Bublanina s třešněmi na 5 způsobů. Vyzkoušejte je všechny!

Stává se vám, že při příchodu letních měsíců máte najednou plnou kuchyň třešní a nevíte co s nimi?

Díky nám už jejich přebytek řešit nemusíte!

Přinášíme vám totiž snadné recepty na třešňovou bublaninu 5x jinak.

Věřte, že vám ještě budou chybět!

Tvarohová bublanina s třešněmi

Typický nadýchaný letní moučník s přídavkem svěžího tvarohu a sladkých třešní si zamilujete. Vyzkoušejte bublaninu zase trochu jinak!

Ingredience

Na těsto:

  • 4 ks vajec
  • 2 hrnky (1 hrnek = 250 ml) cukru krystal
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku

Na vrch:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 3 PL cukru krystal
  • 500 g zralých třešní
  • 2 PL moučkového cukru

Postup

  1. Třešně omyjeme, vypeckujeme a posypeme 2 lžícemi moučkového cukru.
  2. Tvaroh utřeme s 3 lžícemi cukru krystal.
  3. Ve větší misce vyšleháme celé vajíčka s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
  4. Přilijeme olej, mléko a promícháme.
  5. Nakonec prosejeme mouku s kypřícím práškem.
  6. Jemně zapracujeme.
  7. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, případn ho můžeme rozlít do několika zapékacích misek..
  8. Na povrch těsta lžící nandáme tvaroh a následně třešně s cukrem.
  9. Bublaninu pečeme na 180 ° C zhruba 40 minut.
  10. Vychladlou bublaninu poprášíme cukrem a můžeme podávat.
Bublanina s tvarohem a třešněmi v misce vedle dvou lžic.
www.recepty.aktuality.sk

Nadýchaná bublanina s jogurtem

Vysoká, jemná a neuvěřitelně dobrá verze třešňové bublaniny, jejíž příprava vám zabere maximálně 10 minut.

Ingredience

  • 5 vajec
  • 1 jogurt (200 ml)
  • 1 kelímek (od jogurtu) hladké mouky
  • 1 kelímek (od jogurtu) krupice
  • 100 ml oleje
  • 100 – 150 g cukru krystal
  • 1/2 prášku do pečiva
  • vypeckované třešně

Postup

  1. Bílky vyšleháme na sníh.
  2. Do bílků vmícháme rozmícháme žloutky, vmícháme i sypké přísady, olej a jogurt.
  3. Ručně smícháme, navrstvíme na menší plech (30 × 20 cm) s vyššími okraji, který jsme si vystlali pečícím papírem.
  4. Přidáme třešně a vložíme do vyhřáté trouby.
  5. Pečeme při teplotě 200 stupňů prvních 15 minut, potom teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme ještě asi 40 minut.
  6. Vychlazenou bublaninu posypeme moučkovým cukrem.
Bublanina s jogurtem a třešněmi na talíři.
www.tasteatlas.com

Mramorová bublanina s kefírem

Tento recept je jednoduchý, rychlý a tak šťavnatý! Do těsta přidáme pro lepší chuť změklé máslo a vyjde nám naprosto dokonalá pochoutka.

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g másla
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 vajíčka
  • 200 ml kefíru
  • 500 g třešní

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 ˚C.
  2. Změklé máslo vyšleháme do pěny s moučkovým i vanilkovým cukrem.
  3. Po jednom přidáváme vajíčka a šleháme, dokud nevznikne nadýchaná, bílá pěna (trvá to asi 10 minut).
  4. Jemně přimícháme kefír.
  5. Mouku prosejeme a důkladně promícháme s práškem do pečiva.
  6. Nakonec důkladně přimícháme do máslové hmoty.
  7. Plech o rozměrem 30 x 40 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  8. Na plech nalijeme 2/3 těsta.
  9. 1/3 těsta smícháme s prosetým kakaem.
  10. Nalijeme na bílé těsto a pomocí příborového nožíku vytvoříme mramorový efekt.
  11. Je to velmi jednoduché, směrem zleva doprava pomocí nožíku kreslíme vlnovky, obě těsta se tak zajímavě promíchají.
  12. Nakonec těsto posypeme vypeckovanými třešněmi.
  13. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 – 45 minut.
  14. Vychladlou bublaninu posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme.
Mramorová bublanina s kefírem a třešněmi na plechu vedle talířků s nakrájenou bublaninou.
www.medovemotuzy.sk

Pro snadnější pečení se jistě hodí pomocník na vážení surovin. Podívejte se, která kuchyňská váha se stala vítězem našeho testu.


Hrníčková bublanina

Hrníčkové koláče jsou mimořádně oblíbené, protože jejich příprava je jednoduchá, chutnají fantasticky a nepotřebujeme k tomu žádnou váhu. Tak proč si tak neudělat i bublaninu!

Ingredience

  • 2 hrnky (hrnek = 250 ml) polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 1 ks kypřícího prášku
  • 1 hrnek mléka
  • 3 ks vajec
  • ½ hrnku oleje
  • třešně

Postup

  1. Těsto si připravíme tak, že smícháme „suché“ a „mokré“ ingredience.
  2. V jedné misce si smícháme mouku s cukrem krystal, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem do pečiva.
  3. Ve druhé misce si metličkou vymícháme vejce s mlékem a olejem.
  4. Potom do mouky vlijeme mokrou směs a vymícháme si vláčné těsto.
  5. Plech vyložíme pečícím papírem nebo důkladně potřeme olejem.
  6. Těsto vylijeme na plech, poklademe na něj vypeckované třešně a pečeme cca 30 minut při teplotě 170-180 stupňů Celsia.
  7. Pokud máme hodně ovoce, můžeme použít větší plech cca 30×40 cm.
  8. Pokud chceme bublaninu vyšší, pečeme na menším plechu a pečeme déle, aby se pořádně propekla.
  9. Po upečení můžeme bublaninu posypat moučkovým cukrem, případně přidat kopeček šlehačky nebo zmrzliny a dozdobit meduňkou.
Hrníčková bublanina s třešněmi.
www.www.zenyvmeste.sk

Třešňová bublanina s drobenkou

Další verze bublaniny, tentokrát s oblíbenou drobenkou. Funguje skvěle s mnoha různými příchutěmi, jako je bobulovité ovoce, rebarbora či meruňka. Nechte si chutnat!

Ingredience

Těsto

  • 3 vejce
  • 1 šálek cukru krystal
  • 1/2 šálku oleje
  • 1 šálek mléka
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 šálky vypeckovaných třešní

Drobenka

  • 30g másla
  • 60g moučkového cukru
  • 50g polohrubé mouky

Postup

  1. Vypeckujeme si třešně.
  2. Předehřejeme si troubu na 220 stupňů Celsia.
  3. Drobenku si vypracujeme ručně z másla, moučkového cukru a mouky.
  4. Plech vymažeme máslem a poprášíme moukou.
  5. Vejce spolu s cukrem utřeme dobře do pěny.
  6. Postupně přidáváme olej, mléko, polohrubou mouku spolu s práškem do pečiva.
  7. Těsto vylijeme na plech / koláčové formy a dáme do něj třešně.
  8. Přidáme drobenku.
  9. Pečeme kolem 12-15 minut na 220 stupňů tak, aby se bublanina zvedla, pak snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme dalších 25 – 30 minut.
  10. Doba pečení se odvíjí od toho, v jaké formě bublaninu pečete.  
  11. Zkontrolujeme špejlí, zda je těsto hotové.
  12. Necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a je hotovo!
Bublanina s třešněmi a drobenkou vedle pohozených třešní.
www.katkasgoodfood.com

7 důvodů, proč třešně zařadit do vašeho jídelníčku

Třešně patří mezi jedno z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jsou nejen chutné, ale obsahují také spoustu vitamínů a minerálů.

Zde jsou jejich zdravotní výhody!

  1. Jsou skvělým zdrojem vitaminu C, draslíku, vlákniny a dalších živin, které vaše tělo potřebuje k optimálnímu fungování.
  2. Jsou bohaté na antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, které snižují riziko chronických onemocnění a podporují celkové zdraví.
  3. Jejich konzumace zlepšuje sportovní výkon a snižuje poškození svalů a bolestivost způsobenou cvičením.
  4. Obsahují antioxidanty draslíku a polyfenolů, které chrání srdce.
  5. Jejich silné protizánětlivé vlastnosti mohou prospět těm, kteří mají artritidu a dnu.
  6. Melatonin, v nich obsažený, zlepšuje kvalitu spánku.
  7. Lze je použít mnoha způsoby v sladkých i slaných receptech.

A jaká třešňová bublanina je ta vaše nejoblíbenější? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X