Ochutnejte ty nejlepší recepty z tofu. Zdravá strava není ani trochu nudná!

Připravte si naše nejlepší recepty s tofu!

Oživte si svůj jídelníček a dejte odpočinout trávení, od těžkých masitých jídel!

Jestli ke všemu rádi zkoušíte nové recepty, pak je tento článek to pravé pro vás!

Vyzkoušejte asijskou klasiku nebo třeba křupavé tofu nugetky z trouby.

Co je to tofu?

Tofu je tradiční asijská pochoutka, která vznikla v Číně zhruba dvě století před naším letopočtem. K nám se tofu dostalo až ve 20. století a doslova si podmanilo celou Evropu. Tofu je totiž chutné, zdravé, vegetariánské i veganské, bezlepkové, bohaté na proteiny, naopak chudé na sacharidy i tuky, takže vlastně téměř ideální potravina. A z čeho je tedy tofu vyrobeno?

Základ tofu tvoří mléko vytvořené ze sójových bobů, které se smísí se srážedlem a výsledkem je v podstatě rostlinný sýr. Pokud se dodrží správný postup výroby, nemá výsledný produkt charakteristickou luštěninovou pachuť a v přírodní podobě je připraveno na dochucení a další úpravu. 

Přírodní tofu můžete jíst i syrové, ovšem jeho houbovitá struktura je ideální na marinování a kořenění. Dáky tomu má téměř univerzální použití v kuchyni jakožto náhražka masa- skvěle vstřebává všechny chutě koření, které mu dodáte. Navíc se s ním dobře pracuje.

Druhy

V našich obchodech je již tofu běžně k dostání, jelikož tvoří součást zdravého jídelníčku, který je v posledních letech velmi populární. Existují dva základní druhy tofu- tvrdé a hedvábné

Hedvábné tofu má konzistenci krémového sýra a zejména ve veganské kuchyni má srovnatelné využití- používá se do sladkých dezertů, ale vytvořit z něj můžete i kuličky ke smažení.

Klasické “tvrdé” tofu můžete koupit buď v přírodní variantě, nebo různě marinované, např. bylinkové, chilli, lahůdkové… Nejoblíbenější a pravděpodobně nejchutnější je potom uzené tofu, které je chuťově srovnatelné např. s uzeným sýrem. 

Na co si dát při konzumaci tofu naopak pozor:

  • tofu a všechny sójové výrobky obsahují velké množství oxalátu- nevhodné pro lidi trpící ledvinovými kameny obsahující oxalát
  • některé studie naznačují, že zvýšená konzumace sóji může souviset s vyšší mírou rakoviny prsu, souvislost ane nebyla zcela prokázána
  • fytoestrogen v sójových produktech může mít mírně feminizační účinek (vývoj prsu u mužů), nebo mít dopad na plodnost
  • sójové produkty pocházející z USA jsou často geneticky modifikovány (GMO) – řešením je kupovat tofu v biokvalitě
  • sójové produkty mohou být zpracovány hexanem (rozpouštědlo) – řešením je kupovat tofu v biokvalitě

Sója nemusí být je ve formě tofu- vyzkoušejte i další skvělé recepty ze sóji.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.