Výborné recepty s luštěninami na jednom místě. Jaký vyzkoušíte jako první?

Luštěniny mají spoustu příznivců, ale i odpůrců.

Když se povedou, zasytí a potěší.

Jakmile se ale nepovedou, mohou být tvrdé a těžce stravitelné.

Připravili jsme si pro vás 8 snadných receptů z luštěnin, které zvládne naprosto každý!

Jak co nejchutněji zařadit do svého jídelníčku fazole, cizrnu, čočku či hrách?

Pojďme na to!

Krém z bílých fazolí s rozmarýnem

Tento krém je rychlý na přípravu, má úžasnou chuť a navíc je to skvělé hřejivé jídlo, které vám v dnešních chladných dnech přijde vhod. Doplňte krém křupavou slaninou a servírujte s čerstvým chlebem a úspěch máte zaručen!

INGREDIENCE

  • 3 konzervy (každá 425 ml) bílých fazolí cannellini, opláchnutých a scezených
  • 4 šálky nakrájené žluté cibule
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 velká snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 a 1/2 litru kuřecího vývaru
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • kajenský pepř podle chuti (volitelně)
  • slanina na ozdobení

POSTUP

  • Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni.
  • Přidejte cibuli a restujte asi 15 minut, nebo dokud nezměkne a nezezlátne.
  • Přidejte česnek a restujte dalších pár minut.
  • Dále přidejte fazole, vývar, rozmarýn, sůl a pepř.
  • Přiveďte k varu a poté vařte asi 20 minut.
  • Použijte ponorný mixér, kuchyňský robot nebo běžný mixér, abyste polévku rozmixovali do hladka.
  • Podle chuti přidejte kajenský pepř.
  • Navrch dejte křupavou slaninu.
  • Dobrou chuť!
Fazolový krém v hlubokém talíři se lžící ozdobený slaninou, čerstvým rozmarýnem a olejem.
www.thebakerchick.com

Vyzkoušejte i naše další luxusní recepty na polévku z fazolí! Pochutnáte si a posílíte svou imunitu.

Salát ze zelené čočky a sóji

Připravte si zdravý a chutný salát z luštěnin a čerstvé zeleniny. Zálivka z citrónu, bylinek a dijonské hořčice mu navíc dodává ten správný říz a luxusní chuť.

INGREDIENCE

  • 125 g zelené čočky
  • 540 ml konzervované sójy, propláchnuté a scezené
  • kůra ze 2 citronů
  • 125 g nasekané červené cibule
  • 7 g lisovaného česneku
  • 250 g najemno nasekané červené papriky
  • 250 g najemno nasekané zelené papriky
  • 250 g nadrobno nakrájeného řapíkatého celeru
  • 60 g jemně nasekané pažitky

Na zálivku:

  • 30 ml citronové šťávy
  • 15 ml rýžového vinného octa
  • 15 ml sójové omáčky
  • 5 ml hrubozrnné dijonské hořčice
  • 5 g lisovaného česneku
  • 7 g jemně nasekané šalotky
  • 1 g drcených fenyklových semínek
  • 1 g drcených vloček červeného chilli
  • 30 g nasekané čerstvé petrželky
  • 15 g nasekaného čerstvého oregana
  • po 1 g soli a mletého černého pepře
  • 75 ml řepkového oleje

POSTUP

  • Ve velkém hrnci smíchejte čočku a 375 ml vody.
  • Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud čočka nezměkne, asi 25 až 30 minut.
  • Sceďte a vychlaďte.
  • V míse smíchejte uvařenou čočku, sójové boby, citronovou kůru, cibuli, česnek, papriku, řapíkatý celer a pažitku.
  • Promíchejte, aby se ingredience spojily.
  • Nyní si připravte zálivku.
  • V samostatné misce smíchejte citronovou šťávu, ocet, sójovou omáčku, hořčici, česnek, šalotku, fenyklová semínka, vločky chilli, petrželku, oregano, sůl a pepř.
  • Do směsi zašlehejte řepkový olej.
  • Přidejte zálivku do salátu.
  • Promíchejte a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny, aby se rozvinuly chutě.
  • Dobrou chuť!
Salát z čočky, sójových bobů a čerstvé zeleniny v salátové míse.
www.pulses.org

Veganská česnekovo-cizrnová polévka

Tato polévka je nejen neuvěřitelně jednoduchá na přípravu, ale také skvěle chutná a je úžasně krémová. Potřebujete na ni pouze základní suroviny, včetně cizrny, brambor, česneku a koření.

INGREDIENCE

  • 1 lžíce olivového oleje a další na ozdobu
  • 3 velké stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ¼ lžičky chilli vloček
  • 2 plechovky (425 ml každá) cizrny
  • 180 g brambor, nakrájených na kostičky
  • 2 šálky (480 ml) zeleninového vývaru
  • sůl a černý pepř podle chuti

POSTUP

  • Nejprve nalijte jednu plechovku cizrny včetně tekutiny do mixéru a rozmixujte dohladka.
  • V hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej, přidejte česnek a restujte asi 1 minutu, nebo tak dlouho, dokud se nerozvoní.
  • Přidejte rozmixovanou cizrnu, druhou plechovku scezené cizrny, brambory nakrájené na kostky, papriku, rozmarýn, tymián, chilli vločky a trochu čerstvě namletého pepře a dobře promíchejte.
  • Přidejte vývar a znovu promíchejte.
  • Hrnec přikryjte pokličkou, zvyšte plamen na střední a polévku přiveďte k varu.
  • Jakmile se vaří, stáhněte plamen na středně nízkou teplotu a za občasného míchání nechte 25 minut vařit.
  • Polévku ochutnejte a dochuťte podle chuti.
  • Podávejte horké s čerstvě mletým pepřem a kapkou olivového oleje, nezapomeňte ani na křupavý chléb.  
Polévka z cizrny v hlubokém talíři se lžící a kouskem bagetky.
www.theclevermeal.com

Máme pro vás i další recepty na polévky z cizrny v těch nejlahodnějších variantách. Inspirujte se!

Fazolový guláš

Vyzkoušejte tento guláš ze 3 druhů fazolí, který je chutný a vydatný, připravený vegansky a bezlepkově. Skvěle chutná třeba s rýží, která nasákne úžasnou chuť omáčky a skvěle ožije.

INGREDIENCE

  • 2 střední cibule, nakrájené
  • 1 lžička pálivé uzené papriky
  • 2 400 g konzervovaných nakrájených rajčat
  • 400 g konzervovaných fazolí cannellini
  • 400 g konzervovaných fazolí red kidney
  • 400 g konzervovaných máslových fazolí
  • 100 ml veganské smetany
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • mletá sůl a pepř podle chuti

POSTUP

  • V hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli.
  • Restujte na mírném ohni 10–15 minut, dokud cibule nezměkne a nezačne hnědnout a karamelizovat.
  • Vmíchejte pikantní uzenou papriku a restujte další minutu.
  • Přidejte rajčata a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a vařte 5 minut.
  • Jemně vmíchejte všechny fazole.
  • Přiveďte zpět k varu, snižte teplotu, přikryjte a vařte 5 minut, aby se fazole důkladně prohřály.
  • Sundejte z plotny a nechte 5 minut odstát pod pokličkou.
  • Jemně vmíchejte smetanu a dochuťte čerstvě mletou solí a pepřem podle chuti.
  • Podávejte s rýží nebo kousky křupavého chleba.
Guláš ze 3 druhů fazolí v hrnci ozdobený petrželkou.
www.especiallyvegan.co.uk

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely.

Čočka na kyselo

Kdo by neznal čočku připravovanou s octem a cibulkou! Má mnoho příznivců, ale i odpůrců. Připravte si ji podle našeho receptu a věříme, že si pochutnáte.

INGREDIENCE

  • 3 hrnky vařené čočky
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • sůl
  • 1 lžíce octa

POSTUP

  1. Na oleji osmahněte cibulku a česnek zasypané moukou.
  2. Přidejte čočku a lehce podlejte.
  3. Povařte 3 minutky, míchejte.
  4. Dochuťte solí, octem a majoránkou.
  5. Servírujte s vejcem.
Čočka servírovaná s volským okem, klobásou, chlebem a kyselou okurkou.
www.dobruchut.aktuality.sk

Vyzkoušejte i naše další recepty s čočkou 6x jinak! Máme pro vás varianty se zelenou, červenou i černou čočkou.

Hrachová kaše

I na hrachovou kaši existují rozporuplné názory. Nám však moc chutná a doufáme, že i vy jí dáte šanci! Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky vařeného hrachu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř, majoránka

POSTUP

  1. Cibulku osmahněte dozlatova, přidejte hrách a poduste. 
  2. Osolte a okořeňte.
  3. Přidejte lisovaný česnek a kaši umixujte.
  4. Servírujte s libovolnou uzeninou.
Kaše z hrachu ozdobená slaninou na talíři.
www.zenyvmeste.sk

Restovaný bob na česneku se slaninou a koriandrem

Neuvěřitelně jednoduché portugalské jídlo, které však překypuje výraznou chutí. Skvěle vynikne jako příloha na vašem večírku!

INGREDIENCE

  • 2 x 500 g mražených loupaných bobů fava
  • 6 plátků slaniny, nahrubo nakrájených
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 1/3 šálku nasekaného čerstvého koriandru

POSTUP

  • Vložte boby do žáruvzdorné misky.
  • Zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odstát nebo dokud nerozmrznou.
  • Sceďte.
  • Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na vysokém plameni.
  • Přidejte slaninu a česnek a za občasného míchání restujte 5 minut nebo dokud slanina nebude křupavá a zlatavá.
  • Přidejte boby a vařte za stálého míchání 3–4 minuty nebo dokud se boby neprohřejí.
  • Vmíchejte koriandr.
  • Směs nasypte do servírovací misky.
  • Ihned podávejte.
Restovaný bob obecný se slaninou a česnekem v míse.
www.taste.com.au

Polévka z červené čočky se zeleninou

Tato vydatná polévka se připravuje z jednoduchých surovin jako je červená čočka, cibule, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Dochucuje se kmínem, citronem a koriandrem a výsledkem je luxusní hřejivá polévka, kterou si zamiluje celá rodina!

INGREDIENCE

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 oloupané mrkve
  • 3 řapíky řapíkatého celeru
  • 4 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 6 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 a ½ šálku červené čočky
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 4 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • sůl a pepř podle chuti

POSTUP

  • Mrkev, cibuli a řapíkatý celer nakrájejte na kostičky.
  • Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
  • Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a za občasného míchání restujte do změknutí (asi 5 minut).
  • Přidejte česnek a restujte další minutu.
  • Dále přidejte rajčatový protlak, kmín a vařte, dokud se kmín nerozvoní (asi 2 minuty).
  • Vmíchejte čočku a vývar.
  • Přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a vařte částečně zakryté 30 minut nebo dokud se čočka neuvaří a zelenina nezměkne.
  • Přidejte citronovou šťávu a koriandr.
  • Před podáváním ochutnejte a dochuťte podle potřeby.
Čočková polévka na dvou talířích, ozdobená čerstvými bylinkami.
www.errenskitchen.com

Podívejte se také na 5 světových receptů na polévky z červené čočky. Jakou si zkusíte udělat?

Luštěniny se pro svůj vysoký obsah bílkovin hodí do jídelníčku dětí, sportovců i seniorů.

Během varu je nepromíchávejte, pouze občas potřeste celým hrncem, ve kterém se vaří.

Která luštěnina a jaký recept boduje u vás? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X