Věděli jste, že i syrové maso se dá zavařovat?
Zavařování syrového masa patří mezi další vychytávky tohoto způsobu uchování.
Je to opravdu velmi jednoduché – pouze musíte dodržovat jistá pravidla.
- Používejte pouze čisté, zdravé a čerstvé maso.
- Všechny druhy masa by měly být řádně zbaveny krve a nejméně 24 hodiny před zavařením by měly projít ochlazením v lednici.
- Maso jen lehce omyjte, nikdy jej nenechávejte ponořené ve vodě – aby nedošlo k rozkladu.
- Maso vždy zbavte nežádoucího tuku, aby nedošlo k nechtěnému nepříjemnému zápachu – ponechte pouze ten, který se vypeče (avšak v malém množství).
- Nepřidávejte k masu žádnou zeleninu, ani cibuli – snadněji podléhá zkáze.
Zavařování syrového masa do sklenic
Tento způsob zavařování má dvě fáze – nejdříve je potřeba si maso předpřipravit (zničíte bakterie) a druhý den vaříte maso do konce.
Budete potřebovat
- syrové maso – jakýkoliv druh
- masový vývar – záleží na druhu masa
- sádlo – na vymazání sklenic
- zavařovací sklenice
Postup přípravy
- Připravte si zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte.
- Mezitím si dejte vařit masový vývar – pokud budete zavařovat vepřové maso, použijte vývar vepřový – nechte vychladnout.
- Maso očistěte, zbavte šlach, kostí, tuku (malé množství ponechejte).
- Poté jej nakrájejte na požadovanou velikost, nasolte, opepřte a vložte do lednice na 24 hodin.
- Další den vymažte zavařovací sklenice sádlem.
- Sklenice musí být čisté a suché.
- Maso vkládejte natěsno do sklenic a podsypávejte trochou soli.
- Do ¾ sklenic nalijte studený masový vývar.
- Zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce tak, aby se sklenice nedotýkaly.
- Podlijte je do ⅓ sklenic vodou a vařte na 98-100 stupňů hodinu.
- Sklenice nechte vychladnout do dalšího dne.
- Druhý den opakujte to samé vaření – hodina na 98 – 100 stupňů.
- Po uvaření sklenice vytáhněte a otočte dnem vzhůru na utěrku.
- Nechte vychladnout, sklenice popište a uskladněte.

Tip: Ke snadnému zavaření smíte využít i multifunkčního hrnce. Co dalšího vlastně multifunkční hrnec dokáže, se dočtete v naší recenzi.
Objevte podobné tipy
Zavařování vepřového masa
Budete potřebovat
- 0,5 kg vepřové plece
- 0,5 kg vepřového bůčku
- 0,5 kg vepřové krkovice
- voda nebo vepřový vývar
- sůl, pepř, kmín
Postup přípravy
- Den dopředu si připravte vepřový vývar – pokud nechcete, můžete použít převařenou vodu.
- Maso umyjte, zbavte kostí, šlach a podobných nečistot.
- Nakrájejte ho na kostky – tak, aby se hezky vešly do sklenic.
- Maso osolte, opepřte, okmínujte a dejte do lednice na 24 hodin uležet.
- Další den si připravte zavařovací sklenice – sterilizujte je a pořádně vysušte.
- Na dno sklenice nasypte lžičku soli.
- Maso dejte do sklenic – pořádně ho vtěsněte na sebe, aby se vytlačil vzduch.
- Zalijte asi 2 centimetry pod okraj vývarem nebo vodou.
- Než sklenice zavíčkujtete, položte na maso kousek vepřové kůže z bůčku – vytvoří se příjemný rosol.
- Pořádně sklenice zavíčkujte, utáhněte a vložte do zavařovacího hrnce hodinu povařit na 98-100 stupňů.
- Druhý den opakujte vaření jako den předešlý.
- Jakmile je hotovo, sklenice vytáhněte a přetočte je dnem vzhůru.
- Nechte vychladnout a uskladněte v chladném a temném místě.

Zavařování syrového masa v troubě
Nemáte doma zavařovací hrnec, a přitom byste si chtěli zavařit maso do zásob?
Nezoufejte, využijte to, co doma máte – tím je vaše trouba.
Budete potřebovat
- maso dle libosti
- sůl, pepř – kmín
- vodu nebo vývar
- zavařovací sklenice
- hluboký plech s utěrkou
Postup přípravy
- Maso zbavte nežádoucích nečistot, lehce propláchněte a nakrájejte na kostičky (asi 2×2 centimetry).
- Poté jej osolte, můžete opepřit a přidat kmín – vložte do lednice na 24 hodin.
- Další den si připravte sklenice – předem je poctivě sterilizujte.
- Předehřejte si troubu na 100 stupňů.
- Na dno sklenice nasypte jednu lžičku soli.
- Maso vkládejte do suchých zavařovacích sklenic tak, abyste vytlačili vzduch.
- Vývarem nebo převařenou vodou sklenice dolijte – asi 2 centimetry od okraje.
- Víčka pořádně utáhněte a sklenice vložte do hlubokého plechu, do kterého jste rozprostřeli utěrku.
- Sklenice podlijte a vložte do trouby – sklenice skládejte 1 centimetr od sebe.
- Pečte jednu hodinu a poté sklenice nechte vychladnout.
- Další den je znovu vložte do předehřáté trouby a opět pečte na 100 stupňů jednu hodinu.
- Nakonec sklenice vytáhněte a otočte dnem vzhůru na utěrku nebo deku.
- Nechte vychladnout a skladujte v tmavé a chladné komoře.

Konzervování masa do plechovek
Budete potřebovat
- libové maso
- vývar nebo voda
- sůl, pepř
- plechovky
- strojek na uzavření plechovek
Postup přípravy
- Tak jako u všech typů zavařování, tak i taky klasicky očistěte maso, zbavte šlach, tuku a jiných částic.
- Maso osolte, můžete opepřit i přidat kmín, vložte jej do lednice, kde se nechá 24 hodin naležet.
- Připravte si plechovky a maso do nich naplňte až po okraj.
- Plechovky dolijte studeným vývarem nebo vodou.
- Dbejte na důkladné uzavření plechovek.
- Připravte si zavařovací nebo obyčejný hrnec s vodou při teplotě 100 stupňů.
- Plechovky vložte dovnitř – musí být zcela ponořeny a vařte 2-3 hodiny.
- Mezitím si připravte velkou mísu nebo hrnec s vlažnou vodou – po uvaření do něj vložíte horké plechovky a pomalu budete připouštět studenou vodu, aby se ochladily.
- Zkontrolujte, zda jsou všechny plechovky správě uzavřené – pokud uniká šťáva nebo mají vypouklé víčko, konzervy ihned spotřebujte.
- Skladujte v chladném sklepě nebo komoře.

Zavařování kuřecího masa
Zavařování kuřecího masa se nijak neliší od zavařování ostatních druhů mas.
Budete potřebovat
- kuřecí maso – množství dle libosti
- rychlosůl
- vývar nebo převařená voda
- pepř, popřípadě kmín
Postup přípravy
- Maso očistěte, opláchněte a lehce osušte.
- Nakrájejte na požadovanou velikost – tak, aby se kousky masa do sklenice vlezly.
- Maso osolte, opepřte a začněte plnit do předem sterilizovaných vysušených sklenic.
- Poté maso zalijte vývarem nebo vodou do ¾ sklenice.
- Zavíčkujte a vložte do hrnce.
- Vařte při 98 stupních 90 minut, další den stačí vařit už jen 60 minut.
- Vychladlé sklenice uskladněte na temné a chladné místo – ideální teplota kolem 14 stupňů.

Zavařování kuřecí játrové paštiky
Budete potřebovat
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 250 g čerstvých kuřecích jater
- 40 g sušené šunky
- 2 lžíce Brandy
- sůl, pepř, tymián
Postup přípravy
- Cibuli a česnek vložte do mixéru a rozmixujte.
- Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte cibuli a česnek.
- Nechte vařit na malém ohni, dokud cibule s česnekem nebudou měkké.
- Pak na pánev přidejte kuřecí játra a dobře zamíchejte.
- Nechte vařit asi 10 minut, čas od času zamíchejte.
- Celou směs vložte do mixéru, přidejte nasekanou šunku a Brandy a dohladka rozmixujte.
- Směs nalijte do zavařovacích sklenic – menších a nechte vychladnout.
- Zavařujte při 95 stupních 2-3 hodiny.
- Nakonec sklenice nechte zvolna vychladnout a uskladněte.

Pokud jste milovníkem paštik všeho druhu, vyzkoušejte si oblíbenou domácí paštiku z jater.