Víte, že pomocí nakládání můžete uchovat i maso?
Zejména maso vepřové k tomu úplně vybízí.
Můžete ho dokonce zavařit jak syrové, tak pečené.
Vyzkoušejte naše recepty na zavařování vepřového masa v několika různých variantách.
Jsou luxusní!
Zavařování vepřového masa do sklenic
Ne vždy je čas na vaření a proto se vám bude hodit mít doma již předpřipravené maso. Nakládání do sklenic je asi ta nejčastější varianta, pojďme se na ni tedy podívat!
Budete potřebovat
- vepřové maso – záleží na vašem výběru
- převařenou vodu nebo vepřový vývar
- sádlo na vymazání sklenic
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte.
- Mezitím si dejte vařit vepřový vývar a nechte vychladnout.
- Vepřové maso očistěte, zbavte šlach, kostí, tuku (malé množství však ponechejte).
- Nakrájejte maso na kostky – 2 x 2 centimetry, nasolte, opepřte a vložte do lednice na 24 hodin uležet.
- Následující den zavařovací sklenice vymažte škvařeným sádlem.
- Pamatujte na to, že sklenice musí být čisté a suché – neutírejte je utěrkou, nechte je volně vysušit.
- Maso vkládejte do sklenic tak, aby bylo opravdu na sobě natlačené – podsypávejte trochou soli, tím maso zakonzervujete.
- Syrové maso vkládejte do poloviny sklenice a do ¾ sklenice dolijte studený masový vývar.
- Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou a zavíčkujte.
- Sklenice vložte do zavařovacího hrnce tak, aby se nedotýkaly – nejlépe 1 centimetr od sebe.
- Podlijte je do ⅓ sklenic vodou a vařte na 98-100 stupňů jednu hodinu.
- Jakmile je hotovo, sklenice nechte vychladnout do dalšího dne.
- Druhý den sklenice znovu povařte – jednu hodinu na 98 – 100 stupňů.
- Po uvaření sklenice vytáhněte a nechte vychladnout.
- Skladujte při chladné teplotě v tmavém místě.

Domácí nakládané vepřové maso
Ideální kombinace zavařeného masa “po domácku” je vepřový bůček s vepřovou plecí. Sbíhají se vám sliny? Pak se inspirujte naším receptem!
Budete potřebovat
- 1,5 vepřové plece
- 1,5 vepřového bůčku
- rychlosůl
- vodu
- zavařovací sklenice s víčky
Postup přípravy
- Maso nejdříve očistěte, odstraňte kosti, šlachy a přebytečný tuk.
- Zlehka opláchněte a nakrájejte maso na kostky – ideálně 2 x 2 centimetry.
- Maso smíchejte s rychlosolí – například Praganda, sůl pořádně do masa vetřete.
- Kostky začněte plnit do předem sterilizovaných sklenic.
- Dolijte do sklenic vodu – do ¾ sklenice.
- Okraje sklenic pořádně otřete papírovou utěrkou, abyste se zbavili mastnoty.
- Přiložte víčka a pořádně uzavřete.
- Vařte zcela potopené sklenice 2 hodiny na 98 stupňů.
- Další den vodu opět přiveďte k varu a vařte ještě další hodinu při mírném varu.
- Sklenice nechte vychladnout a poté uskladněte.

Připravili jsme si pro vás také ty nejlepší recepty a tipy na zavařování syrového masa. Vyzkoušejte varianty nakládání do sklenic, v troubě, ale i do plechovek.
Konzervování pečeného vepřového masa
Mít doma připravené již pečené maso a vždy si ho vyndat v případě potřeby se vždycky hodí. Vyzkoušejte náš recept a uchovávejte si takto doma vepřové maso po celý rok.
Budete potřebovat
- 1,5 kg vepřové plece
- 1,5 kg vepřového bůčku
- 1 kg vepřového kolena
- 2 hlavičky česneku
- sůl, drcený kmín, pepř
- vodu
Postup přípravy
- Maso si očistěte a nakrájejte na kostky.
- Osolte ho, přidejte drcený kmín s pepřem a vložte do pekáče.
- Hlavičky česneku překrojte na poloviny a neloupané je položte k masu.
- Pokud máte na bůčku kůžičku, nakrojte ji a nechte v pekáčku.
- Podlijte vodou, zavřete pokličkou a pečte tak, jak jste zvyklí – do měkka.
- Dávejte pozor, aby se během pečení voda nevyvařila a maso nespálilo.
- Mezitím si připravte zavařovací sklenice a víčka, které řádně sterilizujte a nechte vysušit.
- Jakmile je maso upečené, přeberte ho a odstraňte kosti, kůže a česnek.
- Maso vkládejte do sklenic – ne až po okraj, pouze do dvou třetin.
- Zbylý výpek přeceďte a podle potřeby dolijte vodou a převařte.
- Výpekem pak zalijte maso do ¾ sklenice.
- Pořádně otřete okraje sklenic a zavíčkujte.
- Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, přilejte vodu a zavařujte na 100 stupňů jednu hodinu.
- Po vychladnutí sklenice skladujte v chladnu.

Máme pro vás i další recepty na zavařování pečeného masa. Inspirujte se!
Objevte podobné tipy
Zavařování vepřového masa v troubě
Nakládané maso můžete jednoduše připravovat i v troubě. Nevíte, jak na to? Pak se vám bude hodit následující recept!
Budete potřebovat
- vepřové maso – záleží na vaší volbě, například krkovice, plec, bůček
- sůl, pepř – kmín
- vodu nebo vývar
- zavařovací sklenice s víčky
- hluboký plech s utěrkou
Postup přípravy
- Maso zbavte kostí, šlach, kůží a tuku.
- Lehce jej propláchněte a nakrájejte na kostičky (asi 2 x 2 centimetry).
- Kostky masa osolte, můžete opepřit a přidat kmín – vložte do lednice na 24 hodin uležet.
- Připravte si sklenice na zavařování a důkladně je sterilizujte.
- Jakmile je maso naležené, předehřejte si troubu na 100 stupňů.
- Na dno sklenice nasypte jednu lžičku soli nebo můžete maso podsypávat solí.
- Maso vkládejte do suchých zavařovacích sklenic tak, abyste vytlačili vzduch.
- Vývarem nebo převařenou vodou sklenice dolijte – asi do ¾ sklenice.
- Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou, víčka pořádně utáhněte a sklenice vložte do hlubokého plechu, do kterého jste rozprostřeli utěrku.
- Sklenice podlijte vodou a vložte do trouby – sklenice skládejte 1 centimetr od sebe, aby se nerozbily.
- Pečte jednu hodinu a poté sklenice nechte vychladnout.
- Další den je znovu vložte do předehřáté trouby a opět pečte na 100 stupňů jednu hodinu.
- Nakonec sklenice vytáhněte a nechte vychladnout.
- Skladujte v chladném místě.

Konzervování vepřového ve vlastní šťávě
Šťavnaté vepřové masíčko je oblíbená lahůdka, kterou nepohrdne snad nikdo. Naložte si ho ve vlastní šťávě a celá rodina se po něm bude moct utlouct!
Budete potřebovat
- vepřovou plec, krkovici a bůček
- masový vývar nebo převařenou vodu
- sůl
- bylinky, koření
Postup přípravy
- Mix vepřového masa očistěte, lehce propláchněte a nakrájíme na velké kostky.
- V míse maso smíchejte se solí, pepřem, drceným kmínem a sušenými bylinkami – záleží na vašem výběru.
- Přidejte studený vývar nebo převařenou vodu, promíchejte a nechte v lednici odležet alespoň 12 hodin.
- Mezitím si připravte zavařovací sklenice a víčka, která řádně sterilizujte a nechte vysušit.
- Sklenice začněte plnit masem a do ¾ sklenice vývarem či vodou – maso musí být ponořené.
- Okraje sklenic zbavte mastnoty a uzavřete víčky.
- Vepřové maso sterilizujeme ve dvou fázích – každý den jedenkrát.
- První den zavařujte při teplotě 100 stupňů po dobu jedné hodiny a další den 95 stupňů po dobu jedné hodiny.
- Vychladlé sklenice skladujte v chladu a temnu.

Jiné vepřové speciality
Kdo by neznal skvělý vepřový gulášek či jiné pochutiny z tohoto druhu masa? Ale takový vepřový vývar – to je skvělým lékem na všechny neduhy!
Zavařený vepřový vývar
Budete potřebovat
- 1 kg vepřové kotlety
- 500 g vepřových žeber
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 2 cibule
- ½ celeru
- ¼ pórku
- sůl, pepř, bobkový list, nové koření
Postup přípravy
- Maso i kosti omyjte a zbavte nečistot.
- Vložte do velkého hrnce a zalijte vodou.
- Vodu osolte a přiveďte k varu.
- Nechte vařit asi 45 minut a poté do hrnce přidejte nakrájenou a očištěnou zeleninu a koření a vařte hodinu.
- Jakmile je vývar hotový, přeceďte ho, maso oberte.
- Do předem připravených sklenic vlijte horký vývar a zavíčkujte.
- Vařte na 100 stupňů po dobu jedné hodiny.
- Další den vařte znovu – 100 stupňů 45 minut.
- Sklenice nechte vychladnout a uskladněte.

Pravidla konzervování pečeného masa
- Dodržujte hygienu – pracovat se syrovým masem vyžaduje velkou opatrnost, proto dbejte na čistotu prkýnka, nožů a pracovního prostoru.
- Maso by mělo projít před zavařením chlazením – proto jej nechte uležet alespoň přes noc v lednici.
- Nevkládejte do sklenice cibuli – podléhá rychlému kvašení a tím se maso může zkazit.
- Maso jen rychle propláchněte – nevkládejte ho do mísy s vodou.
A jak se vám naše recepty na nakládané maso líbily? Napište nám do komentářů!