Zavařování rajčat – připravte si z nich chutné pokrmy po celý rok

Bojujete s odhodláním přestat kouřit?

Věděli jste, že rajčata napomáhají k regeneraci těla po tomto zlozvyku?

Rajčata obsahují kyselinu kumarovou a kyselinu chlorogenovou, která chrání tělo před karcinogeny, které vznikají z cigaretového kouře.

Rajčata mají i mnoho jiných příznivých dopadů na vaše tělo.

Pomáhají s problémy s pokožkou, vlasy, poskytují základní antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek.

Nálev na zavařování rajčat

Univerzální nálev na rajčata si zvolí každý sám, můžete využít buď sladkokyselý nálev, nebo pouze slaný nálev – osolená voda.

Budete potřebovat

  • 1 l vody
  • 0,5 l octa
  • 80 g cukru
  • 40 g soli

Postup přípravy

  • Do hrnce vlijte vody a začněte ji zahřívat.
  • Vsypte všechny ostatní suroviny do vody a přiveďte k varu.
  • Jakmile vzniklý roztok projde varem, odstavte a nechte vychladnout.
  • Do nálevu můžete přidat i hořčičné semínko – dle libosti.

Zavařování rajčat klasickým způsobem

Budete potřebovat

  • rajčata
  • nálev
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • zavařovací hrnec s teploměrem
  • koření – bobkový list, kuličky černého pepře, nové koření

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdříve sterilizujte sklenice na zavařování včetně víček.
  • Připravte si sladkokyselý nálev.
  • Rajčata omyjte a očistěte od stopek.
  • Pokud máte menší rajčata, která se vlezou do sklenic, propíchněte každé rajče alespoň dvakrát párátkem.
  • Jestliže jsou rajčata větší, rozkrojte je na poloviny nebo čtvrtiny.
  • Napěchujte je do sklenic, přidejte koření a zalijte nálevem.
  • Otřete okraje sklenic a pořádně víčka utáhněte.
  • Sklenice vkládejte do zavařovacího hrnce tak, aby se nedotýkaly a podlijte je vodou.
  • Zavařujte po dobu 30 minut na 80 stupňů.
  • Jakmile jsou rajčata hotová, sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
  • Po vychladnutí je uskladněte do chladného a tmavého místa.
zdroj: lanascooking.com

Zavařování rajčat ve vlastní šťávě

Nejste příznivcem nálevů?

Rajčata si můžete zavařit i ve vlastní šťávě.

Budete potřebovat

  • rajčata
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Nejdříve všechny sklenice sterilizujte – i s víčky.
  • Rajčata očistěte a nakrájejte na čtvrtiny.
  • Při skládání do sklenic je na sebe natlačte.
  • Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou a zavíčkujte.
  • Vložte do zavařovacího hrnce – skládejte je 1 centimetr od sebe.
  • Podlijte vodou a zavařujte 20 minut na 85 stupňů.
zdroj: ediblemontereybay.com

Zavařování rajčat v troubě

Budete potřebovat

  • rajčata
  • nálev
  • bobkový list, černý pepři – kuličky, nové koření
  • zavařovací sklenice a víčka
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Sterilizujte všechny potřebné sklenice na zavařování s víčky.
  • Troubu předehřejte na 95 stupňů.
  • Rajčata omyjte, zbavte stopek a překrojte na polovinu.
  • Natlačte rajčata do sklenic, přidejte koření a zalijte nálevem.
  • Víčka pořádně utáhněte, vložte na plech, který je vyložen utěrkou.
  • Podlijte vodou a vložte plech do trouby.
  • Pečte 15-20 minut.
  • Po vytažení plechu z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Uskladněte do sklepa či komory.
zdroj: justapinch.com

Zavařování loupaných rajčat

Budete potřebovat

  • rajčata
  • nálev
  • zavařovací sklenice
  • zavařovací hrnec

Postup přípravy

  • Do většího hrnce vlijte vodu, kterou přiveďte k varu.
  • Rajčata očistěte a vložte do vroucí vody na 3 minuty.
  • Poté rajčata vyndejte a vložte je do studené vody, která zabrání dalšímu měknutí.
  • Slupku rajčat oloupejte – dle libosti můžete odstranit i semínka z rajčat.
  • Připravená rajčata vkládejte do předem sterilizovaných sklenic.
  • Zalijte nálevem (můžete použít i vlastní šťávu rajčat) a sklenice pořádně uzavřete.
  • Vařte při teplotě 80 stupňů asi čtvrt hodiny.
  • Po vytažení sklenic z hrnce je obraťte víčkem směrem dolů a nechte vychladnout.
  • Sklenice skladujte v chladném a temném místě.
zdroj: tideandthyme.com

Zavařování rajčat bez nálevu

Budete potřebovat

  • rajčata
  • vodu
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec

Postup přípravy

  • Nejdříve všechny sklenice a víčka sterilizujte.
  • Rajčata očistěte, omyjte a nakrájejte na poloviny či čtvrtiny.
  • Při skládání do sklenic je na sebe natlačte.
  • Zalijte je trochou vody a okraje sklenic otřete papírovou utěrkouz – zavíčkujte.
  • Vložte do zavařovacího hrnce – skládejte je 1 centimetr od sebe, aby sklenice nepopraskaly.
  • Podlijte vodou a zavařujte 20 minut na 85 stupňů.
zdroj: theprairiehomestead.com

Zavařování rajčatového pyré

Budete potřebovat

  • zralá měkká rajčata
  • zavařovací sklenice a víčka

Postup přípravy

  • Rajčata zbavte stopek, omyjte je a nakrájejte na malé kousky.
  • Vložte je do hrnce a podlijte trochou vody.
  • Přiveďte k varu a vařte do doby, než se z rajčat stane kašovitá hmota.
  • Rajčatovou kaši přeceďte přes cedník.
  • Vzniklé pyré vlijte do předem připravených sterilizovaných sklenic.
  • Okraje sklenic otřete a zavíčkujte.
  • Sklenice dejte do zavařovacího hrnce – tak, aby se nedotýkaly.
  • Podlijte je vodou a vařte 30 minut při teplotě 90 stupňů.
  • Poté je klasicky vyndejte z hrnce a přetočte dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
zdroj: thedailymeal.com

Zavařování rajčat v mikrovlnné troubě

Budete potřebovat

  • rajčata
  • nálev
  • koření
  • zavařovací sklenice a víčka
  • plastovou misku

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdříve sterilizujte sklenice na zavařování včetně víček.
  • Připravte si nálev dle libosti.
  • Rajčata omyjte, očistěte od stopek a nakrájejte na poloviny či čtvrtiny.
  • Napěchujte je do sklenic, přidejte koření – bobkový list, kuličky pepře a nového koření a zalijte nálevem.
  • Otřete okraje sklenic a víčka pořádně utáhněte.
  • Sklenice vložte do plastové misky do mikrovlnky – plastová miska zabrání případnému vytečení.
  • Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší výkon – obvykle 700 Wattů.
  • Pro jednu sklenici mikrovlnku zapněte na 6 minut – s každou další sklenicí čas zdvojnásobte.
  • Jakmile jsou rajčata hotová, sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
  • Po vychladnutí je uskladněte do chladného a tmavého místa.
zdroj: countrygreenliving.com

Jiné metody uchování rajčat

Rajčata jsou skvělým základem pro mnoho jídel. Podívejte se, jakými dalšími způsoby je můžete uchovat.

Sušená rajčata

Budete potřebovat

  • rajčata
  • koření – oregano, tymián, sůl a bazalku

Postup přípravy

  • Nejdříve rajčata omyjte a zbavte stopek.
  • Poté je rozřízněte a zbavte je co nejvíce semen, aniž byste porušili dužinu.
  • Umístěte je na místo, kde je budete sušit – plech, sušička apod.
  • Posypte kořením a solí.
  • Pokud rajčata sušíte v troubě, doba sušení je 12 hodin.
  • Poté je nechte ještě 3 dny volně prosušit na vzduchu.
zdroj: lilvienna.com

Kečup z rajčat

Budete potřebovat

  • 12 kg rajčat
  • 3 hrnky 5 procentního jablečného octa
  • koření dle chuti
  • 1 hrnek nakrájené cibule  
  • 1 lžička soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička černého pepře
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1 hrnek cukru (bílý nebo hnědý)

Postup přípravy

  • Rajčata omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na malé kousky.
  • Vložte je do hrnce a podlijte trochou vody.
  • Přiveďte k varu a vařte do doby, než se z rajčat stane kašovitá hmota.
  • Rajčatovou kaši přeceďte přes cedník.
  • Vzniklou rajčatovou hmotu vložte zpět do hrnce a přidejte cibuli, sůl, česnek, pepř, ocet a cukr – dle chuti můžete přidat ½ lžičky sušené hořčice a ¼ lžičky mleté skořice.
  • Nechte směs vařit 20-30 minut – občas míchejte, aby se rajčata nepřipálila.
  • Celou směs můžete ještě přepasírovat nebo rozmixovat pomocí ponorného mixéru.
  • Připravte si zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte i víčky – nechte vysušit.
  • Kečup vlijte do zavařovacích sklenic a uzavřete víčky.
  • Ještě horké sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Pro větší jistotu můžete kečup zavařit na 80 stupňů 20 minut.
  • Vychladlé sklenice uskladněte.
zdroj: boulderlocavore.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.