Výběr 10 luxusních zdravých pomazánek na jednom místě. Jezte chutně a zdravě

Pokud nevíte, co si namazat na chléb a zároveň chcete jíst zdravě a výživně, tak jste tu správně.

Vybrali jsme pro vás totiž ty nejlepší recepty na zdravé pomazánky.

Inspirujte se tradičními, ale i netradičními pomazánkami ze zeleniny, ovoce i se salámem.

Mrkvová pomazánka s ořechy

Překvapte své chuťové pohárky kombinací sladké mrkve a čerstvého sýru. Vytvořte mrkvovou pomazánku, která je nejen zdravá, ale také velmi chutná.

Ingredience

  • 125g čerstvého sýra (může být i lučina)
  • 4ks malé mrkve
  • 1ks jarní cibulky
  • 1/4 malého balení majonézy
  • Hrst mletých pekanových ořechů
  • Sůl a mletý pepř na dochucení

Postup

  • V míse smíchejte čerstvý sýr s majonézou.
  • Přidejte nastrouhanou mrkev a nadrcené pekanové ořechy.
  • Promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  • Pomazánku dejte odležet do ledničky a poté podávejte posypanou nasekanou jarní cibulkou.
Pomazánka z mrkve a drcených oříšků.
Zdroj: floraadvino.com

Pečení s mrkví? Využijte mrkev a upečte si některý z našich receptů na mrkvový dort.

Zdravá pomazánka z tvarohu

Vyzkoušejte tuto zdravou tvarohovou pomazánku s paprikou. Je výborná a nejlépe chutná s čerstvým chlebem.

Ingredience

  • 250g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 1/2 žluté papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl
  • Snítka pažitky

Postup

  • Nejprve nakrájejte papriky na velmi drobné kousky.
  • V míse smíchejte tvaroh s nasekanými paprikami, přidejte prolisovaný česnek a promíchejte.
  • Dle chuti osolte a podávejte na čerstvém pečivu posypanou čerstvou pažitkou.
Zeleninová pomazánka s tvarohem a česnekem.
Zdroj: courtneyssweets.com

Zbyl vám tvaroh? Upečte si třeba tvarohovou bábovku. Máme ty nejlepší.

Salámová pomazánka

Máme tu recept i pro milovníky masa. I ti, co rádi maso, můžou jíst zdravě. Vyzkoušejte naší šunkovou pomazánku.

Ingredience

  • 300-400g šunky
  • 2ks vajec natvrdo
  • 60g celeru (strouhaného)
  • 2ks jarní cibulky
  • 1 kelímek bílého jogurtu (nebo zakysané smetany)
  • 1 lžíce hořčice

Postup

  • Šunku nastrouhejte nahrubo. Vajíčka uvařte natvrdo (12-15 minut).
  • Celer nastrouhejte najemno.
  • Šunku, vejce a celer smíchejte v míse společně s jogurtem a hořčicí. Poté přidejte najemno nasekanou cibulku.
  • Hotovou pomazánku nechejte chvíli odležet v ledničce a poté podávejte s čímkoliv, co máte rádi.
Šunková pomazánka posypaná petrželkou.
Zdroj: garlicandzest.com

Pomazánka z červené čočky

I pomazánka může být bílkovinovou bombou. Čočka je, co se týče obsahu bílkovin, velmi dobrým zdrojem, tudíž dobře zasytí.

Ingredience

  • 1 hrnek červené čočky
  • 1ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžíce jablečného octa (dle chuti)
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru
  • Sůl a mletý pepř

Postup

  • Na pánvi restujte na středním ohni prolisovaný česnek s najemno nakrájenou cibulí. Asi 5 minut, dokud cibule nezhnědne.
  • Za stálého míchání přilévejte zeleninový vývar a poté čočku.
  • Vařte asi 10-15 minut, dokud není čočka měkká a tekutina se nevstřebá.
  • Uvařenou čočku i s cibulí a česnekem dejte do mixéru.
  • Přidejte jablečný ocet, rajčatové pyré, javorový sirup, oregano, pepř, kmín, koriandr, kurkumu, šťávu z citronu a rozmixujte dohladka.
  • Poté ochutnejte a dle chuti ještě osolte nebo opepřete. Dejte vychladit.
  • Pomazánku podávejte posypanou čerstvým koprem.
Chléb s čočkovou pomazánkou a nasekaným koprem.
Zdroj: greenevi.com

Máme pro vás i další recepty s čočkou! Inspirujte se třeba recepty na čočkovou polévku.

Avokádová pomazánka

Avokádo je dnes velkým hitem. Důležité je ale vědět, že také skvěle chutná a je velmi zdravé. Vyzkoušejte si tedy připravit domácí avokádovou pomazánku.

Ingredience

  • 1ks avokáda
  • 1 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
  • 1/2 cibule
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • Sůl a mletý pepř

Postup

  • Avokádo vydlabejte do mísy. Pomocí vidličky jej rozmačkejte.
  • Cibuli nasekejte najemno a přidejte do mísy k avokádu.
  • Přimíchejte zakysanou smetanu nebo jogurt, zamíchejte a dle chuti osolte nebo opepřete.
  • Nakonec zakápněte citronovou šťávou, promíchejte a můžete podávat.
Chlebíčky s pomazánkou z avokáda ala quacamole.
Zdroj: itsavegworldafterall.com

Hummus z cizrny

Tento recept jistě ocení vegani, vegetariáni i ti, kdo dbají na zdravý životní styl. Cizrna je totiž výborným zdrojem proteinů, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Inspriujte se!

Ingredience

  • 250g vařené cizrny
  • 60ml čerstvé citronové šťávy
  • 60ml tahini (másla ze sezamových semínek)
  • 1 stroužek česneku
  • 30ml olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
  • Sůl podle chuti
  • 2 až 3 lžíce vody
  • Špetka sladké mleté papriky

Postup

  • Do mixéru dejte tahini, citronovou šťávu a mixujte asi 1 minutu. Oškrábejte hmotu z boků a ještě 30 sekund mixujte.
  • Přilijte olivový olej, prolisovaný česnek, kmín a 1/2 lžičky soli. Mixujte dalších 30 sekund.
  • Cizrnu sceďte a opláchněte. Polovinu cizrny dejte do mixéru a mixujte po dobu 1 minuty. Poté přidejte zbývající cizrnu a mixujte dohladka 1-2 minuty.
  • Pokud máte hummus stále příliš hustý, přilijte 2-3 lžíce vody.
  • Hotový hummus ochutnejte a dle chuti osolte.
  • Podávejte na pečivu posypaný sladkou mletou paprikou.
Cizrnový hummus s mletou paprikou a olivovým olejem.
Zdroj: feelgoodfoodie.net

Celerová pomazánka s jablkem

Svěží pomazánka se sladkým nádechem. Díky tvarohu dodáte tělu dostatek bílkovin. Vyzkoušejte!

Ingredience

  • 1/2 malého celeru
  • 1ks mrkve
  • 1/2 jablka
  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 2 lžíce majonézy (nebo jogurtu)
  • 1/2 citronu (šťáva)
  • Sůl a mletý pepř
  • Hrst pažitky

Postup

  • Celer oloupejte a najemno nastrouhejte.
  • Mrkev i jablko nastrouhejte najemno i se slupkou.
  • V míse smíchejte nastrouhaný celer s mrkví a jablkem. Přidejte tvaroh, majonézu nebo jogurt, šťávu z citronu.
  • Promíchejte a dle chuti opepřete a osolte.
  • Nakonec přidejte nasekanou pažitku a zamíchejte.
  • Hotovou pomazánku nechte chvíli odležet a poté podávejte.
Celozrnný chléb s celerovo-mrkvovou pomazánkou.
Zdroj: vanillipipar.blogspot.com

Zaujala vás tato pomazánka? Dobrá zpráva! Máme pro vás dalších 7 receptů na celerovou pomazánku.

Domácí arašídové máslo

Udělejte si domácí arašídové máslo. Je to naprosto jednoduché a navíc můžete bez výčitek mlsat. V přiměřeném množství je totiž velmi zdravé. Můžete s ním ochutit jogurt, ovesnou kaši, nebo si ho dát jen tak třeba s jablkem.

Ingredience

  • 2 hrnky arašídů bez skořápky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1-2 lžíce arašídového oleje (nebo jiného, který máte po ruce)
  • 1-2 lžíce medu

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 180°C.
  • Arašídy dejte na plech s pečícím papírem a pečte je po dobu 10 minut dozlatova.
  • Opečené arašídy dejte do mixéru a zpracovávejte po dobu 1 minuty.
  • Poté oškrabejte arašídy z boků. (Momentálně máte suchou hmotu.)
  • Zapněte mixér a mixujte další 1 minutu. (Momentálně by se mělo začít lepit.)
  • Mixujte další minutu a poté seškrábejte ořechy se stran. (Momentálně byste měli mít lesklé, měkké a husté máslo.)
  • Přidejte sůl, olej, med a mixujte další 1-2 minuty. Pokračujte v mixování, dokud nebude máslo úplně hladké.
  • Domácí arašídové máslo by mělo být trochu hrubší než kupované. Momentálně byste mělo mít roztíratelnou strukturu.
  • Ochutnejte a přidejte další ingredience dle chuti – skořici, med, kakao, nutellu,..
  • Hotové arašídové máslo dejte nejlépe do skleněné nádoby. Uchovávejte v lednici.
Máslo z pražených arašídů s medem.
Zdroj: beprepared.com

Fazolová pomazánka s rajčátky

Další bílkovinovou bombu přinášíme v podobě pomazánky z fazolí. Inspirujte se!

Ingredience

  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1ks menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 hrnku sušených rajčat v oleji
  • 1/2 citronu (šťáva)
  • Čerstvá petrželka
  • Čerstvá pažitka
  • 1 lžíce vody
  • Sůl a mletý pepř na dochucení

Postup

  • Cibuli a česnek nasekejte najemno. Poté je několik minut restujte na oleji dokud lehce nezhnědnou.
  • Orestovaný česnek s cibulí dejte do mixéru a přidejte scezené a opláchnuté fazole.
  • Přidejte také šťávu z citronu, sušená rajčata, petrželku, pažitku a lžíci vody.
  • Několik minut mixujte, dokud nebude konzistence jemná a hladká.
  • Nakonec osolte a opepřete podle chuti.
  • Podávejte s čerstvým celozrnným chlebem.
Pomazánka z bílých fazolí, cibule a sušených rajčat.
Zdroj: hurrythefoodup.com

Česneková pomazánka s tvarohem

Připravte si oblíbenou klasiku zdravěji. Namísto zaběhlé majonézy zvolte tvaroh. Nebudete muset hlídat, kolik jednohubek jste již snědli.

Ingredience

  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce jogurtu
  • 80g eidamu
  • Sůl a mletý pepř

Postup

  • Do mísy prolisujte česnek. Přidejte tvaroh s jogurtem a dobře promíchejte.
  • Poté přidejte najemno nastrouhaný sýr.
  • Přiměřeně osolte a opepřete.
  • Nechte odležet v lednici a poté podávejte tak, jak jste zvyklí.
  • Dobře chutná na jednohubkách s rozkrojeným hroznovým vínem.
Tvarohová pomazánka s česnekem.
Zdroj: yummynoises.com

Nahlédněte na naše recepty s lilkovou pomazánkou! Další inspirace na zdravý pokrm.

Jak uchovávat pomazánky?

Většinou podomácku připravované pomazánky by se měly spotřebovat do 1-2 dne. Suroviny jako třeba cibule totiž rychle kvasí, tak by chuť pomazánky po dvou dnech už nemusela být tak čerstvá.

Zdravé pomazánky můžete ale připravovat i do zásoby. Hotové pomazánky se naplní do skleněných nádobek s uzávěrem. Sterilizujte ve vařící vodě po dobu 5-10 minut. Po sterilizaci nechte vychladnout a nechejte uskladněné v ledničce. Kdykoliv budete mít chuť, sáhněte po předpřipravené pomazánce a užívejte si. Po otevření je však nutné spotřebovat do 1-2 dnů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X