Třešňové dobroty – ty nejlepší recepty

Stává se vám, že při příchodu letních měsíců máte najednou plnou kuchyň třešní a nevíte co s nimi?

Tak na to rychle zapomeňte, protože vám nyní přinášíme 4 snadné recepty s třešněmi, aby se už tento problém nemusel opakovat.

1. Třešňová marmeláda

Ingredience:

  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 30-40 dkg cukru

Postup:

  1. Třešně opláchneme, vypeckujeme a rozvaříme. Můžeme je předem i umlít.
  2. Do rozvařených třešní přidáme cukr a povaříme do zhoustnutí.
  3. Naplníme do sklenic a sterilujeme zhruba 15 minut při 85°C.

Třešňová marmeláda

Marmeláda získá na chuti, když přidáme trochu kyseliny citronové. Třešně můžeme nahradit i višněmi.

2. Třešňový kompot

Ingredience:

  • Třešně
  • 1 litr vody
  • 30-35 dkg cukru krupice

Postup:

  1. Cukr povaříme ve vodě do jeho rozpuštění.
  2. Vyzrálé nepopraskané třešně zbavíme stopek, omyjeme je a narovnáme do vymytých zavařovacích sklenic.
  3. Zalijeme teplým cukerným roztokem, sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85°C.

Třešňový kompot

3. Třešňová piškotová bublanina

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 16 dkg pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 16 dkg polohrubé mouky
  • cca 50 dkg třešní

Postup:

  1. Ze 4 bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme do něj lžíci cukru a pak za stálého šlehání přidáváme žloutky se zbývajícím pískovým a vanilkovým cukrem.
  2. Těsto nalijeme do dobře vymazaného a vysypaného menšího pekáčku nebo kulaté koláčové formy.
  3. Otrhané třešně od stopek, opláchnuté a případně i vypeckované třešně obalíme v hrubé mouce, aby neklesly ke dnu a narovnáme je na povrch těsta.
  4. Pečeme asi 20 minut při 180°C.

 

Třešňová bublanina

Foto: www.tasteactually.com

4. Třešňový koláč v kulaté formě

Ingredience:

  • 25 dkg hladké mouky
  • 12,5 dkg tuku
  • 4 lžíce vody
  • 1 vejce na potření

Náplň:

  • 70 dkg třešní
  • 5 dkg pískového cukru
  • trochu vody
  • 2 lžíce solamylu
  • 1 lžíce másla (nebo tuku)

Postup:

  1. Z prosáté mouky, změklého tuku a vody zpracujeme tužší, ale vláčné těsto, které necháme 30 minut odpočinout.
  2. Třešně vypeckujeme a s cukrem a malým množstvím vody je povaříme, podobně jako u kompotu.
  3. Šťavu slijeme do menšího hrnce a třešně necháme na cedníku okapat.
  4. Slitou šťávu smícháme se solamylem a krátce povaříme, dokud nezhoustne.
  5. Přidáme máslo nebo tuk a odstavíme.
  6. Dvě třetiny těsta vyválíme, vložíme do tukem vymazané kulaté koláčové formy a na těsto rozložíme okapané třešně, které zalijeme zahuštěnou šťávou.
  7. Zakryjeme vyválenou zbylou třetinou těsta, potřeme rozšlehaným vajíčkem, propícháme vidličkou a upečeme.

Třešňový koláč

Místo třešní máte raději višně? I na to máme řešení! Vyzkoušejte náš recept na Vánoční závin s višněmi, který si zamilujete.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *