Lahodné pomazánky patří mezi oblíbené svačiny nejen pro děti, zdravé večeře i základ slavnostního pohoštění. Mezi nejoblíbenější patří vajíčková a sýrová pomazánka, ale nebojte se vyzkoušet také lahodné pomazánky ze zahraničí. Jsou jednoduché na přípravu a s našimi recepty na pomazánky je zvládne každý!

Jaké Recepty na pomazánky hledáte?

Recepty na sýrové pomazánky

Dobrá sýrová pomazánka se hodí jak na kousek pečiva, tak jako základ jednohubek či chlebíčků. Jednoduchá pomazánka se strouhaným sýrem je hotová za pár minut, záleží jen na vás, jaký druh sýra zvolíte.

Pokud máte rádi osvědčenou klasiku, vsaďte na česnekovou pomazánku s eidamem či goudou, třenou nivu nebo hermelínovou pomazánku. Patříte mezi milovníky intenzivních chutí? Využijte aromatické sýry jako je romadur, parmezán nebo olomoucké tvarůžky

Dobrou sýrovou pomazánku si nejlépe vychutnáte na čerstvém chlebu či bagetce, ozdobenou kouskem ovoce či zeleniny kontrastní chuti- mandarinkou, hroznem, olivou nebo čerstvou cibulí.

Přemýšlíte občas co vařit?

  • 50 jednoduchých chutných receptů
  • Polévky, maso, bezmasná jídla, saláty i chuťovky
  • 86 stran plných receptů a bonusů
  • Tradiční česká, ale i zahraniční kuchyně
  • BONUS: Tip jak ušetřit při přípravě jídla
  • BONUS: Jednotlivé recepty jako tisknutelné kartičky

Recepty na zeleninové pomazánky

Zeleninová pomazánka je ideální svačinkou a večeří pro všechny, kteří se snaží jíst zdravě. Pomazánka z vařené či čerstvé zeleniny je vhodná nejen pro děti a vegany. Vyzkoušejte čerstvé varianty se zeleninou- mrkvová pomazánka, pomazánka z avokáda nebo vařených paprik se skvěle hodí na topinky i čerstvé pečivo.

V zimě bychom měli jíst více tepelně upravené zeleniny, než čerstvé, která naše tělo zbytečně ochlazuje. Zeleninová pomazánka připravená za tepla je ideální volbou- nepřetíží náš organismus a dodá potřebné živiny i vlákninu.

Recepty na vajíčkové pomazánky

Recepty z vajec nemusíte připravovat jen na Velikonoce. Vajíčka obsahují plnohodnotné bílkoviny, vitamíny i minerály a proto bychom je do jídelníčku měli zařazovat pravidelně.

Udělejte si dobrou vaječnou pomazánku jako od babičky kdykoliv během roku. Základem jsou domácí vajíčka a se zbylými ingrediencemi už můžete experimentovat- vajíčková pomazánka s lučinou, tatarkou nebo zakysanou smetanou chutná pokaždé jinak.

Můžete také použít netradiční koření- k vařeným vajíčkům se výborně hodí indické karí nebo římský kmín. Díky těmto exotickým ingrediencím bude i obyčejná pomazánka z vajíček chutnat luxusně.

Recepty na masové pomazánky

To pravé pro milovníky masa! Masové pomazánky můžete připravovat buď za studena nebo za tepla. Vyzkoušejte vynikající pomazánky s masem na různé způsoby- masová pomazánka s vejci je skvělá svačinka pro děti, zatímco pikantní verze se výborně hodí na topinky k pivu.

Za vyzkoušení stojí také pomazánka z vařeného vepřového masa a skutečnou delikatesou je potom módní francouzská masová pomazánka- tzv. rillettes. Tu můžete zavařit do sklenic a vzít si s sebou třeba na dovolenou nebo víkend v přírodě.

Recepty na luštěninové pomazánky

Pomazánky z luštěnin jsou zdravé, chutné a levné. Obsahují rostlinné proteiny a proto si je mohou bez obav dopřát všichni, kdo se rozhodli omezit spotřebu masa. Luštěniny navíc patří mezi trvanlivé potraviny a proto si z nich můžete snadno připravit jídlo kdykoliv během roku.

Pomazánka z červené čočky, fazolí nebo klasická čočková pomazánka není těžká na přípravu a pochutnají si na ní jak děti, tak dospělí. Za vyzkoušení stojí také oblíbený cizrnový hummus nebo pomazánka s tofu.

Luštěninová pomazánka chutná nejlépe na kousku čerstvého pečiva, v sendviči z toastového chleba nebo na topince připravené nasucho a potřené česnekem.

Recepty na tvarohové pomazánky

Chutná tvarohová pomazánka je snadná na přípravu a hodí se jako zdravá svačinka pro děti, tak lehká večeře pro celou rodinu. Tvaroh patří mezi superpotraviny a pokud nemáte rádi sladké tvarohové dezerty, tvarohová pomazánka naslano je ideální volbou.

Existuje nespočet variant: tvarohová s paprikou, česneková tvarohová pomazánka, pomazánka s vejci nebo tvarohová pomazánka s mrkví určitě stojí za vyzkoušení. 

Nezapomeňte, že tvaroh se zeleninou a solí pouští vodu, proto byste měli pomazánku skladovat v lednici maximálně 3 dny, potom už nebude dobrá.