Jaké jsou výhody a nevýhody litinových pánví? Přečte si naší recenzi!

Materiál ověřený generacemi. To pro litinu bezesporu platí, protože člověka doprovází v různých proměnách už mnoho a mnoho let. Slitina železa s vysokým obsahem uhlíku představuje pevný a velice odolný materiál, který se při správné péči odvděčí těmi nejlepšími vlastnostmi.

Litinové pánve jsou díky tomu stálicemi českých kuchyní a i když je jejich pořizovací cena vyšší, roky kvalitní přípravy jídla se rozhodně vyplatí. Co ještě činí litinové pánve tak specifickými a oblíbenými? K čemu všemu se dají použít, jak rozpoznat kvalitní provedení a jaké pánve lze sehnat na českém trhu?

 

Na to se podívejte v následující recenzi popisující výhody i nevýhody litinových pánví, stejně jako zkušenosti jejich uživatelů. Která z nich vás osloví nejvíce?

TOP 5 litinových pánví v naší recenzi

#1 Pánev Küchenprofi
#2 Pánev Staub
#3 Pánev na palačinky Staub
#4 Pánev Lava
#5 pánev Küchenprofi s poklicí
 Náš tip!Litinová pánev Küchenprofi pro přípravu jídla  Grilovací pánev Staub  Litinová pánev na palačinky Staub  Litinová pánev Lava s miskami i prkýnkem  litinová pánev Küchenprofi s poklicí
Zobrazit cenu Zobrazit cenu Zobrazit cenu Zobrazit cenu Zobrazit cenu

 

Litinové pánve vyžadují péči, ale umí se odvděčit

Téměř by se dalo říci, že litinové pánve mají duši. Kus po kusu jsou tvořeny odlitím do speciálních forem a mohou si pamatovat přípravu jídel napříč generacemi. Pořídit lze buďto pánve bez povrchové úpravy, nebo se smaltem.

Jelikož se jedná o nádobí předurčené k dlouhé životnosti, je potřeba o něj dobře pečovat. Nevýhodou litinového nádobí je totiž to, že může být náchylné ke korozi. Při správném zacházení a i díky výběru kvalitní pánve by se to však stát nemělo. Důležité je, aby pánve nezůstávaly ve vlhkém prostředí a vždy byly vytřené dosucha.

Protože se při jejich výrobě používají oleje, pánvím také prospějete občasným promaštěním. Jinou speciální údržbu litinové pánve nepotřebují a na oplátku vám nabídnou zdravě připravené pokrmy i šťavnaté maso.

Jako mírnou nevýhodu lze vidět jejich váhu. Nejsou to totiž žádní drobečci a v ruce se pronesou. Za to jsou ale téměř nezničitelné a rozhodně u nich nehrozí prohnutí dna nebo jiné deformace, jako u jiných typů pánví.

Litinové pánve vs. keramické pánve – v čem spolu soupeří?

Litinové pánve jsou oblíbené kvůli životnosti, keramické zase díky nepřilnavému povrchu a rychlé vodivosti tepla. Jaké další rozdíly je odlišují a proč dát litině přednost před keramikou a naopak?

Oba typy pánví patří v českých kuchyních mezi nejvyužívanější díky svým nesporným kvalitám. Keramika je ceněna díky své speciální povrchové úpravě, která nevyžaduje přílišné používání tuku a jídlo se na ní nepřipaluje. Keramické pánve jsou lehké, rychle akumulují teplo a rovnoměrně jej rozvádějí po celém svém povrchu. Jsou také odolné vůči poškrábání kovovými nástroji a snadné na údržbu.

Litině oproti tomu trvá, než teplo natáhne, poté jej však dokáže dlouho udržet a sálat do okolí. Tato vlastnost ušetří mnoho energie.

Litina je oproti keramickým pánvím velice pevná a nemůže u ní hrozit prohnutí dna nebo další deformace, které se u keramických pánví občas vyskytují. Tento materiál rovněž vydrží vysoké teploty a tak je vhodný i k použití v troubě.

Jak správně vybrat litinové pánve? Které uživatelé doporučují?

Většina spotřebitelů toužících po litinové pánvi sáhne po pánvi grilovací. Litinové grilovací pánve patří mezi ty nejoblíbenější díky tomu, že na nich lze připravit kvalitně propečené a šťavnaté maso jako v profesionálních kuchyních. Víte například, jak díky litinové pánvi udělat kvalitní šťavnatý steak?

Litinové grilovací pánve Küchenprofi a Staub

Vaše volba by mohla padnout například na grilovací litinovou pánev Küchenprofi s průměrem 26 centimetrů ve světlém dekoru z kolekce Provence, která je vhodná pro všechny typy vařičů a díky dobré vodivosti tepla šetří spotřebovanou energii.

Litinová pánev pro přípravu jídla

Pánev je specifická tím, že je opatřena speciální grilovací mřížkou, která brání přichycení a připálení masa či zeleniny, uchovává vypečenou šťávu a na grilovaném pokrmu zanechává typické pruhy jako při klasickém grilování.

Jelikož pánvi nevadí ani vyšší teploty, hodí se i na zapékání pokrmů v troubě a může tak mít širší využití. Na této krémově zbarvené pánvi lze grilovat šťavnaté steaky, ryby i zeleninu, vhodná je ale i k přípravě dalších pokrmů.

Díky ergonomicky tvarované rukojeti a dalším úchopům se s ní dobře zachází a navíc je vhodná i do myčky. Nevýhodou může být hmotnost, ale tak je tomu u všech kvalitních litinových pánví a zákazníci s tím musí počítat. Pořídit ji můžete od 2290 Kč.

Uživatelská recenze pánveUživatelská recenze pánveUživatelská recenze pánve

 

Další grilovací pánev, která si u spotřebitelů vede dobře, je americká grilovací pánev Staub o průměru 26 cm. V čem je tato pánev specifická? Materiál je odolný proti korozi a pyšní se dlouhou životností. Pánev čtvercového tvaru je opatřena rukojetí i uchem, po stranách má praktické výlevky na snadné odlití výpeku.Grilovací pánev Staub

Vhodná je k prudkému i pomalému opékání, díky dobré vodivosti tepla dokáže získanou teplotu dlouho akumulovat a šetří tak energii. K přípravě pokrmů stačí jen minimum tuku a tak je vhodná i pro přípravu zdravých pokrmů. Tuto smaltovanou pánev lze využít i v troubě, což se hodí například při přípravě steaků. Ty se nejprve na pánvi zprudka osmaží a poté dopečou v troubě na požadovaný stupeň propečení. Žádné přendavání, vše rychle a jednoduše z jedné pánve.

Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, ale tu tato pánev v barvě v  išně hravě vyváží lety spolehlivé služby. Navíc je vhodná i do myčky. Pánev pořídíte od 3369 Kč.

Grilovací pánev Staub - recenze 2

Litinové pánve s modrým smaltem pro vynikající palačinky

Litina není jen o grilování. Skvělou službu může udělat i specifičtější pomocník v podobě litinové pánve na palačinky. Takovým pomocníkem je například pánev na palačinky Staub o průměru 30 cm. Vyrobena je ze smaltovaného litého železa a smaltovaný povrch je odolný vůči poškrábání i odloupnutí barvy.

Pánev na palačinky je uzpůsobena tak, aby se po ní těsto snadno roztíralo, obracelo a díky nízkým okrajům i po usmažení sundávalo. Ke snadné manipulaci slouží i speciální dřevěný nástroj na roztírání těsta a obracečka. Obojí je součástí balení.

Těsto se na pánev nepřichytává a díky tomu je snadná i její údržba. Po použití stačí otřít papírovou kuchyňskou utěrkou, pánev však lze vložit i do myčky.

I v tomto případě se může jako mírná nevýhoda jevit hmotnost pánve při manipulaci s palačinkami, to je však vyváženo lety osvědčenou kvalitou litiny. Kromě palačinek lze na pánvi připravovat i různé typy omelet, volská oka a podobně. Cena pánve se pohybuje od 2755 Kč.

 

Litinová pánev Lava pro snadné smažení i efektivní servírování

Pokud hledáte nějakou klasiku mezi litinovými pánvemi, pak by se vám mohla líbit například univerzální pánev na smažení a grilování Lava se servírovacím prkýnkem a miskami. Tato menší pánev určená nejen k přípravě jídla, ale také k efektivnímu servírování, má průměr 16 cm a díky kvalitnímu povrchu nevyžaduje přílišné používání tuku.Litinová pánev Lava s miskami i prkýnkem

Pánev je vhodná k přípravě masa, zeleniny, míchaných vajec i dalších pokrmů a vhodná je pro všechny typy tepelných zdrojů včetně trouby. Tato pánev si vás získá nejen díky odolnému povrchu a dobré schopnosti udržet teplo, ale také díky tomu, že na ní můžete efektivně servírovat jídlo v rustikálním stylu.

Součástí balení je totiž dřevěné prkénko a tři misky určené na přílohy, dipy nebo další součástí vašeho menu. Pánev Lava z kvalitní litiny s integrovanou rukojetí pořídíte od 1399 Kč.Litinová pánev Lava - recenze  Litinová pánev Lava - recenze 2Litinová pánev Lava - recenze 3

Univerzální litinová pánev Küchenprofi s poklicí

Jako skvělý pomocník by se mohla osvědčit i litinová pánev Küchenprofi s poklicí, jejíž průměr je 28 centimetrů a objem 3,25 litrů. Jak litinová pánev, tak skleněná poklice odolají vysokým teplotám a jsou tak ideální i do trouby.litinová pánev Küchenprofi s poklicí

Pánev z kolekce Provence v krémové barvě se rovněž hodí i pro servírování pokrmu přímo na váš stůl, připravit v ní lze jak smažené, tak vařené, dušené a pečené pokrmy a díky tomu se jedná o univerzálního pomocníka.

Díky kvalitní povrchové úpravě se pánev snadno udržuje, vhodná je i do myčky. I když má světlý povrch, nemusíte se bát usazenin nebo šrámů po použitých nástrojích. Pánev lze kombinovat s dalším nádobím z řady Provence a mít tak ucelenou kuchyňskou výbavu. Tohoto univerzálního pomocníka pořídíte už od 2599 Kč.litinová pánev Küchenprofi s poklicí - recenze litinová pánev Küchenprofi s poklicí - recenze 2

Závěrečné vyhodnocení recenze litinových pánví

Všechny jmenované pánve se vyznačují kvalitním a velice odolným materiálem, který se při správné péči odvděčí dlouholetou službou. Některé z nich jsou určeny pro užší použití (například pánev na palačinky Staub), jiné zase poslouží při různých příležitostech (litinová pánev Küchenprofi s poklicí). V následující tabulce jsou porovnány jednotlivé základní parametry.

 

Pánev Küchenprofi bez poklice (průměr 26 cm) Americká grilovací pánev Staub (průměr 26 cm) Pánev na palačinky Staub (průměr 30 cm) Pánev na smažení a grilování Lava (průměr 16 cm) Pánev Küchenprofi s poklicí (průměr 28 cm)
Možnost využití Smažení, grilování, vhodná i do trouby Smažení, grilování, vhodná i do trouby Palačinky, omelety, volská oka Smažení, grilování, vhodná i do trouby Univerzální využití
Typy varných ploch Všechny typy včetně trouby Všechny typy včetně trouby Všechny typy včetně trouby Všechny typy včetně trouby Všechny typy včetně trouby
Cena Od 2290 Kč Od 3369 Kč Od 2755 Kč Od 1399 Kč Od 2599 Kč
Hodnocení uživatelů (%) 95 % 95 % 100 % 89 % 100 %
  Stažena z oběhu