6 skvělých receptů na dietní fit vánoční cukroví aneb zapomeňte na hory bílého cukru a mouky!

Chtěli byste si i o Vánocích zachovat váš zdravý životní styl, ale zároveň byste se neradi připravili o typické pochoutky?

Inspirujte se našimi recepty na zdravé vánoční cukroví!

Nahraďte klasickou bílou mouku a cukr jejich zdravějšími alternativami!

Uvidíte, že si pochutnáte a navíc bez obav, jak se vánoční mlsání projeví na vaší váze.

Možností je mnoho!

Zdravé vánoční cukroví z ovesných vloček

Typickou surovinou, se kterou se dá upéct vánoční pečivo zdravěji, jsou ovesné vločky. V tomto receptu jsou kombinovány se špaldovou moukou, což je činí křehčími.

Ingredience:

  • 2 šálky ovesných vloček
  • 2 šálky špaldové mouky
  • 1 šálek másla
  • 1 a 1/2 šálku třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 PL medu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 a 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku

Postup:

  1. Ovesné vločky rozmixujte v kuchyňském robotu.
  2. Ve středně velké míse smíchejte rozmixované ovesné vločky, mouku, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
  3. V mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do krémové podoby.
  4. Přidejte vejce, med a vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se nespojí.
  5. Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte na nízkém stupni.
  6. Husté a lepivé těsto následně dejte vychladit na hodinu do ledničky.
  7. Předehřejte troubu na 180°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  8. Těsto nabírejte pomocí polévkové lžíce a na pečícím papíru z něj vytvořte placičky.
  9. Toto zdravé vánoční cukroví pečte 11-12 minut, dokud není po stranách lehce opečené.
Vánoční sušenky z ovesnými vločkami.
zdroj: sallysbakingaddition.com

Tento recept na zdravé vánoční cukroví můžete následně zpestřit tím, že pečivo ozdobíte pomocí nejrůznějších polev. Inspirujte se našimi polevami!

Zdravé nepečené cukroví obalované v kokosu

Jednoduché, rychlé a zdravé vánoční kouličky z ovesných vloček a kokosu.

Ingredience:

  • 3 šálky ovesných vloček
  • 3 šálky strouhaného kokosu
  • 1/2 šálku másla
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 1/2 šálku mléka
  • 6 PL neslazeného kakaového prášku
  • 1/8 čajové lžičky soli
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Postup:

  1. Do mísy dejte ovesné vločky a jeden šálek strouhaného kokosu.
  2. Máslo, cukr, mléko, kakao a sůl smíchejte v hrnci na mírném ohni. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí, a poté směs přiveďte k varu. Nechte vařit asi 1 minutu.
  3. Odstavte z ohně, vmíchejte vanilkový extrakt a poté přelijte ovesné vločky s kokosem.
  4. Míchejte, dokud se vše nespojí.Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na nejméně hodinu do ledničky.
  5. Vyložte plechy pečícím papírem.
  6. Pomocí polévkové lžíce naberte trochu těsta a ručně z něj vytvarujte kuličky.
  7. Kuličky následně obalte v kokosu a položte na plechy.
  8. Takto připravené vložte do chladničky, aby kuličky ztuhly, poté je můžete přendat do vzduchotěsných nádob a uložit opět do ledničky.
Nepečené kouličky obalované v kokosu.
zdroj: sallysbakingaddition.com

K receptům na zdravé vánoční cukroví patří samozřejmě i ty, které jsou připravovány zcela bez cukru. Načerpejte inspiraci na chutné vánoční pečivo bez cukru!

Mrkvové vánoční sušenky

O mrkvovém dortu už jste jistě slyšeli. Proč si neupéct také mrkvové cukroví? Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutná!

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku oloupané nastrouhané mrkve
  • 1 a 1/4 šálku ovesných vloček
  • 1 šálek rozemletých ovesných vloček
  • 3/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/4 šálku rozinek
  • 1/3 šálku medu nebo javorového sirupu
  • 1/3 šálku neslazeného jablečného pyré
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 2 PL mletých lněných semínek
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky čajové mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170°C.
  2. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, ovesnou mouku, lněné semínko, prášek do pečiva, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl.
  3. Přidejte mrkev, vlašské ořechy a rozinky, vše dobře promíchejte.
  4. V samostatné míse vyšlehejte med, jablečné pyré, kokosový olej a vanilkový extrakt. Pokud vám kokosový olej tuhne, vložte směs na několik vteřin do mikrovlnné trouby a pak ji rozmixujte dohladka.
  5. Tekutou směs nalijte do ovesné směsi a ručně ji míchejte, dokud se nespojí.
  6. Těsto bude husté, mokré a lepivé.
  7. Pomocí polévkové lžíce vytvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem tvary sušenek.
  8. Pečte, dokud sušenky lehce nezezlátnou a nezpevní se na okrajích a na povrchu, přibližně 12-14 minut.
Vánoční sušenky s mrkví a vločkami.
zdroj: wellplated.com

Všimli jste si, že na přípravu mrkvových vánočních sušenek není potřeba mouka? Inspirujte se i našimi dalšími recepty na cukroví bez mouky!

Mandlové hvězdičky s medem a skořicí

Chuť mandlí a medu dělá z tohoto dietního cukroví skvělý gurmánský zážitek. Med je možné nahradit také javorovým sirupem.

Ingredience:

  • 1 a 3/4 šálku jemně namletých mandlí
  • 3/4 šálku kokosového cukru
  • 2 PL medu nebo javorového sirupu
  • 1 PL mletých chia semínek
  • 2 PL studené vody
  • 3 čajové lžičky mleté skořice
  • špetka vanilky

Postup:

  1. Do malé misky dejte mletá chia semínka a vodu. Vidličkou prošlehejte a nechte asi 10 minut odležet, aby semínka zhoustla.
  2. Do mísy dejte kokosový cukr, mleté mandle, skořici a vanilkový prášek, krátce promíchejte.
  3. Přidejte chia semínka a med, vše promíchejte a vypracujte v lepivé těsto. Pokud je těsto drobivé a nelepí se, přidejte lžičku studené vody.
  4. Předehřejte troubu na 160 °C.
  5. Těsto rozválejte válečkem na tloušťku přibližně půl centimetru.
  6. Pomocí vykrajovátek ve tvaru hvězdiček vykrájejte cukroví.
  7. Hvězdičky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8-10 minut dozlatova.
Mandlové hvězdičky s medem a skořicí.
zdroj: heavenlynnhealthy.com

Máte rádi mandle? Upečte si i další druhy mandlového cukroví!

Zdravé linecké cukroví s vlastní brusinkovou marmeládou

Zdravá varianta tohoto oblíbeného druhu vánočného pečiva, navíc s velmi jednoduše připravenou marmeládou.  

Ingredience:

  • 3/4 šálku ovesné mouky
  • 1/3 šálku rýžové mouky
  • 200 g mletých lískových ořechů nebo mandlí
  • 1/4 šálku tapiokové mouky
  • 1/3 šálku kokosového cukru
  • 1 vejce
  • 50 g javorového sirupu
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Marmeláda

  • 2 šálky brusinek
  • 1/2 šálku vody
  • 1/4 šálku javorového sirupu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160°C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte všechny suché přísady.
  3. V malé samostatné misce smíchejte vejce s javorovým sirupem.
  4. Přidejte k suchým přísadám a vypracujte v lepivé těsto.
  5. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na alespoň 15 minut do chladničky.
  6. Těsto rozválejte a pomocí vykrajovátek vykrájejte oblíbené tvary.
  7. Zdravé linecké cukroví pečte 10-13 minut.
  8. Mezitím si připravte brusinkový džem.
  9. Do malého hrnce dejte brusinky, vodu a javorový sirup.
  10. Vařte na mírném ohni, dokud brusinky nezměknou.
  11. Jakmile jsou brusinky dostatečně měkké, přendejte je do misky a ručním mixérem je rozmixujte na pyré.
  12. Přendejte do vzduchotěsné sklenice a dejte do lednice vychladit.
  13. Po vychlazení cukroví slepte.
Linecké cukroví z ovesné mouky s javorovým sirupem.
zdroj: letthebakingbegin.com

Linecké cukroví se dá upéct v mnoha variantách. Která se stane vaší nejoblíbenější?

Zdravé medové perníčky

I oblíbené medové perníčky se dají připravit ve zdravější variantě s celozrnnou moukou a kokosovým cukrem.

Ingredience:

  • 3 šálky celozrnné mouky
  • 1/2  šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • 1/2 šálku medu
  • 1/4 šálku kokosového cukru
  • 1 vejce
  • 2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 3/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky prášku do pečiva

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, zázvor, skořici, sůl, hřebíček, sodu a prášek do pečiva.
  2. V malé míse smíchejte kokosový olej a med, dokud se nespojí.
  3. Přidejte kokosový cukr a míchejte, dokud se vše nespojí, poté přidejte vejce.
  4. Tekutou směs vlijte do suché a vypracujte v těsto.
  5. Vypracované těsto poté zabalte do potravinové folie a dejte na hodinu do ledničky.
  6. Předehřejte troubu na 160°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  7. Těsto rozválejte a pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary perníčků.
  8. Toto fit vánoční cukroví pečte přibližně 8-11 minut, v závislosti na tloušťce perníčků.
Zdravá varianta medových perníčků.
zdroj: cookieandkate.com

Jak udělat fit vánoční cukroví?

Většina klasických receptů na cukroví je založená především na kombinaci bílé mouky a bílého rafinovaného cukru, tedy dvou potravin, jejichž konzumace není pro náš organismus příliš prospěšná.

Není ale nic jednoduššího než tyto dvě suroviny nahradit jinými. Pokud jde o cukr, použít můžete třtinový či kokosový, dále samozřejmě také med nebo rozmanité sirupy. Nejpoužívanější je ten javorový, ale vyzkoušet můžete také agávový či datlový.

Bílou mouku nahraďte špaldovou nebo rozemletými mandlemi či ovesnými vločkami. Recepty na zdravé vánoční cukroví vás navíc překvapí svou skvělou chutí, která je v porovnání s klasickým pečivem intenzivnější a dá více vyniknout dalším ingrediencím, jako jsou například ořechy, mandle, kokos, vanilka a také koření.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X