Klasické neplněné

Kromě rozlišení dle tvarů, je můžeme diferencovat i složením. Existují vyrobené z bílé i celozrnné mouky nebo dokonce z brambor. Většinou jsou vyráběny ze semolinové mouky, tj. krupice z tvrdé pšenice. Některé jsou vaječné a jiné bez vajec. 

Mezi ty nejznámější patří:

  • kulaté (spaghetti, spaghettini, bucatini, špecle) 
  • ploché širší nudle (tagliatelle, fettuccine, pappardelle, pizzoccheri)
  • roury a kolínka (penne, rigatoni, cannelloni)
  • mašličky (farfalle)
  • vřetena (fusilli)
  • noky (gnocchi, radiatori)
  • kulaté (rotelle)
  • mušle (cavatelli, orecchiette)
  • pláty (lasagne)

Jako slavné kombinace můžeme uvést spaghetti bolognese, těstoviny carbonara či skvělé zapečené lasagne. K neplněným těstovinám můžeme zvolit různé druhy omáček od sýrových, přes zeleninové, k masovým. Podívejte se na nejlepší recepty s těstovinami.

Zkuste si udělat i domácí gnocchi dle našeho návodu, opravdu to za to stojí. Bude to z poctivých surovin!

Nejznámější plněné

  • Ravioli
  • Tortellini
  • Canelloni (závitky, které lze naplnit)
  • Cappelleti (malé plněné kloboučky)

Ravioli jsou nesušeným druhem těstovin, jež jsou plněné špenátem a ricottou, sýry, bylinkovou směsí nebo třeba uzeným lososem. 

Tortellini jsou také plněné oblíbenou kombinací špenátu a riccoty, ale i zeleninovou či masovou směsí, smetanou a sýrem.

Do vývaru jako stvořené

  • Alfabetti: abeceda a čísla
  • Anellini malé kroužky
  • Farfalline (mini mašle)
  • Capellini tagliati (tenké krátké špagety)
  • Conchigliette (mušličky)
  • Peperini (kuličky a kostičky)
  • Stelline (hvězdičky)
¨