Lahodné recepty na vánoční cukroví ze žloutků v 6 rozmanitých obměnách. Inspirujte se!

Sněhové cukroví neboli cukroví z našlehaných bílků známe všichni.

Co se zbylými žloutky?

Načerpejte inspiraci z našich receptů na žloutkové cukroví!

Použít je můžete nejen do těsta, ale také na polevu či krém.

Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?

Jednoduché žloutkové cukroví

Snadné a chutné cukroví, které vytvoříte pouze ze čtyř ingrediencí. Vyzkoušejte!

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1/2 čajové lžičky citronové šťávy

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 160°C.
  2. Připravte si formičky, například ty, které používáte na pracny.
  3. V kuchyňském robotu společně vyšlehejte všechny ingredience.
  4. Těsto poté nalijte do formiček, přibližně do poloviny jejich výšky.
  5. Vložte do trouby, když těsto ve formičkách „vyběhne“, snižte teplotu na 100°C a pečte ještě přibližně 20 minut.
  6. Po upečení žloutkové cukroví ihned vyklopte.
Jednoduché vánoční pečivo připravené se žloutků.
zdroj: najrecept.sk

Nejen do tohoto receptu na žloutkové cukroví není potřeba mouka. Vyzkoušejte i další recepty na vánoční pečivo bez mouky.

Ořechové cukroví se žloutkovou polevou

Jeden z nejklasičtějších receptů se žloutky, který na vašem vánočním stole nesmí chybět.

Ingredience:

  • 450 g másla
  • 400 g krystalového cukru
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g hladké mouky
  • 6 bílků

Poleva

  • 6 žloutků
  • 180 g moučkového cukru
  • hořká čokoláda na ozdobu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170°C.
  2. V mixeru vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
  3. Snižte rychlost mixéru a přidejte vlašské ořechy.
  4. Po lžících přidávejte mouku a promíchejte.
  5. V jiné míse ušlehejte bílky do tuhého sněhu.
  6. Sníh pomalu přidávejte do těsta a opatrně promíchejte.
  7. Těsto vlijte do vymazaného a moukou vysypaného hlubšího plechu nebo zapékací misky.
  8. Pečte přibližně 30-40 minut dozlatova.
  9. V mezidobě si připravte polevu.
  10. V míse smíchejte žloutky a moučkový cukr.
  11. Touto polevou po vyndání z trouby ihned polijte opečený ořechový koláč a pomocí stěrky uhlaďte.
  12. Vraťte plech do trouby a pečte ještě 2-3 minuty.
  13. Vypněte troubu a nechte uvnitř ještě 5 minut, dokud poleva neztuhne.
  14. Po vychladnutí ozdobte rozpuštěnou hořkou čokoládou a rozkrájejte na jednotlivé kousky.
Kousky ořechového cukroví se žloutkovou polevou.
zdroj: thebossykitchen.com

Ořechy, vlašské i lískové, využijete také při přípravě dalších vánočních pochoutek. Inspirujte se našimi recepty na ořechové vánoční pečivo.

Vánoční kouličky se žloutkovým krémem

Jedním z oblíbených tvarů cukroví jsou kuličky, které připomínají kouličky na vánočním stromečku. Vyzkoušejte tento recept na kuličky se žloutkovým krémem!

Ingredience:

  • 75 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 110 ml vody

Krém

  •     280 ml mléka
  •     3 žloutky
  •     60 g moučkového cukru
  •     2 PL instantní kávy
  •     30 g hladké mouky
  •     1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka

Poleva

  •     200 g hnědého cukru
  •     60 ml  mléka
  •     75 g másla
  •     75 g mouky
  •     8 g kávových zrn

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200°C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. V hrnci přiveďte k varu vodu a máslo.
  3. Přidejte mouku a pomocí vařečky ji ihned zašlehejte do vody, dokud nevznikne hladká hmota. Odstavte hrnec z ohně a pokračujte ve šlehání, dokud směs mírně nevychladne.
  4. Přidávejte vejce a každé z nich důkladně zašlehejte do směsi.
  5. Odstavte a nechte mírně vychladnout.
  6. Těsto přendejte do sáčku na zdobení a na připravený plech vytlačte kuličky.
  7. Pečte předehřáté v troubě 10 minut, dokud nevykynou, poté snižte teplotu na 180°C a pečte 20 minut ještě dozlatova. Dobu pečení přizpůsobte velikosti vašich kuliček.
  8. Na náplň přiveďte v hrnci k varu mléko.
  9. V míse vyšlehejte žloutky, moučkový cukr a instantní kávu do nadýchané pěny.
  10. Do vaječné směsi přidejte mouku a znovu šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  11.  Vaječnou směs zalijte teplým mlékem a dobře prošlehejte, aby se spojila.
  12. Směs vraťte do hrnce a vařte na mírném ohni 5-8 minut, nebo dokud nezhoustne.
  13. Krém přeceďte přes jemné síto do čisté mísy.
  14. Mísu přikryjte potravinovou fólií a nechte ji vychladnout, poté směs vložte na hodinu do ledničky.
  15. Do studeného krému zašlehejte karamelové kondenzované mléko a opět dejte do ledničky.
  16. Na polevu rozpusťte v hrnci cukr, mléko, máslo a mouku, dobře promíchejte a směs přiveďte k varu.
  17. Odstavte z ohně a nechte 5 minut vychladnout, poté dobře promíchejte.
  18. Poleva by měla mít konzistenci medu.
  19. Následně naplňte krémem upečené cukroví a poté ho ozdobte polevou.
Vánoční kouličky naplněné žloutkovým krémem.
zdroj: thepaddingtonfoodie.com

Na vánoční cukroví můžete používat nejen žloutky, ale samozřejmě také bílky. Inspirujte se našimi recepty na nadýchané sněhové cukroví.


Slepované cukroví ze žloutků

Jedna z variant na oblíbené linecké cukroví s jedinečným způsobem přípravy!

Ingredience:

  • 3 žloutky
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g bramborového škrobu
  • 150 g másla
  • 1 sáček vanilinu
  • kůra z jednoho bio citronu
  • marmeláda dle vlastního výběru

Postup:

  1. Nejprve uvařte 3 vejce, po uvaření je oloupejte a vyjměte žloutky.
  2. Žloutky nadrobno rozdrobte a smíchejte s cukrem moukou, máslem a kůrou z citronu.
  3. Vypracujte v těsto.
  4. Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do ledničky.
  5. Těsto rozválejte válečkem a vykrajovátky vykrájejte požadované tvary na spodní i vrchní část slepovaného žloutkového cukroví.
  6. Vložte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 15 minut dozlatova.
  7. Po upečení nechte žloutkové cukroví na plechu dobře vychladnout.
  8. Poté vychladnutí slepte marmeládou a případně posypejte moučkovým cukrem.
Slepované vánoční pečivo ze žloutků s marmeládou.
zdroj: uttofabrocucina.it

Ochutnejte i další linecké cukroví! S kakaem, ořechy či v dia podobě!

Jemné vánoční sušenky se žloutky

Lahodné a velmi jednoduché cukroví, které si všichni hned oblíbí! Vizuálně ho můžete ozvláštnit použitím vzorovaného válečku.

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku másla
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • kůra z jednoho citronu

Postup:

  1. Máslo vyšlehejte s cukrem do krémové konzistence.
  2. Postupně přidávejte žloutky a šlehejte, dokud nejsou nadýchané.
  3. Přidejte kůru a promíchejte.
  4. Postupně přidávejte prosetou mouku s práškem do pečiva.
  5. Vypracujte v měkké nelepivé těsto.
  6. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho na 30 až 60 minut do chladničky.
  7. Vychlazené těsto rozválejte tloušťku půl centimetru.
  8. Z těsta vykrájejte pomocí vykrajovátek žloutkové cukroví.
  9. Předehřejte troubu na teplotu 180°C.
  10. Pečte přibližně 10 minut, dokud cukroví nezačne zlátnout.
Jemné vánoční sušenky se žloutky připravené pomocí vzorovaného válečku.
zdroj:whereiscake.com

Nejlepší žloutkový krém do cukroví

Žloutkový krém je skvělý nejen na dorty, ale velmi jím oživíte také vaše vánoční pečivo.

Ingredience:

  • 2 šálky plnotučného mléka
  • 1/4 šálku + 1/3 šálku cukru krystal
  • 3 žloutky
  • 1/4 šálku kukuřičného škrobu
  •  2 PL másla
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. V hrnci smíchejte mléko a čtvrt šálku cukru.
  2. Na mírném ohni přiveďte směs k varu.
  3. V míse vyšlehejte vejce, žloutky, kukuřičný škrob a třetinu šálku cukru.
  4. Jakmile mléko začne vřít, opatrně za stálého míchání přilévejte polovinu horkého mléka do vaječné směsi.
  5. Vaječnou směs vlijte zpět do hrnce a neustále šlehejte, dokud směs nezhoustne.
  6. Po zhoustnutí odstavte z ohně a vmíchejte máslo a vanilku.
  7. Míchejte, dokud se nerozpustí.
  8. Přelijte do misky a přikryjte potravinovou fólií. Fólie se musí dotýkat horní části krému, aby se na něm nevytvořil film.
  9. Před použitím nechte krém zcela vychladnout v chladničce po dobu nejméně 4 hodin.
Lahodný krém ze žloutků vhodný nejen do cukroví.
zdroj: the stayathomechef.com

Vánoční pečivo můžete naplnit i dalšími typy krémů. Vyzkoušejte naše rozmanité krémy do cukroví! Máslový, mandlový, kokosový či vanilkový!

Tajemství ukryté ve žloutku

Při pečení se do těsta nejčastěji používá buď celé vejce, nebo právě jen žloutek. I když se dlouho myslelo, že vejce nejsou příliš zdravá, především kvůli obsahu cholesterolu, ukázalo se, že to není tak úplně pravda. Právě žloutek totiž obsahuje poměrně velké množství zdraví prospěšných látek.

Co konkrétně ve žloutku najdeme? Jde o směs proteinů, lipidů, lecitinu, vitamínů a minerálů. Z minerálů je bohatý především na fosfor, zinek, vápník a draslík. Z vitamínů obsahuje všechny, kromě vitamínu C. Barvu žloutku ovlivňuje množství betakarotenu, čím více ho obsahuje, tím výraznější žlutou barvu má.

Jak nejsnadněji oddělit žloutek a bílek?

Existuje mnoho způsobů, jak od sebe vaječný žloutek a bílek v případě potřeby oddělit. Dokonalé oddělení je důležité především pro bílky, kdy i malý kousek žloutku nám může velmi pokazit kvalitu vyšlehaného sněhu. Nejznámější a nejpoužívanější je rozklepnutí vajíčka o ostrou hranu šálku či dřezu, případně nožem, a následné oddělení. Bílek do šálku a žloutek zůstane ve skořápce.

Kromě toho můžete k oddělení žloutku a bílku využít i malý trik s PET lahví. Stačí celé vajíčko jednoduše vyklepnout do misky. Poté přiložte na žloutek čisté hrdlo PET lahve, lehce stiskněte a tlak žloutek vtáhne dovnitř

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X