Už vás nebaví stále dokola připravovat stejné smažené pokrmy, protože vám dochází inspirace ?
Pak vyzkoušejte naše recepty na zelné placky, které jsou jedinečné, zdravé a neuvěřitelně chutné!
Máme pro vás varianty z kysaného i hlávkového zelí.
Užijte si to!
Karbanátky z kysaného zelí
Luxusní placky z kysaného zelí jsou jednoduché a rychlé. Skvěle vás zasytí a po náročném dni přijdou vhod. Užijte si je!
Ingredience
- 300 g kysaného zelí, dobře okapaného
- 190 ml mléka
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička sušené saturejky (volitelně)
- 130 g hladké mouky
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- rostlinný olej nebo přepuštěné máslo
Postup
- Kysané zelí nakrájejte nadrobno.
- Ve střední misce smíchejte mléko, vejce, kmín a saturejku, pokud používáte.
- Vmíchejte mouku.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte kysané zelí a promíchejte.
- Rozpalte tenkou vrstvu oleje ve velké pánvi na středním plameni, dokud malé množství těsta přidaného k tuku nezasyčí a neprská.
- Postupně dávejte do pánve dvě lžíce směsi na jednu placku (měly by se vám do pánve vejít asi čtyři najednou).
- Vidličkou rozprostřete na osmicentimetrová kolečka.
- Smažte, dokud spodní strany nezhnědnou, asi pět minut.
- Obraťte placky a smažte dozlatova, ještě asi pět minut.
- Přendejte na papírovou utěrku, aby okapal přebytečný tuk a dochuťte solí.
- Opakujte se zbývajícím těstem a podle potřeby přidejte do pánve další olej.
- Podávejte horké.

Máme pro vás také 10 luxusních receptů na karbanátky z cukety, které musíte vyzkoušet. Nové a neotřelé kombinace!
Zelné placičky s česnekovým dipem
Tyto pikantní placky ze zelí jsou jednoduché na přípravu a skvěle chutnají! V kombinaci s krémovým česnekovým dipem si opravdu pochutnáte.
Ingredience
Na placky:
- 500 g zelí, nakrájeného na tenké plátky (viz poznámka #1)
- 2-4 lžíce olivového oleje na smažení
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1 jarní cibulka, nakrájená na kostičky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- 2 lžičky italského koření nebo sušené petrželky + oregano
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- volitelně: 1/2 lžičky vloček červeného chilli
- 1 hrnek mléka (jakéhokoli druhu)
- 4 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy nebo limetkové šťávy
Na česnekový dip:
- 1/2 šálku zakysané smetany (nebo bílého jogurtu)
- 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/4 lžičky soli a pepře (nebo podle chuti)
Postup
- Zelí nakrájejte na tenké plátky, dejte do mísy a promačkejte rukou, aby se nalámalo a trochu změklo.
- Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience a dobře promíchejte.
- Ve středně velké míse smíchejte všechny mokré ingredience a prošlehejte dohromady, rozklepněte vejce.
- Přidejte mokré ingredience k suchým a šlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte nakrájené zelí a míchejte, dokud se všechno zelí nepromíchá s těstíčkem.
- Možná budete muset použít vidličku, pokud je vaše metla silikonová a příliš měkká na to, aby se zelí a těstíčko promíchalo dohromady.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje.
- Do rozpáleného oleje přidejte asi 1/4 šálku těsta a stáhněte plamen na středně nízký.
- Smažte 4–5 minut nebo do zlatohněda.
- Pomocí silikonové stěrky opatrně placky otočte a smažte z druhé strany 3–4 minuty nebo do zlatova.
- Vyndejte placičky na talíř, aby vychladly, přidejte trochu olivového oleje a osmažte i zbylé placky.
- Smíchejte všechny ingredience na dip v malé misce a dobře promíchejte.
- Podávejte s teplými zelnými plackami.

Objevte podobné tipy
Veganské zelňáky
Vyzkoušejte tento nejdokonalejší recept na smažené veganské placky ze zelí s mrkví, kurkumou a lněných semínek. Zamilujete se!
Ingredience
- 2 lžíce lněných semínek
- 7 lžic vody
- 500 g zelí
- 200 g mrkve
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička kurkumy
- sůl a pepř dle chuti
- olej na smažení
Postup
- V malé misce promíchejte lněná semínka s vodou.
- Během přípravy zeleniny nechte zhoustnout.
- Zelí omyjejte a mrkev oloupejte.
- Pak obojí nakrájejte na malé kousky.
- Nakrájené zelí a mrkev smíchejte v míse s moukou, práškem do pečiva, kurkumou a štědrou špetkou soli a pepře.
- Přidejte také směs lněných semínek.
- Smíchejte všechny ingredience. (Směs bude trochu mokrá a lepkavá.)
- Vytvarujte ze směsi karbanátky.
- Rozpalte pánev se 3-4 lžícemi oleje.
- Opatrně přidejte karbanátky.
- Nechte smažit 5 minut, dokud nebudou křupavé a zlaté.
- Otočte je a smažte dozlatova i z druhé strany.
- Po upečení položte na talíř s papírovými utěrkami, aby pustily přebytečný tuk.
- Dobrou chuť!

Vyzkoušejte také naše recepty na květákové placičky, které patří mezi velice chutná bezmasá jídla!
Nízkosacharidové placky z kysaného zelí
Luxusní placičky z kysaného zelí a zeleniny s nízkým obsahem sacharidů nejen uspokojí vaše chuťové buňky, ale jsou také zdravé a výživné. Jsou hotové za pouhých 20 minut a proto si je můžete připravit, i když zrovna nemáte moc času.
Ingredience
- 1/2 středního celeru, nastrouhaného
- 1 velká mrkev, nastrouhaná
- 1 velká cuketa, nastrouhaná
- 1 šálek scezeného kysaného zelí
- 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky
- chilli vločky nebo jakékoli sušené bylinky podle chuti
- 1/2 lžičky mořské soli
- 4 střední vejce
- 2 lžíce másla, ghí nebo kachního tuku na smažení
Postup
- Celer a mrkev dejte do misky s vodou a se špetkou soli.
- Nechte 15 minut máčet.
- Přendejte na mušelínovou utěrku spolu s cuketou a kysaným zelím.
- Vymačkejte vodu a šťávu z kysaného zelí.
- Tekutinu zlikvidujte.
- Scezenou zeleninu dejte do mísy, smíchejte s vejci, kořením a chilli vločkami. Promíchejte.
- Na pánvi rozehřejte trochu másla (asi 1/2 polévkové lžíce) na 3 placky (asi 70 g na každou placičku).
- Smažte na mírném středním ohni 5 až 6 minut.
- Ujistěte se, že teplota není příliš vysoká, aby se placky nespálily.
- Otočte a smažte dalších 5 až 6 minut z druhé strany.
- Opakujte, dokud nejsou všechny placky hotové.
- Podávejte například s řeřichou, dalším kysaným zelím, avokádem nebo křupavou slaninou či uzeným lososem s krémovým sýrem.

Japonské zelné placky se sriracha majonézou
Chcete ochutnat zase něco nového? Pak jsou pro vás tyto japonské placičky ze zelí s pikantní majonézou tou pravou volbou!
Ingredience
Na sriracha majonézu:
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce pálivé omáčky sriracha
- 1 lžíce citronové šťávy
Na placky:
- 2 extra velká vejce
- 120 ml vody
- 1 a ½ lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce praženého sezamového oleje
- 120 g hladké mouky
- ½ hlávky zelí, nakrájeného
- 1 mrkev, oloupaná a nastrouhaná
- 3 jarní cibulky, nakrájené na plátky
- rostlinný olej, na smažení
Postup
- V malé misce smíchejte majonézu, srirachu a citronovou šťávu.
- Míchejte, aby se vše dobře spojilo.
- Ve velké míse ušlehejte vejce, vodu, sójovou omáčku a sezamový olej do hladka.
- Za stálého šlehání přidávejte po několika lžících mouku, dokud nevznikne husté, hladké těsto.
- Do těsta přidejte zelí, mrkev a jarní cibulku.
- Pořádně promíchejte.
- V nepřilnavé nebo litinové pánvi rozehřejte na středním plameni kapku oleje.
- Po zahřátí přidejte naběračku těsta.
- Zatlačte na rozpálenou pánev, abyste vytvořili kruh o tloušťce asi 1 cm a přikryjte pokličkou.
- Smažte 3–5 minut dozlatova, poté otočte a smažte další 3–4 minuty.
- Přendejte na nahřátý talíř a přikryjte alobalem.
- Udržujte v teple, zatímco připravujete zbylé placky, v případě potřeby přidejte do pánve více oleje.
- Pokapejte sriracha majonézou a posypte nakrájenou jarní cibulkou.

A jak vám naše recepty na placky ze zelí chutnaly? Napište nám do komentářů!