Jak zavařovat švestky na několik způsobů

Víte, že švestky mají mnoho zdravotních přínosů, jako třeba úleva od zácpy či chřipkové infekce ?

Švestky můžete konzumovat po celém světě, výjimkou je pouze Antarktida.

Uchovejte si jejich zdravé účinky po celý rok!

Zavařování švestek nikdy nebylo jednodušší, tak toho využijte a vyzkoušejte naše recepty.

Nálev na zavařování

Při přípravě nálevu záleží, kolik sklenic budete zavařovat, můžete si připravit i nálev slabší – záleží na každém z nás.

Ingredience

  • 1 ¾ hrnku cukr krystal
  • 4 hrnky vody

Postup

  • Směs vody a cukru zahřívejte na sporáku v dostatečně velkém hrnci.
  • Jakmile se cukr ve vodě varem rozpustí, máte hotovo.
zdroj: blog.monaluna.com

Zavařování bez nálevu

Ingredience

  • švestky
  • sklenice na zavařování

Postup

  • Nejprve si švestky, tak jako každé ovoce, důkladně umyjte, zbavte nečistot a stopek.
  • Švestky přepulte a vyjměte pecku.
  • Pokud chcete zavařovat švestky vcelku, propíchejte je pouze vidličkou na každé straně.
  • Vložte je do sklenic – nemusíte se bát je stlačit,  během varu se stejně zmenší.
  • Sklenice pořádně zavřete a utáhněte.
  • Dejte je do zavařovacího hrnce a přilejte do hrnce vodu – sklenice by měly být celé ponořené ve vodě.
  • Bedlivě sledujte teploměr, jakmile se teplota vyšplhá na 100 stupňů, vypněte sporák.
  • Sklenice z hrnce vyndejte až poté, co voda zchladne.
  • Nakonec je uložte do komory, která by měla být tmavá a chladná.
zdroj: skilletchronicles.com

Zavařování švestek v troubě

Zavařování švestek v troubě má velkou výhodu – do trouby se vleze mnohem více sklenic než do zavařovacího hrnce.

Ingredience

  • švestky
  • nálev
  • sklenice na zavařování
  • hluboký plech na pečení
  • noviny nebo letáky

Postup

  • Nachystejte si a vyčistěte dostatečný počet zavařovacích sklenic s víčky.
  • Přichystejte si i nálev, který je potřeba nechat vychladnout.
  • Poté předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.
  • Švestky důkladně umyjte, zbavte různých nečistot jako jsou stopky nebo lístky.
  • Podle libosti je můžete vypeckovat.
  • Vložte je do sklenic a po okraj je zalijte nálevem.
  • Připravte si hluboký plech, který vystelte silnou vrstvou novin nebo letáků – můžete použít i staré utěrky nebo ručníky.
  • Sklenice umístěte na plech asi 5 centimetrů od sebe – nezadělávejte je víčky.
  • Vložte do trouby a pečte asi 50 – 60 minut.
  • Jakmile jsou švestky upečeny, vyjměte je z trouby a i hned je řádně zavíčkujte – nejvhodnější jsou víčka s gumovým závitem.
  • Přes noc je nechte vychladnout a pak je umístěte do komory.
zdroj: aquilafoodforest.wordpress.com

Zavařování švestek v mikrovlnce

Ingredience

  • švestky
  • nálev
  • sklenice na zavařování s víčky
  • plastovou misku

Postup přípravy:

  • Nachystejte si čisté sklenice na zavařování.
  • Připravte si nálev z cukru a vody.
  • Důkladně očistěte švestky a zbavte pecek a stopek.
  • Každou švestku rozdělte na polovinu a naplňte jimi sklenice.
  • Naplněné sklenice zalijte až po okraj připraveným nálevem a zavíčkujte.
  • Vložte sklenici do plastové misky a dejte do mikrovlnné trouby.
  • Výkon nastavte na 700 W.
  • Časovač trouby nastavte na 6 minut.
  • Pokud je v mikrovlnné troubě více sklenic, umístěte je 1 centimetr od sebe.
  • Čas násobte počtem sklenic – dvě sklenice zapněte na 12 minut.
  • Jakmile je hotovo, sklenice postavte dnem vzhůru na připravenou utěrku.
  • Nechte sklenice vychladnout a uložte do chladného a tmavého místa.
zdroj: right.is

Návod na zavařování bez cukru

Ingredience

  • měkké švestky
  • sklenice na zavařování

Postup

  • Nachystáme si předem sterilizované sklenice na zavařování a k nim vhodná víčka.
  • Švestky důkladně omyjeme, rozpůlíme a zbavíme se pecek.
  • Vložíme je do sklenic a po okraj je zalejeme vodou.
  • Důkladně je zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce.
  • Vařte na 80 stupňů asi 20 minut.
  • Poté je vyjměte z hrnce a postavte je víčkem směrem dolů na utěrku.
  • Nechte přes noc vychladnout a uložte do tmavé komory.
zdroj: www.eater.com

Zavařené švestičky na koláč

Ingredience

  • 5,5 kilogramu švestek
  • 4 ½ hrnku cukru
  • vanilku
  • skořici
  • citronovou kůru

Postup

  • Švestky zbavte od nežádoucích nečistot a překrojte je na poloviny.
  • Vložte je do velkého hrnce a zasypte je cukrem.
  • Začněte je pomalu zahřívat, aby pustily šťávu.
  • Poté plamen zvyšte tak, aby se švestky hodinu vařily.
  • Další hodinu stáhněte plamen na minimum kvůli konzistenci a přidejte k nim vanilkový lusk, skořici a citronovou kůru.
  • Povidla by neměla být ani moc řídká ani moc tuhá.
  • Po uvaření odstraňte vanilkový lusk, skořici a citronovu kůru.
  • Horké je vlijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru – nechte je přes noc vychladnout.
  • Uložte na chladné a tmavé místo.
zdroj: artofnaturalliving.com

Další způsoby, jak si uchovat přínosy švestek

Sušení švestek

Sušení ovoce je jednou z nejstarších metod na světě k uchování vitamínů. Je to velmi snadné, nevyžaduje ingredience a sušené švestky vydrží minimálně jeden rok.

Postup

  • Švestky očistěte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny.
  • Umístěte vnější stranou na síto sušičky.
  • Podle typu sušičky postupujte dle jejího návodu.
  • Švestky jsou usušené, když po jejich roztrhnutí nepouští šťávu.
  • Nakonec je pokropte lehce vodou, aby získaly lesk.
  • Uložte do dobře uzavíratelných sklenic nebo dóz.
  • Skladujte ve tmavé a suché místnosti či v mrazáku.
zdroj: eater.com

Švestkový ocet

Tento domácí ocet vyrobený ze švestek je vynikající na vaření či jako zálivka na salát.

Postup

  • Do velké skleněné nádoby (asi 2 litry) vložte 2 hrnky nasekaných švestek.
  • Smíchejte 4 hrnky teplé vody a 1 lžičku cukru krystal a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
  • Nalijte cukrovou vodu ke švestkám do sklenice.
  • Zakryjte otvor nádoby dvěma vrstvami tenkého plátna, které zavažte kolem hrdla sklenice provázkem nebo gumičkou.
  • Nádobu umístěte na místo, kde není příliš teplo nebo naopak chladno.
  • Nechte švestky ve sklenici 6-8 týdnů.
  • Nakonec nalijte ocet do čisté skleněné nádoby, přikryjte plastovým víkem a uložte na chladném, tmavém místě.
zdroj: stylecraze.com

Nakládané švestky

Tento způsob uchování je vhodný pro skladování v chladničce.

Postup

  • Ve velkém hrnci vytvořte nálev ze 2 hrnků octa, 4 hrnků cukru krystal, 2 lžiček hřebíčku a 1 plátku skořice.
  • Nálev přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte 10 minut – poté nechte vychladnout.
  • Švestky očistěte, umyjte a naskládejte do sklenic.
  • Přelijte je nálevem, uzavřete a nechte je alespoň 10 dnů uzrát.
  • Skladujte je v lednici.
zdroj: www.saga.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.