Velký test pánví z litiny: jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Litinová pánev je stálicí českých kuchyní a i když je její pořizovací cena vyšší, roky kvalitní přípravy jídla se rozhodně vyplatí.

Co ji ještě činí tak specifickou a oblíbenou?

K čemu všemu se dá použít, jak rozpoznat kvalitní provedení a jaké pánve lze sehnat na českém trhu?

Na to se podívejte v následující recenzi popisující výhody i nevýhody litinových pánví, stejně jako zkušenosti jejich uživatelů.

Která z nich vás osloví nejvíce?

Jak správně vybrat litinové pánve? Které uživatelé doporučují?

Většina spotřebitelů toužících po litinové pánvi sáhne po pánvi grilovací. Litinové pánve na gril patří mezi ty nejoblíbenější díky tomu, že na nich lze připravit kvalitně propečené a šťavnaté maso jako v profesionálních kuchyních. Víte například, jak díky litinové pánvi udělat kvalitní šťavnatý steak?

Pánev Lamart 26 cm LT1064

Vaše volba by mohla padnout například na litinovou grilovací pánev Lamart LT1064 ve čtvercovém designu a velikosti 23,5 cm, která je vhodná pro všechny typy vařičů a díky dobré vodivosti tepla šetří spotřebovanou energii.

Pánev je specifická tím, že je opatřena speciální grilovací mřížkou, která brání přichycení a připálení masa či zeleniny, uchovává vypečenou šťávu a na grilovaném pokrmu zanechává typické pruhy jako při klasickém grilování.

Jelikož pánvi nevadí ani teplota do 280 °C, hodí se i na zapékání pokrmů v troubě, a může tak mít širší využití. Lze na ní ugrilovat šťavnaté steaky, ryby i zeleninu, vhodná je ale i k přípravě dalších pokrmů.

Díky ergonomicky tvarované rukojeti, která je stavěna tak, aby rovnoměrně rozložila hmotnost pánve, se s ní dobře zachází. Nevýhodou může být to, že ji nelze mýt v myčce nádobí, avšak její údržba není nikterak náročná. Její povrch ze smaltu je vysoce odobný proti popraskání, takže zachová svou vizáž i po dlouhá léta.

Pořídit ji můžete od 399 Kč.


Grilovací pánev Staub

Další grilovací pánev, která si u spotřebitelů vede dobře, je litinová grilovací pánev Staub o průměru 26 cm. V čem je specifická? Materiál je odolný proti korozi a pyšní se dlouhou životností. Pánev kulatého tvaru je opatřena dvěma úchyty po stranách.

Vhodná je k prudkému i pomalému opékání, díky dobré vodivosti tepla dokáže získanou teplotu dlouho akumulovat a šetří tak energii. K přípravě pokrmů stačí jen minimum tuku a tak je vhodná i pro přípravu zdravých pokrmů.

Lze ji využít na všech druzích ohřevu i v troubě, což se hodí například při přípravě steaků. Ty se nejprve na pánvi zprudka osmaží a poté dopečou v troubě na požadovaný stupeň propečení. Žádné přendavání, vše rychle a jednoduše z jedné pánve.

Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, ale to se hravě vyváží léty spolehlivé služby. Navíc je vhodná i do myčky.

Pánev pořídíte od 2 200 Kč.


Wok PH-Konyha

Litina může skvěle posloužit i na otevřeném ohni. Wok PH-Konyha o průměru 36 cm má autentický design plný nedokonalostí bez povrchové úpravy. Jde o vizuálně jednoduchou záležitost bez jakýchkoliv vychytávek, avšak tato pánev wok je velice odolná. Zajímavá navíc může být i cena, za kterou je nabízena.

Pokud tedy pomineme vizuální stránku této pánve, může být velice praktická. Mimo domácnost ji můžeme ocenit i na zahradě, chatě nebo někde na dovolené, kde si připravíme náramný oběd na otevřeném ohni.

Kromně ohně je ideální k využítí i na plynovém sporáku nebo sklokeramické desce. Zda smí být využita v troubě nebo na indukci však výrobce nezmiňuje. Wok pánev je vhodná k přípravě masa, zeleniny, luštěnin, rýže i moučníků. Připravíte v ní skvělé smažené, restované a dušené pokrmy. Trochu na škodu je, že v příslušenství není i poklice, která by se dala využít právě k dušení.

Aby se však zachovaly ty správné vlastnosti litinové pánve, musí se po každém umytí neutrálním čisticím prostředkem pomazat olejem.

Cena této litinové pánve se pohybuje od 589 Kč.

 


Pánev Lodge 30 cm

Pokud hledáte další klasiku mezi litinovými pánvemi, pak by se vám mohla líbit kupříkladu Lodge o průměru 30 cm. Jde o univerzální pánev, která se dá využít na všechny typy varných desek včetně trouby. Navíc ji můžete vložit i přímo na uhlíky nebo mřížky grilu.

Pánev je vhodná k přípravě masa (například skvělých steaků), zeleniny, míchaných vajec i dalších pokrmů. Můžete na ní restovat, grilovat, smažit, péct i dusit. Tato pánev si vás získá nejen díky odolnému povrchu, ale i dobré schopnosti akumulovat teplo. K vaření tak postačí i mírnější tepelný zdroj.

Po stranách má praktické vylévky na přebytečný tuk nebo šťávu z masa. Aby si zachovala ty správné vlastnosti, není doporučeno ji mýt v myčce nádobí.

Tato litinová pánev na gril (a nejen to) je k dostání již od 1539 Kč.


Pánev na palačinky Staub

Jako skvělý pomocník by se mohla osvědčit i litinová pánev na palačinky Staub, jejíž průměr je 30 centimetrů. Je ideálně mělká pro pohodlnou přípravu palačinek jako od profíka. Jako příslušenství ke koupi této pánvičky obdržíte i roztírače na těsto a obracečku.

Pánev je velice odolná proti poškrábaní a odštípnutí. Zachová si barvu, a tak může být skvělým pomocníkem na dlouhé roky, možná i dekády. K přípravě palačinek si můžete vybrat z jakýchkoliv vařičů včetně indukce. Mimo palačinky je ale lze využít i na úžasně tenké placky, volská oka a omelety s využitím minima tuku.

Na čistění a údržbu si vystačíte s mýdlovou vodou a houbičkou. Jako nevýhodu však musíme uvést její jednostranné využití. Pokud ale milujete palačinky nebo placky a děláváte si je často, možná by se vám zamlouvala.

Tuto litinovou pánev na palačinky pořídíte už od 2150 Kč.


Často kladené otázky

⚡ Rozhoduje nejvíce cena?

I když jsou litinové pánve, dá se říct, na celý život, mohou se osvědčit i levnější varianty známých výrobců. Z cenově dostupných pánví můžeme uvést grilovací pánev Lamart LT1064, která určitě potěší všechny milovníky grilování.

Pokud byste spíše ocenili univerzálnější využití pánve, mohli bychom doporučit litinovou pánev wok od výrobce PH-Konyha. Za slušnou cenu dokáže nahradit vše, co se od ní slibuje. Můžete v ní vařit, smažit, restovat, dusit. Nevýhodou však je, že výrobce spolu s ní nedodává i pokličku a neuvádí, zda může být využita na indukci a do trouby.

⚡ K čemu ji budete chtít využívat?

Tohoto tématu jsme se dotkli již v předchozí otázce. Litinové pánve mají mimo univerzální i svá specifiká využití. Univerzální pánve zužitkujeme ke každodenní přípravě jídla, kdežto specifické pánve, jako palačinkovou a grilovací, využijeme méně často. Na druhou stranu je jen těžko nahradí něco univerzálního.

Zaměřit bychom se měli také na to, jak stavěná pánev by nám nejlépe vyhovovala. Výše máme uvedeny dvě grilovací pánve, které jsou odlišné nejen cenou, ale také svou stavbou. Jedna z nich má dva krátké úchyty po stranách, kdežto ta druhá je opatřena jední dlouhým úchytem.

Z hlediska manipulace bychom mohli přemýšlet i nad váhou pánve samotné, protože, jak už víme, litinové pánve jsou těžší.

⚡ Na jaký typ ohřevu pánev potřebujete?

Obě grilovací litinové pánve lze využít na všech druzích sporáku včetně trouby. U pánví Lodge a palačinkové pánve Staub platí totéž. Avšak litinová pánev wok smí být využita pouze na přímém ohni, sklokeramice nebo na plynovém sporáku.

Vyhodnocení recenze litinových pánví

Všechny jmenované pánve se vyznačují kvalitním a velice odolným materiálem, který se při správné péči odvděčí dlouholetou službou. Některé z nich jsou určeny pro užší použití (například pánev na palačinky Staub), jiné zase poslouží při různých příležitostech. V následující tabulce jsou porovnány jednotlivé základní parametry.

Grilovací pánev Lamart LT 1064 (velikost 23,5 cm) Americká grilovací pánev Staub (průměr 26 cm) WOK pánev PH-Konyha Univerzální pánev Lodge (průměr 30 cm) Pánev na palačinky Staub (průměr 30 cm)
Možnost využití Smažení, grilování, vhodná i do trouby Smažení, grilování, vhodná i do trouby Univerzální využití Smažení, grilování, vaření, restování i  pečení v troubě Palačinky, omelety, volská oka
Typy varných ploch Všechny typy včetně trouby Všechny typy včetně trouby Otevřený oheň, plyn a sklokeramika Všechny typy včetně trouby Všechny typy včetně trouby
Cena
Zobrazit nabídku
Zobrazit nabídku
Zobrazit nabídku
Zobrazit nabídku
Zobrazit nabídku
Hodnocení uživatelů 100 % 99 % 98 % 95 % 100 %

Litinové pánve vyžadují péči, ale umí se odvděčit

Téměř by se dalo říci, že litinové pánve mají duši. Kus po kusu jsou tvořeny odlitím do speciálních forem a mohou si pamatovat přípravu jídel napříč generacemi. Pořídit lze buďto pánve bez povrchové úpravy, nebo se smaltem.

Jelikož se jedná o nádobí předurčené k dlouhé životnosti, je potřeba o něj dobře pečovat. Nevýhodou litinového nádobí je totiž to, že může být náchylné ke korozi. Při správném zacházení a i díky výběru kvalitní pánve by se to však stát nemělo. Důležité je, aby pánvičky nezůstávaly ve vlhkém prostředí a vždy byly vytřené dosucha.

Protože se při jejich výrobě používají oleje, pánvím také prospějete občasným promaštěním. Jinou speciální údržbu litinové pánve nepotřebují a na oplátku vám nabídnou zdravě připravené pokrmy i šťavnaté maso.

Jako mírnou nevýhodu lze vidět jejich váhu. Nejsou to totiž žádní drobečci a v ruce se pronesou. Za to jsou ale téměř nezničitelné a rozhodně u nich nehrozí prohnutí dna nebo jiné deformace, jako u jiných typů pánví.

Litinové pánve vs. keramické pánve – v čem spolu soupeří?

Litinové pánvičky jsou oblíbené kvůli životnosti, keramické zase díky nepřilnavému povrchu a rychlé vodivosti tepla. Jaké další rozdíly je odlišují a proč dát litině přednost před keramikou a naopak?

Oba typy pánví patří v českých kuchyních mezi nejvyužívanější díky svým nesporným kvalitám. Keramika je ceněna díky své speciální povrchové úpravě, která nevyžaduje přílišné používání tuku a jídlo se na ní nepřipaluje. Keramické pánve jsou lehké, rychle akumulují teplo a rovnoměrně jej rozvádějí po celém svém povrchu. Jsou také odolné vůči poškrábání kovovými nástroji a snadné na údržbu.

Litině oproti tomu trvá, než teplo natáhne, poté jej však dokáže dlouho udržet a sálat do okolí. Tato vlastnost ušetří mnoho energie.

Litina je oproti keramice velice pevná a nemůže u ní hrozit prohnutí dna nebo další deformace, které se u keramických pánví občas vyskytují. Tento materiál rovněž vydrží vysoké teploty, a tak je vhodný i k použití v troubě.

Sdílejte svým přátelům:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)