Stává se vám, že při příchodu letních měsíců máte najednou plnou kuchyň třešní a nevíte co s nimi?
Díky nám už přebytek třešní řešit nemusíte!
Přinášíme vám totiž 4 snadné recepty s třešněmi. Věřte, že vám ještě budou chybět. 🙂
Třešňová marmeláda
Ingredience:
- 1 kg vypeckovaných třešní
- 30-40 dkg cukru
Postup:
- Třešně opláchneme, vypeckujeme a rozvaříme. Můžeme je předem i umlít.
- Do rozvařených třešní přidáme cukr a povaříme do zhoustnutí.
- Naplníme do sklenic a sterilujeme zhruba 15 minut při 85°C.
Marmeláda získá na chuti, když přidáme trochu kyseliny citronové. Třešně můžeme nahradit i višněmi.
Objevte podobné tipy
Třešňový kompot
Ingredience:
- Třešně
- 1 litr vody
- 30-35 dkg cukru krupice
Postup:
- Cukr povaříme ve vodě do jeho rozpuštění.
- Vyzrálé nepopraskané třešně zbavíme stopek, omyjeme je a narovnáme do vymytých zavařovacích sklenic.
- Zalijeme teplým cukerným roztokem, sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85°C.
TIP: Líbí se vám naše recepty jak na dlouhodobé uchovávání třešní? Inspirujte se naším dalším článkem s návody na zavařování třešní.
Třešňová piškotová bublanina
Ingredience:
- 4 vejce
- 16 dkg pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 16 dkg polohrubé mouky
- cca 50 dkg třešní
Postup:
- Ze 4 bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme do něj lžíci cukru a pak za stálého šlehání přidáváme žloutky se zbývajícím pískovým a vanilkovým cukrem.
- Těsto nalijeme do dobře vymazaného a vysypaného menšího pekáčku nebo kulaté koláčové formy.
- Otrhané třešně od stopek, opláchnuté a případně i vypeckované třešně obalíme v hrubé mouce, aby neklesly ke dnu a narovnáme je na povrch těsta.
- Pečeme asi 20 minut při 180°C.
zdroj: www.tasteactually.com
Tip: Třešňovou bublaninu můžete udělat i v elektrické pečicí pánvi. Více se dočtete v recenzi elektrických pečenek Eta.
Třešňový koláč v kulaté formě
Ingredience:
- 25 dkg hladké mouky
- 12,5 dkg tuku
- 4 lžíce vody
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 70 dkg třešní
- 5 dkg pískového cukru
- trochu vody
- 2 lžíce solamylu
- 1 lžíce másla (nebo tuku)
Postup:
- Z prosáté mouky, změklého tuku a vody zpracujeme tužší, ale vláčné těsto, které necháme 30 minut odpočinout.
- Třešně vypeckujeme a s cukrem a malým množstvím vody je povaříme, podobně jako u kompotu.
- Šťavu slijeme do menšího hrnce a třešně necháme na cedníku okapat.
- Slitou šťávu smícháme se solamylem a krátce povaříme, dokud nezhoustne.
- Přidáme máslo nebo tuk a odstavíme.
- Dvě třetiny těsta vyválíme, vložíme do tukem vymazané kulaté koláčové formy a na těsto rozložíme okapané třešně, které zalijeme zahuštěnou šťávou.
- Zakryjeme vyválenou zbylou třetinou těsta, potřeme rozšlehaným vajíčkem, propícháme vidličkou a upečeme.