Co je/jsou Želatina

Pokud chcete vyrobit v kuchyni rosol, použijete k tomu obvykle želatinu. Jedná se o čistý klih, který se průmyslově získává vyvařením kůží, kostí, šlach jatečních zvířat, jež jsou bohaté na kolagen. Ten je základní stavební hmotou pojivových tkání v těle všech savců, včetně lidí. I z tohoto důvodu je konzumace rosolu zdraví prospěšná, protože má blahodárný vliv na naši pokožku, šlachy, kosti, zuby i chrupavky. Želatina by nebyla tím, čím je, bez glutinu. Jedná se o látku, jež má rosolovací schopnost. V něj se vařením přeměňuje kolagen.

Jak používáme želatinu?

Nyní, když jsem si vysvětlili, jak želatina vlastně funguje, pojďme se podívat, jaká je nabídka na trhu. V obchodní síti můžete želatinu koupit většinou v prášku. Tato se hodí na přípravu sladkých i slaných jídel. Snadno z ní tedy připravíte moučníky, stejně jako tlačenky, závitky a slané rosoly. Záležet bude na dodaných ingrediencích, které želatině dodají výslednou chuť.

Kromě želatiny v prášku je v sortimentu obchodů i želatina plátková. Rozhodnout se, která je lepší, je těžké. Každému vyhovuje něco jiného. Želatina v plátcích se výborně hodí i do studených dezertů – do ušlehané šlehačky, krémů, pudinků, do aspiků. Musíte si ovšem dát pozor na to, abyste ji nepřehřáli. Je nutné ji nechat pouze rozpustit, přehřátá by totiž neztuhla a výrobek by se vám nejspíš nepovedl.

Jaké jsou nutriční hodnoty želatiny?

Z výživového hlediska může některé zajímat nutriční hodnoty želatiny. Želatina neobsahuje cholesterol, tudíž si ji lze doporučit i tomu, jenž bojuje s vyššími hodnotami cholesterolu v krvi. Zároveň je želatina chudá na vlákninu a nenasycené mastné kyseliny. Z minerálních látek obsahuje:

  • hořčík
  • sodík
  • vápník

Dle výše uvedeného želatina je vhodná jako potravina i pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo celiakií. Pro ty je to určitě dobrá zpráva, protože pokrmy z ní připravované mají zajímavou chuť. Neměli bychom ovšem zapomínat ani na zdraví prospěšnost želatiny – zejména na výživu kloubů, nehtů či vlasů. Zvláště sportovci, děti v pubertě nebo starší lidé by si jí měli dopřávat co nejvíce.