Luštěniny milované i nenáviděné, Když se povedou, zasytí a potěší. Když se nepovedou, mohou být tvrdé a těžce stravitelné.
Jak na fazole, cizrnu, čočku i hrách, aby se povedly pokaždé?
S těmito 7 snadnými recepty se luštěnin bát nemusíte!
Cizrnová pomazánka
INGREDIENCE
- 1 hrnek vařené cizrny
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 porek
- 1 vařené vejce
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř, bazalka
- 1 lžíce citronové šťávy
POSTUP
- Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji dozlatova.
- Přidáme nadrobno nasekaný česnek a cizrnu a promícháme.
- Osolíme a okořeníme.
- Přidáme citronovou šťávu a sojovou omáčku.
- Vmícháme nadrobno nakrájené vejce.
- Buď jenom promícháme nebo umixujeme dohladka.
- Servírujeme s pečivem.
Cizrnová polévka
INGREDIENCE
- 250 g cizrny
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 kelímek smetany
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1/2 l zeleninového vývaru
- sůl, pepř, muškátový oříšek
POSTUP
- Cizrnu uvaříme doměkka.
- Na oleji osmahneme cibulku a česnek.
- Přidáme vývar a cizrnu, promícháme a osolíme.
- Okořeníme a povaříme 2 minutky.
- Směs umixujeme a pak vmícháme smetanu.
- Servírujeme se snítkou petržele a pečivem.
Fazolový guláš
INGREDIENCE
- 2 hrnky vařených fazolí
- 3 rajčata
- 200 g klobásy nebo slovenského salámu
- 1 cibule
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 2 papriky
- majoránka
- mletá paprika
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř
POSTUP
- Na oleji osmahneme cibulku a přidáme rajčata a papriky.
- Podusíme doměkka a přidáme sojovou omáčku, fazole a uzeninu.
- Osolíme a opepříme, přidáme mletou papriku.
- Povaříme 10 minut a vmícháme utřený česnek a majoránku. Ihned vypneme.
- Servírujeme s bramborem nebo pečivem.
Objevte podobné tipy
Fazolová polévka
INGREDIENCE
- 1 hrnek vařených fazolí
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 lžíce oleje
- 1 litr vývaru
- 4 lžíce zakysané smetany
- hrst libečku
POSTUP
- Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme mrkev.
- Podusíme doměkka a přidáme vývar.
- Vložíme polovinu fazolí, promícháme, povaříme 2 minutky a osolíme.
- Polévku umixujeme a vrátíme do hrnce, přidáme zbytek fazolí a vmícháme zakysanou smetanu.
- Servírujeme s libečkem na ozdobu.
Čočková polévka
INGREDIENCE
- 1 cibulka
- 2 hrnky vařené čočky
- 1 mrkev
- 1 rajče
- 1/2 lilku
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 brambory
- 1 litr zeleni nového vývaru
- sůl
- lístky bazalky
POSTUP
- Na cibulce osmahneme na drobno nakrájenou cibulku a rajče.
- Zalijeme vývarem a přidáme brambory, lilek a mrkev.
- Povaříme 10 minut a přidáme předvařenou čočku.
- Osolíme, přidáme sojovou omáčku.
- Zamícháme a vypneme.
- Servírujeme s lístky bazalky.
Čočka na kyselo
INGREDIENCE
- 3 hrnky vařené čočky
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- sůl
- 1 lžíce octa
POSTUP
- Na oleji osmahneme cibulku a česnek zasypané moukou.
- Přidáme čočku a lehce podlejeme.
- Povaříme 3 minutky, mícháme.
- Dochutíme solí, octem a majoránkou.
- Servírujeme s vejcem.
Hrachová kaše
INGREDIENCE
- 2 hrnky vařeného hrachu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř, majoránka
POSTUP
- Cibulku osmahneme dozlatova, přidáme hrách a podusíme. Osolíme a okořeníme.
- Přidáme lisovaný česnek a kaši umixujeme.
- Servírujeme s uzeninou a bramborem.
Luštěniny se pro svůj vysoký obsah bílkovin hodí do jídelníčku dětí, sportovců i seniorů.
Luštěniny během varu nepromíchávejte, pouze občas potřeste celým hrncem, ve kterém se vaří.
Zkuste také naše další recepty se zdravými fazolkami.
Která luštěnina a který recept boduje u vás? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!