Víte, že švestky mají mnoho zdravotních přínosů, jako třeba úleva od zácpy či chřipkové infekce ?
Švestky můžete konzumovat po celém světě, výjimkou je pouze Antarktida.
Uchovejte si jejich zdravé účinky po celý rok!
Zavařování švestek nikdy nebylo jednodušší, tak toho využijte a vyzkoušejte naše recepty.
Nálev na zavařování
Při přípravě nálevu záleží, kolik sklenic budete zavařovat, můžete si připravit i nálev slabší – záleží na každém z nás.
Ingredience
- 1 ¾ hrnku cukr krystal
- 4 hrnky vody
Postup
- Směs vody a cukru zahřívejte na sporáku v dostatečně velkém hrnci.
- Jakmile se cukr ve vodě varem rozpustí, máte hotovo.

Objevte podobné tipy
Zavařování bez nálevu
Ingredience
- švestky
- sklenice na zavařování
Postup
- Nejprve si švestky, tak jako každé ovoce, důkladně umyjte, zbavte nečistot a stopek.
- Švestky přepulte a vyjměte pecku.
- Pokud chcete zavařovat švestky vcelku, propíchejte je pouze vidličkou na každé straně.
- Vložte je do sklenic – nemusíte se bát je stlačit, během varu se stejně zmenší.
- Sklenice pořádně zavřete a utáhněte.
- Dejte je do zavařovacího hrnce a přilejte do hrnce vodu – sklenice by měly být celé ponořené ve vodě.
- Bedlivě sledujte teploměr, jakmile se teplota vyšplhá na 100 stupňů, vypněte sporák.
- Sklenice z hrnce vyndejte až poté, co voda zchladne.
- Nakonec je uložte do komory, která by měla být tmavá a chladná.

Zavařování švestek v troubě
Zavařování švestek v troubě má velkou výhodu – do trouby se vleze mnohem více sklenic než do zavařovacího hrnce.
Ingredience
- švestky
- nálev
- sklenice na zavařování
- hluboký plech na pečení
- noviny nebo letáky
Postup
- Nachystejte si a vyčistěte dostatečný počet zavařovacích sklenic s víčky.
- Přichystejte si i nálev, který je potřeba nechat vychladnout.
- Poté předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.
- Švestky důkladně umyjte, zbavte různých nečistot jako jsou stopky nebo lístky.
- Podle libosti je můžete vypeckovat.
- Vložte je do sklenic a po okraj je zalijte nálevem.
- Připravte si hluboký plech, který vystelte silnou vrstvou novin nebo letáků – můžete použít i staré utěrky nebo ručníky.
- Sklenice umístěte na plech asi 5 centimetrů od sebe – nezadělávejte je víčky.
- Vložte do trouby a pečte asi 50 – 60 minut.
- Jakmile jsou švestky upečeny, vyjměte je z trouby a i hned je řádně zavíčkujte – nejvhodnější jsou víčka s gumovým závitem.
- Přes noc je nechte vychladnout a pak je umístěte do komory.

Zavařování švestek v mikrovlnce
Ingredience
- švestky
- nálev
- sklenice na zavařování s víčky
- plastovou misku
Postup přípravy:
- Nachystejte si čisté sklenice na zavařování.
- Připravte si nálev z cukru a vody.
- Důkladně očistěte švestky a zbavte pecek a stopek.
- Každou švestku rozdělte na polovinu a naplňte jimi sklenice.
- Naplněné sklenice zalijte až po okraj připraveným nálevem a zavíčkujte.
- Vložte sklenici do plastové misky a dejte do mikrovlnné trouby.
- Výkon nastavte na 700 W.
- Časovač trouby nastavte na 6 minut.
- Pokud je v mikrovlnné troubě více sklenic, umístěte je 1 centimetr od sebe.
- Čas násobte počtem sklenic – dvě sklenice zapněte na 12 minut.
- Jakmile je hotovo, sklenice postavte dnem vzhůru na připravenou utěrku.
- Nechte sklenice vychladnout a uložte do chladného a tmavého místa.

Návod na zavařování bez cukru
Ingredience
- měkké švestky
- sklenice na zavařování
Postup
- Nachystáme si předem sterilizované sklenice na zavařování a k nim vhodná víčka.
- Švestky důkladně omyjeme, rozpůlíme a zbavíme se pecek.
- Vložíme je do sklenic a po okraj je zalejeme vodou.
- Důkladně je zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce.
- Vařte na 80 stupňů asi 20 minut.
- Poté je vyjměte z hrnce a postavte je víčkem směrem dolů na utěrku.
- Nechte přes noc vychladnout a uložte do tmavé komory.

Zavařené švestičky na koláč
Ingredience
- 5,5 kilogramu švestek
- 4 ½ hrnku cukru
- vanilku
- skořici
- citronovou kůru
Postup
- Švestky zbavte od nežádoucích nečistot a překrojte je na poloviny.
- Vložte je do velkého hrnce a zasypte je cukrem.
- Začněte je pomalu zahřívat, aby pustily šťávu.
- Poté plamen zvyšte tak, aby se švestky hodinu vařily.
- Další hodinu stáhněte plamen na minimum kvůli konzistenci a přidejte k nim vanilkový lusk, skořici a citronovou kůru.
- Povidla by neměla být ani moc řídká ani moc tuhá.
- Po uvaření odstraňte vanilkový lusk, skořici a citronovu kůru.
- Horké je vlijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru – nechte je přes noc vychladnout.
- Uložte na chladné a tmavé místo.

Další způsoby, jak si uchovat přínosy švestek
Sušení švestek
Sušení ovoce je jednou z nejstarších metod na světě k uchování vitamínů. Je to velmi snadné, nevyžaduje ingredience a sušené švestky vydrží minimálně jeden rok.
Postup
- Švestky očistěte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny.
- Umístěte vnější stranou na síto sušičky.
- Podle typu sušičky postupujte dle jejího návodu.
- Švestky jsou usušené, když po jejich roztrhnutí nepouští šťávu.
- Nakonec je pokropte lehce vodou, aby získaly lesk.
- Uložte do dobře uzavíratelných sklenic nebo dóz.
- Skladujte ve tmavé a suché místnosti či v mrazáku.

Švestkový ocet
Tento domácí ocet vyrobený ze švestek je vynikající na vaření či jako zálivka na salát.
Postup
- Do velké skleněné nádoby (asi 2 litry) vložte 2 hrnky nasekaných švestek.
- Smíchejte 4 hrnky teplé vody a 1 lžičku cukru krystal a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
- Nalijte cukrovou vodu ke švestkám do sklenice.
- Zakryjte otvor nádoby dvěma vrstvami tenkého plátna, které zavažte kolem hrdla sklenice provázkem nebo gumičkou.
- Nádobu umístěte na místo, kde není příliš teplo nebo naopak chladno.
- Nechte švestky ve sklenici 6-8 týdnů.
- Nakonec nalijte ocet do čisté skleněné nádoby, přikryjte plastovým víkem a uložte na chladném, tmavém místě.

Nakládané švestky
Tento způsob uchování je vhodný pro skladování v chladničce.
Postup
- Ve velkém hrnci vytvořte nálev ze 2 hrnků octa, 4 hrnků cukru krystal, 2 lžiček hřebíčku a 1 plátku skořice.
- Nálev přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte 10 minut – poté nechte vychladnout.
- Švestky očistěte, umyjte a naskládejte do sklenic.
- Přelijte je nálevem, uzavřete a nechte je alespoň 10 dnů uzrát.
- Skladujte je v lednici.
