
  • nálev
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • zavařovací hrnec s teploměrem
  • koření – bobkový list, kuličky černého pepře, nové koření

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdříve sterilizujte sklenice na zavařování včetně víček.
  • Připravte si sladkokyselý nálev.
  • Rajčata omyjte a očistěte od stopek.
  • Pokud máte menší rajčata, která se vlezou do sklenic, propíchněte každé rajče alespoň dvakrát párátkem.
  • Jestliže jsou rajčata větší, rozkrojte je na poloviny nebo čtvrtiny.
  • Napěchujte je do sklenic, přidejte koření a zalijte nálevem.
  • Otřete okraje sklenic a pořádně víčka utáhněte.
  • Sklenice vkládejte do zavařovacího hrnce tak, aby se nedotýkaly a podlijte je vodou.
  • Zavařujte po dobu 30 minut na 80 stupňů.
  • Jakmile jsou rajčata hotová, sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
  • Po vychladnutí je uskladněte do chladného a tmavého místa.
Nakládaná rajčata v zavařovacích sklenicích.
zdroj: lanascooking.com

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na nakládané okurky na několik různých způsobů. Oblíbená pochoutka, která se nikdy neomrzí!

Zavařování rajčat ve vlastní šťávě

Nejste příznivcem nálevů? Rajčata si můžete zavařit i ve vlastní šťávě a je to delikatesa!

Budete potřebovat

  • rajčata
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Nejdříve všechny sklenice sterilizujte – i s víčky.
  • Rajčata očistěte a nakrájejte na čtvrtiny.
  • Při skládání do sklenic je na sebe natlačte.
  • Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou a zavíčkujte.
  • Vložte do zavařovacího hrnce – skládejte je 1 centimetr od sebe.
  • Podlijte vodou a zavařujte 20 minut na 85 stupňů.
Nakládaná rajčata v zavařovacích sklenicích.
zdroj: ediblemontereybay.com

Konzervování rajčat v troubě

Zkuste si zakonzervovat rajčata v troubě, kterou máme doma téměř všichni. Je to opravdu jednoduché!

Budete potřebovat

  • rajčata
  • nálev
  • bobkový list, černý pepři – kuličky, nové koření
  • zavařovací sklenice a víčka
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Sterilizujte všechny potřebné sklenice na zavařování s víčky.
  • Troubu předehřejte na 95 stupňů.
  • Rajčata omyjte, zbavte stopek a překrojte na polovinu.
  • Natlačte rajčata do sklenic, přidejte koření a zalijte nálevem.
  • Víčka pořádně utáhněte, vložte na plech, který je vyložen utěrkou.
  • Podlijte vodou a vložte plech do trouby.
  • Pečte 15-20 minut.
  • Po vytažení plechu z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte do sklepa či komory.
Nakládaná rajčata v zavařovacích sklenicích.
zdroj: justapinch.com

Inspirujte se také našimi recepty na zavařování feferonek. Máme pro vás skvělé návody a tipy!

Nakládaná oloupaná rajčata

Rajčata si můžete uchovat i bez slupky. Na některé recepty je to vhodnější.

Budete potřebovat

  • rajčata
  • nálev
  • zavařovací sklenice
  • zavařovací hrnec

Postup přípravy

  • Do většího hrnce vlijte vodu, kterou přiveďte k varu.
  • Rajčata očistěte a vložte do vroucí vody na 3 minuty.
  • Poté rajčata vyndejte a vložte je do studené vody, která zabrání dalšímu měknutí.
  • Slupku rajčat oloupejte – dle libosti můžete odstranit i semínka z rajčat.
  • Připravená rajčata vkládejte do předem sterilizovaných sklenic.
  • Zalijte nálevem (můžete použít i vlastní šťávu rajčat) a sklenice pořádně uzavřete.
  • Vařte při teplotě 80 stupňů asi čtvrt hodiny.
  • Po vytažení sklenic z hrnce je obraťte víčkem směrem dolů a nechte vychladnout.
  • Sklenice skladujte v chladném a temném místě.
Nakládaná rajčata v zavařovacích sklenicích.
zdroj: tideandthyme.com

Zavařování rajčat bez nálevu

Rajčta si můžete zavařit i úplně bez nálevu. Chcete vědět jak na to? Pak se inspirujte naším receptem!

Budete potřebovat

  • rajčata
  • vodu
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec

Postup přípravy

  • Nejdříve všechny sklenice a víčka sterilizujte.
  • Rajčata očistěte, omyjte a nakrájejte na poloviny či čtvrtiny.
  • Při skládání do sklenic je na sebe natlačte.
  • Zalijte je trochou vody a okraje sklenic otřete papírovou utěrkouz – zavíčkujte.
  • Vložte do zavařovacího hrnce – skládejte je 1 centimetr od sebe, aby sklenice nepopraskaly.
  • Podlijte vodou a zavařujte 20 minut na 85 stupňů.
Celá rajčata ve sklenici.
zdroj: theprairiehomestead.com

Návod na uchování rajčatového pyré

Rajčatové pyré se používá do spousty různých receptů. A proč si nepřipravit jeho domácí verzi? Pojďme na to!

Budete potřebovat

  • zralá měkká rajčata
  • zavařovací sklenice a víčka

Postup přípravy

  • Rajčata zbavte stopek, omyjte je a nakrájejte na malé kousky.
  • Vložte je do hrnce a podlijte trochou vody.
  • Přiveďte k varu a vařte do doby, než se z rajčat stane kašovitá hmota.
  • Rajčatovou kaši přeceďte přes cedník.
  • Vzniklé pyré vlijte do předem připravených sterilizovaných sklenic.
  • Okraje sklenic otřete a zavíčkujte.
  • Sklenice dejte do zavařovacího hrnce – tak, aby se nedotýkaly.
  • Podlijte je vodou a vařte 30 minut při teplotě 90 stupňů.
  • Poté je klasicky vyndejte z hrnce a přetočte dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
Pyré z rajčat v zavařovacích sklenicích.
zdroj: thedailymeal.com

Inspirujte se našimi lahodnými recepty na těstoviny pomodoro s rajčatovou omáčkou!

Konzervování rajčat v mikrovlnné troubě

Rajčata si můžete zakonzervovat i v mikrovlnce. A navíc je to tak jednoduché! Vyzkoušejte náš recept.

Budete potřebovat

  • rajčata
  • nálev
  • koření
  • zavařovací sklenice a víčka
  • plastovou misku

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdříve sterilizujte sklenice na zavařování včetně víček.
  • Připravte si nálev dle libosti.
  • Rajčata omyjte, očistěte od stopek a nakrájejte na poloviny či čtvrtiny.
  • Napěchujte je do sklenic, přidejte koření – bobkový list, kuličky pepře a nového koření a zalijte nálevem.
  • Otřete okraje sklenic a víčka pořádně utáhněte.
  • Sklenice vložte do plastové misky do mikrovlnky – plastová miska zabrání případnému vytečení.
  • Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší výkon – obvykle 700 Wattů.
  • Pro jednu sklenici mikrovlnku zapněte na 6 minut – s každou další sklenicí čas zdvojnásobte.
  • Jakmile jsou rajčata hotová, sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
  • Po vychladnutí je uskladněte do chladného a tmavého místa.
Nakládaná rajčata v zavařovacích sklenicích.
zdroj: countrygreenliving.com

Jiné metody uchování rajčat

Rajčata jsou skvělým základem pro mnoho jídel. Podívejte se, jakými dalšími způsoby je můžete uchovat.

Sušená rajčata

Budete potřebovat

  • rajčata
  • koření – oregano, tymián, sůl a bazalku

Postup přípravy

  • Nejdříve rajčata omyjte a zbavte stopek.
  • Poté je rozřízněte a zbavte je co nejvíce semen, aniž byste porušili dužinu.
  • Umístěte je na místo, kde je budete sušit – plech, sušička apod.
  • Posypte kořením a solí.
  • Pokud rajčata sušíte v troubě, doba sušení je 12 hodin.
  • Poté je nechte ještě 3 dny volně prosušit na vzduchu.
Sušená rajčata v misce.
zdroj: lilvienna.com

Domácí kečup

Budete potřebovat

  • 12 kg rajčat
  • 3 hrnky 5 procentního jablečného octa
  • koření dle chuti
  • 1 hrnek nakrájené cibule  
  • 1 lžička soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička černého pepře
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1 hrnek cukru (bílý nebo hnědý)

Postup přípravy

  • Rajčata omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na malé kousky.
  • Vložte je do hrnce a podlijte trochou vody.
  • Přiveďte k varu a vařte do doby, než se z rajčat stane kašovitá hmota.
  • Rajčatovou kaši přeceďte přes cedník.
  • Vzniklou rajčatovou hmotu vložte zpět do hrnce a přidejte cibuli, sůl, česnek, pepř, ocet a cukr – dle chuti můžete přidat ½ lžičky sušené hořčice a ¼ lžičky mleté skořice.
  • Nechte směs vařit 20-30 minut – občas míchejte, aby se rajčata nepřipálila.
  • Celou směs můžete ještě přepasírovat nebo rozmixovat pomocí ponorného mixéru.
  • Připravte si zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte i víčky – nechte vysušit.
  • Kečup vlijte do zavařovacích sklenic a uzavřete víčky.
  • Ještě horké sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Pro větší jistotu můžete kečup zavařit na 80 stupňů 20 minut.
  • Vychladlé sklenice uskladněte.
Domácí kečup z rajčat ve sklenici a vedle položená čerstvá rajčata a stroužky česneku.
zdroj: boulderlocavore.com

Nakládaná zelená rajčata

Budete potřebovat

  • 4 šálky zelených rajčat, nakrájených na měsíčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šálek bílého octa
  • 1 šálek vody
  • 1 lžička sušeného kopru
  • ½ lžičky černého pepře
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce soli

Postup přípravy

  1. Širokou litrovou nádobu a její víčko umyjte v horké mýdlové vodě, poté opláchněte a nechte uschnout na vzduchu.
  2. Rajčata nakrájejte na měsíčky a pevně je vložte do sklenice.
  3. Česnek oloupejte.
  4. V malém hrnci smíchejte česnek, ocet, vodu, kopr, kuličky pepře, kurkumu, cukr a sůl.
  5. Přiveďte k mírnému varu, občas promíchejte, aby se cukr a sůl rozpustily.
  6. Jakmile se rozpustí, nalijte směs solného roztoku do sklenice a nechte česnek usadit se na zelenině.
  7. Poklepejte sklenicí o pult, abyste uvolnili případné vzduchové bubliny.
  8. Odstraňte veškerý zbývající solný roztok nebo doplňte nádobu extra vodou, pokud jsou nahoře odhalená rajčata.
  9. Pevně zašroubujte víčko a nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté uložte do lednice alespoň na 24 hodin před konzumací.
  10. Pokud chcete, česnek po 24 hodinách vyhoďte.
  11. V chladničce vám takto naložená zelená rajčata vydrží až 1 měsíc.
Nakládaná zelená rajčata ve sklenici.
zdroj: acouplecooks.com

Přečtete si všechny důležité informace o rajském jablíčku! Stále tápete, zda se jedná o ovoce nebo zeleninu? Víte, že existují varianty téměř ve všech barvách duhy? Skutečně nás jeho konzumace může ochránit před rakovinou? A jak si ho vypěstovat nejen na zahrádce, ale i na balkoně? To vše a mnohem více se u nás dozvíte!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentáře!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X