Znojemská omáčka nebo znojemská pečeně.
Názvy jsou oslišné, ale cílí na stejný pokrm české kuchyně.
Tento hlavní chod si vysloužil svou oblibu v mnoha domácnostech.
Pojďme si ji uvařit společně.
Hovězí znojemská pečeně s rýží
Znojemská pečeně je hovězím masem připravovaným na kyselých okurkách. Pochutnejte si!
INGREDIENCE:
- 500 g hovězího zadního masa
- 80 g kyselých okurek
- 7 g soli
- 25 g špeku
- 2 cibule
- 30 ml oleje
- 30 g hladké mouky
- 20 g hořčice
- rýže
POSTUP:
- Hovězí umyjte, osušte, prošpikujte kousky špeku (buď špikovací jehou nebo špičatým nožem po vlákně masa).
- Pak jej osolte, potřete hořčicí.
- Nechte zprudka zatáhnout ze všech stran, a pak dejte bokem.
- Ve stejném hrnci si osmažte na kostičky nakrájenou cibulku a smažte do hněda.
- Pak dejte maso zpět do hrnce, podlijte trochou vody a duste pod pokličkou do změknutí.
- Občas podlívejte vodou, ke konci pak nálevem z okurek.
- Okurky si nakrájejte na kostičky a přidejte, vařte do měkka.
- Omáčku taktéž před koncem vaření (asi 10 minut) zahustěte moukou smíchanou s vlažnou vodou (maso si na tu dobu dejte z hrnce bokem).
- Zvlášť si připravte rýži podle návodu na obalu.
- Maso nakrájejte na plátky a podávejte polité omáčkou a s rýží.

Tip: Zkuste i minutkové recepty na hovězí maso.
Recept na znojemskou omáčku s vepřovým masem
I s vepřovým masem můžete vykouzlit velice chutnou falešnou znojemskou omáčku.
INGREDIENCE:
- 600 g vepřové kýty
- 35 g slaniny
- černý pepř mletý
- 90 g kyselých okurek
- 2 vejce
- hořčice
- sůl
- hladká mouka
POSTUP:
- Maso si nakrájejte na plátky a vyklepejte tloučkem na maso, osolte, opepřete a potřete hořčicí.
- Slaninu si nakrájejte na kostičky a dejte smažit jen tak na sucho.
- Po chvíli pustí šťávu, na ní pak osmažte maso z obou stran.
- Podlijte trochou vody, zakryjte pokličkou a duste.
- V průběhu dušení podlévejte malým množstvím vody.
- Před koncem přidejte okurky, nakrájené vejce a chvíli povařte.
- Následně zahustěte moukou smíchanou s vlažnou vodou a převařte ještě alespoň 10 minut.
- Dochutit můžete šťávou z okurek.

Pro inspiraci. Zde je recept na znojemskou omáčku s vepřovým masem:
Objevte podobné tipy
Omáčka s vajíčkem a okurkou (masem)
Do tohoto receptu na znojemskou omáčku můžete místo vejce přidat maso z předešlého oběda, klidně i kuřecí, zkrátka co máte.
INGREDIENCE:
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 cibule
- 3 kyselé okurky
- 2 vejce
- 30 g slaniny
- hladká mouka
- hořčice
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte osmažit na sucho.
- Až pustí šťávu, přidejte na kostičky nakrájenou cibulku a smažte dozlatova.
- Přidejte na kostičky nakrájené okurky i vejce, hořčici, podlijte vývarem a chvilku povařte.
- Nakonec zahustěte moukou smíchanou s vlažnou vodou a duchuťte šťávou z okurek.
- Podávejte s vejcem uvařeným na tvrdo, volským okem nebo masem.

Tip: Zkuste i další omáčky s vejcem.
Znojemská omáčka s kuřecím masem
A zde je další tip na omáčku s kyselými okurkami. Tentokrát s kuřecím masem.
INGREDIENCE:
- 800 g kuřecích prsních či stehenních řízků
- 2 cibule
- 30 g slaniny
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 kyselé okurky
- 4 lžíce sterilované kapie
- voda
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Slaninu si nakrájejte na kostičky a smažte, dokud nepustí tuk.
- Na něm pak osmažte na plátky nakrájené, naklepané, osolené, opeřené maso potřené hořčicí.
- Po zatažení podlijte vodou a duste doměkka.
- Před koncem vaření přidejte nakrájené okurky a kapie.
- Zahustěte moukou rozmíchanou ve vlažné vodě.
- Vařte ještě 10 minut a dochuťte šťávou z okurek a dle potřeby okořeňte.

Znojemská omáčka nebo znojemská pečeně
Mnoho z nás se jistě domnívá, že přívlastek znojemský dostala právě omáčka. Pojďme se ale vyvést z omylů. On totiž náleží hovězí pečeni. To pravé znojemské na tom je, že se připravuje právě s kysanými okurkami, které jsou pro tuto oblast známé. Právě proto nejde až tak o omáčku samotnou, ale spíše hovězí pečeni, která je připravovaná s okurkovou omáčkou.
Existuje tedy spoustu falešných znojemských pečení nebo omáček? Spíše omáček, které imitují to pravé jádro. Ale na to jsme zvyklí, jako třeba u svíčkové, že?
K výběru masa na znojemskou pečeni dejte přednost hovězímu zadnímu. Vybrat si můžete z kýty i roštěnce. Nejlepší je maso připravit v celku, prošpikovat ho a nechat ho jako první zatáhnout na oleji. K dušení můžete využít i tlakového hrnce, nebo jej nechat dopéct v troubě.
A jakou přílohu ke znojemské omáčce zvolit? Kromě rýže se k ní hodí brambory, ale i knedlík. Zkuste recepty na domácí knedlíky.