Recepty na nakládané vepřové maso: skvělá volba pro všechny “masožravce”. Inspirujte se našimi TOP recepty!

Víte, že pomocí nakládání můžete uchovat i maso?

Zejména maso vepřové k tomu úplně vybízí.

Můžete ho dokonce zavařit jak syrové, tak pečené.

Vyzkoušejte naše recepty na zavařování vepřového masa v několika různých variantách.

Jsou luxusní!

Zavařování vepřového masa do sklenic

Ne vždy je čas na vaření a proto se vám bude hodit mít doma již předpřipravené maso. Nakládání do sklenic je asi ta nejčastější varianta, pojďme se na ni tedy podívat!

Budete potřebovat

  • vepřové maso – záleží na vašem výběru
  • převařenou vodu nebo vepřový vývar
  • sádlo na vymazání sklenic
  • zavařovací sklenice
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte.
  • Mezitím si dejte vařit vepřový vývar a nechte vychladnout.
  • Vepřové maso očistěte, zbavte šlach, kostí, tuku (malé množství však ponechejte).
  • Nakrájejte maso na kostky – 2 x 2 centimetry, nasolte, opepřte a vložte do lednice na 24 hodin uležet.
  • Následující den zavařovací sklenice vymažte škvařeným sádlem.
  • Pamatujte na to, že sklenice musí být čisté a suché – neutírejte je utěrkou, nechte je volně vysušit.
  • Maso vkládejte do sklenic tak, aby bylo opravdu na sobě natlačené – podsypávejte trochou soli, tím maso zakonzervujete.
  • Syrové maso vkládejte do poloviny sklenice a do ¾ sklenice dolijte studený masový vývar.
  • Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou a zavíčkujte.
  • Sklenice vložte do zavařovacího hrnce tak, aby se nedotýkaly – nejlépe 1 centimetr od sebe.
  • Podlijte je do ⅓ sklenic vodou a vařte na 98-100 stupňů jednu hodinu.
  • Jakmile je hotovo, sklenice nechte vychladnout do dalšího dne.
  • Druhý den sklenice znovu povařte – jednu hodinu na 98 – 100 stupňů.
  • Po uvaření sklenice vytáhněte a nechte vychladnout.
  • Skladujte při chladné teplotě v tmavém místě.
Nakládané vepřové maso v zavařovacích sklenicích.
zdroj: paleoleap.com

Domácí nakládané vepřové maso

Ideální kombinace zavařeného masa “po domácku” je vepřový bůček s vepřovou plecí. Sbíhají se vám sliny? Pak se inspirujte naším receptem!

Budete potřebovat

  • 1,5 vepřové plece
  • 1,5 vepřového bůčku
  • rychlosůl
  • vodu
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Maso nejdříve očistěte, odstraňte kosti, šlachy a přebytečný tuk.
  • Zlehka opláchněte a nakrájejte maso na kostky – ideálně 2 x 2 centimetry.
  • Maso smíchejte s rychlosolí – například Praganda, sůl pořádně do masa vetřete.
  • Kostky začněte plnit do předem sterilizovaných sklenic.
  • Dolijte do sklenic vodu – do ¾ sklenice.
  • Okraje sklenic pořádně otřete papírovou utěrkou, abyste se zbavili mastnoty.
  • Přiložte víčka a pořádně uzavřete.
  • Vařte zcela potopené sklenice 2 hodiny na 98 stupňů.
  • Další den vodu opět přiveďte k varu a vařte ještě další hodinu při mírném varu.
  • Sklenice nechte vychladnout a poté uskladněte.
Vepřové maso naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: sussunk-fozzunk-valamit.blogspot.com

Připravili jsme si pro vás také ty nejlepší recepty a tipy na zavařování syrového masa. Vyzkoušejte varianty nakládání do sklenic, v troubě, ale i do plechovek.

Konzervování pečeného vepřového masa

Mít doma připravené již pečené maso a vždy si ho vyndat v případě potřeby se vždycky hodí. Vyzkoušejte náš recept a uchovávejte si takto doma vepřové maso po celý rok.

Budete potřebovat

  • 1,5 kg vepřové plece
  • 1,5 kg vepřového bůčku
  • 1 kg vepřového kolena
  • 2 hlavičky česneku
  • sůl, drcený kmín, pepř
  • vodu

Postup přípravy

  • Maso si očistěte a nakrájejte na kostky.
  • Osolte ho, přidejte drcený kmín s pepřem a vložte do pekáče.
  • Hlavičky česneku překrojte na poloviny a neloupané je položte k masu.
  • Pokud máte na bůčku kůžičku, nakrojte ji a nechte v pekáčku.
  • Podlijte vodou, zavřete pokličkou a pečte tak, jak jste zvyklí – do měkka.
  • Dávejte pozor, aby se během pečení voda nevyvařila a maso nespálilo.
  • Mezitím si připravte zavařovací sklenice a víčka, které řádně sterilizujte a nechte vysušit.
  • Jakmile je maso upečené, přeberte ho a odstraňte kosti, kůže a česnek.
  • Maso vkládejte do sklenic – ne až po okraj, pouze do dvou třetin.
  • Zbylý výpek přeceďte a podle potřeby dolijte vodou a převařte.
  • Výpekem pak zalijte maso do ¾ sklenice.
  • Pořádně otřete okraje sklenic a zavíčkujte.
  • Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, přilejte vodu a zavařujte na 100 stupňů jednu hodinu.
  • Po vychladnutí sklenice skladujte v chladnu.
Kousky vepřového masa naložené ve sklenicích.
zdroj: preservingthegoodlife.com

Máme pro vás i další recepty na zavařování pečeného masa. Inspirujte se!

Zavařování vepřového masa v troubě

Nakládané maso můžete jednoduše připravovat i v troubě. Nevíte, jak na to? Pak se vám bude hodit následující recept!

Budete potřebovat

  • vepřové maso – záleží na vaší volbě, například krkovice, plec, bůček
  • sůl, pepř – kmín
  • vodu nebo vývar
  • zavařovací sklenice s víčky
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Maso zbavte kostí, šlach, kůží a tuku.
  • Lehce jej propláchněte a nakrájejte na kostičky (asi 2 x 2 centimetry).
  • Kostky masa osolte, můžete opepřit a přidat kmín – vložte do lednice na 24 hodin uležet.
  • Připravte si sklenice na zavařování a důkladně je sterilizujte.
  • Jakmile je maso naležené, předehřejte si troubu na 100 stupňů.
  • Na dno sklenice nasypte jednu lžičku soli nebo můžete maso podsypávat solí.
  • Maso vkládejte do suchých zavařovacích sklenic tak, abyste vytlačili vzduch.
  • Vývarem nebo převařenou vodou sklenice dolijte – asi do ¾ sklenice.
  • Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou, víčka pořádně utáhněte a sklenice vložte do hlubokého plechu, do kterého jste rozprostřeli utěrku.
  • Sklenice podlijte vodou a vložte do trouby – sklenice skládejte 1 centimetr od sebe, aby se nerozbily.
  • Pečte jednu hodinu a poté sklenice nechte vychladnout.
  • Další den je znovu vložte do předehřáté trouby a opět pečte na 100 stupňů jednu hodinu.
  • Nakonec sklenice vytáhněte a nechte vychladnout.
  • Skladujte v chladném místě.
Kostky vepřového masa naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: preservingthegoodlife.com

Konzervování vepřového ve vlastní šťávě

Šťavnaté vepřové masíčko je oblíbená lahůdka, kterou nepohrdne snad nikdo. Naložte si ho ve vlastní šťávě a celá rodina se po něm bude moct utlouct!

Budete potřebovat

  • vepřovou plec, krkovici a bůček
  • masový vývar nebo převařenou vodu
  • sůl
  • bylinky, koření

Postup přípravy

  • Mix vepřového masa očistěte, lehce propláchněte a nakrájíme na velké kostky.
  • V míse maso smíchejte se solí, pepřem, drceným kmínem a sušenými bylinkami – záleží na vašem výběru.
  • Přidejte studený vývar nebo převařenou vodu, promíchejte a nechte v lednici odležet alespoň 12 hodin.
  • Mezitím si připravte zavařovací sklenice a víčka, která řádně sterilizujte a nechte vysušit.
  • Sklenice začněte plnit masem a do ¾ sklenice vývarem či vodou – maso musí být ponořené.
  • Okraje sklenic zbavte mastnoty a uzavřete víčky.
  • Vepřové maso sterilizujeme ve dvou fázích – každý den jedenkrát.
  • První den zavařujte při teplotě 100 stupňů po dobu jedné hodiny a další den 95 stupňů po dobu jedné hodiny.
  • Vychladlé sklenice skladujte v chladu a temnu.
Kousky masa zavařené ve vlastní šťávě ve sklenicích.
zdroj: geisha666blog.wordpress.com

Jiné vepřové speciality

Kdo by neznal skvělý vepřový gulášek či jiné pochutiny z tohoto druhu masa? Ale takový vepřový vývar – to je skvělým lékem na všechny neduhy!

Zavařený vepřový vývar

Budete potřebovat

  • 1 kg vepřové kotlety
  • 500 g vepřových žeber
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 2 cibule
  • ½  celeru
  • ¼  pórku
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření

Postup přípravy

  • Maso i kosti omyjte a zbavte nečistot.
  • Vložte do velkého hrnce a zalijte vodou.
  • Vodu osolte a přiveďte k varu.
  • Nechte vařit asi 45 minut a poté do hrnce přidejte nakrájenou a očištěnou zeleninu a koření a vařte hodinu.
  • Jakmile je vývar hotový, přeceďte ho, maso oberte.
  • Do předem připravených sklenic vlijte horký vývar a zavíčkujte.
  • Vařte na 100 stupňů po dobu jedné hodiny.
  • Další den vařte znovu – 100 stupňů 45 minut.
  • Sklenice nechte vychladnout a uskladněte.
Vývar z vepřového masa naložený v zavařovací sklenici s vedle položenou zeleninou.
www.theprairiehomestead.com

Pravidla konzervování pečeného masa

  1. Dodržujte hygienu – pracovat se syrovým masem vyžaduje velkou opatrnost, proto dbejte na čistotu prkýnka, nožů a pracovního prostoru.
  2. Maso by mělo projít před zavařením chlazením – proto jej nechte uležet alespoň přes noc v lednici.
  3. Nevkládejte do sklenice cibuli – podléhá rychlému kvašení a tím se maso může zkazit.
  4. Maso jen rychle propláchněte – nevkládejte ho do mísy s vodou.

A jak se vám naše recepty na nakládané maso líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X