Luštěniny mají spoustu příznivců, ale i odpůrců.
Když se povedou, zasytí a potěší.
Jakmile se ale nepovedou, mohou být tvrdé a těžce stravitelné.
Připravili jsme si pro vás 8 snadných receptů z luštěnin, které zvládne naprosto každý!
Jak co nejchutněji zařadit do svého jídelníčku fazole, cizrnu, čočku či hrách?
Pojďme na to!
Krém z bílých fazolí s rozmarýnem
Tento krém je rychlý na přípravu, má úžasnou chuť a navíc je to skvělé hřejivé jídlo, které vám v dnešních chladných dnech přijde vhod. Doplňte krém křupavou slaninou a servírujte s čerstvým chlebem a úspěch máte zaručen!
INGREDIENCE
- 3 konzervy (každá 425 ml) bílých fazolí cannellini, opláchnutých a scezených
- 4 šálky nakrájené žluté cibule
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 velká snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 a 1/2 litru kuřecího vývaru
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- kajenský pepř podle chuti (volitelně)
- slanina na ozdobení
POSTUP
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni.
- Přidejte cibuli a restujte asi 15 minut, nebo dokud nezměkne a nezezlátne.
- Přidejte česnek a restujte dalších pár minut.
- Dále přidejte fazole, vývar, rozmarýn, sůl a pepř.
- Přiveďte k varu a poté vařte asi 20 minut.
- Použijte ponorný mixér, kuchyňský robot nebo běžný mixér, abyste polévku rozmixovali do hladka.
- Podle chuti přidejte kajenský pepř.
- Navrch dejte křupavou slaninu.
- Dobrou chuť!

Vyzkoušejte i naše další luxusní recepty na polévku z fazolí! Pochutnáte si a posílíte svou imunitu.
Salát ze zelené čočky a sóji
Připravte si zdravý a chutný salát z luštěnin a čerstvé zeleniny. Zálivka z citrónu, bylinek a dijonské hořčice mu navíc dodává ten správný říz a luxusní chuť.
INGREDIENCE
- 125 g zelené čočky
- 540 ml konzervované sójy, propláchnuté a scezené
- kůra ze 2 citronů
- 125 g nasekané červené cibule
- 7 g lisovaného česneku
- 250 g najemno nasekané červené papriky
- 250 g najemno nasekané zelené papriky
- 250 g nadrobno nakrájeného řapíkatého celeru
- 60 g jemně nasekané pažitky
Na zálivku:
- 30 ml citronové šťávy
- 15 ml rýžového vinného octa
- 15 ml sójové omáčky
- 5 ml hrubozrnné dijonské hořčice
- 5 g lisovaného česneku
- 7 g jemně nasekané šalotky
- 1 g drcených fenyklových semínek
- 1 g drcených vloček červeného chilli
- 30 g nasekané čerstvé petrželky
- 15 g nasekaného čerstvého oregana
- po 1 g soli a mletého černého pepře
- 75 ml řepkového oleje
POSTUP
- Ve velkém hrnci smíchejte čočku a 375 ml vody.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud čočka nezměkne, asi 25 až 30 minut.
- Sceďte a vychlaďte.
- V míse smíchejte uvařenou čočku, sójové boby, citronovou kůru, cibuli, česnek, papriku, řapíkatý celer a pažitku.
- Promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Nyní si připravte zálivku.
- V samostatné misce smíchejte citronovou šťávu, ocet, sójovou omáčku, hořčici, česnek, šalotku, fenyklová semínka, vločky chilli, petrželku, oregano, sůl a pepř.
- Do směsi zašlehejte řepkový olej.
- Přidejte zálivku do salátu.
- Promíchejte a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny, aby se rozvinuly chutě.
- Dobrou chuť!

Veganská česnekovo-cizrnová polévka
Tato polévka je nejen neuvěřitelně jednoduchá na přípravu, ale také skvěle chutná a je úžasně krémová. Potřebujete na ni pouze základní suroviny, včetně cizrny, brambor, česneku a koření.
INGREDIENCE
- 1 lžíce olivového oleje a další na ozdobu
- 3 velké stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
- 1 lžička papriky
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ¼ lžičky chilli vloček
- 2 plechovky (425 ml každá) cizrny
- 180 g brambor, nakrájených na kostičky
- 2 šálky (480 ml) zeleninového vývaru
- sůl a černý pepř podle chuti
POSTUP
- Nejprve nalijte jednu plechovku cizrny včetně tekutiny do mixéru a rozmixujte dohladka.
- V hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej, přidejte česnek a restujte asi 1 minutu, nebo tak dlouho, dokud se nerozvoní.
- Přidejte rozmixovanou cizrnu, druhou plechovku scezené cizrny, brambory nakrájené na kostky, papriku, rozmarýn, tymián, chilli vločky a trochu čerstvě namletého pepře a dobře promíchejte.
- Přidejte vývar a znovu promíchejte.
- Hrnec přikryjte pokličkou, zvyšte plamen na střední a polévku přiveďte k varu.
- Jakmile se vaří, stáhněte plamen na středně nízkou teplotu a za občasného míchání nechte 25 minut vařit.
- Polévku ochutnejte a dochuťte podle chuti.
- Podávejte horké s čerstvě mletým pepřem a kapkou olivového oleje, nezapomeňte ani na křupavý chléb.

Máme pro vás i další recepty na polévky z cizrny v těch nejlahodnějších variantách. Inspirujte se!
Fazolový guláš
Vyzkoušejte tento guláš ze 3 druhů fazolí, který je chutný a vydatný, připravený vegansky a bezlepkově. Skvěle chutná třeba s rýží, která nasákne úžasnou chuť omáčky a skvěle ožije.
INGREDIENCE
- 2 střední cibule, nakrájené
- 1 lžička pálivé uzené papriky
- 2 400 g konzervovaných nakrájených rajčat
- 400 g konzervovaných fazolí cannellini
- 400 g konzervovaných fazolí red kidney
- 400 g konzervovaných máslových fazolí
- 100 ml veganské smetany
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- mletá sůl a pepř podle chuti
POSTUP
- V hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli.
- Restujte na mírném ohni 10–15 minut, dokud cibule nezměkne a nezačne hnědnout a karamelizovat.
- Vmíchejte pikantní uzenou papriku a restujte další minutu.
- Přidejte rajčata a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte 5 minut.
- Jemně vmíchejte všechny fazole.
- Přiveďte zpět k varu, snižte teplotu, přikryjte a vařte 5 minut, aby se fazole důkladně prohřály.
- Sundejte z plotny a nechte 5 minut odstát pod pokličkou.
- Jemně vmíchejte smetanu a dochuťte čerstvě mletou solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte s rýží nebo kousky křupavého chleba.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely.
Objevte podobné tipy
Čočka na kyselo
Kdo by neznal čočku připravovanou s octem a cibulkou! Má mnoho příznivců, ale i odpůrců. Připravte si ji podle našeho receptu a věříme, že si pochutnáte.
INGREDIENCE
- 3 hrnky vařené čočky
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- sůl
- 1 lžíce octa
POSTUP
- Na oleji osmahněte cibulku a česnek zasypané moukou.
- Přidejte čočku a lehce podlejte.
- Povařte 3 minutky, míchejte.
- Dochuťte solí, octem a majoránkou.
- Servírujte s vejcem.

Vyzkoušejte i naše další recepty s čočkou 6x jinak! Máme pro vás varianty se zelenou, červenou i černou čočkou.
Hrachová kaše
I na hrachovou kaši existují rozporuplné názory. Nám však moc chutná a doufáme, že i vy jí dáte šanci! Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.
INGREDIENCE
- 2 hrnky vařeného hrachu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř, majoránka
POSTUP
- Cibulku osmahněte dozlatova, přidejte hrách a poduste.
- Osolte a okořeňte.
- Přidejte lisovaný česnek a kaši umixujte.
- Servírujte s libovolnou uzeninou.

Restovaný bob na česneku se slaninou a koriandrem
Neuvěřitelně jednoduché portugalské jídlo, které však překypuje výraznou chutí. Skvěle vynikne jako příloha na vašem večírku!
INGREDIENCE
- 2 x 500 g mražených loupaných bobů fava
- 6 plátků slaniny, nahrubo nakrájených
- 2 stroužky česneku, lisované
- 1/3 šálku nasekaného čerstvého koriandru
POSTUP
- Vložte boby do žáruvzdorné misky.
- Zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odstát nebo dokud nerozmrznou.
- Sceďte.
- Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na vysokém plameni.
- Přidejte slaninu a česnek a za občasného míchání restujte 5 minut nebo dokud slanina nebude křupavá a zlatavá.
- Přidejte boby a vařte za stálého míchání 3–4 minuty nebo dokud se boby neprohřejí.
- Vmíchejte koriandr.
- Směs nasypte do servírovací misky.
- Ihned podávejte.

Polévka z červené čočky se zeleninou
Tato vydatná polévka se připravuje z jednoduchých surovin jako je červená čočka, cibule, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Dochucuje se kmínem, citronem a koriandrem a výsledkem je luxusní hřejivá polévka, kterou si zamiluje celá rodina!
INGREDIENCE
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 2 oloupané mrkve
- 3 řapíky řapíkatého celeru
- 4 nasekané stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky mletého kmínu
- 6 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 a ½ šálku červené čočky
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 4 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- sůl a pepř podle chuti
POSTUP
- Mrkev, cibuli a řapíkatý celer nakrájejte na kostičky.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
- Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a za občasného míchání restujte do změknutí (asi 5 minut).
- Přidejte česnek a restujte další minutu.
- Dále přidejte rajčatový protlak, kmín a vařte, dokud se kmín nerozvoní (asi 2 minuty).
- Vmíchejte čočku a vývar.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte částečně zakryté 30 minut nebo dokud se čočka neuvaří a zelenina nezměkne.
- Přidejte citronovou šťávu a koriandr.
- Před podáváním ochutnejte a dochuťte podle potřeby.

Podívejte se také na 5 světových receptů na polévky z červené čočky. Jakou si zkusíte udělat?
Luštěniny se pro svůj vysoký obsah bílkovin hodí do jídelníčku dětí, sportovců i seniorů.
Během varu je nepromíchávejte, pouze občas potřeste celým hrncem, ve kterém se vaří.
Která luštěnina a jaký recept boduje u vás? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!