Recepty na konzervování třešní na mnoho způsobů. Který si vyberete vy?

Věděli jste, že každý rok se vyhodí až 800 tun třešní jenom proto, že se nestihnou zkonzumovat?

Existují i způsoby, jak si tuhle sladkou a šťavnatou pochoutku uchovat po celý zbytek roku.

Podívejte se s námi na ty nejlepší recepty na zavařování třešní.

Zamilujete si je!

Zavařování třešní v mikrovlnné troubě

Zavařte si jednoduše třešně v mikrovlnné troubě. S naším návodem je to úplná hračka!

Suroviny

  • 3 hrnky červených třešní
  • 1 hrnek vody
  •  2 lžičky citronové šťávy
  •  3 hrnky cukru
  •  ¼ hrnku pektinu
  •  ½ lžičky mandlového extraktu

Postup přípravy

  • V plastové míse, která se může dát do mikrovlnky, smíchejte třešně, vodu, citronovou šťávu a pektin.
  • Zakryjte plastovým obalem nebo voskovaným papírem, vložte do mikrovlnné trouby zhruba na 8 minut, než tato směs projde varem.
  • Vyjměte z mikrovlnky a pořádně promíchejte.
  • Následně znovu zakryjte a opět vložte do mikrovlnky a přiveďte k varu po dobu cca 6 minut.
  • Opět vyjměte, promíchejte a vraťte do mikrovlnky – tentokrát nezakryté a vařte po dobu 3 minut.
  • Vyjměte, opět promíchejte na další 3 minuty vložte, opět nezakryté, do mikrovlnky.
  • Po této době vytáhněte, pokud je potřeba, odstraňte pěnu.
  • Ještě horkou směs nalijte do sklenic až po okraj.
  • Pořádně připevněte uzávěry a na 10 minut vložte do vroucí lázně.
Otevřená sklenice naložených třešní.
zdroj: www.eatingwell.com

Máme pro vás také nejlepší recepty na nakládané višně na jednom místě. Inspirujte se těmi nejlepšími variantami!

Konzervování třešní v troubě

Troubu většinou máme všichni k dispozici a třešně si můžeme zavařit i v ní. Máme pro vás postup!

Suroviny

  •         1 kg třešní

Postup přípravy

  •       Předehřejte si troubu na 200 stupňů.
  •       Na pečící mřížku položte pečicí papír.
  •       Z třešní odstraňte stonky a jiné nečistoty, rovnoměrně je rozložte na pečicí plochu.
  •       Vložte do trouby na 6 hodin.
  •       Po této době vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
Sklenice nakládaných třešní položené na plechu a ruka držící lžíci.
zdroj: www.eatingwell.com

Návod na klasické zavařování

Tento postup na nakládání třešní zná asi většina z nás. Pojďme se na něj spolu podívat!

Suroviny na 4 sklenice (500 ml)

  •         1 kg třešní
  •         1 l vody
  •         150 g moučkového cukru

Postup přípravy

  • Půllitrové sklenice a víčka pořádně vymyjte a sterilizujte.
  • Naplňte sklenice třešněmi až po okraj.
  • Vodu si přiveďte k varu, nasypte do ní moučkový cukr, přiveďte k varu a vařte do doby, než se cukr kompletně rozpustí.
  • Tímto, ještě horkým cukerným roztokem zalijte sklenice s třešněmi a nahoře ponechte cca 5 mm prostoru.
  • Nasaďte víčka a pevně uzavřete pomocí hadru.
  • Sklenice umístěte svisle do hrnce, naplňte vodou, zakryjte a přiveďte k varu.
  • Vařte 20 minut, poté sundejte z ohně a nechte zcela vychladnout.
  • Skladujte na chladném a suchém místě mimo dosah přímého slunečního světla – nejlépe ve sklepě.
Sklenice nakládaných třešní s vedle položenou miskou čerstvých třešní.
zdroj: www.nordicdiner.net

Máme pro vás také tradiční recepty na zavařování rybízu aneb jak zatočit se záplavou rybízu!


Třešně zavařované v myčce

Věděli jste, že třešně si můžete konzervovat i v myčce? Pokud ne, podívejte se na náš následující recept!

Suroviny

  • 1 kg třešní
  • 1 litr vody
  • 150 g moučkového cukru

Postup přípravy

  • Sklenice připravené na zavařování pečlivě vymyjeme a vysušíme.
  • Vodu přivedeme k varu a zasypeme moučkovým cukrem, dokud se kompletně    nerozpustí.
  • Naskládáme připravené třešně po okraj a zalijeme připraveným – a hlavně vychladlým cukerným roztokem.
  • Sklenice pořádně zašroubujeme a vložíme do myčky váčkem vzhůru. Mezi sklenicemi udržujeme odstup.
  • Myčku zapneme na nejvyšší teplotu a zároveň nejdelší program.
  • Po dokončení programu vyskládáme sklenice dnem vzhůru na připravenou podložku a necháme odstát.
  • Následně skladujeme v suchém, chladném a temném prostoru, nejvhodnější je třeba sklep.
Nakládané třešně ve sklenicích a vedle položené čerstvé třešně.
zdroj: whereismyspoon.co

Nakládání třešní bez cukru

Třešně lze naložit i bez cukru. Stačí vám na to pouhé dvě ingredience – třešně a voda.

Suroviny:

  • třešně
  • voda

Postup přípravy

  • Třešně důkladně omyjte a odstraňte stopky či případně jiné nečistoty.
  • Připravte si půllitrové lahve, do kterých třešně naskládáte po okraj.
  • Lahve pořádně zavíčkujte.
  • Ve velkém hrnci si dejte vařit vodu, do které přidáte trochu sena – to zaručí, aby se lahve o sebe netřely a tím nepopraskaly.
  • Do hrnce vložte lahve víčkem dolů a vařte – záměrem je zahřát ovoce uvnitř sklenice na dostatečně vysokou teplotu, aby se jejich obsah sterilizovat i bez toho, že se bude skutečně vařit.
  • Sundejte hrnec z ohně a nechte odstát, dokud voda i lahve nezchladnou.
Třešně naložené ve sklenicích a vedle položená miska čerstvých třešní.
zdroj: www.theprairiehomestead.com

Vyzkoušejte i naše luxusní recepty na nakládané klobásy 7x jinak!

Nálev na zavařování třešní

Suroviny

  • 1 l vody
  • 30 dkg cukru

Postup přípravy

  • Vodu s cukrem si jednoduše svaříme, až se cukr zcela rozpustí.
  • Nálev vlejeme do připravených sklenic s ovocem.

Jaké jsou další možnosti uchování třešní?

Existují i další skvělé způsoby, jak si třešně uchovat na později. Vyzkoušejte všechny!

1. Konzervování v alkoholu

Budete potřebovat

  • 500 g vypeckovaných třešní
  • 1 dl 50 % alkoholu
  • 350 g cukru

Jak konzervovat

  • Vypeckované třešně zalijte připraveným alkoholem tak, aby ovoce byla zcela zalito – může být vodka, rum či nějaká ovocná pálenka, a smíchejte s cukrem.
  • Naplňte jimi připravené sklenice a skladujte v mrazáku.
Sklenice nakládaných třešní a vedle položená plná láhev Bacardi.
zdroj: thejourneyoftwo.wordpress.com

2. Zmrazení

  • Třešně rovnoměrně rozložte na plech odpovídající rozměrům vašeho mrazáku a vložte do něj po dobu 2 hodin.
  • Následně vyjměte a uložte do sáčků nebo sklenic. Díky tomu, že budou třešně rovnoměrně rozložené a nebudou se dotýkat, předejte domu, aby vytvořily hrudky, které se obtížně rozdělují.
  • Zmrazené třešně se používají například na přípravu smoothies.
Mražené třešně.
zdroj: selfreliantschool.com

3. Dehydratace

Tento způsob uchování třešní je opravdu jednoduchý:

  • Nejprve je potřeba naložené třešně vložit do mrazáku na celý den v několika patrech.
  • Následně je z mrazáku vyjměte, nechte opět zcela rozmrazit v cedníku a nechte je úplně odkapat po dobu několika hodin, klidně i celého dne.
  • Poté vložte do sušičky – tento proces bude mnohem rychlejší díky tomu, že se třešně dopředu úplně zbaví vody.
  • Můžeme konzumovat prostě „jenom tak“ nebo přidávat do koláčů.
Dehydrované třešně ve sklenicích a vedle položené čerstvé třešně.
zdroj: selfreliantschool.com

4. Marmeláda

  • Vypeckované a rozmixované třešně smícháme s Gelfixem a společně povaříme po dobu 3 minut.
  • Následně je třeba zkontrolovat, zda je marmeláda dostatečně tuhá – zjistíme to tak, že po vychladnutí kápneme trochu marmelády na talířek – pokud stále není tuhá, vmícháme do ní kyselinu citrónovou.
  • Zbavíme pěny a jednoduše uložíme do sklenic, které pečivě uzavřeme a otočíme víčkem dolů alespoň na 5 minut.
Marmeláda z třešní ve sklenici se lžičkou.
zdroj: www.cookinglsl.com

Vyzkoušejte také naše originální recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X