Vynikající recepty na zelňáky 5x jinak. Snadné, rychlé a výživné!

Už vás nebaví stále dokola připravovat stejné smažené pokrmy, protože vám dochází inspirace ?

Pak vyzkoušejte naše recepty na zelné placky, které jsou jedinečné, zdravé a neuvěřitelně chutné!

Máme pro vás varianty z kysaného i hlávkového zelí.

Užijte si to!

Karbanátky z kysaného zelí

Luxusní placky z kysaného zelí jsou jednoduché a rychlé. Skvěle vás zasytí a po náročném dni přijdou  vhod. Užijte si je!

Ingredience

  • 300 g kysaného zelí, dobře okapaného
  • 190 ml mléka
  • 1 velké vejce, lehce rozšlehané
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička sušené saturejky (volitelně)
  • 130 g hladké mouky
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • rostlinný olej nebo přepuštěné máslo

Postup

  1. Kysané zelí nakrájejte nadrobno.
  2. Ve střední misce smíchejte mléko, vejce, kmín a saturejku, pokud používáte.
  3. Vmíchejte mouku.
  4. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Přidejte kysané zelí a promíchejte.
  6. Rozpalte tenkou vrstvu oleje ve velké pánvi na středním plameni, dokud malé množství těsta přidaného k tuku nezasyčí a neprská.
  7. Postupně dávejte do pánve dvě lžíce směsi na jednu placku (měly by se vám do pánve vejít asi čtyři najednou).
  8. Vidličkou rozprostřete na osmicentimetrová kolečka.
  9. Smažte, dokud spodní strany nezhnědnou, asi pět minut.
  10. Obraťte placky a smažte dozlatova, ještě asi pět minut.
  11. Přendejte na papírovou utěrku, aby okapal přebytečný tuk a dochuťte solí.
  12. Opakujte se zbývajícím těstem a podle potřeby přidejte do pánve další olej.
  13. Podávejte horké.
Placičky z kysaného zelí servírované na talířku s vidličkou.
www.kosher.com

Máme pro vás také 10 luxusních receptů na karbanátky z cukety, které musíte vyzkoušet. Nové a neotřelé kombinace!

Zelné placičky s česnekovým dipem

Tyto pikantní placky ze zelí jsou jednoduché na přípravu a skvěle chutnají! V kombinaci s krémovým česnekovým dipem si opravdu pochutnáte.

Ingredience

Na placky:

  • 500 g zelí, nakrájeného na tenké plátky (viz poznámka #1)
  • 2-4 lžíce olivového oleje na smažení
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 jarní cibulka, nakrájená na kostičky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • 2 lžičky italského koření nebo sušené petrželky + oregano
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • volitelně: 1/2 lžičky vloček červeného chilli
  • 1 hrnek mléka (jakéhokoli druhu)
  • 4 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo limetkové šťávy

Na česnekový dip:

  • 1/2 šálku zakysané smetany (nebo bílého jogurtu)
  • 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/4 lžičky soli a pepře (nebo podle chuti)

Postup

  1. Zelí nakrájejte na tenké plátky, dejte do mísy a promačkejte rukou, aby se nalámalo a trochu změklo.
  2. Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience a dobře promíchejte.
  3. Ve středně velké míse smíchejte všechny mokré ingredience a prošlehejte dohromady, rozklepněte vejce.
  4. Přidejte mokré ingredience k suchým a šlehejte, dokud se nespojí.
  5. Přidejte nakrájené zelí a míchejte, dokud se všechno zelí nepromíchá s těstíčkem.
  6. Možná budete muset použít vidličku, pokud je vaše metla silikonová a příliš měkká na to, aby se zelí a těstíčko promíchalo dohromady.
  7. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje.
  8. Do rozpáleného oleje přidejte asi 1/4 šálku těsta a stáhněte plamen na středně nízký.
  9. Smažte 4–5 minut nebo do zlatohněda.
  10. Pomocí silikonové stěrky opatrně placky otočte a smažte z druhé strany 3–4 minuty nebo do zlatova.
  11. Vyndejte placičky na talíř, aby vychladly, přidejte trochu olivového oleje a osmažte i zbylé placky.
  12. Smíchejte všechny ingredience na dip v malé misce a dobře promíchejte.
  13. Podávejte s teplými zelnými plackami.
Placky ze zelí s krémovým česnekovým dipem servírované na talířku.
www.babaganosh.org

Veganské zelňáky

Vyzkoušejte tento nejdokonalejší recept na smažené veganské placky ze zelí s mrkví, kurkumou a lněných semínek. Zamilujete se!

Ingredience

  • 2 lžíce lněných semínek
  • 7 lžic vody
  • 500 g zelí
  • 200 g mrkve
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička kurkumy
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej na smažení

Postup

  1. V malé misce promíchejte lněná semínka s vodou.
  2. Během přípravy zeleniny nechte zhoustnout.
  3. Zelí omyjejte a mrkev oloupejte.
  4. Pak obojí nakrájejte na malé kousky.
  5. Nakrájené zelí a mrkev smíchejte v míse s moukou, práškem do pečiva, kurkumou a štědrou špetkou soli a pepře.
  6. Přidejte také směs lněných semínek.
  7. Smíchejte všechny ingredience. (Směs bude trochu mokrá a lepkavá.)
  8. Vytvarujte ze směsi karbanátky.
  9. Rozpalte pánev se 3-4 lžícemi oleje.
  10. Opatrně přidejte karbanátky.
  11. Nechte smažit 5 minut, dokud nebudou křupavé a zlaté.
  12. Otočte je a smažte dozlatova i z druhé strany.
  13. Po upečení položte na talíř s papírovými utěrkami, aby pustily přebytečný tuk.
  14. Dobrou chuť!
Veganské placky ze zelí s mrkví, kurkumou a lněných semínek servírované na talířku a zalité dipem.
www.micadeli.com

Vyzkoušejte také naše recepty na květákové placičky, které patří mezi velice chutná bezmasá jídla!

Nízkosacharidové placky z kysaného zelí

Luxusní placičky z kysaného zelí a zeleniny s nízkým obsahem sacharidů nejen uspokojí vaše chuťové buňky, ale jsou také zdravé a výživné. Jsou hotové za pouhých 20 minut a proto si je můžete připravit, i když zrovna nemáte moc času.

Ingredience

  • 1/2 středního celeru, nastrouhaného
  • 1 velká mrkev, nastrouhaná
  • 1 velká cuketa, nastrouhaná
  • 1 šálek scezeného kysaného zelí
  • 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky
  • chilli vločky nebo jakékoli sušené bylinky podle chuti
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 4 střední vejce
  • 2 lžíce másla, ghí nebo kachního tuku na smažení

Postup

  1. Celer a mrkev dejte do misky s vodou a se špetkou soli.
  2. Nechte 15 minut máčet.
  3. Přendejte na mušelínovou utěrku spolu s cuketou a kysaným zelím.
  4. Vymačkejte vodu a šťávu z kysaného zelí.
  5. Tekutinu zlikvidujte.
  6. Scezenou zeleninu dejte do mísy, smíchejte s vejci, kořením a chilli vločkami. Promíchejte.
  7. Na pánvi rozehřejte trochu másla (asi 1/2 polévkové lžíce) na 3 placky (asi 70 g na každou placičku).
  8. Smažte na mírném středním ohni 5 až 6 minut.
  9. Ujistěte se, že teplota  není příliš vysoká, aby se placky nespálily.
  10. Otočte a smažte dalších 5 až 6 minut z druhé strany.
  11. Opakujte, dokud nejsou všechny placky hotové.
  12. Podávejte například s řeřichou, dalším kysaným zelím, avokádem nebo křupavou slaninou či uzeným lososem s krémovým sýrem.
Placičky z kysaného zelí a zeleniny servírované na talířcích se salátem a dalším zelím.
www.ketodietapp.com

Japonské zelné placky se sriracha majonézou

Chcete ochutnat zase něco nového? Pak jsou pro vás tyto japonské placičky ze zelí s pikantní majonézou tou pravou volbou!

Ingredience

Na sriracha majonézu:

  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce pálivé omáčky sriracha
  • 1 lžíce citronové šťávy

Na placky:

  • 2 extra velká vejce
  • 120 ml vody
  • 1 a ½ lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce praženého sezamového oleje
  • 120 g hladké mouky
  • ½ hlávky zelí, nakrájeného
  • 1 mrkev, oloupaná a nastrouhaná
  • 3 jarní cibulky, nakrájené na plátky
  • rostlinný olej, na smažení

Postup

  1. V malé misce smíchejte majonézu, srirachu a citronovou šťávu.
  2. Míchejte, aby se vše dobře spojilo.
  3. Ve velké míse ušlehejte vejce, vodu, sójovou omáčku a sezamový olej do hladka.
  4. Za stálého šlehání přidávejte po několika lžících mouku, dokud nevznikne husté, hladké těsto.
  5. Do těsta přidejte zelí, mrkev a jarní cibulku.
  6. Pořádně promíchejte.
  7. V nepřilnavé nebo litinové pánvi rozehřejte na středním plameni kapku oleje.
  8. Po zahřátí přidejte naběračku těsta.
  9. Zatlačte na rozpálenou pánev, abyste vytvořili kruh o tloušťce asi 1 cm a přikryjte pokličkou.
  10. Smažte 3–5 minut dozlatova, poté otočte a smažte další 3–4 minuty.
  11. Přendejte na nahřátý talíř a přikryjte alobalem.
  12. Udržujte v teple, zatímco připravujete zbylé placky, v případě potřeby přidejte do pánve více oleje.
  13. Pokapejte sriracha majonézou a posypte nakrájenou jarní cibulkou.
Japonské placičky ze zelí s pikantní majonézou servírované na talířku s hráškovými lusky a příborem.
www.easyfood.ie

A jak vám naše recepty na placky ze zelí chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X