Zavařujeme vepřové maso: skvělá volba pro všechny “masožravce”

Víte, že pomocí zavařování můžete uchovat i maso?

Zejména maso vepřové se stalo velmi oblíbenou surovinou k zavařování.

Maso můžete dokonce zavařit jak syrové, tak pečené.

Zdá se vám, že zavařování masa může být těžkým úkolem?

Ba ne, zavaření masa je velmi jednoduchou záležitostí, jen se musíte řídit určitými pravidly.

  • Dodržujte hygienu – pracovat se syrovým masem vyžaduje velkou opatrnost, proto dbejte na čistotu prkýnka, nožů a pracovního prostoru.
  • Maso by mělo projít před zavařením chlazením – proto jej nechte uležet alespoň přes noc v lednici.
  • Nevkládejte do sklenice cibuli – podléhá rychlému kvašení a tím se maso může zkazit.
  • Maso jen rychle propláchněte – nevkládejte ho do mísy s vodou.

Zavařování vepřového masa do sklenic

Budete potřebovat

  • vepřové maso – záleží na vašem výběru
  • převařenou vodu nebo vepřový vývar
  • sádlo na vymazání sklenic
  • zavařovací sklenice
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte.
  • Mezitím si dejte vařit vepřový vývar a nechte vychladnout.
  • Vepřové maso očistěte, zbavte šlach, kostí, tuku (malé množství však ponechejte).
  • Nakrájejte maso na kostky – 2 x 2 centimetry, nasolte, opepřte a vložte do lednice na 24 hodin uležet.
  • Následující den zavařovací sklenice vymažte škvařeným sádlem.
  • Pamatujte na to, že sklenice musí být čisté a suché – neutírejte je utěrkou, nechte je volně vysušit.
  • Maso vkládejte do sklenic tak, aby bylo opravdu na sobě natlačené – podsypávejte trochou soli, tím maso zakonzervujete.
  • Syrové maso vkládejte do poloviny sklenice a do ¾ sklenice dolijte studený masový vývar.
  • Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou a zavíčkujte.
  • Sklenice vložte do zavařovacího hrnce tak, aby se nedotýkaly – nejlépe 1 centimetr od sebe.
  • Podlijte je do ⅓ sklenic vodou a vařte na 98-100 stupňů jednu hodinu.
  • Jakmile je hotovo, sklenice nechte vychladnout do dalšího dne.
  • Druhý den sklenice znovu povařte – jednu hodinu na 98 – 100 stupňů.
  • Po uvaření sklenice vytáhněte a nechte vychladnout.
  • Skladujte při chladné teplotě v tmavém místě.
zdroj: paleoleap.com

Domácí zavařované vepřové maso

Ideální kombinace zavařeného masa “po domácku” je vepřový bůček s vepřovou plecí.

Budete potřebovat

  • 1,5 vepřové plece
  • 1,5 vepřového bůčku
  • rychlosůl
  • vodu
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Maso nejdříve očistěte, odstraňte kosti, šlachy a přebytečný tuk.
  • Zlehka opláchněte a nakrájejte maso na kostky – ideálně 2 x 2 centimetry.
  • Maso smíchejte s rychlosolí – například Praganda, sůl pořádně do masa vetřete.
  • Kostky začněte plnit do předem sterilizovaných sklenic.
  • Dolijte do sklenic vodu – do ¾ sklenice.
  • Okraje sklenic pořádně otřete papírovou utěrkou, abyste se zbavili mastnoty.
  • Přiložte víčka a pořádně uzavřete.
  • Vařte zcela potopené sklenice 2 hodiny na 98 stupňů.
  • Další den vodu opět přiveďte k varu a vařte ještě další hodinu při mírném varu.
  • Sklenice nechte vychladnout a poté uskladněte.
zdroj: sussunk-fozzunk-valamit.blogspot.com

Zavařování pečeného vepřového masa

Budete potřebovat

  • 1,5 kg vepřové plece
  • 1,5 kg vepřového bůčku
  • 1 kg vepřového kolena
  • 2 hlavičky česneku
  • sůl, drcený kmín, pepř
  • vodu

Postup přípravy

  • Maso si očistěte a nakrájejte na kostky.
  • Osolte ho, přidejte drcený kmín s pepřem a vložte do pekáče.
  • Hlavičky česneku překrojte na poloviny a neloupané je položte k masu.
  • Pokud máte na bůčku kůžičku, nakrojte ji a nechte v pekáčku.
  • Podlijte vodou, zavřete pokličkou a pečte tak, jak jste zvyklí – do měkka.
  • Dávejte pozor, aby se během pečení voda nevyvařila a maso nespálilo.
  • Mezitím si připravte zavařovací sklenice a víčka, které řádně sterilizujte a nechte vysušit.
  • Jakmile je maso upečené, přeberte ho a odstraňte kosti, kůže a česnek.
  • Maso vkládejte do sklenic – ne až po okraj, pouze do dvou třetin.
  • Zbylý výpek přeceďte a podle potřeby dolijte vodou a převařte.
  • Výpekem pak zalijte maso do ¾ sklenice.
  • Pořádně otřete okraje sklenic a zavíčkujte.
  • Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, přilejte vodu a zavařujte na 100 stupňů jednu hodinu.
  • Po vychladnutí sklenice skladujte v chladnu.
zdroj: preservingthegoodlife.com

Zavařování vepřového masa v troubě

Budete potřebovat

  • vepřové maso – záleží na vaší volbě, například krkovice, plec, bůček
  • sůl, pepř – kmín
  • vodu nebo vývar
  • zavařovací sklenice s víčky
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Maso zbavte kostí, šlach, kůží a tuku.
  • Lehce jej propláchněte a nakrájejte na kostičky (asi 2 x 2 centimetry).
  • Kostky masa osolte, můžete opepřit a přidat kmín – vložte do lednice na 24 hodin uležet.
  • Připravte si sklenice na zavařování a důkladně je sterilizujte.
  • Jakmile je maso naležené, předehřejte si troubu na 100 stupňů.
  • Na dno sklenice nasypte jednu lžičku soli nebo můžete maso podsypávat solí.
  • Maso vkládejte do suchých zavařovacích sklenic tak, abyste vytlačili vzduch.
  • Vývarem nebo převařenou vodou sklenice dolijte – asi do ¾ sklenice.
  • Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou, víčka pořádně utáhněte a sklenice vložte do hlubokého plechu, do kterého jste rozprostřeli utěrku.
  • Sklenice podlijte vodou a vložte do trouby – sklenice skládejte 1 centimetr od sebe, aby se nerozbily.
  • Pečte jednu hodinu a poté sklenice nechte vychladnout.
  • Další den je znovu vložte do předehřáté trouby a opět pečte na 100 stupňů jednu hodinu.
  • Nakonec sklenice vytáhněte a nechte vychladnout.
  • Skladujte v chladném místě.
zdroj: preservingthegoodlife.com

Zavařování vepřového masa ve vlastní šťávě

Budete potřebovat

  • vepřovou plec, krkovici a bůček
  • masový vývar nebo převařenou vodu
  • sůl
  • bylinky, koření

Postup přípravy

  • Mix vepřového masa očistěte, lehce propláchněte a nakrájíme na velké kostky.
  • V míse maso smíchejte se solí, pepřem, drceným kmínem a sušenými bylinkami – záleží na vašem výběru.
  • Přidejte studený vývar nebo převařenou vodu, promíchejte a nechte v lednici odležet alespoň 12 hodin.
  • Mezitím si připravte zavařovací sklenice a víčka, která řádně sterilizujte a nechte vysušit.
  • Sklenice začněte plnit masem a do ¾ sklenice vývarem či vodou – maso musí být ponořené.
  • Okraje sklenic zbavte mastnoty a uzavřete víčky.
  • Vepřové maso sterilizujeme ve dvou fázích – každý den jedenkrát.
  • První den zavařujte při teplotě 100 stupňů po dobu jedné hodiny a další den 95 stupňů po dobu jedné hodiny.
  • Vychladlé sklenice skladujte v chladu a temnu.
zdroj: geisha666blog.wordpress.com

Jiné vepřové speciality

Kdo by neznal skvělý vepřový gulášek či jiné pochutiny z tohoto druhu masa? Ale takový vepřový vývar – to je skvělým lékem na všechny neduhy!

Zavařený vepřový vývar

Budete potřebovat

  • 1 kg vepřové kotlety
  • 500 g vepřových žeber
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 2 cibule
  • ½  celeru
  • ¼  pórku
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření

Postup přípravy

  • Maso i kosti omyjte a zbavte nečistot.
  • Vložte do velkého hrnce a zalijte vodou.
  • Vodu osolte a přiveďte k varu.
  • Nechte vařit asi 45 minut a poté do hrnce přidejte nakrájenou a očištěnou zeleninu a koření a vařte hodinu.
  • Jakmile je vývar hotový, přeceďte ho, maso oberte.
  • Do předem připravených sklenic vlijte horký vývar a zavíčkujte.
  • Vařte na 100 stupňů po dobu jedné hodiny.
  • Další den vařte znovu – 100 stupňů 45 minut.
  • Sklenice nechte vychladnout a uskladněte.
zdroj: theprairiehomestead.com

A co si z takového uchovaného vepřového připravit? Zkusit můžete třeba domácí grilování v jakoukoliv roční dobu!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.