Řadu vitamínů jistě najdeme v každém zeleninovém nebo ovocném salátu, které jsou připraveny především z čerstvých surovin.
Zimní saláty prospívají podpoře imunity, trávení, ale i spalování.
Můžeme je připravit v odlehčené formě jako doplněk hlavního chodu, ale také i jako hlavní sytý chod.
Pečený zeleninový salát se sýrem
Pečená zelenina v salátu chutná skvěle, i když součástí tohoto salátu je ne příliš oblíbená řepa. Řepa totiž po pečení krásně změkne a její chuť zesílí a zesládne, její textura pak vzdáleně připomíná maso.
INGREDIENCE :
- 2 menší červené řepy
- 2 menší mrkve nebo i kousek dýně
- 1 malá hrstka černých oliv
- 1 šalotka
- 1 jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- snítka tymiánu
- 1 hrstka baby špenátu
- Feta sýr
- olivový olej
- sůl a pepř
- 2 plátky toustového chleba
POSTUP :
- Rozpálíme troubu na 220°C.
- Všechnu zeleninu si nakrájíme na rustikálnější kousky a vložíme do vhodné nádoby na pečení.
- K zelenině přidáme nasekaný česnek, šalotku, jarní cibulku a bylinky.
- Zakápneme olivovým olejem a dvěma lžícemi vody.
- Osolíme, opepříme.
- Nádobu překryjeme alobalem a dáme péct do trouby.
- Pečeme do změknutí zeleniny asi 45 min.
- Na pánvi na sucho opečeme toustový chleba.
- Upečenou zeleninu vložíme na talíř a ještě teplou ji posypeme feta sýrem a promícháme s baby špenátem a opečeným toustem.
zdroj : bakersdelight.co.nz
Objevte podobné tipy
2.Caesar salát z hlávkového salátu
Salát, který se stal velmi rychle oblíbeným. Základem je vždy výborná zálivka a pak je salát obohacován dalšími kvalitními a výživově hodnotnými surovinami. Pokud se doplní potravinami s vyšším obsahem bílkovin, může být plnohodnotným obědem nebo večeří.
INGREDIENCE :
- 2 plátky kuřecích prsou
- česnek podle chuti, rozdrcený
- čerstvá petrželka, nasekaná
- 200 g anglické slaniny nakrájené na proužky
- 2 ks vajec, uvařená na tvrdo, nakrájená na poloviny
- 1 hlávkový salát
- 1 ks avokáda, nakrájené na plátky
- 1 hrst hoblinek parmazánu
na zálivku
- 200 ml jogurtu řeckého typu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky rozdrceného česneku
- 2 filátka ančoviček, rozetřené na kašičku
- šťáva z 1/2 citronu
- 3 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu
- sůl a čerstvě namletý pepř
POSTUP :
- Grilovací pánev rozehřejeme na středně vysokou teplotu.
- Plátky masa potřeme rozdrceným česnekem a nesekanými bylinkami.
- Opečeme je a na troše olivového oleje dozlatova.
- Maso dáme stranou na teplo a ve stejné pánvi necháme vyškvařit slaninu dokřupava.
- Na zálivku prošleháme jogurt, olej, česnek, ančovičky, citronovou šťávu a parmazán.
- Podle chuti zálivku osolíme a opepříme a znovu prošleháme.
- V míse zlehka promícháme natrhané listy salátu s kousky kuřete a slaniny, půlkami vajec, plátky avokáda a parmazánu
- Přelijte zálivkou a podávejte.
zdroj : pinterest.com
Zdravý zimní salát ze zelí
V tomto salátu si pochutnáte na vitamínu C nabitém v zelí, jablku a zdravých brusinkách, které fungují jako prevence proti zánětům močových cest.
INGREDIENCE :
- 1/2 hlávky červeného a bílého zelí
- 2 malé červené cibule
- 2 jablka
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g sušených brusinek
- 2–3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- sůl a pepř
POSTUP :
- Zelí, cibuli a jablka očistíme a nasekáme na tenké proužky, jablka na plátky.
- Zelí v míse nasolíme a necháme vypotit.
- Poté přebytečnou vodu slijeme, přidáme cibuli, jablka a brusinky.
- Vše zalijeme dresinkem z jablečného octu, medu, olivového oleje, soli a pepř.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Ozdobíme nasekanými vlašskými ořechy.
zdroj : momskitchenhandbook.com
A jak jste na tom s krouháním zelí vy? Nebaví vás to? Existuje pár způsobů, jak si tuto práci usnadnit. Pokud vás to zajímá, podívejte se, co umí elektrické krouhače, struhadla a kráječe zeleniny.
Málokterá surovina je tak vitamínově bohatá jako je „obyčejné“ zelí. Kromě vitamínu K, vitamínů ze skupiny B a minerálních látek obsahuje především v zimě tak vzácný vitamín C.
Víte, že zelí :
- působí proti bakteriím
- je vhodné při léčbě dny a žlučníkových kamenu
- je vhodné při onemocněních srdce a ledvin
- působí močopudně