Věděli jste, že každý rok se vyhodí až 800 tun třešní jenom proto, že se nestihnou zkonzumovat?
Existují i způsoby, jak si tuhle sladkou a šťavnatou pochoutku uchovat po celý zbytek roku.
Podívejte se s námi na ty nejlepší recepty na zavařování třešní.
Zamilujete si je!
Zavařování třešní v mikrovlnné troubě
Zavařte si jednoduše třešně v mikrovlnné troubě. S naším návodem je to úplná hračka!
Suroviny
- 3 hrnky červených třešní
- 1 hrnek vody
- 2 lžičky citronové šťávy
- 3 hrnky cukru
- ¼ hrnku pektinu
- ½ lžičky mandlového extraktu
Postup přípravy
- V plastové míse, která se může dát do mikrovlnky, smíchejte třešně, vodu, citronovou šťávu a pektin.
- Zakryjte plastovým obalem nebo voskovaným papírem, vložte do mikrovlnné trouby zhruba na 8 minut, než tato směs projde varem.
- Vyjměte z mikrovlnky a pořádně promíchejte.
- Následně znovu zakryjte a opět vložte do mikrovlnky a přiveďte k varu po dobu cca 6 minut.
- Opět vyjměte, promíchejte a vraťte do mikrovlnky – tentokrát nezakryté a vařte po dobu 3 minut.
- Vyjměte, opět promíchejte na další 3 minuty vložte, opět nezakryté, do mikrovlnky.
- Po této době vytáhněte, pokud je potřeba, odstraňte pěnu.
- Ještě horkou směs nalijte do sklenic až po okraj.
- Pořádně připevněte uzávěry a na 10 minut vložte do vroucí lázně.

Máme pro vás také nejlepší recepty na nakládané višně na jednom místě. Inspirujte se těmi nejlepšími variantami!
Konzervování třešní v troubě
Troubu většinou máme všichni k dispozici a třešně si můžeme zavařit i v ní. Máme pro vás postup!
Suroviny
- 1 kg třešní
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 200 stupňů.
- Na pečící mřížku položte pečicí papír.
- Z třešní odstraňte stonky a jiné nečistoty, rovnoměrně je rozložte na pečicí plochu.
- Vložte do trouby na 6 hodin.
- Po této době vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.

Návod na klasické zavařování
Tento postup na nakládání třešní zná asi většina z nás. Pojďme se na něj spolu podívat!
Suroviny na 4 sklenice (500 ml)
- 1 kg třešní
- 1 l vody
- 150 g moučkového cukru
Postup přípravy
- Půllitrové sklenice a víčka pořádně vymyjte a sterilizujte.
- Naplňte sklenice třešněmi až po okraj.
- Vodu si přiveďte k varu, nasypte do ní moučkový cukr, přiveďte k varu a vařte do doby, než se cukr kompletně rozpustí.
- Tímto, ještě horkým cukerným roztokem zalijte sklenice s třešněmi a nahoře ponechte cca 5 mm prostoru.
- Nasaďte víčka a pevně uzavřete pomocí hadru.
- Sklenice umístěte svisle do hrnce, naplňte vodou, zakryjte a přiveďte k varu.
- Vařte 20 minut, poté sundejte z ohně a nechte zcela vychladnout.
- Skladujte na chladném a suchém místě mimo dosah přímého slunečního světla – nejlépe ve sklepě.

Máme pro vás také tradiční recepty na zavařování rybízu aneb jak zatočit se záplavou rybízu!
Objevte podobné tipy
Třešně zavařované v myčce
Věděli jste, že třešně si můžete konzervovat i v myčce? Pokud ne, podívejte se na náš následující recept!
Suroviny
- 1 kg třešní
- 1 litr vody
- 150 g moučkového cukru
Postup přípravy
- Sklenice připravené na zavařování pečlivě vymyjeme a vysušíme.
- Vodu přivedeme k varu a zasypeme moučkovým cukrem, dokud se kompletně nerozpustí.
- Naskládáme připravené třešně po okraj a zalijeme připraveným – a hlavně vychladlým cukerným roztokem.
- Sklenice pořádně zašroubujeme a vložíme do myčky váčkem vzhůru. Mezi sklenicemi udržujeme odstup.
- Myčku zapneme na nejvyšší teplotu a zároveň nejdelší program.
- Po dokončení programu vyskládáme sklenice dnem vzhůru na připravenou podložku a necháme odstát.
- Následně skladujeme v suchém, chladném a temném prostoru, nejvhodnější je třeba sklep.

Nakládání třešní bez cukru
Třešně lze naložit i bez cukru. Stačí vám na to pouhé dvě ingredience – třešně a voda.
Suroviny:
- třešně
- voda
Postup přípravy
- Třešně důkladně omyjte a odstraňte stopky či případně jiné nečistoty.
- Připravte si půllitrové lahve, do kterých třešně naskládáte po okraj.
- Lahve pořádně zavíčkujte.
- Ve velkém hrnci si dejte vařit vodu, do které přidáte trochu sena – to zaručí, aby se lahve o sebe netřely a tím nepopraskaly.
- Do hrnce vložte lahve víčkem dolů a vařte – záměrem je zahřát ovoce uvnitř sklenice na dostatečně vysokou teplotu, aby se jejich obsah sterilizovat i bez toho, že se bude skutečně vařit.
- Sundejte hrnec z ohně a nechte odstát, dokud voda i lahve nezchladnou.

Vyzkoušejte i naše luxusní recepty na nakládané klobásy 7x jinak!
Nálev na zavařování třešní
Suroviny
- 1 l vody
- 30 dkg cukru
Postup přípravy
- Vodu s cukrem si jednoduše svaříme, až se cukr zcela rozpustí.
- Nálev vlejeme do připravených sklenic s ovocem.
Jaké jsou další možnosti uchování třešní?
Existují i další skvělé způsoby, jak si třešně uchovat na později. Vyzkoušejte všechny!
1. Konzervování v alkoholu
Budete potřebovat
- 500 g vypeckovaných třešní
- 1 dl 50 % alkoholu
- 350 g cukru
Jak konzervovat
- Vypeckované třešně zalijte připraveným alkoholem tak, aby ovoce byla zcela zalito – může být vodka, rum či nějaká ovocná pálenka, a smíchejte s cukrem.
- Naplňte jimi připravené sklenice a skladujte v mrazáku.

2. Zmrazení
- Třešně rovnoměrně rozložte na plech odpovídající rozměrům vašeho mrazáku a vložte do něj po dobu 2 hodin.
- Následně vyjměte a uložte do sáčků nebo sklenic. Díky tomu, že budou třešně rovnoměrně rozložené a nebudou se dotýkat, předejte domu, aby vytvořily hrudky, které se obtížně rozdělují.
- Zmrazené třešně se používají například na přípravu smoothies.

3. Dehydratace
Tento způsob uchování třešní je opravdu jednoduchý:
- Nejprve je potřeba naložené třešně vložit do mrazáku na celý den v několika patrech.
- Následně je z mrazáku vyjměte, nechte opět zcela rozmrazit v cedníku a nechte je úplně odkapat po dobu několika hodin, klidně i celého dne.
- Poté vložte do sušičky – tento proces bude mnohem rychlejší díky tomu, že se třešně dopředu úplně zbaví vody.
- Můžeme konzumovat prostě „jenom tak“ nebo přidávat do koláčů.

4. Marmeláda
- Vypeckované a rozmixované třešně smícháme s Gelfixem a společně povaříme po dobu 3 minut.
- Následně je třeba zkontrolovat, zda je marmeláda dostatečně tuhá – zjistíme to tak, že po vychladnutí kápneme trochu marmelády na talířek – pokud stále není tuhá, vmícháme do ní kyselinu citrónovou.
- Zbavíme pěny a jednoduše uložíme do sklenic, které pečivě uzavřeme a otočíme víčkem dolů alespoň na 5 minut.

Vyzkoušejte také naše originální recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!