Jak připravit pomazánku z luštěnin

Stejně jako u jiných luštěninových jídel, je nutné i u pomazánek začít několikahodinovým namáčením luštěniny ve vodě. To lze obejít použitím luštěnin z plechovky, ovšem ne u všech druhů je to možné. Existují však i takové druhy luštěnin, jako např. červená čočka nebo naklíčené luštěniny, které dlouhé namáčení nevyžadují a jejich příprava je tudíž výrazně kratší. Pokud tedy spěcháte, pomazánka z červené čočky je tou správnou volbou.

Po namočení je nutné luštěniny uvařit do měkka. Poté je již jen na vás, jestli zvolíte pomazánku s hrubší strukturou, nebo celý pokrm rozmixujete do hladka.

Nejrychlejší je příprava pomazánky z luštěnin v konzervě. Ty stačí vyklopit do misky i s nálevem/ bez něj a dochutit, případně rozmixovat či rozmačkat vidličkou. Takto může vzniknout například hummus- oblíbená cizrnová pomazánka nebo fazolová pomazánka. 

Na pomazánku můžete využít i čerstvý hrášek. Pomazánka ze zeleného hrášku i žlutého hrachu vám dodá potřebné vitamíny i minerály a navíc skvěle vypadá.

Zvláštním případem je pak využití tofu. Tato lahůdka ze sojového mléka se z nutričního hlediska taktéž řadí mezi luštěniny a zejména ve své hedvábné variantě je přímo stvořená pro přípravu pomazánky z tofu.

Luštěninové pomazánky se dají skvěle dochutit na nejrůznější způsoby. I zapřísáhlé masožrouty potěší pikantní čočková pomazánka a pokud použijete provensálské bylinky, vytvoříte lahodnou francouzskou pomazánku třeba z fazolí či hrachu. 

Pomazánka z luštěnin= ideální svačinka pro děti

Pomazánka z luštěnin může být taky výživnou svačinou pro děti do školy i na výlet. Luštěniny dodají potřebné množství energie pro malé strávníky, za vyzkoušení stojí třeba jednoduchá cizrnová pomazánka pro děti nebo pomazánka z červené čočky s tvarohem a paprikou.

Zdravotní přínosy luštěnin

Luštěniny patří mezi superpotraviny a proto bychom je měli konzumovat minimálně dvakrát týdně. Pokud se obáváte nadýmání, pak vám pomůže pravidelnost- při pravidelné konzumaci luštěnin si totiž organismus zvykne a nadýmání se zmírní, nebo dokonce zcela ustoupí.

Luštěniny mají vysoký podíl rostlinných bílkovin a proto jsou populární zejména u vegetariánů a veganů. Jelikož se ale jedná o neplnohodnotné bílkoviny, je třeba do stravy zařazovat i sóju, která jako jediná luštěnina obsahuje plnohodnotný protein.

Jaké další přínosy může mít konzumace luštěnin na lidský organismus:

  • podporují správné trávení díky vysokému obsahu vlákniny
  • působí preventivně proti civilizačním chorobám
  • mají vysoký obsah antioxidantů
  • působí protizánětlivě
  • napomáhají prevenci rakoviny a aterosklerózy
  • pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi
¨