Máte chuť na šťavnatý kousek drůbeže a zároveň potřebujete pohostit celou rodinu? Vsaďte na tradiční oběd s husou coby hlavním chodem!

Jak připravovat husí maso

Husí maso je těžší než kuřecí, ale o to lahodnější má chuť. Stejně jako u jiných druhů mas i husa lze zpracovat celá- vynikající je poctivá husí polévka s knedlíčky, předkrmy a chuťovky z vnitřností jako je husí paštika, nebo pochoutky z husích jater. Nesmíme zapomenout ani na husí sádlo, které je chuťově výraznější než obyčejné vepřové sádlo. No a konečně husí maso, nejčastěji pečené, je ozdobou mnoha svátečních tabulí.

Husí maso se nejlépe hodí k pečení. Díky vyššímu obsahu tuku se nepřipaluje a sádlo, které se z husy postupně odlučuje, se skvěle hodí k polévání pečeně během přípravy.

Můžete připravit i jednotlivé části husy zvlášť- husí stehna nebo prsa jsou vynikající i připravená na pánvi se zeleninou.

Tradiční husí hody v české a moravské kuchyni

Pečená husa patří k tradičním českých svátečním pokrmům. Nejčastěji se peče Svatomartinská husa na svátek 11.11., ale výjimkou není ani Štěpánská husa pečená na 2. svátek Vánoční, tedy 26.12.. Díky své velikosti je husa ideálním kusem masa, pokud připravujete jídlo pro velkou společnost. V případě pečené husy si každý přijde na své- můžete si vybrat od libovějších husích prsou až po do křupava vypečenou mastnou kůžičku. 

Z husy se během pečení uvolňuje velké množství sádla, ideální přílohou jsou tedy knedlíky, které přebytečný tuk dobře nasají. No a k trávení je nejlepší volbou pivo, které jde s chutí husích pochoutek ruku v ruce.

¨