Pokud nevíte, co si namazat na chléb a zároveň chcete jíst zdravě a výživně, tak jste tu správně.
Vybrali jsme pro vás totiž ty nejlepší recepty na zdravé pomazánky.
Inspirujte se tradičními, ale i netradičními pomazánkami ze zeleniny, ovoce i se salámem.
Mrkvová pomazánka s ořechy
Překvapte své chuťové pohárky kombinací sladké mrkve a čerstvého sýru. Vytvořte mrkvovou pomazánku, která je nejen zdravá, ale také velmi chutná.
Ingredience
- 125g čerstvého sýra (může být i lučina)
- 4ks malé mrkve
- 1ks jarní cibulky
- 1/4 malého balení majonézy
- Hrst mletých pekanových ořechů
- Sůl a mletý pepř na dochucení
Postup
- V míse smíchejte čerstvý sýr s majonézou.
- Přidejte nastrouhanou mrkev a nadrcené pekanové ořechy.
- Promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Pomazánku dejte odležet do ledničky a poté podávejte posypanou nasekanou jarní cibulkou.

Pečení s mrkví? Využijte mrkev a upečte si některý z našich receptů na mrkvový dort.
Zdravá pomazánka z tvarohu
Vyzkoušejte tuto zdravou tvarohovou pomazánku s paprikou. Je výborná a nejlépe chutná s čerstvým chlebem.
Ingredience
- 250g měkkého tvarohu ve vaničce
- 1/2 žluté papriky
- 1/2 zelené papriky
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Snítka pažitky
Postup
- Nejprve nakrájejte papriky na velmi drobné kousky.
- V míse smíchejte tvaroh s nasekanými paprikami, přidejte prolisovaný česnek a promíchejte.
- Dle chuti osolte a podávejte na čerstvém pečivu posypanou čerstvou pažitkou.

Zbyl vám tvaroh? Upečte si třeba tvarohovou bábovku. Máme ty nejlepší.
Salámová pomazánka
Máme tu recept i pro milovníky masa. I ti, co rádi maso, můžou jíst zdravě. Vyzkoušejte naší šunkovou pomazánku.
Ingredience
- 300-400g šunky
- 2ks vajec natvrdo
- 60g celeru (strouhaného)
- 2ks jarní cibulky
- 1 kelímek bílého jogurtu (nebo zakysané smetany)
- 1 lžíce hořčice
Postup
- Šunku nastrouhejte nahrubo. Vajíčka uvařte natvrdo (12-15 minut).
- Celer nastrouhejte najemno.
- Šunku, vejce a celer smíchejte v míse společně s jogurtem a hořčicí. Poté přidejte najemno nasekanou cibulku.
- Hotovou pomazánku nechejte chvíli odležet v ledničce a poté podávejte s čímkoliv, co máte rádi.

Pomazánka z červené čočky
I pomazánka může být bílkovinovou bombou. Čočka je, co se týče obsahu bílkovin, velmi dobrým zdrojem, tudíž dobře zasytí.
Ingredience
- 1 hrnek červené čočky
- 1ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
- 1 lžíce jablečného octa (dle chuti)
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru
- Sůl a mletý pepř
Postup
- Na pánvi restujte na středním ohni prolisovaný česnek s najemno nakrájenou cibulí. Asi 5 minut, dokud cibule nezhnědne.
- Za stálého míchání přilévejte zeleninový vývar a poté čočku.
- Vařte asi 10-15 minut, dokud není čočka měkká a tekutina se nevstřebá.
- Uvařenou čočku i s cibulí a česnekem dejte do mixéru.
- Přidejte jablečný ocet, rajčatové pyré, javorový sirup, oregano, pepř, kmín, koriandr, kurkumu, šťávu z citronu a rozmixujte dohladka.
- Poté ochutnejte a dle chuti ještě osolte nebo opepřete. Dejte vychladit.
- Pomazánku podávejte posypanou čerstvým koprem.

Máme pro vás i další recepty s čočkou! Inspirujte se třeba recepty na čočkovou polévku.
Avokádová pomazánka
Avokádo je dnes velkým hitem. Důležité je ale vědět, že také skvěle chutná a je velmi zdravé. Vyzkoušejte si tedy připravit domácí avokádovou pomazánku.
Ingredience
- 1ks avokáda
- 1 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
- 1/2 cibule
- 1 lžička šťávy z citronu
- Sůl a mletý pepř
Postup
- Avokádo vydlabejte do mísy. Pomocí vidličky jej rozmačkejte.
- Cibuli nasekejte najemno a přidejte do mísy k avokádu.
- Přimíchejte zakysanou smetanu nebo jogurt, zamíchejte a dle chuti osolte nebo opepřete.
- Nakonec zakápněte citronovou šťávou, promíchejte a můžete podávat.

Objevte podobné tipy
Hummus z cizrny
Tento recept jistě ocení vegani, vegetariáni i ti, kdo dbají na zdravý životní styl. Cizrna je totiž výborným zdrojem proteinů, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Inspriujte se!
Ingredience
- 250g vařené cizrny
- 60ml čerstvé citronové šťávy
- 60ml tahini (másla ze sezamových semínek)
- 1 stroužek česneku
- 30ml olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- Sůl podle chuti
- 2 až 3 lžíce vody
- Špetka sladké mleté papriky
Postup
- Do mixéru dejte tahini, citronovou šťávu a mixujte asi 1 minutu. Oškrábejte hmotu z boků a ještě 30 sekund mixujte.
- Přilijte olivový olej, prolisovaný česnek, kmín a 1/2 lžičky soli. Mixujte dalších 30 sekund.
- Cizrnu sceďte a opláchněte. Polovinu cizrny dejte do mixéru a mixujte po dobu 1 minuty. Poté přidejte zbývající cizrnu a mixujte dohladka 1-2 minuty.
- Pokud máte hummus stále příliš hustý, přilijte 2-3 lžíce vody.
- Hotový hummus ochutnejte a dle chuti osolte.
- Podávejte na pečivu posypaný sladkou mletou paprikou.

Celerová pomazánka s jablkem
Svěží pomazánka se sladkým nádechem. Díky tvarohu dodáte tělu dostatek bílkovin. Vyzkoušejte!
Ingredience
- 1/2 malého celeru
- 1ks mrkve
- 1/2 jablka
- 250g tvarohu ve vaničce
- 2 lžíce majonézy (nebo jogurtu)
- 1/2 citronu (šťáva)
- Sůl a mletý pepř
- Hrst pažitky
Postup
- Celer oloupejte a najemno nastrouhejte.
- Mrkev i jablko nastrouhejte najemno i se slupkou.
- V míse smíchejte nastrouhaný celer s mrkví a jablkem. Přidejte tvaroh, majonézu nebo jogurt, šťávu z citronu.
- Promíchejte a dle chuti opepřete a osolte.
- Nakonec přidejte nasekanou pažitku a zamíchejte.
- Hotovou pomazánku nechte chvíli odležet a poté podávejte.

Zaujala vás tato pomazánka? Dobrá zpráva! Máme pro vás dalších 7 receptů na celerovou pomazánku.
Domácí arašídové máslo
Udělejte si domácí arašídové máslo. Je to naprosto jednoduché a navíc můžete bez výčitek mlsat. V přiměřeném množství je totiž velmi zdravé. Můžete s ním ochutit jogurt, ovesnou kaši, nebo si ho dát jen tak třeba s jablkem.
Ingredience
- 2 hrnky arašídů bez skořápky
- 1/2 lžičky soli
- 1-2 lžíce arašídového oleje (nebo jiného, který máte po ruce)
- 1-2 lžíce medu
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 180°C.
- Arašídy dejte na plech s pečícím papírem a pečte je po dobu 10 minut dozlatova.
- Opečené arašídy dejte do mixéru a zpracovávejte po dobu 1 minuty.
- Poté oškrabejte arašídy z boků. (Momentálně máte suchou hmotu.)
- Zapněte mixér a mixujte další 1 minutu. (Momentálně by se mělo začít lepit.)
- Mixujte další minutu a poté seškrábejte ořechy se stran. (Momentálně byste měli mít lesklé, měkké a husté máslo.)
- Přidejte sůl, olej, med a mixujte další 1-2 minuty. Pokračujte v mixování, dokud nebude máslo úplně hladké.
- Domácí arašídové máslo by mělo být trochu hrubší než kupované. Momentálně byste mělo mít roztíratelnou strukturu.
- Ochutnejte a přidejte další ingredience dle chuti – skořici, med, kakao, nutellu,..
- Hotové arašídové máslo dejte nejlépe do skleněné nádoby. Uchovávejte v lednici.

Fazolová pomazánka s rajčátky
Další bílkovinovou bombu přinášíme v podobě pomazánky z fazolí. Inspirujte se!
Ingredience
- 1 plechovka bílých fazolí
- 1ks menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 hrnku sušených rajčat v oleji
- 1/2 citronu (šťáva)
- Čerstvá petrželka
- Čerstvá pažitka
- 1 lžíce vody
- Sůl a mletý pepř na dochucení
Postup
- Cibuli a česnek nasekejte najemno. Poté je několik minut restujte na oleji dokud lehce nezhnědnou.
- Orestovaný česnek s cibulí dejte do mixéru a přidejte scezené a opláchnuté fazole.
- Přidejte také šťávu z citronu, sušená rajčata, petrželku, pažitku a lžíci vody.
- Několik minut mixujte, dokud nebude konzistence jemná a hladká.
- Nakonec osolte a opepřete podle chuti.
- Podávejte s čerstvým celozrnným chlebem.

Česneková pomazánka s tvarohem
Připravte si oblíbenou klasiku zdravěji. Namísto zaběhlé majonézy zvolte tvaroh. Nebudete muset hlídat, kolik jednohubek jste již snědli.
Ingredience
- 250g tvarohu ve vaničce
- 3-4 stroužky česneku
- 2 lžíce jogurtu
- 80g eidamu
- Sůl a mletý pepř
Postup
- Do mísy prolisujte česnek. Přidejte tvaroh s jogurtem a dobře promíchejte.
- Poté přidejte najemno nastrouhaný sýr.
- Přiměřeně osolte a opepřete.
- Nechte odležet v lednici a poté podávejte tak, jak jste zvyklí.
- Dobře chutná na jednohubkách s rozkrojeným hroznovým vínem.

Nahlédněte na naše recepty s lilkovou pomazánkou! Další inspirace na zdravý pokrm.
Jak uchovávat pomazánky?
Většinou podomácku připravované pomazánky by se měly spotřebovat do 1-2 dne. Suroviny jako třeba cibule totiž rychle kvasí, tak by chuť pomazánky po dvou dnech už nemusela být tak čerstvá.
Zdravé pomazánky můžete ale připravovat i do zásoby. Hotové pomazánky se naplní do skleněných nádobek s uzávěrem. Sterilizujte ve vařící vodě po dobu 5-10 minut. Po sterilizaci nechte vychladnout a nechejte uskladněné v ledničce. Kdykoliv budete mít chuť, sáhněte po předpřipravené pomazánce a užívejte si. Po otevření je však nutné spotřebovat do 1-2 dnů.