Višně jsou velmi zdravé ovoce a tak asi spoustu z vás napadla stejná otázka.
Jak si je uchovat doma po celý rok?
Je to jednoduché!
Máme pro vás skvělé tipy a recepty na zavařování višní, které zvládne i úplný začátečník.
Tak pojďme na to!
Nálev na zavařování višní
Tak jako téměř u všeho druhu ovoce, i u višní si jako nálev připravíme cukrový rozvar. Množství vody a cukru si upravte dle svých potřeb.
Budete potřebovat
- 500 g cukru
- 1 l vody
Postup přípravy
- Do velkého hrnce vlijte vodu a přidejte cukr.
- Za stálého míchání přiveďte směs k varu.
- Jakmile se cukr důkladně rozpustí, směs odstavte a nechte vychladnout.

Konzervování višní v myčce
Ano, opravdu si můžete višně zakonzervovat i v myčce! A s naším návodem to bude úplná hračka.
Budete potřebovat
- višně
- nálev
- sklenice na zavařování
- plastovou misku
Postup přípravy
- Višně přeberte, odstopkujte a omyjte.
- Připravte si zavařovací sklenice s víčky – pořádně je sterilizujte.
- Mezitím si připravte nálev z cukru a vody.
- Do sklenic vložte višně a zalijte je do ¾ sklenice vodou.
- Sklenice zavíčkujte a dejte do myčky.
- Při zavařování v myčce musí sklenice stát rovně.
- Taky je nedávejte blízko sebe, mohly by popraskat.
- Zapněte myčku na nejdelší program a nechte dojet do konce.
- Poté je z myčky vydělejte a obraťte dnem vzhůru.
- Nechte vychladnout do druhého dne a uskladněte do chladna.

Máme pro vás také skvělé sladké recepty na zavařené ostružiny, které vás pohladí na duši i na jazyku. Vyzkoušejte je všechny!
Zavařování višní v troubě
Konzervování višní v troubě je jeden z nejoblíbenějších způsobů zavařování. Troubu máme doma téměř každý a dále potřebujete jen višně, nálev, plech a utěrku. Užijte si to!
Budete potřebovat
- višně
- nálev
- hluboký plech
- utěrku nebo noviny
Postup přípravy
- Zavařovací sklenice sterilizujte a připravte nálev.
- Troubu si předehřejte na 150 stupňů Celsia.
- Višně umyjte a zbavte stopek a listů.
- Višně můžete i vypeckovat – záleží na vás.
- Sklenice naplňte višněmi a přelijte je vychladlým nálevem do ¾ .
- Pečlivě sklenice uzavřete víčkem a dejte na plech vyložený novinami nebo utěrkou.
- Sklenice skládejte dál od sebe a podlijte je vodou.
- Pečeme asi 20 – 25 minut.
- Při zavařování v troubě můžete zkusit variantu bez víček, kdy sklenice uzavřete víčkem až po vytažení z trouby – víčko ihned přilne ke sklenici.
- Po vytažení sklenice otočte víčkem dolů a nechte je vychladnout do druhého dne.
- Následně je uložte do vhodného místa – tmavá a chladná komora či sklep.

Objevte podobné tipy
Konzervování višní v mikrovlnce
Zakonzervujte si višně třeba i v mikrovlnné troubě. vychutnejte si své oblíbené ovoce po celý rok!
Budete potřebovat
- višně
- nálev
- plastovou misku
Postup přípravy
- Višně si očistěte od stopek a propláchněte je vodou.
- Připravte si cukernatý nálev, který nechte vychladnout.
- Postupně višně vkládejte do sterilizovaných sklenic.
- Zalijte je připraveným nálevem z cukru a vody do ¾ sklenice.
- Zadělejte zavařovací sklenice víčky a pořádně je utáhněte.
- Do mikrovlnné trouby vložte plastovou misku, do které sklenici postavíte – miska zabraňuje vytečení.
- Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší výkon – 700 Wattů a zapněte časovač na 6 minut – s každou sklenicí navíc zdvojnásobte čas.
- Po vytažení sklenic je postavte dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
- Skladujte v temné a chladné místnosti.

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na konzervování meruněk aneb jak si uchovat oblíbené ovoce po celý rok!
Zavařování višní klasickým způsobem
Naložené višně si můžete tradičně zavařit i v zavařovacím hrnci. Podle našeho návodu to zládne každý!
Budete potřebovat
- višně
- nálev
- zavařovací sklenice s víčky
- zavařovací hrnec a teploměr
Postup přípravy
- Višně důkladně umyjte a zbavte stopek.
- Můžete je i vypeckovat, ale záleží na vás.
- Připravte si cukrový sirup, který necháte vychladnout.
- Pečlivě sterilizujte sklenice na zavařování.
- Višně dávejte do připravených zavařovacích sklenic a zalijte je nálevem – do ¾ sklenice.
- Víčka pořádně utáhněte.
- Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a zalijte je vodou.
- Vařte asi 20 minut na 85 stupňů.
- Poté je vyndejte z hrnce a dnem je otočte vzhůru.
- Nechte vychladnout, zkontrolujte, zda se všechna víčka dobře uchytla.
- Skladujte v tmavé a chladné komoře.

Nakládané višně v rumu
Na těchto višních si opravdu smlsnete – ale pozor, dětem je rozhodně nedávejte. Místo vody totiž použijeme rum.
Budete potřebovat
- višně
- rum
- cukr
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec
Postup přípravy
- Višně umyjte, zbavte stopek a vypeckujte.
- Připravte si zavařovací sklenice – sterilizujte je.
- Sklenice naplňte višněmi a zasypte cukrem.
- Do sklenic dolijte rum a zavíčkujte.
- Připravte si zavařovací hrnec, do kterého sklenice naskládáte.
- Dávejte si pozor, aby se sklenice nedotýkaly.
- Sklenice zalijte vodou.
- Vaříme 10 minut na 80 stupňů.
- Po vychladnutí je otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte v tmavém a chladném místě.

Máme pro vás i recepty na nakládané švestky na několik způsobů. Jakou variantu si vyberete vy?
Jiné metody uskladnění
Višně jsou skvělé také na pečení a přípravu skvělých višňových dezertů. My si však pro vás připravili další 3 recepty, jak višně zakonzervovat a přitom si luxusně pochutnat.
Višňový džem bez pektinu
Budete potřebovat:
- višně
- cukr
- citronová šťáva
Na 2 šálky čerstvých višní použijte 1 šálek cukru a 3 lžíce citronové šťávy.
Postup přípravy:
- Višně omyjte a zbavte pecek a stopek.
- Nasypte je do hrnce, přisypte cukr a citronovou šťávu.
- Vařte na mírném ohni a za stálého míchání.
- Jakmile směs dosáhne požadované konzistence, je hotovo.
- Horkou směs nalijte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
- Nechte vychladnout a uložte do komory.

Višňová omáčka
Tato omáčka je skvělým doplňkem ke každému grilování masa.
Budete potřebovat
- 2 kg višní
- 1 ½ šálku vody
- ¼ šálku cukru
- 1-2 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy
- Višně umyjte, vypeckujte a nahrubo nakrájejte.
- Do hrnce nasypte višně a lehce je rozmačkejte.
- Přidejte vodu a vařte na mírném ohni, často míchejte po dobu 10 až 15 minut, nebo do doby, dokud nebude ovoce měkké.
- Směs přes sítko můžete přecedit, nebo použijte ruční mixér a poté ještě přepasírujte.
- Přidejte cukr a citronovou šťávu.
- Zahřívejte získané pyré tak, aby se cukr zcela rozpustil.
- Vzniklou omáčku nechte vychladnout a můžete ji buď zmrazit nebo zavařit.
- Do sterilizovaných zavařovacích sklenic omáčku nalijte.
- Víčka pečlivě uzavřete a vařte asi 15 minut.
- Nechte vychladit a skladujte na chladném a tmavém místě.

Nakládané višně
Budete potřebovat
- 1,2 kg višní
- 2 šálky cukru
- 1 lžíce octu
- ¼ šálku vody
Postup přípravy
- Višně přeberte, umyjte, zbavte stopek a vypeckujte (není nutné).
- Višně můžete rozdělit na poloviny nebo je ponechat celé – aby nepraskly, propíchněte je vidličkou.
- Připravte si nálev z cukru, octa a vody.
- Ingredience vložte do hrnce, zamíchejte a přiveďte k varu za stálého míchání.
- Snižte teplotu a vařte 2 minuty.
- Nechte vychladnout a višně můžete podávat.
- Pokud je chcete uchovat pro pozdější občerstvení, můžete je zavařit
- Do připraveného nálevu vložte višně a vařte 2 až 5 minut.
- Směs vlijte do sterilizovaných zavařovacích sklenic a zavíčkujte.
- Vařte asi 15 minut na 80 stupňů.
- Sklenice vyndejte a otočte dnem vzhůru.
- Nechte vychladnout a poté uskladněte.

A jak jste si na dnešních receptech pochutnaly vy? Napište nám do komentářů!