Omáčka na znojemský způsob nejen z hovězí pečeně, ale i trochu jinak

Znojemská omáčka nebo znojemská pečeně.

Názvy jsou oslišné, ale cílí na stejný pokrm české kuchyně.

Tento hlavní chod si vysloužil svou oblibu v mnoha domácnostech. 

Pojďme si ji uvařit společně.

Hovězí znojemská pečeně s rýží

Znojemská pečeně je hovězím masem připravovaným na kyselých okurkách. Pochutnejte si!

INGREDIENCE:

  • 500 g hovězího zadního masa
  • 80 g kyselých okurek
  • 7 g soli
  • 25 g špeku
  • 2 cibule
  • 30 ml oleje
  • 30 g hladké mouky
  • 20 g hořčice
  • rýže

POSTUP:

  • Hovězí umyjte, osušte, prošpikujte kousky špeku (buď špikovací jehou nebo špičatým nožem po vlákně masa).
  • Pak jej osolte, potřete hořčicí.
  • Nechte zprudka zatáhnout ze všech stran, a pak dejte bokem.
  • Ve stejném hrnci si osmažte na kostičky nakrájenou cibulku a smažte do hněda.
  • Pak dejte maso zpět do hrnce, podlijte trochou vody a duste pod pokličkou do změknutí. 
  • Občas podlívejte vodou, ke konci pak nálevem z okurek. 
  • Okurky si nakrájejte na kostičky a přidejte, vařte do měkka. 
  • Omáčku taktéž před koncem vaření (asi 10 minut) zahustěte moukou smíchanou s vlažnou vodou (maso si na tu dobu dejte z hrnce bokem). 
  • Zvlášť si připravte rýži podle návodu na obalu. 
  • Maso nakrájejte na plátky a podávejte polité omáčkou a s rýží.
Znojemská pečeně z hovězího masa s omáčkou z okurek a rýže jako příloha.
bonvivani.sk

Tip: Zkuste i minutkové recepty na hovězí maso.

Recept na znojemskou omáčku s vepřovým masem

I s vepřovým masem můžete vykouzlit velice chutnou falešnou znojemskou omáčku.

INGREDIENCE:

  • 600 g vepřové kýty
  • 35 g slaniny
  • černý pepř mletý
  • 90 g kyselých okurek
  • 2 vejce
  • hořčice 
  • sůl
  • hladká mouka

POSTUP:

  • Maso si nakrájejte na plátky a vyklepejte tloučkem na maso, osolte, opepřete a potřete hořčicí. 
  • Slaninu si nakrájejte na kostičky a dejte smažit jen tak na sucho. 
  • Po chvíli pustí šťávu, na ní pak osmažte maso z obou stran. 
  • Podlijte trochou vody, zakryjte pokličkou a duste. 
  • V průběhu dušení podlévejte malým množstvím vody. 
  • Před koncem přidejte okurky, nakrájené vejce a chvíli povařte. 
  • Následně zahustěte moukou smíchanou s vlažnou vodou a převařte ještě alespoň 10 minut. 
  • Dochutit můžete šťávou z okurek.
Omáčka na znojemský způsob s vepřovým masem.
pinterest.com

Pro inspiraci. Zde je recept na znojemskou omáčku s vepřovým masem:

Klasika, která neomrzí: Znojemská omáčka s vepřovým masem

Omáčka s vajíčkem a okurkou (masem)

Do tohoto receptu na znojemskou omáčku můžete místo vejce přidat maso z předešlého oběda, klidně i kuřecí, zkrátka co máte. 

INGREDIENCE:

  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 cibule
  • 3 kyselé okurky
  • 2 vejce
  • 30 g slaniny
  • hladká mouka
  • hořčice
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte osmažit na sucho.  
  • Až pustí šťávu, přidejte na kostičky nakrájenou cibulku a smažte dozlatova. 
  • Přidejte na kostičky nakrájené okurky i vejce, hořčici, podlijte vývarem a chvilku povařte. 
  • Nakonec zahustěte moukou smíchanou s vlažnou vodou a duchuťte šťávou z okurek. 
  • Podávejte s vejcem uvařeným na tvrdo, volským okem nebo masem. 
Falešnou znojemskou omáčku si můžete udělat i bez masa, kupříkladu s vejcem nebo jiným masem.
pecene-varene.sk

Tip: Zkuste i další omáčky s vejcem.

Znojemská omáčka s kuřecím masem

A zde je další tip na omáčku s kyselými okurkami. Tentokrát s kuřecím masem.

INGREDIENCE:

  • 800 g kuřecích prsních či stehenních řízků
  • 2 cibule
  • 30 g slaniny
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 kyselé okurky
  • 4 lžíce sterilované kapie
  • voda
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Slaninu si nakrájejte na kostičky a smažte, dokud nepustí tuk. 
  • Na něm pak osmažte na plátky nakrájené, naklepané, osolené, opeřené maso potřené hořčicí. 
  • Po zatažení podlijte vodou a duste doměkka. 
  • Před koncem vaření přidejte nakrájené okurky a kapie. 
  • Zahustěte moukou rozmíchanou ve vlažné vodě. 
  • Vařte ještě 10 minut a dochuťte šťávou z okurek a dle potřeby okořeňte.
Omáčku na znojemský způsob můžete udělat i s kuřecím masem.
plantbenefits.com

Znojemská omáčka nebo znojemská pečeně

Mnoho z nás se jistě domnívá, že přívlastek znojemský dostala právě omáčka. Pojďme se ale vyvést z omylů. On totiž náleží hovězí pečeni. To pravé znojemské na tom je, že se připravuje právě s kysanými okurkami, které jsou pro tuto oblast známé. Právě proto nejde až tak o omáčku samotnou, ale spíše hovězí pečeni, která je připravovaná s okurkovou omáčkou. 

Existuje tedy spoustu falešných znojemských pečení nebo omáček? Spíše omáček, které imitují to pravé jádro. Ale na to jsme zvyklí, jako třeba u svíčkové, že?

K výběru masa na znojemskou pečeni dejte přednost hovězímu zadnímu. Vybrat si můžete z kýty i roštěnce. Nejlepší je maso připravit v celku, prošpikovat ho a nechat ho jako první zatáhnout na oleji. K dušení můžete využít i tlakového hrnce, nebo jej nechat dopéct v troubě. 

A jakou přílohu ke znojemské omáčce zvolit? Kromě rýže se k ní hodí brambory, ale i knedlík. Zkuste recepty na domácí knedlíky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X