Ochutnejte ty nejzajímavější recepty na saláty z čerstvého i kysaného zelí, po kterých se jen zapráší. Inspirujte se!

Hledáte ideální přílohu k masu nebo jen lehkou svačinu? Perfektní jsou recepty na zelný salát v různých variantách.

Je to dokonalá pochoutka například na rodinnou grilovačku, ale klidně se dá připravit jen jako chuťovka k pečenému masu.

Potěšte své rodinné příslušníky i přátelé něčím novým, neokoukaným, a hlavně dokonale chutným.

Určitě máte své oblíbené kousky, které připravujete pravidelně, ale co když mezi našimi recepty najdete i nějaký co neznáte a rádi ho vyzkoušíte?

Klasický zelný salát Coleslaw

Tuto pochoutku asi není potřeba představovat. Je oblíbený, maximálně jednoduchý a hodí se prakticky ke všemu.

Vynikající je zejména k pečenému masíčku. Neváhejte si prohlédnout i recepty na pečené kuře. Ke kuřátku bude naprosto dokonalou přílohou.

Ingredience:

  • 1 balení směsi na zelný salát coleslaw
  • 1/2 hrnku kvalitní majonézy
  • 1 a 1/2 lžíce medu (kdo nemá, může nahradit stejným množstvím krystalového cukru)
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce jablečného octa
  • Sůl podle chuti

Postup

  • V malé misce rozšleháme majonézu, med, jablečný ocet a podle chuti i sůl.
  • Směs na salát coleslaw dáme na síto a propláchneme. Necháme okapat a potom přendáme do mísy.
  • Zalijeme majonézovou směsí, důkladně promícháme a můžeme ihned servírovat.
Domácí coleslaw s lehkým dresinkem.
Zdroj: https://www.cookingclassy.com/

Zelný salát s mrkví

Lahodný, cenově přijatelný pro všechny, a hlavně prospěšný našemu zdraví. Přesně takový je tento zeleninový pokrm, který díky luxusní majonéze pohladí vaše chuťové pohárky. Připravte jej na rodinnou oslavu nebo přátelům při odpoledním posezení. Budou se olizovat ještě druhý den.

Ingredience:

  • 800 g čerstvého bílého zelí
  • 800 g čerstvé mrkve
  • 2 hrnky lístků čerstvého koriandru
  • 1 velké vejce
  • 1/2 polévkové lžíce hořčice (může být i 1 celá)
  • 2 – 3 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 1/4 – 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička mořské soli (případně podle chuti)
  • 1 hrnek avokádového oleje

Postup

  • Zelí nakrájíme na velmi tenké proužky, a to buď nástavcem na krájení u kuchyňského robota nebo ostrým nožem.
  • Mrkev očistíme a rovněž nakrájíme na mrkev. Obojí dáme do mísy. Koriandr omyjeme, očistíme a necháme vykapat.
  • Do vysoké nádoby dáme vejce, hořčici, limetkovou šťávu, sůl, pepř a pomocí ponorného tyčového mixéru začneme mixovat a postupně pomalu přilévat olej v co nejtenčím proudu.
  • Mixujeme tak dlouho, dokud majonéza nezhoustne. Jakmile je majonéza hustá, odebereme 4 polévkové lžíce do jiné misky.
  • K tomu přisypeme 1 hrnek koriandrových listů a rozmixujeme mixérem. Když je koriandrová majonéza hladká, přidáme čistou majonézu a promícháme.
  • Takto hotovou majonézu přendáme do mísy se zelím a mrkví, důkladně zamícháme a podle potřeby ještě dochutíme solí či pepřem, případně obojím.

Tip: Pokud si nevíte rady s výběrem toho správného kuchyňského pomocníka do ruky nebo vám ten starý dosloužil, projděte si naší recenzi na tyčové mixéry a vyberte si nového parťáka.

Mrkvový salát se zelím na grilování s koriandrovo-limetkovou majonézou.
Zdroj: https://greenhealthycooking.com/

Pikantní křenová směs

Křupavé zelí je snad nejlepší surovinou, kterou lze použít na přípravu salátu. Ovšem když mu ještě sekunduje ostrý křen, vynikající dijonská hořčice a majonéza, není o luxusní chuť nouze. Tenhle zelný salát vás rozhodně nakopne.

Ingredience:

  • 1 hlávka čerstvého bílého zelí
  • 2 hrnky kvalitní majonézy nebo oblíbeného salátového krémového dresinku
  • 2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 vrchovatá lžíce dijonská hořčice
  • 1 lžíce cukru krystal (pokud budeme dávat salátový dresink, pak cukr vynecháme)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky celerových semínek
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 jemně nasekaný stroužek česneku
  • 3 nakrájené středně velké mrkve

Postup

  • Ostrým nožem nakrájíme hlávku zelí na čtvrtky a odstraníme tvrdé části (košťál).
  • Jednotlivé čtvrtky nakrájíme na co nejtenčí plátky a dáme do velké mísy.
  • V jiné misce smícháme majonézu, nastrouhaný křen, jablečný ocet, hořčici, cukr, sůl, pepř a česnek.
  • Dobře promíchanou směs přidáme k nakrájenému zelí, přihodíme mrkev a důkladně promícháme, aby se všechny chutě propojily.
  • Můžeme ihned podávat nebo dát na 3 – 4 hodiny vychladit do lednice.
Zelný salát s křenem a dijonskou hořčicí.
Zdroj: https://www.bettycrocker.com/

Zeleninová mísa s koprem

Pokud se pustíme do přípravy tohoto typu pokrmu, je potřeba si pamatovat, že zelenina musí být křupavá a dokonale čerstvá. Jinak by neměl tu správnou chuť.

Ingredience:

  • 600 g savojského zelí nakrájeného na velmi tenké plátky
  • 1 středně velká cibule na jemné plátky
  • 400 g čerstvého fenyklu (očištěný a nasekaný na jemné kousky.
  • Ledová voda + kostky ledu
  • 1 salátová okurka nakrájená ne tenké plátky
  • Sůl podle chuti
  • 1 hrnek čerstvé smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce bílého vinného octa
  • 1/2 hrnku nasekaného kopru
  • 3 lžíce máku

Postup

  • Připravíme si tři misky s ledovou vodou a ledovými kostkami. Do jedné vložíme nakrájené zelí, do druhé cibuli a třetí je pro fenykl. Necháme zeleninu 30 minut odstát v ledové lázni.
  • Poté všechnu zeleninu scedíme a dáme osušit do odstředivky na salát.
  • Osušenou zeleninu dáme do větší mísy a zatím odložíme stranou.
  • V jiné misce promícháme nakrájenou okurku se 2 lžičkami soli a také přelijeme ledovou vodou. Dáme na 30 minut odstát a potom rovněž vložíme do odstředivky.
  • Přendáme do mísy k ostatní zelenině.
  • Do misky od okurky vlijeme smetanu s octem a našleháme, aby byla hmota tuhá. Přimícháme kopr, mák a ochutíme solí.
  • Nakonec vmícháme zelí, cibuli, fenykl i okurku a můžeme ihned podávat.
Salát ze zelí, okurky a fenyklu s koprem.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/

Salát z kysaného zelí

Je velmi osvěžující a je úžasný ke grilovanému masu. Tento typ zelí máme většinou spojený s knedlo, vepřo, zelo, ale věřte, že i v této podobě si jej dokonale vychutnáte.

Ingredience:

  • 1 litr okapaného kysaného zelí
  • 1 hrnek na nudličky nakrájeného celeru
  • 1/2 hrnku zelené a červené papriky
  • 1 velká cibule
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek bílého octa
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje (může být i slunečnicový)
  • 1/4 lžičky soli (případně i víc pokud se vám bude zdát salát málo slaný)

Postup

  • Okapané kysané zelí dáme do velké mísy.
  • Přidáme cibuli, celer, papriku a dáme na 20 minut do lednice.
  • Mezitím dáme do malé misky olej, ocet i cukr a pomocí šlehací metličky důkladně smícháme.
  • Vyndáme z lednice zeleninu, zalijeme připravenou cukrovou směsí a promícháme, aby se všechny suroviny propojily.
  • Zakryjeme potravinovou fólií a uložíme na 24 hodin do lednice, aby salát odležel.
  • Následující den už jen stačí naservírovat.
Luxusní zelný salát připravovaný z kvalitního kysaného zelí.
Zdroj: https://homeinthefingerlakes.com/

Hospodská bašta na polský způsob

Díky tomuto receptu můžete vyzkoušet jednoduchý pokrm, který je alternativou pochoutky podávané v oblíbené restauraci NorthWoods Inn Calirfornia.

Ta se orientuje na polskou a americkou kuchyni. Tento zelný salát je stejně jako mnoho jiných polských lahůdek tohoto typu založen na bázi octa a neobsahuje ani kapku majonézy.

Ingredience:

  • 1/2 hlávky čerstvého červeného zelí
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku + 2 polévkové lžíce červeného vinného octa
  • 3 lžíce cukru
  • 3/4 lžičky cibulového prášku
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička Lawryho kořeněné soli (v obchodech jako Lawry’sSeasoned Salt)

Postup

  • Zelí rozdělíme na dvě části, přičemž jednu nakrájíme najemno, druhou nahrubo. Dáme do velké mísy.
  • V malé misce nejdříve rozšleháme rostlinný olej, cukr a červený vinný ocet.
  • Potom přimícháme cibulový prášek, sůl, mletý černý pepř a ochucenou sůl.
  • Zálivkou přelijeme nakrájené zelí a co nejlépe promícháme.
  • Mísu zakryjeme fólií a uložíme do lednice.
  • Salát necháme naležet 48 hodin. Zelí zčervená, změkne a všechny chutě se propojí.
  • Když se nechá uležet 4 až 5 dní, pak chutná naprosto božsky. Jen to chce tak dlouhou trpělivost.

Tip: Jestli se vám nepodaří Lawryho kořeněnou sůl sehnat, zkuste si vyrobit svou vlastní doma. Tato sůl je vlastně směs několika druhů koření a soli.

Smíchejte 6 polévkových lžic soli, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1/2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky granulovaného česneku, 2 a 1/4 lžičky mleté sladké papriky, 1/4 lžičky kari (nebo jen kurkumy), 1 lžička sušené hořčice, 1/4 lžičky cibulového prášku, 1/8 lžičky sušeného kopru, 1/2 lžičky celerové soli.

Stačí jen důkladně zamíchat a uchovávat v uzavřené nádobě, která opravdu hodně dobře těsní, na chladném, ale suchém místě.

Sladkokyselý salát z červeného zelí podle restaurace NorthWoods Inn California.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Vietnamský salát

Zelí je oblíbenou a pro mnohé domácnosti jednou ze zásadních surovin. Výhodou je, že má tato zelenina dlouhou trvanlivost. Můžete si hlávku rozdělit na části a používat do různých pokrmů. Pokud jednotlivé části vhodně zabalíme, vydrží klidně i 14 dní. Občas jej ovšem musíme orosit trochou vody.

Ingredience:

  • 3 a 1/2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky světle hnědého cukru
  • 2 lžičky asijské rybí omáčky
  • Kůra a šťáva z 1 limetky (důkladně omyté)
  • 1/2 mleté papričky jalapeňo (včetně semen)
  • 1 mletý stroužek česneku
  • 4 lžíce arašídového oleje
  • 300 g tofu nakrájeného na 2 cm silné plátky
  • 1/2 hlávky krouhaného bílého zelí
  • 1 velká očištěná a nastrouhaná mrkev
  • 1/3 – 1/2 hrnku hrubě nasekaných pražených solených arašídů
  • 2 lžíce nasekaného koriandru

Na ozdobu:

  • Arašídy
  • Koriandr

Postup

  • V menší míse našleháme 2 lžíce sójové omáčky, hnědý cukr, 1/2 lžičky rybí omáčky, šťávu i kůru z limetky, papričku jalapeňo a česnek. Nakonec zašleháme ještě 3 lžíce arašídového oleje.
  • Tofu vyjmeme z obalu a pomocí kuchyňských papírových utěrek osušíme.
  • Na velké pánvi zahřejeme zbývající 1 lžíci arašídového oleje a jakmile se začne třpytit, vložíme plátky tofu.
  • Necháme opékat 3 minuty, aby získalo zlatohnědý odstín. Poté opatrně otočíme a pečeme další 2 minuty.
  • Mezitím si připravíme talíř, na který položíme papírové utěrky a na ty poté naskládáme osmažené tofu.
  • Jakmile se přebytečný tuk vsákne do papírových utěrek, přesuneme jej na prkénko.
  • Smícháme zbývající 1 a 1/2 lžic sójové omáčky a 1/2 lžičky rybí omáčky.
  • Touto směsí potřeme tofu z obou stran a poté jej nakrájíme na stejné kousky, které budou tak akorát na zakousnutí.
  • Tofu přendáme do velké mísy, přihodíme zelí, mrkev, arašídy a omáčku/zálivku, kterou jsme si připravovali na začátku.
  • Důkladně promícháme a můžeme servírovat.
  • Před podáváním ozdobíme arašídy a koriandrem.
Křupavý vietnamský zelný salát s restovaným tofu.
Zdroj: https://cooking.nytimes.com/

Pár zajímavostí na závěr

Základní druhy zelí

Bílé hlávkové je nejčastěji používané a rozdělujeme jej na rané, letní a podzimní. Hodí se jako příloha, do polévky, na nádivku, ale i jako hlavní chod či do salátů. Dokonce najde uplatnění i v nějakém tom moučníku.

Červené zelí je zcela nepostradatelnou přílohou k pečené kachně. Sekundují mu pomeranče nebo jablka. Kromě zelných salátů, je to perfektní surovina do polévek, zejména pak do populárního boršče. Dá se rovněž dusit na víně s kořením.

Oproti tomu pekingské zelí má protáhlý tvar, pevné listy a mnohem jemnější chuť než klasické bílé zelí. V syrové formě je ideální přísadou do různých asijských salátů. Vařené pak zapadne skvěle do polévky a také je vhodné na restování v různých pokrmech.

Proč konzumovat zelí?

Pravidelnou konzumací doplňujeme našemu tělu potřebné vitamíny a minerály. Zelí je bohaté na vlákninu, vyniká nízkou kalorickou hodnotou, navíc neobsahuje cholesterol ani tuk.

Jaké zdraví prospěšné látky najdeme v zelí?

  • Vitamín C
  • Vitamín A
  • Vitamín E
  • Vitamíny skupiny B
  • Draslík
  • Vápník
  • Chlor
  • Fosfor a mnoho dalších.

Když si navíc připravíme kysané zelí, získáme pomocníka v prevenci proti rakovině plic, tlustého střeva, jater i prsu. Obsahuje mikroorganismy prospívající naší střevní mikroflóře, zlepšuje celkové zažívání a pomáhá vstřebávat živiny.

Poznáváme fenykl

Tato léčivá rostlina má i u nás mnoho příznivců nejen pro její typickou aromatickou vůni i chuť, ale i kvůli vlastnostem kterými disponuje.

Podobá se kopru, přičemž nejvíce se vyskytuje v oblasti Středozemního moře, ale i v Přední Asii. V České republice se mu daří na jižní Moravě.

Využití najdeme jak pro listy, kořen či řapíkatou část, ale samozřejmě i pro plody. Nejvyužívanější jsou však jednoznačně fenyklová semena.

Co semena fenyklu obsahují?

  • Anethol
  • Silice
  • Fenylkarbonové kyseliny
  • Mastný olej
  • Flavonoidy
  • Kumariny
  • Pryskyřice
  • Hořčiny
  • Saponiny
  • Rutin
  • Vitamíny A, B, C, E a mnoho dalších prospěšných látek.

Proč konzumovat fenykl?

  • Na posílení imunity/imunitního systému, je to rovněž čistě přírodní antioxidant.
  • Pomáhá s podporou normálního a zcela přirozeného trávení i s normální funkcí dýchacího systému.
  • Je to stimulant pro tvorbu mateřského mléka.
  • Ulehčuje při vykašlávání a pomáhá uvolnit hleny.
  • Má povzbuzující účinky k jídlu.

Tip: Z fenyklu se dá vyrobit skvělý čaj. Stačí jen zalít 2 lžičky drcených semen fenyklu 250 ml vroucí vody a nechat 15 minut louhovat. Pak jen přecedíme a můžeme pít 3 x denně, když jsme nachlazení. Tento čaj perfektně pročistí dýchací cesty.

Jaké jsou druhy octa?

Ocet je nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Kromě toho, že je to vynikající pochutina do různých pokrmů, je to zároveň skvělý pomocník na domácí úklid. V kuchyni pomáhá zejména při konzervaci zeleniny, ale taková vařená čočka se bez něj také neobejde.

  • Vinný ocet – k jeho výrobě se používá červené nebo bílé víno. Nejkvalitnější jsou ty, které dozrávají v dřevěném sudu. Tam mohou být klidně až 2 roky.
  • Jablečný ocet – jeho barva je žlutohnědá a vyrábí se zásadně z jablečného moštu.
  • Balzamikový ocet – má specifickou chuť i aroma. Jeho domovinou je italské Modena na severu země. Na výrobu tohoto druhu octa se používají vylisované hrozny a to konkrétně z odrůdy trebbiano. Pokud bychom chtěli opravdu ten nejlepší balzamikový ocet v tradiční podobě, pak je to ten, co zraje minimálně 12 let v dřevěných sudech. Zde je nutné počítat i s vyšší cenou, která je srovnatelná s těmi nejkvalitnějšími a nejlepšími víny.
  • Rýžový ocet – vyrábí se světlý, červený a tmavý. Tmavá varianta je nejpoužívanější v Číně. Světlý verze se většinou přidává do zálivek na salát nebo do rýže na suši.
  • Lihový ocet – říká se mu také kvasný a vzniká tak, že se nechá kvasit ředěný etanol. Má všestranné použití, ať už jako přísada do nápojů díky tomu, že má podobnou vůni a chuť jako kyselina citronová, nebo jako prostředek na úklid. Skvěle také vyčistí pračku nebo okna.
  • Sladový ocet – jak už název napovídá, hlavní surovinou je ječmen a jeho sladování. Tím dochází k přeměně škrobu obsaženého v zrnu na tzv. maltózu, což je vlastně sladový cukr. Pak se z něj v podstatě uvaří něco jako kvašené pivo. Počká se až zoctovatí a ocet se pak nechá zrát, až dokud nemá světle hnědé zbarvení.

V receptech rovněž narazíte na název tofu, což je oblíbená surovina asijské kuchyně. Podívejte se, jak se vlastně vyrábí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X