7 rychlých receptů na vánoční cukroví ze žloutků, které si zamilujete

Pokud vám zbyl nějaký ten žloutek z vajíčka, nevyhazujte ho a udělejte si žloutkové vánoční cukroví.

Věděli jste, že ze žloutků připravíte řezy, polevu, ale třeba i lahodný pudink?

Upečte si linecká kolečka podle tohoto receptu, a potom je naplňte žloutkovým krémem.

Připravili jsme pro vás výtečné recepty na vánoční cukroví žloutkové, které vám nezaberou ani příliš mnoho času.

Žloutkové vánoční cukroví v podobě sušenek

Pečete si některé cukroví třeba už druhý adventní víkend? Potom na seznam zařaďte také žloutkové sušenky, které si můžete ozdobit některou z těchto lahodných polev.

Příprava sušenek vám nezabere více než deset minut a samotným pečením strávíte zhruba čtvrt hodiny.

INGREDIENCE

  • 3 lžíce nesoleného másla pokojové teploty
  • 1/3 hrnku krystalového cukru
  • 1 velký žloutek
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka mořské soli

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C a vyložte si plech pečicím papírem.
  2. V misce utřete máslo na jemný krém.
  3. Do másla přidejte cukr a ještě ho mixujte, dokud nevznikne nadýchaný krém.
  4. Přidejte žloutek, smetanu ke šlehání a vanilkový extrakt. Všechny ingredience míchejte tak, dokud se nespojí.
  5. Postupně do těsta vmíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vytvořte těsto, z něhož se snadno tvarují sušenky.
  6. Vytvořte si kuličku, dejte ji na plech a jemně rozmáčkněte vidličkou, aby vznikla sušenka.
  7. Vánoční cukroví ze žloutků pečte zhruba 15 minut.
TIP: Velice dobře chutnají tyto sušenky s vanilkovou polevou. Smíchejte 5 lžic nesoleného másla pokojové teploty, 3/4 hrnku práškového cukru, 1/2 lžičky vanilkového extraktu a 1/2 lžičky smetany. Všechny uvedené ingredience smíchejte za pomoci elektrického mixéru, dokud vám nevznikne lehký a nadýchaný krém. Zdobte krémem třeba až jeden den před Štědrým dnem.
sušenka ze žloutků s jemným krémem
Zdroj: dessertfortwo.com

Slané vánoční cukroví žloutkové

Během vánočního období se to sladkým cukrovím jen hemží.

Pokud dostanete chuť na slané, mějte připravenou i slanou variantu vánočního cukroví z vařených žloutků.

Zhruba 50 malých slaných sušenek připravíte následovně.

INGREDIENCE

  • 2 solená vařené žloutky
  • 60 gramů másla
  • 70 gramů hladké mouky
  • 30 gramů sušeného mléka
  • 30 gramů bramborového škrobu
  • 30 gramů moučkového cukru
  • 1 žloutek na potření
  • 2 lžíce sezamových semínek na zdobení

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 165 °C a vyložte si plech pečicím papírem.
  2. Utřete máslo s moučkovým cukrem a nasolenými vaječnými žloutky, dokud nevznikne nadýchaný krém.
  3. Prosejte všechny sypké ingredience, tedy sušené mléko, bramborový škrob a hladkou mouku.
  4. Ingredience smíchejte a vytvořte těsto.
  5. Z těsta si vyválejte plát tlustý zhruba 1 centimetr.
  6. Vykrajovátkem vytvořte z těsta sušenky, například kolečka, kytičky a podobně. Záleží na tom, jakou máte zrovna formu.
  7. Sušenky dejte na plech vyložený papírem, potřete je rozklechtaným žloutkem a posypte sezamovými semínky.
  8. V troubě pečte sušenky zhruba 12 až 15 minut. 
cukroví ze žloutků na slaný způsob
Zdroj: yummly.com

Sušenky z vařených žloutků

Určitě to znáte. Uvaříte dětem vejce na tvrdo, ovšem pozřou pouze bílek a žloutek nechají na talíři. Co s takovými žloutky?

Připravte si sladké vánoční cukroví z vařených žloutků a nemusíte je tak vyhazovat. Jak na to?

INGREDIENCE

  • 4 žloutky z vařených vajec
  • 1/2 hrnku nesoleného másla
  • 1/2 hrnku rostlinného tuku
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička citronového extraktu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 vaječný bílek smíchaný s cukrem na polevu

POSTUP

  1. Uvařte si vejce natvrdo (viz níže návod, jak správně uvařit vejce natvrdo).
  2. Utřete máslo, rostlinný tuk a cukr, dokud nevznikne hladký krém.
  3. Přidejte žloutky a citronový extrakt. Směs mixujte, dokud nevznikne těsto.
  4. Přidejte hladkou mouku a míchejte těsto tak dlouho, dokud se jednotlivé suroviny nespojí.
  5. Položte si těsto na pomoučený povrch, vyválejte ho válečkem na plát tlustý asi 6 až 7 milimetrů.
  6. Vyřežte z těsta různé sušenky, třeba kytičky, kolečka a podobně.
  7. Umístěte sušenky na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Předehřejte si troubu na 200 °C a pečte v ní sušenky po dobu 8 až 10 minut.
  9. Sušenky nechejte vychladnout a ozdobte je polevou vytvořenou z jednoho bílku a cukru.
i z vařených žloutků jsou skvělé a chutné sušenky
Zdroj: yummly.com

Žloutkovo-máslové vánoční cukroví

Ze žloutků se dají sušenky připravit na různé způsoby. Zatímco některé jsou jen ze čtyř ingrediencí, jiné i z deseti.

Pokud preferujete žloutkové vánoční cukroví z co nejméně surovin, tyto máslové sušenky jsou pro vás jako stvořené.

INGREDIENCE

  • 180 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • 60 g másla
  • 4 ušlehané žloutky

POSTUP

  1. Utřete cukr s máslem a směs roztavte v mikrovlnné troubě, případně na sporáku.
  2. Smíchejte mouku, máslovou směs a žloutky.
  3. Za pomoci lžičky vytvořte sušenky a dejte je na plech vyložený papírem.
  4. Sušenky pečte zhruba 10 minut na 160 °C v předehřáté troubě.

NÁŠ TIP: Udělejte si na toto cukroví čokoládovou polevu. Bude chutnat neskutečně. Čokoládovou polevu připravte podle našich tipů v tomto článku

cukroví ze žloutků a másla jsou jednoduše výborné
Zdroj: pinterest.com

Citronovo-žloutkové cukroví

Citron dodává cukroví ojedinělý nádech. Sušenky jsou potom svěží.

Jestliže patříte mezi milovníky citronového vánočního cukroví, přidejte citronovou kůru třeba i do sušenek ze žloutků.

INGREDIENCE

  • 1 a 1/2 hrnku cukru
  • 1 hrnek másla pokojové teploty
  • 6 žloutků
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky citronového extraktu
  • 1/2 lžičky pomerančového extraktu
  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička tatarské omáčky

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 175 °C. Vyložte si plech pečicím papírem, případně použijte silikonovou formu na pečení.
  2. Utřete cukr s máslem za pomoci elektrického mixéru, dokud nevznikne nadýchaný krém.
  3. V další misce rozmixujte žloutky, vanilkový extrakt, citronový extrakt a pomerančový extrakt. Přidejte směs vaječných žloutků s extrakty do másla. Všechno dokonale smíchejte.
  4. Prosejte mouku, jedlou sodu a krém z tatarské omáčky.
  5. Smíchejte mouku s máslovou směsí, dokud se těsto dokonale nespojí.
  6. Vytvořte z těsta kuličky velké jako vlašský ořech a položte je na pečicí papír. Kuličky jemně rozmáčkněte vidličkou, aby vznikly sušenky.
  7. Sušenky pečte v troubě zhruba 8 až 10 minut.
křehké sušenky ze žloutků a citronu
Zdroj: allrecipes.com

Citronová kaše z vaječných žloutků

Bohužel, mezi jednoduché recepty nepatří žloutkové řezy. Vánoční cukroví, které chcete mít připraveno rychle, je nejoblíbenější. Proto namísto řezů si připravte citronovou kaši z vaječných žloutků.

Že nevíte, jak takové cukroví může chutnat? Jednou vyzkoušíte a už nebudete chtít jiné vánoční cukrový. Žloutkový řez potom upadne v zapomnění.

Pozor, příprava tohoto pokrmu začíná už dva týdny před Vánoci.

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku cukru
  • 2/3 hrnku citronové šťávy
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 4 žloutky
  • 5 lžic másla nakrájeného na kostky

POSTUP

  1. V menším hrnci smíchejte žloutky s cukrem a dejte směs na mírný oheň.
  2. Přidejte do hrnce citronovou šťávu, citronovou kůru a také máslo.
  3. Směs míchejte, dokud nezhoustne.
  4. Dávejte si pozor, abyste ji nevařili na příliš silném ohni, protože by se vám mohla připálit.
  5. Jakmile bude směs hustá, dejte ji do vzduchotěsné sterilizované nádoby a ponechejte v lednici alespoň dva týdny.
  6. Směs poté vytáhněte, udělejte z ní podklad a ozdobte ji podle své fantazie (viz obrázek níže).
TIP: Sterilizujte nádobu v mikrovlnné troubě. Je to jednoduché a rychlé.
z vaječných žloutků a citronu si uděláte výbornou kaši
Zdroj: yummly.com

Domácí vanilkový pudink ze žloutků

Přemýšlíte, co si dát na Štědrý den ke snídani? Připravit si můžete třeba vánočku podle těchto receptů

Jestliže se chcete letos oprostit od tradic, zapomeňte na vánočku a naservírujte ráno na Štědrý den všem členům rodiny domácí pudink.

Samozřejmě je jednoduché vytvořit pudink tak, že ho koupíte v obchodě a uvaříte ho v mléce. I tak je pořád cítit, že se jedná o kupovanou variantu. 

Co takhle si připravit vlastní pudink ze žloutků?

INGREDIENCE

  • 2/3 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 a 2/3 hrnku mléka
  • 4 žloutky
  • 4 lžičky vanilky

POSTUP

  1. V hrnci smíchejte cukr, kukuřičný škrob a sůl.
  2. V misce rozšlehejte žloutky do hladka a přidejte do nich mléko.
  3. Postupně vmíchávejte mléko se žloutky do hrnce s cukrem, škrobem a solí. Míchejte ingredience tak, aby se dokonale spojily.
  4. Přestaňte chvíli směs míchat a počkejte, než se nahoru nedostanou zbylé kousky vaječného žloutku. Sesbírejte je drátěným sítkem.
  5. Pudink vařte na mírném ohni, neustále míchejte, dokud nezhoustne.
  6. Jakmile bude pudink hustý, ještě ho za stálého míchání minutu povařte.
  7. Hrnec odstavte a dejte pudink do připravených šálků, a potom nahoru na pudink položte plastové víčko, aby se nevytvořil škraloup.
  8. Pudink nechejte vychladnout alespoň 4 hodiny v lednici, ideálně však přes noc.  
výborný je také sladký žloutkový pudink
Zdroj: reformationacres.com

Jak připravit ten nejlepší žloutkový krém do vánočního cukroví?

Žloutky se dají spotřebovat různými způsoby. Jestliže nechcete péct přímo žloutkové vánoční cukroví, stačí připravit vánoční cukroví se žloutkovou polevou. Upečete si třeba linecká kolečka a naplníte je žloutkovým krémem.

Připravit však žloutkový krém je opravdový kumšt. Důležité je, aby byl jemný, sametový a hlavně měl žlutou barvu.

Hustotu krému můžete regulovat škrobem, případně moukou.

INGREDIENCE

  • 0,5 l mléka
  • 6 žloutků
  • 110 g krystalového cukru
  • 60 g hladké mouky (v případě potřeby přidejte více)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Vlijte mléko do hrnce, přidejte vanilkový extrakt, a potom přiveďte mléko k varu.
  2. Hrnec odstavte.
  3. V misce si zatím vyšlehejte žloutky s cukrem, dokud nevznikne světlý krém. Přidejte mouku a škrob, a potom krém míchejte, dokud se jednotlivé ingredience nespojí.
  4. Při stálém míchání pomalu vlívejte horké mléko.
  5. Sceďte přes jemné síto do hrnce, a potom krém přiveďte opět k varu. Neustále ho míchejte, aby se vám nepřipálil.
  6. Jakmile začne směs probublávat, nechejte ji ještě minutu povařit, a potom ji odstavte.  
  7. A máte žloutkový krém do vánočního cukroví.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.