Nejlepší recepty na luštěniny 7x jinak – inspirujte se a žijte zdravě

Luštěniny milované i nenáviděné, Když se povedou, zasytí a potěší. Když se nepovedou, mohou být tvrdé a těžce stravitelné.

Jak na fazole, cizrnu, čočku i hrách, aby se povedly pokaždé?

S těmito 7 snadnými recepty se luštěnin bát nemusíte!

Druhy luštěnin

Luštěniny jsou vyšlechtěny do řady odrůd, ale jejich původní obecné názvy zůstávají stejné. Takže mezi luštěniny použitelné v kuchyni zařazujeme hrách, čočku, fazole a sójové boby. Staronová je cizrna, které se také říká římský hrách.

Syrové luštěniny nelze konzumovat, je nutné je odmočit, vodu slít a teprve potom vařit.

Doba namáčení činí:

  • hrách: 8-10 hodin
  • fazole: 8-10 hodin
  • čočka: 3-4 hodiny

Doba varu se také liší:

  • hrách: 1-2 hodiny
  • fazole: 3 hodiny
  • čočka: 1 hodina

Uvařené luštěniny solíme až tehdy, když jsou měkké.

Přínos luštěnin pro zdraví

Luštěniny mají vysoký podíl vlákniny a nízký glykemický index, takže jsou výborným pomocníkem v hubnutí.

Luštěniny také obsahují vysoký podíl antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály, jež napadají buňky. Tím chrání proti rakovině.

Dále všechny luštěniny obsahují vápník důležitý pro zdraví kostí a zubů a železo, které napomáhá přenosu kyslíku krví a tím pomáhá bojovat s únavou.

Cizrnová pomazánka

INGREDIENCE

  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 porek
  • 1 vařené vejce
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, bazalka
  • 1 lžíce citronové šťávy

POSTUP

  1. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji dozlatova.
  2. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a cizrnu a promícháme.
  3. Osolíme a okořeníme.
  4. Přidáme citronovou šťávu a sojovou omáčku.
  5. Vmícháme nadrobno nakrájené vejce.
  6. Buď jenom promícháme nebo umixujeme dohladka.
  7. Servírujeme s pečivem.
Recept na zdravou cizrnovou pomazánku
foto zdroj: wikipedia.org

Z luštěninových pomazánek zkuste také fazolovou s křenem nebo fazolovou s uzeninou.

Cizrnová polévka

INGREDIENCE

  • 250 g cizrny
  • 2 cibule
  • 2  mrkve
  • 1 kelímek smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

POSTUP

  1. Cizrnu uvaříme doměkka.
  2. Na oleji osmahneme cibulku a česnek.
  3. Přidáme vývar a cizrnu, promícháme a osolíme.
  4. Okořeníme a povaříme 2 minutky.
  5. Směs umixujeme a pak vmícháme smetanu.
  6. Servírujeme se snítkou petržele a pečivem.
Recept na výbornou cizrnovou polévku
foto zdroj: wikipedia.org

Fazolový guláš

INGREDIENCE

  • 2 hrnky vařených fazolí
  • 3 rajčata
  • 200 g klobásy nebo slovenského salámu
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 papriky
  • majoránka
  • mletá paprika
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Na oleji osmahneme cibulku a přidáme rajčata a papriky.
  2. Podusíme doměkka a přidáme sojovou omáčku, fazole a uzeninu.
  3. Osolíme a opepříme, přidáme mletou papriku.
  4. Povaříme 10 minut a vmícháme utřený česnek a majoránku. Ihned vypneme.
  5. Servírujeme s bramborem nebo pečivem.
Recept na zdravý fazolový guláš
foto zdroj: wikipedia.org

Fazolová polévka

INGREDIENCE

  • 1 hrnek vařených fazolí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce oleje
  • 1 litr vývaru
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • hrst libečku

POSTUP

  1. Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme mrkev.
  2. Podusíme doměkka a přidáme vývar.
  3. Vložíme polovinu fazolí, promícháme, povaříme 2 minutky a osolíme.
  4. Polévku umixujeme a vrátíme do hrnce, přidáme zbytek fazolí a vmícháme zakysanou smetanu.
  5. Servírujeme s libečkem na ozdobu.
Recept na fazolovou polevku jedna báseň
foto zdroj: wikipedia.org

Čočková polévka

INGREDIENCE

  • 1 cibulka
  • 2 hrnky vařené čočky
  • 1 mrkev
  • 1 rajče
  • 1/2 lilku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 brambory
  • 1 litr zeleni nového vývaru
  • sůl
  • lístky bazalky

POSTUP

  1. Na cibulce osmahneme na drobno nakrájenou cibulku a rajče.
  2. Zalijeme vývarem a přidáme brambory, lilek a mrkev.
  3. Povaříme 10 minut a přidáme předvařenou čočku.
  4. Osolíme, přidáme sojovou omáčku.
  5. Zamícháme a vypneme.
  6. Servírujeme s lístky bazalky.
Recept na čočkovou polévku
foto zdroj: wikipedia.org

Čočka na kyselo

INGREDIENCE

  • 3 hrnky vařené čočky
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • sůl
  • 1 lžíce octa

POSTUP

  1. Na oleji osmahneme cibulku a česnek zasypané moukou.
  2. Přidáme čočku a lehce podlejeme.
  3. Povaříme 3 minutky, mícháme.
  4. Dochutíme solí, octem a majoránkou.
  5. Servírujeme s vejcem.
Recept na čočku na kyselo
foto zdroj: wikipedia.org

Hrachová kaše

INGREDIENCE

  • 2 hrnky vařeného hrachu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř, majoránka

POSTUP

  1. Cibulku osmahneme dozlatova, přidáme hrách a podusíme. Osolíme a okořeníme.
  2. Přidáme lisovaný česnek a kaši umixujeme.
  3. Servírujeme s uzeninou a bramborem.
Recept na hrachovou kaši
foto zdroj: wikipedia.org

Luštěniny se pro svůj vysoký obsah bílkovin hodí do jídelníčku dětí, sportovců i seniorů.

Tip na závěr:

Luštěniny během varu nepromíchávejte, pouze občas potřeste celým hrncem, ve kterém se vaří.

Která luštěnina a který recept boduje u vás? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!

 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00