Nejlepší recepty na konzervování uzeného masa. Dopřejte si tu skvělou chuť kdykoli vás jen napadne!

Také máte rádi tu pravou chuť uzeného masa?

Chcete si ho uchovat na horší časy?

Pak se inspirujte našimi recepty na zavařování uzeného masa!

Máme pro vás tipy na různé způsoby konzervování, které jsou jednoduché a zvládne je každý.

Vyzkoušejte je i vy!

Nakládání uzeného masa do sklenice

Pokud jste se pustili do uzení masa a víte, že jej budete zavařovat, je dobré maso neudit až do konečné fáze, doporučuje se udit při teplotě 70 stupňů 3 hodiny.

Budete potřebovat

  • uzené maso
  • převařená voda
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Nejdříve si nachystejte správný počet zavařovacích sklenic a ty posléze sterilizujte a vysušte.
  • Poté maso začněte do sklenic plnit – dbejte na to, aby maso bylo namačkané na sobě, abyste vytlačili přebytečný vzduch mezi masem.
  • Maso naplňte pouze do ⅔ sklenice, zbytek dolijte vodou.
  • Sklenice uzavřete a vložte je do zavařovacího hrnce.
  • Vařte při teplotě 95 stupňů po dobu dvou hodin.
  • Sklenice po dovaření vytáhněte z hrnce a nechte je volně vychladnout.
  • Poté je skladujte na tmavém a chladném místě.
Uzené maso naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: paleoleap.com

Vyzkoušejte i naše TOP recepty na nakládané vepřové maso: skvělá volba pro všechny “masožravce”.

Zavařování uzeného masa v troubě

Zavařovat uzené maso v troubě není nic složitého, postup je stejný jako při zavařování běžným způsobem, mění se jenom doba varu.

Budete potřebovat

  • uzené maso
  • vodu
  • sklenice na zavařování
  • hluboký plech
  • utěrku

Postup přípravy

  • Sklenice na zavařování nejdříve řádně sterilizujte a nechte vysušit.
  • Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia.
  • Maso používejte pouze částečně uzené a naplňte jej do sklenic.
  • Rozhodně sklenice neplňte masem až po okraj, stačí je naplnit jenom do poloviny.
  • Zbytek volného místa ve sklenici tvoří studená a čistá voda.
  • Dávejte si pozor i na to, abyste maso na sebe přímo stlačili.
  • Sklenice pořádně zavřete a vložte do hlubokého plechu, který je vyložen utěrkou.
  • Sklenice trochu podlijte a vložte do trouby.
  • Pečte při teplotě 98 stupňů hodinu a půl až dvě.
  • Jakmile máte hotovo, sklenice nechte vychladnout.
  • Skladujte ve sklepě nebo chladné a tmavé komoře.
Uzené maso nakládané v zavařovacích sklenicích.
zdroj: keeperofthehomestead.com

Nakládání uzeného rybího masa

Rybaříte rádi a ještě raději si chycenou rybu vyudíte a sníte? Víte, že i uzené rybí maso lze zavařovat? Vyzkoušejte náš recept, s kterým to bude hračka!

Budete potřebovat

  • rybu (losos, amur, kapr, lín, sumec apod.)
  • česnek
  • sůl
  • drcený kmín
  • olej
  • zavařovací sklenice

Postup přípravy

  • Rybu nejdříve očistěte, vykuchejte a opláchněte.
  • Nemusíte ji speciálně kořenit, postačí vám rozetřený česnek se solí a drcený kmín.
  • Takto připravenou rybu vložte na 24 hodin do lednice a nechte ji naležet.
  • Další den ji vložte do udírny, kde ji při menší teplotě 50-60 stupňů po dobu 5 hodin vyudíte.
  • Mezitím si připravte zavařovací sklenice – důkladně je sterilizujte.
  • Jakmile ryby vychladnou, můžete je zbavit kostí – záleží na vás.
  • Vložte je do připravených sklenic a zalijte je olejem – můžete si vybrat mezi olivovým či slunečnicovým.
  • Sklenice zavíčkujte a vložte do hrnce.
  • Vařte asi 1 hodinu při teplotě 95-98 stupňů.
  • Zavařené uzené maso nechte ještě alespoň 14 dní naležet v chladném a tmavém místě.
Uzené rybí maso naložené v zavařovací sklenici.
zdroj: somethingedible.com

Konzervování uzeného masa do plechovek

Uzené maso si můžete jednoduše zavařit i do plechovek. Je to jednoduché a s naším receptem se vám to určitě povede napoprvé!

Budete potřebovat

  • uzené maso
  • voda
  • plechovky
  • uzavírací stroj na plechovky

Postup přípravy

  • Tak jako při zavařování do sklenic, tak i do plechovky plníme masem ne zcela vyuzeným.
  • Vložíte jej do plechovek a dolijete vodou.
  • Přitom dbejte na to, aby jste plechovky nepřeplnili.
  • Poté je opatrně, ale pořádně uzavřete.
  • Vložte do hrnce a zalijte plechovky vodou tak, aby byly zcela ponořeny.
  • Vařte při teplotě 95 stupňů jednu hodinu.
  • Hotové plechovky vložte do vlažné vody a pomalu je ochlazujte vodou studenou.
  • Skladujte ve sklepě nebo chladné komoře – nevystavujte slunci.
Natrhané maso v misce s vidličkou.
zdroj: saltpepperskillet.com

Chcete vědět, jak nakládat syrové maso a to nejen na horší časy? Vyzkoušejte všechny naše tipy a rady!

Jiné uzené delikatesy

Existují mnohé recepty s uzeným masem, my vám přinášíme také další uzenou delikatesu, která se hodí například jako pohoštění pro návštěvu či rodinnou oslavu.

Zavařené uzené klobásy

Budete potřebovat

  • uzené klobásy
  • sádlo
  • zavařovací sklenice
  • vodu

Postup přípravy

  • Připravte si zavařovací sklenice, které pořádně sterilizujte a nechte vysušit.
  • Poté do nich naskládejte klobásy – stačí jedna řada.
  • Přidejte kousek sádla a dolijte do ⅓ sklenice vodou.
  • Takto připravené sklenice zavíčkujte a vložte do hrnce.
  • Nezapomeňte, že sklenice se nesmí dotýkat – skládejte je 1 centimetr od sebe.
  • Vařte jednu hodinu na 80 stupňů.
  • Po vychladnutí uskladněte.
Klobásy servríované na zelenině v pánvi.
zdroj: carolinapride.com

Máme pro vás i další recepty na nakládané klobásy 7x jinak aneb pochoutka, kterou si můžete připravit i na horší časy!

Pravidla při konzervování uzeného masa

  1. Při jakémkoliv zavařování masa se musí dbát na řádnou čistotu – sterilizace zavařovacího skla a víček je samozřejmostí, je třeba si dávat pozor taky na dřevěné desky, na kterých maso zpracováváme apod.
  2. Sladší a lehčí dřeviny se dobře hodí ke kuřecím masům a mořským plodům, zatímco silnější vůně lesů, jako je dub nebo ořech se nejlépe hodí pro vepřové a hovězí maso.
  3. Pokud zavařujeme uzené maso, sklenice vždy zalejeme až po samý okraj sklenice.
  4. Konzervování jak syrového, tak uzeného masa probíhá za teploty kolem 100 stupňů Celsia.
  5. Pro konzervování jakéhokoliv typu masa používejte víčka s červenou gumičkou.
  6. Při zavařování do plechovek musí být plechovky vždy ponořeny ve vodě.
  7. Je dobré zavařovat ve dvou fázích – dva dny po sobě tu samou várku.
  8. Při každém konzervování (maso, ovoce, zelenina aj.) vždy kontrolujeme víčka – zda se dobře přichytly.
  9. Každou zavařeninu je třeba uchovávat v chladu a temnu.
  10. Po otevření sklenice ihned spotřebujeme.

A jak jste si dnešní recepty užily vy? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X