Recepty na nakládané švestky na několik způsobů. Jakou variantu si vyberete vy?

Víte, že švestky mají mnoho zdravotních přínosů, jako třeba úleva od zácpy či chřipkové infekce ?

Uchovejte si jejich zdravé účinky po celý rok!

Máme pro vás skvělé tipy na zavařování švestek, díky kterým to pro vás bude hračka.

Užijte si luxusní džem, zavařeniny s cukrem i bez nebo třeba ocet do salátů.

Nálev na konzervování

Při přípravě nálevu záleží, kolik sklenic budete zavařovat, můžete si připravit i nálev slabší – záleží na každém z nás.

Ingredience

  • 1 ¾ hrnku cukr krystal
  • 4 hrnky vody

Postup

  • Směs vody a cukru zahřívejte na sporáku v dostatečně velkém hrnci.
  • Jakmile se cukr ve vodě varem rozpustí, máte hotovo.
Švestky naložené ve sklenici.
zdroj: blog.monaluna.com

Zavařování bez nálevu

Švestky si můžete zakonzervovat i bez nálevu. Potřebujete na to pouze švestky a zavařovací sklenice!

Ingredience

  • švestky
  • sklenice na zavařování

Postup

  • Nejprve si švestky, tak jako každé ovoce, důkladně umyjte, zbavte nečistot a stopek.
  • Švestky přepulte a vyjměte pecku.
  • Pokud chcete zavařovat švestky vcelku, propíchejte je pouze vidličkou na každé straně.
  • Vložte je do sklenic – nemusíte se bát je stlačit,  během varu se stejně zmenší.
  • Sklenice pořádně zavřete a utáhněte.
  • Dejte je do zavařovacího hrnce a přilejte do hrnce vodu – sklenice by měly být celé ponořené ve vodě.
  • Bedlivě sledujte teploměr, jakmile se teplota vyšplhá na 100 stupňů, vypněte sporák.
  • Sklenice z hrnce vyndejte až poté, co voda zchladne.
  • Nakonec je uložte do komory, která by měla být tmavá a chladná.
Švestky naložené ve sklenici.
zdroj: skilletchronicles.com

Vyzkoušejte i naše recepty na nakládané brusinky 8x jinak: skvělý způsob, jak si tuto pochoutku uchovat po celý rok!

Konzervování švestek v troubě

Zavařování švestek v troubě má velkou výhodu – do trouby se vleze mnohem více sklenic než do zavařovacího hrnce.

Ingredience

  • švestky
  • nálev
  • sklenice na zavařování
  • hluboký plech na pečení
  • noviny nebo letáky

Postup

  • Nachystejte si a vyčistěte dostatečný počet zavařovacích sklenic s víčky.
  • Přichystejte si i nálev, který je potřeba nechat vychladnout.
  • Poté předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.
  • Švestky důkladně umyjte, zbavte různých nečistot jako jsou stopky nebo lístky.
  • Podle libosti je můžete vypeckovat.
  • Vložte je do sklenic a po okraj je zalijte nálevem.
  • Připravte si hluboký plech, který vystelte silnou vrstvou novin nebo letáků – můžete použít i staré utěrky nebo ručníky.
  • Sklenice umístěte na plech asi 5 centimetrů od sebe – nezadělávejte je víčky.
  • Vložte do trouby a pečte asi 50 – 60 minut.
  • Jakmile jsou švestky upečeny, vyjměte je z trouby a i hned je řádně zavíčkujte – nejvhodnější jsou víčka s gumovým závitem.
  • Přes noc je nechte vychladnout a pak je umístěte do komory.
Švestky naložené ve sklenicích.
zdroj: aquilafoodforest.wordpress.com

Nakládání švestek v mikrovlnce

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak si uchovat švestky, je zavařit si je v mikrovlnné troubě. S naším návodem to bude hračka!

Ingredience

  • švestky
  • nálev
  • sklenice na zavařování s víčky
  • plastovou misku

Postup přípravy:

  • Nachystejte si čisté sklenice na zavařování.
  • Připravte si nálev z cukru a vody.
  • Důkladně očistěte švestky a zbavte pecek a stopek.
  • Každou švestku rozdělte na polovinu a naplňte jimi sklenice.
  • Naplněné sklenice zalijte až po okraj připraveným nálevem a zavíčkujte.
  • Vložte sklenici do plastové misky a dejte do mikrovlnné trouby.
  • Výkon nastavte na 700 W.
  • Časovač trouby nastavte na 6 minut.
  • Pokud je v mikrovlnné troubě více sklenic, umístěte je 1 centimetr od sebe.
  • Čas násobte počtem sklenic – dvě sklenice zapněte na 12 minut.
  • Jakmile je hotovo, sklenice postavte dnem vzhůru na připravenou utěrku.
  • Nechte sklenice vychladnout a uložte do chladného a tmavého místa.
Švestky naložené ve sklenicích.
zdroj: right.is

Inspirujte se i našimi nejlepšími recepty na zavařované višně!

Návod na zavařování bez cukru

Švestky mají samy o sobě skvělou chuť a proto je škoda ji kazit přidaným cukrem. Vyzkoušejte náš návod!

Ingredience

  • měkké švestky
  • sklenice na zavařování

Postup

  • Nachystáme si předem sterilizované sklenice na zavařování a k nim vhodná víčka.
  • Švestky důkladně omyjeme, rozpůlíme a zbavíme se pecek.
  • Vložíme je do sklenic a po okraj je zalejeme vodou.
  • Důkladně je zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce.
  • Vařte na 80 stupňů asi 20 minut.
  • Poté je vyjměte z hrnce a postavte je víčkem směrem dolů na utěrku.
  • Nechte přes noc vychladnout a uložte do tmavé komory.
Švestky naložené ve sklenicích.
zdroj: www.eater.com

Zavařené švestičky na koláč

Připravte si luxusní švestky, které kdykoli můžete vyndat ze spíže a použít je do svého oblíbeného koláče!

Ingredience

  • 5,5 kilogramu švestek
  • 4 ½ hrnku cukru
  • vanilku
  • skořici
  • citronovou kůru

Postup

  • Švestky zbavte od nežádoucích nečistot a překrojte je na poloviny.
  • Vložte je do velkého hrnce a zasypte je cukrem.
  • Začněte je pomalu zahřívat, aby pustily šťávu.
  • Poté plamen zvyšte tak, aby se švestky hodinu vařily.
  • Další hodinu stáhněte plamen na minimum kvůli konzistenci a přidejte k nim vanilkový lusk, skořici a citronovou kůru.
  • Povidla by neměla být ani moc řídká ani moc tuhá.
  • Po uvaření odstraňte vanilkový lusk, skořici a citronovu kůru.
  • Horké je vlijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru – nechte je přes noc vychladnout.
  • Uložte na chladné a tmavé místo.
Švestky naložené ve sklenicích s vedle položenými čerstvými švestkami a nožem.
zdroj: www.therusticwife.com

Zavařte si i meruňky a uchovejte si své oblíbené ovoce po celý rok!

Další způsoby, jak si uchovat přínosy švestek

Švestkový ocet

Tento domácí ocet vyrobený ze švestek je vynikající na vaření či jako zálivka na salát.

Postup

  • Do velké skleněné nádoby (asi 2 litry) vložte 2 hrnky nasekaných švestek.
  • Smíchejte 4 hrnky teplé vody a 1 lžičku cukru krystal a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
  • Nalijte cukrovou vodu ke švestkám do sklenice.
  • Zakryjte otvor nádoby dvěma vrstvami tenkého plátna, které zavažte kolem hrdla sklenice provázkem nebo gumičkou.
  • Nádobu umístěte na místo, kde není příliš teplo nebo naopak chladno.
  • Nechte švestky ve sklenici 6-8 týdnů.
  • Nakonec nalijte ocet do čisté skleněné nádoby, přikryjte plastovým víkem a uložte na chladném, tmavém místě.
Ocet ze švestek ve skleněné láhvi.
zdroj: stylecraze.com

Nakládané švestky

Tento způsob uchování je vhodný pro skladování v chladničce. Švestky v kombinaci se skořicí chutnají naprosto božsky!

Postup

  • Ve velkém hrnci vytvořte nálev ze 2 hrnků octa, 4 hrnků cukru krystal, 2 lžiček hřebíčku a 1 plátku skořice.
  • Nálev přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte 10 minut – poté nechte vychladnout.
  • Švestky očistěte, umyjte a naskládejte do sklenic.
  • Přelijte je nálevem, uzavřete a nechte je alespoň 10 dnů uzrát.
  • Skladujte je v lednici.
Švetky naložené ve sklenici s vedle položenými čerstými švestkami.
zdroj: www.saga.co.uk

Švestkový džem

Tento džem ze švestek se skěle hodí do koláčů, muffinů, na palačinky či ke zmrzlině. Můžete ho udělat s pektinem nebo bez.

Postup

  1. Dvě kila švestek omyjte, nakrájejte na poloviny, vyhoďte pecky a vložte švestky do velkého hrnce.
  2. Pokud NEPOUŽÍVÁTE pektin a džem necháváte louhovat dlouho, není třeba švestky sekat, protože se samy rozpadnou a vždy můžete později džem rozmačkat nebo použít tyčový mixér na rozmixování, pokud v něm nebudete chtít mít tolik kousků.
  3. Pokud POUŽÍVÁTE pektin, bude džem potřeba vařit jen několik minut a švestky se nerozpadnou, takže švestky nakrájejte.
  4. Přidejte 4 hrnky cukru a  2 lžíce citronové šťávy a obsah hrnce zahřejte, zpočátku na středním plameni, aby se švestky nebo cukr nepřipálily.
  5. Jakmile začnou vytékat šťávy ze švestek, můžete zvýšit teplotu.
  6. Pokud NEPOUŽÍVÁTE pektin: Duste švestky odkryté, dokud teploměr neukáže 105 stupňů C.
  7. To je důležité, aby džem ztuhl a nebyl příliš tekutý.
  8. Pokud POUŽÍVÁTE pektin: Postupujte podle pokynů na obalu pektinu, který používáte.
  9. Seberte pěnu.
  10. Pokud chcete, můžete použít šťouchadlo na brambory nebo ruční ponorný mixér k rozmixování džemu, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  11. Do sterilizovaných sklenic nalijte horký džem a otřete okraje vlhkým ručníkem, abyste se ujistili, že na nich není žádný džem.
  12. Naplňte každou sklenici tak, aby džem dosahoval cca 0,6 cm pod vrškem sklenice.
  13. Umyjte víčka, nasaďte je na sklenice a našroubujte sterilizované kroužky.
  14. Vařte je 10 minut ve vodní lázni.
  15. Opatrně vyjměte sklenice a nechte je nerušeně stát 24 hodin, než vyjmete kroužky (volitelné) a uložíte je na chladné místo.
  16. Vydrží až rok.
  17. Po otevření skladujte v lednici, vydrží minimálně měsíc.
  18. Recept je na cca 7 půllitrů.
Džem ze švestek ve sklenici s vedle položenými čerstvými švestkami.
zdroj: www.daringgourmet.com

Máme pro vás i další originální recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!

A jak se vám dnešní recepty povedly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X