Tradiční recepty na zavařování rybízu na jednom místě aneb jak zatočit se záplavou rybízu

Máte hodně rybízu a nevíte co s ním?

Věděli jste, že rybíz může chutnat skoro jako brusinky?

Naučte se zpracovat černý, červený ale i bílý rybíz tradičními i netradičními způsoby.

Vyzkoušejte naše recepty na zavařování rybízu hned! Většinu ingrediencí najdete ve spíži.

Základní recept na zavařeninu z rybízu

Tato metoda konzervování rybízu vás překvapí svou jednoduchostí a také tím, že kromě bílého, červeného, nebo černého rybízu budete potřebovat jen 2 ingredience, které máte určitě doma.

Ingredience:

  • 3 hrnky červeného, bílého, nebo černého rybízu
  • 1 a ¼ hrnku cukru (cukr můžete přidat, nebo ubrat podle kyselosti rybízu)
  • 1 a ¼ hrnku vody
  • 2 lžíce citrónové šťávy

Postup:

  1. Rybíz očistěte od stonků a vyperte
  2. Cukr s vodou svařte společně s v hrnci dokud se cukr nerozpustí
  3. Do cukrového rozvaru nasypte rybíz, přiveďte k varu na 1 minutu.
  4. Rybíz sceďte dejte stranou a šťávu vraťte do hrnce.
  5. Ke šťávě přidejte citronovou šťávu a vařte dokud nebude lepivá (to poznáte tak, že dáte trošku mezi prsty a bude lepit jako lepidlo).
  6. Až budete mít lepivou šťávu, přisypte rybíz a přiveďte vše k varu a ihned vypněte.
  7. Směs dejte do čistých sklenic a zavíčkujte.
  8. Sklenice dejte na 10 minut do vroucí vody a nechte vychladnout.
Sklenice s rybízovou zavařeninou.
Zdroj: amythielen.com

Pokud nechcete sklenice s kompotem uchovávat celou zimu, můžete je po vychladnutí dát do lednice, kde vydrží cca měsíc.

Kompot z rybízu

Jestliže chcete rybíz jako ovocný kompot, určitě musíte vyzkoušet tento recept, který vás překvapí svou jednoduchostí a skvělým výsledkem.

Ingredience:

  • 1 kg rybízu dle volby
  • asi 250 g třtinového cukru (podle sladkosti rybízu)
  • voda podle množství, naplnění a velikosti sklenic

Postup:

  1. Rybíz vyperte a očistěte
  2. Rybíz smíchejte s cukrem
  3. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a vypněte
  4. Do čistých sklenic nasypte asi do ¾ směs rybízu a cukru
  5. Rybíz s cukrem zalijte skoro po vršek sklenice vodou a sklenice zavíčkujte
  6. Naplněné a zavíčkované sklenice dejte do vroucí vody na cca 10 minut a nechte vychladnout.

Na tomto výborném kompotu z rybízu si můžete pochutnávat do další úrody rybízu.

Zkuste smíchat dva druhy rybízu a budete mít barevný kompot, ale pozor! Kuličky by měly být zhruba stejně velké.

Pokud chcete kompot vylepšit, můžete přidat do sklenice kousek skořice, nebo třeba badyánu.

Červený rybíz ve sklenici s květinami.
Zdroj: pixabay.com

Pepřová zavařenina z červeného rybízu

Tento recept na rybízovou zavařeninu vás může překvapit svojí kombinací, ale až si ho uděláte, nebudete věřit svým chuťovým pohárkům jak se krásně snoubí sladko kyselá chuť rybízu a jemně pálivá chuť pepře.

Ingredience:

  • 0,5 kg červeného rybízu
  • 0,5 l jablečné šťávy nebo džusu
  • 1 citrón
  • 2 lžičky kuliček červeného pepře
  • 1 želírovací cukr

Postup:

  1. Červený rybíz vyperte a zbavte větviček
  2. Citrón nakrájejte na plátky
  3. Do velkého hrnce nalijte jablečnou šťávu
  4. K jablečné šťávě přidejte červený rybíz, plátky citrónu a kuličky pepře.
  5. Do hrnce přisypte želírovací cukr a všechno promíchejte
  6. Směs v hrnci přiveďte k varu a vařte 4 minuty
  7. Potom dejte směs i s plátky citrónu do sklenic a zavíčkujte.
  8. Pokud nechcete pepřovou zavařeninu uchovávat delší dobu, tak nechte vychladnout a dejte do lednice.
  9. Pokud chcete zavařeninu s pepřem uchovat delší dobu, dejte do vroucí vody na 10 minut.

Tuhle zavařeninu si můžete dát k snídani na čerstvý chléb s máslem a nebo použít do dezertů, které určitě obzvláštní svojí pikantní chutí.

Rybíz s citrónem ve sklenici.
Zdroj: eatsmarter.com

Marmeláda z rybízu s vanilkou a badyánem

Tuto voňavou marmeládu si připravte na vánoce a nebo ji dejte jako dárek, který obdarované určitě potěší.

Ingredience:

  • 500 g černého rybízu
  • 500 g cukru krupice
  • 420 ml vody
  • Šťáva z jednoho velkého citrónu
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 ks badyánu
  • 60 ml rybízového likéru „rybízák“ – pokud nemáte, tak použijte jiný sladký likér. Dobrou službu udělá i griotka

Postup:

  1. Černý rybíz operte a očistěte.
  2. Do hrnce dejte vodu s rybízem a vařte cca 20 minut, dokud se směs nerozvaří a nezhoustne.
  3. Mezi tím, než se rozvaří rybíz si připravte vanilkový lusk
  4. Vanilkový lusk podélně rozříznete a vyškrabete semínka
  5. Do hotového rozvaru přidejte vyškrabaná semínka z vanilky a také lusk. Přidejte také badyán, citrónovou šťávu a cukr
  6. Celou směs vařte a míchejte dokud se cukr nerozpustí
  7. Po rozpuštění cukru přidejte 30 ml likéru
  8. Směs vařte na mírném varu a občas zamíchejte dokud nebude mít správnou hustotu
  9. Správnou hustotu poznáte tak, že na studený talíř dáte kapku marmelády, chvíli necháte odstát a sáhnete prstem na kapku a drží je marmeláda hotová.
  10. Jestliže kapka nezhoustne, vařte ještě 5 minut a vyzkoušejte znova
  11. Až budete mít požadovanou hustotu, tak odstavte z plotny, vmíchejte zbytek likéru a nechte chvíli odstát.
  12. Naplňte sklenice, zavíčkujte a dejte na 10 minut do vroucí vody.

Lusk vanilky a kousky badyánu můžete také dát do sklenic, tímto ještě více zvýrazníte chuť marmelády.

Marmeláda z černého rybízu ve sklenici a koření.
Zdroj: larderlove.com

Zavařený rybíz jako brusinky

Tento velmi oblíbený recept znali už i naše babičky, je to klasická rybízová zavařenina s jedním malinkým rozdílem, který spočívá v koupeli rybízu v octu. A proč? Protože brusinky mají kyselejší a kořeněnější chuť než rybíz a tímto krokem se jí přiblížíte.

Zajímá vás jak zavařit opravdové brusinky? Odpověď najdete v těchto receptech na brusinkové zavařeniny.

Ingredience:

  • 1 kg červeného rybízu
  • 450 ml vody
  • 250 ml octa
  • 250 g cukru
  • 10 ks hřebíčku
  • 3 ks badyánu
  • 2 ks skořice celé

Postup:

  1. Očistěte rybíz a oberte od stonků
  2. Svařte si 250 ml vody s octem
  3. Do vroucí vody s octem nasypte rybíz a nechte asi půl minuty spařit
  4. Rybíz sceďte
  5. Připravte si cukrovou vodu svařením 200 ml vody s 250 g cukru
  6. Do cukrové vody přidejte také koření
  7. Až bude cukr rozpuštěný nasypte rybíz a nechte chvíli povařit asi 5 minut
  8. Směs míchejte jen jemně, aby se nerozbily a nerozvařily kuličky rybízu
  9. Po 5ti minutách odstavte z ohně a rybíz i s rozvarem dejte do čistých sklenice
  10. Sklenice zavíčkujte a dejte na 10 minut do vroucí vody zakonzervovat

Hotový recept na zavařený rybíz ala brusinky se skvěle hodí ke svíčkové omáčce.

Dostali chuť na svíčkovou s brusinkami a nevíte jak na ni? Vyzkoušejte jeden z těchto skvělých receptů na svíčkovou omáčku.

Sklenice se zavařeným rybízem na talíři se lžičkou.
Zdroj: thespruceeats.com

Kombinace rybízu a jiného ovoce při zavařování

Rybíz nemusíte zavařovat pouze samotný, ale můžete ho kombinovat i s jiným ovocem, které se vám urodilo na zahradě.

Vhodné ovoce na zavaření s rybízem jsou ostatní bobulovité plody jako třeba angrešt, nebo můžete použít ostružiny, maliny, borůvky a další.

Zajímá vás jak naložit s dalšími plody z vaší zahrádky? Můžete zkusit třeba recepty na uchování angreštu.

Ingredience:

  • 250 g rybízu
  • 250 g angreštu, nebo jiného ovoce
  • 100 g cukru
  • 50 ml vody

Postup:

  • 250 g rybízu
  • 250 g angreštu, nebo jiného ovoce
  • 100 g cukru
  • 50 ml vody

U tohoto receptu se nebojte experimentovat s výměnou angreštu za jiné ovoce, nebo přidáním koření, které máte rádi. Zkuste třeba vanilkový lusk.

Zavařený angrešt s rybízem ve sklenici.
Zdroj: eatsmarter.com

Konzervování rybízových zavařenin v troubě

Postup:

  • Vyberte si recept na zavařování rybízu, který se vám nejvíc líbí
  • Udělejte kompot, marmeládu, nebo zavařeninu podle návodu
  • Troubu se spodním a horním ohřevem předehřejte na 175°C – 180°C. Při použití horkovzdušného ohřevu stačí 160°C
  • Naplňte sklenice zavařeninou a zavíčkujte
  • Umístěte na hlubší plech, zalijte vodou, aby byly sklenice ponořené cca 2-3 cm
  • Pamatujte, že se sklenice nesmí navzájem dotýkat!
  • Sklenice dejte do trouby na 50 minut. U horkovzdušné nastavte jen 40 minut to bude stačit
  • Po uplynutí doby, nechte sklenice ještě chvíli v troubě, potom je vytáhněte, nechte zcela vychladnout a máte hotovo

Zakonzervování sklenic se zavařeninou v troubě je velice jednoduché a jeho výhoda spočívá v tom, že můžete do trouby dát více sklenic najednou.

Marmeláda v zavařovacích sklenicích.
Zdroj: thomassixt.de

Zavařování není zase taková věda jak se na první pohled zdá, že?

Rybíz je považovaný za super potravinu. Má antioxidační vlastnosti, je antibakteriální, s velkým obsahem vitamínů, především vitamínu C. Černý rybíz je skvělý na podpoření imunity, která je důležitá především v nepříznivém počasí.

Ať už máte červený, bílý, nebo černý rybíz, pusťte se do zavařovaní, je to jednodušší než to vypadá.

Dobrou chuť!

Pokud nechcete každou sklenici dávat do horké vody na 10 minut, můžete je otočit i s horkou náplní dnem vzhůru a počkat než vychladnou 🙂
Zavařování si můžete usnadnit v elektrickém zavařovacím hrnci. Podívejte se na srovnání zavařovacích hrnců a vyberte si ten nejlepší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X