Jak na chutné závitky z mletého masa?

Mleté maso připravené v noblesní formě? Ale ano, je to možné. Královsky dokonalé závitky totiž lze jednoduše připravit i z mletého masa.

Že si sami s přípravou nevíte rady? Žádný problém. Od toho jsou zde 4 nejlepší recepty na závitky z mletého masa.

Příprava mletého masa

  1. Maso buď koupíme již umleté nebo rozmělněné nebo si jej doma umeleme sami na masovém mlýnku či pomocí k tomu určeného elektrického přístroje.
  2. Pokud si meleme doma maso sami, tak nejlepší je směs hovězího, vepřového a pro chuť i kousku uzeného masa. Vyloučené však není ani maso drůbeží, které je méně tučné a přitom dostatečně šťavnaté. Do mletého masa můžeme zapracovat i hůře využitelné odkrojky od masa určeného na minutky nebo pečení.
  3. Mleté maso před plněním zpracujeme s vajíčkem, máčenou houskou, cibulí a kořeníme tak, aby chutí odpovídalo receptu nebo našim potřebám.
  4. Ochucené maso zahustíme strouhankou, moukou, či ovesnými vločkami na přiměřeně hustou hmotu.

Jako koření se osvědčila:

  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • kari
  • chilli koření
  • majoránka

Kromě toho se dnes dají koupit hotové směsi do mletých mas, které vhodné koření již obsahují.

Máme-li dostatek času, můžeme je nechat v chladu proležet, jinak ihned tvarujeme. Velmi jemné maso získáme, když je zalijeme mlékem a necháme do druhého dne mléko vsáknout.

Závitky a tvarování

  1. Připravenou masovou hmotu rozdělíme na části odpovídající porcím a velikosti závitků.
  2. Nejlépe na (vodou potřeném) mikrotenu hromádky masa rozprostřeme na placičky.
  3. Placičky potřeme hořčicí nebo pokapeme kečupem a plníme připravenou náplní.
  4. Svineme je a dobře po všech stranách uzavřeme. Mleté maso se dobře spojí, takže není nutné je převazovat.

Závitky a náplň

Závitky můžeme plnit podobně jako závitky z masových plátků, kdy náplň tvoří především :

  • uzenina
  • zelenina
  • vejce
  • houby

Závitky s uzeninovou náplní

Do závitků můžeme vkládat plátky šunky nebo salámu. K nim se dá přidat hranolek nebo plátek sýra, plátek cibule, okurky nebo jiné zeleniny. Náplň se dá udělat také z drobně nakrájené uzeniny spojené vajíčkem. K náplni se hodí i různě ochucené paštiky nebo masové pomazánky. Dobře vypadají pečené závitky, do nichž je vložen párek nebo ještě lépe klobása tak, aby okraje vyčnívaly a ty pak ozdobně nařežeme.

Závitky se zeleninovou náplní

Závitky můžeme plnit podušenou a dokořeněnou zeleninovou směsí, kterou podle potřeby spojíme vajíčkem. Dobře se dají využít i mražené ezleninové směsi.

Závitky s vaječnou náplní

Vaječnou náplň můžeme připravit z míchaných vajec s přídavkem uzeniny nebo zeleniny. Vařená vejce balíme do závitků buď celá nebo nakrájená na půlky či čtvrtky. Do závitků se dá zabalit i vaječná omeleta.

Recepty na závitky s vejci
foto zdroj: pinterest.com

Závitky s houbovou náplní

Houby do náplně musíme předem najemno nakrájet a podusit. Zahustit je můžeme vejci, kořeníme podle chuti. Houbovou směs můžeme nastavit nakrájenou uzeninou nebo strouhaným sýrem.

Závitky a tepelná úprava

Závitky můžeme:

  • smažit
  • péct
  • dusit

Před smažením je obalujeme v trojobalu nebo libovolném těstíčku a smažíme v horkém tuku po obou stranách a ihned po usmažení podáváme.

Pečeme je v tukem vytřeném pekáčku a během pečení je přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem, horkou vodou nebo pivem či vínem.

Dušené závitky nejdříve  opečeme na tuku, s osmaženou cibulí, pak mírně podlijeme a dusíme doměkka. Podle potřeby podlijeme a během dušení občas obrátíme.

Závitky podáváme teplé, a to bud celé nebo krájené na menší příčné plátky většinou s různě upravenými brambory, dušené můžeme podávat i s rýží nebo česnekovými těstovinami či paprikovými těstovinami.

Kuřecí závitky

INGREDIENCE

  • 800 g kuřecího mletého masa
  • 2 žloutky
  • sůl
  • drcený kmín
  • 3 lžíce strouhanky
  • 300 g šunky
  • 250 g plátkového sýra
  • brokolice jako příloha
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku strouhanky

POSTUP

  1. Do mletého masa propracujeme žloutky, sůl, kmín a 3 lžíce strouhanky.
  2. Vypracujeme 8 placiček, do kterých položíme plátek šunky a sýra.
  3. Z placiček zavineme závitky, dobře přitlačíme a závitky obalíme v trojobale.
  4. Osmahneme na rozpáleném oleji ze všech stran do zlatova.
  5. Mezitím v páře uvaříme brokolici do změknutí.
  6. Podáváme společně, závitky můžeme dozdobit bylinkami, například bazalkou.
Recept na kuřecí závitky
foto zdroj: prozeny.cz

Vepřové závitky

INGREDIENCE

  • 600 g mletého vepřového masa
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • špenát
  • slanina
  • 2 cibule
  • 1 hrnek vývaru
  • paprika
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Očistíme cibuli, omyjeme, nakrájíme na velmi drobno a orestujeme v horkém másle.
  2. Vmícháme do mletého masa, přidáme žloutky, osolíme a opepříme. Pro zpevnění vmícháme trochu kvalitní strouhanky.
  3. Z masa utvoříme 8 malých šištiček a z nich utvoříme placky.
  4. Ze špenátu, slaniny a cibule umícháme směs na náplň.
  5. Do každé placičky dáme na střed trochu náplně a dobře zavineme a stlačíme.
  6. Obalíme v trojobale z hladké mouky, vajíčka a strouhanky.
  7. Závitky ze všech stran zprudka opečeme. Poté zalijeme vývarem a krátce podusíme.
  8. Závitky vyjmeme a do pánve dáme restovat nakrájenou papriku. Po třech minutách sejmeme a posypeme s ní závitky.
  9. Závitky z mletého masa podáváme s bramborovou kaší nebo rýží.
Recept na vepřové závitky
foto zdroj: prozeny.cz

Hovězí závitky

INGREDIENCE

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 150 g sýru Feta
  • 200 g anglické slaniny
  • 1/2 hrnku vařené rýže
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Mleté maso promícháme s pestem.
  2. Dosolíme a dopepříme. Z masa vytvarujeme placky.
  3. Sýr nastrouháme.
  4. Doprostřed každé placky položíme plátek slaniny, posypeme jej sýrem a lehce zasypeme rýží.
  5. Každý závitek důkladně utěsníme.
  6. Každý závitek grilujeme 15 minut.
Recept na hovězí závitky
foto zdroj: pinterest.com

Krůtí závitky

INGREDIENCE

  • 2 lžíce oleje
  • 800 g mletého krůtího masa
  • 150 g fazolí
  • 1/2 hrnku sekaného mraženého špenátu
  • 1 paprika
  • cibule
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • oregáno

POSTUP

  1. Na lžíci oleje osmahneme na předehřáté pánvi nadrobno nakrájenou papriku, cibuli, vařené fazole a špenát. Osolíme, okořeníme.
  2. Z mletého masa, žloutků a mouky si na potravinářské folii připravíme placičky.
  3. Do každé placičky zarolllujeme malou část směsi z pánve a dobře přitlačíme.
  4. Na druhé lžíci oleje a nadrobno nakrouhaném česneku zprudka osmahneme závitky ze všech stran. Pak stáhneme teplotu a pod pokličkou necháme dojít dalších 5 minut.
  5. Servírujeme s brambory nebo kvalitními domácími těstovinami.
Recept na krůtí závitky
foto zdroj: google.com

Tip na závěr:

Jelikož se závitky si dáváme extra práci kvůli pohlednosti pokrmu, je dobré si dopředu naplánovat zajímavou barevnost. Tedy vejce a sýr ve světlém kuřecím mase oko nepotěší, naopak vhodnými ingreiencemi jsou špenát, hráškový krém, houby nebo šunka.

Který recept na závitky vás zaujal nejvíce? Podělte se s námi v sekci komentářů pod článkem!

 

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 2 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00