Jak zavařovat syrové maso: nejen na horší časy

Věděli jste, že i syrové maso se dá zavařovat?

Zavařování syrového  masa patří mezi další vychytávky tohoto způsobu uchování.

Je to opravdu velmi jednoduché – pouze musíte dodržovat jistá pravidla.

  • Používejte pouze čisté, zdravé a čerstvé maso.
  • Všechny druhy masa by měly být řádně zbaveny krve a nejméně 24 hodiny před zavařením by měly projít ochlazením v lednici.
  • Maso jen lehce omyjte, nikdy jej nenechávejte ponořené ve vodě – aby nedošlo k rozkladu.
  • Maso vždy zbavte nežádoucího tuku, aby nedošlo k nechtěnému nepříjemnému zápachu – ponechte pouze ten, který se vypeče (avšak v malém množství).
  • Nepřidávejte k masu žádnou zeleninu, ani cibuli – snadněji podléhá zkáze.

Zavařování syrového masa do sklenic

Tento způsob zavařování má dvě fáze – nejdříve je potřeba si maso předpřipravit (zničíte bakterie) a druhý den vaříte maso do konce.

Budete potřebovat

  • syrové maso – jakýkoliv druh
  • masový vývar – záleží na druhu masa
  • sádlo – na vymazání sklenic
  • zavařovací sklenice

Postup přípravy

  • Připravte si zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte.
  • Mezitím si dejte vařit masový vývar – pokud budete zavařovat vepřové maso, použijte vývar vepřový – nechte vychladnout.
  • Maso očistěte, zbavte šlach, kostí, tuku (malé množství ponechejte).
  • Poté jej nakrájejte na požadovanou velikost, nasolte, opepřte a vložte do lednice na 24 hodin.
  • Další den vymažte zavařovací sklenice sádlem.
  • Sklenice musí být čisté a suché.
  • Maso vkládejte natěsno do sklenic a podsypávejte trochou soli.
  • Do ¾ sklenic nalijte studený masový vývar.
  • Zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce tak, aby se sklenice nedotýkaly.
  • Podlijte je do ⅓ sklenic vodou a vařte na 98-100 stupňů hodinu.
  • Sklenice nechte vychladnout do dalšího dne.
  • Druhý den opakujte to samé vaření – hodina na 98 – 100 stupňů.
  • Po uvaření sklenice vytáhněte a otočte dnem vzhůru na utěrku.
  • Nechte vychladnout, sklenice popište a uskladněte.
zdroj: survival-mastery.com


Zavařování vepřového masa

Budete potřebovat

  • 0,5 kg vepřové plece
  • 0,5 kg vepřového bůčku
  • 0,5 kg vepřové krkovice
  • voda nebo vepřový vývar
  • sůl, pepř, kmín

Postup přípravy

  • Den dopředu si připravte vepřový vývar – pokud nechcete, můžete použít převařenou vodu.
  • Maso umyjte, zbavte kostí, šlach a podobných nečistot.
  • Nakrájejte ho na kostky – tak, aby se hezky vešly do sklenic.
  • Maso osolte, opepřte, okmínujte a dejte do lednice na 24 hodin uležet.
  • Další den si připravte zavařovací sklenice – sterilizujte je a pořádně vysušte.
  • Na dno sklenice nasypte lžičku soli.
  • Maso dejte do sklenic – pořádně ho vtěsněte na sebe, aby se vytlačil vzduch.
  • Zalijte asi 2 centimetry pod okraj vývarem nebo vodou.
  • Než sklenice zavíčkujtete, položte na maso kousek vepřové kůže z bůčku – vytvoří se příjemný rosol.
  • Pořádně sklenice zavíčkujte, utáhněte a vložte do zavařovacího hrnce hodinu povařit na 98-100 stupňů.
  • Druhý den opakujte vaření jako den předešlý.
  • Jakmile je hotovo, sklenice vytáhněte a přetočte je dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a uskladněte v chladném a temném místě.
zdroj: foodstorageandsurvival.com

Zavařování syrového masa v troubě

Nemáte doma zavařovací hrnec, a přitom byste si chtěli zavařit maso do zásob?

Nezoufejte, využijte to, co doma máte – tím je vaše trouba.

Budete potřebovat

  • maso dle libosti
  • sůl, pepř – kmín
  • vodu nebo vývar
  • zavařovací sklenice
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Maso zbavte nežádoucích nečistot, lehce propláchněte a nakrájejte na kostičky (asi 2×2 centimetry).
  • Poté jej osolte, můžete opepřit a přidat kmín – vložte do lednice na 24 hodin.
  • Další den si připravte sklenice – předem je poctivě sterilizujte.
  • Předehřejte si troubu na 100 stupňů.
  • Na dno sklenice nasypte jednu lžičku soli.
  • Maso vkládejte do suchých zavařovacích sklenic tak, abyste vytlačili vzduch.
  • Vývarem nebo převařenou vodou sklenice dolijte – asi 2 centimetry od okraje.
  • Víčka pořádně utáhněte a sklenice vložte do hlubokého plechu, do kterého jste rozprostřeli utěrku.
  • Sklenice podlijte a vložte do trouby – sklenice skládejte 1 centimetr od sebe.
  • Pečte jednu hodinu a poté sklenice nechte vychladnout.
  • Další den je znovu vložte do předehřáté trouby a opět pečte na 100 stupňů jednu hodinu.
  • Nakonec sklenice vytáhněte a otočte dnem vzhůru na utěrku nebo deku.
  • Nechte vychladnout a skladujte v tmavé a chladné komoře.
zdroj: theprairiehomestead.com

Konzervování masa do plechovek

Budete potřebovat

  • libové maso
  • vývar nebo voda
  • sůl, pepř
  • plechovky
  • strojek na uzavření plechovek

Postup přípravy

  • Tak jako u všech typů zavařování, tak i taky klasicky očistěte maso, zbavte šlach, tuku a jiných částic.
  • Maso osolte, můžete opepřit i přidat kmín, vložte jej do lednice, kde se nechá 24 hodin naležet.
  • Připravte si plechovky a maso do nich naplňte až po okraj.
  • Plechovky dolijte studeným vývarem nebo vodou.
  • Dbejte na důkladné uzavření plechovek.
  • Připravte si zavařovací nebo obyčejný hrnec s vodou při teplotě 100 stupňů.
  • Plechovky vložte dovnitř – musí být zcela ponořeny a vařte 2-3 hodiny.
  • Mezitím si připravte velkou mísu nebo hrnec s vlažnou vodou – po uvaření do něj vložíte horké plechovky a pomalu budete připouštět studenou vodu, aby se ochladily.
  • Zkontrolujte, zda jsou všechny plechovky správě uzavřené – pokud uniká šťáva nebo mají vypouklé víčko, konzervy ihned spotřebujte.
  • Skladujte v chladném sklepě nebo komoře.
zdroj: theprairiehomestead.com

Zavařování kuřecího masa

Zavařování kuřecího masa se nijak neliší od zavařování ostatních druhů mas.

Budete potřebovat

  • kuřecí maso – množství dle libosti
  • rychlosůl
  • vývar nebo převařená voda
  • pepř, popřípadě kmín

Postup přípravy

  • Maso očistěte, opláchněte a lehce osušte.
  • Nakrájejte na požadovanou velikost – tak, aby se kousky masa do sklenice vlezly.
  • Maso osolte, opepřte a začněte plnit do předem sterilizovaných vysušených sklenic.
  • Poté maso zalijte vývarem nebo vodou do ¾ sklenice.
  • Zavíčkujte a vložte do hrnce.
  • Vařte při 98 stupních 90 minut, další den stačí vařit už jen 60 minut.
  • Vychladlé sklenice uskladněte na temné a chladné místo – ideální teplota kolem 14 stupňů.
zdroj: survival-mastery.com


Zavařování kuřecí játrové paštiky

Budete potřebovat

  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 250 g čerstvých kuřecích jater
  • 40 g sušené šunky
  • 2 lžíce Brandy
  • sůl, pepř, tymián

Postup přípravy

  • Cibuli a česnek vložte do mixéru a rozmixujte.
  • Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte cibuli a česnek.
  • Nechte vařit na malém ohni, dokud cibule s česnekem nebudou měkké.
  • Pak na pánev přidejte kuřecí játra a dobře zamíchejte.
  • Nechte vařit asi 10 minut, čas od času zamíchejte.
  • Celou směs vložte do mixéru, přidejte nasekanou šunku a Brandy a dohladka rozmixujte.
  • Směs nalijte do zavařovacích sklenic – menších a nechte vychladnout.
  • Zavařujte při 95 stupních 2-3 hodiny.
  • Nakonec sklenice nechte zvolna vychladnout a uskladněte.
zdroj: recipethis.com

Pokud jste milovníkem paštik všeho druhu, vyzkoušejte si oblíbenou domácí paštiku z jater.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.