Co jsou vlastně masové či živočišné produkty?

Mezi nejvíce konzumované potraviny a polotovary živočišného původu v domácnosti patří:

  • maso (vnitřnosti čili droby)
  • živočišné oleje (sádlo, lůj, rybí tuk, aj.)
  • vejce
  • mléčné výrobky (máslo, mléko, smetana, jogurty, tvarohy)
  • med

Pokrmy ze zeleniny

Ze zeleniny lze vytvořit opravdu dobré pokrmy. Přípravu můžete zvolit pečenou, vařenou, dušenou, smaženou, grilovanou i raw. Ať už maso jíte pravidelně, občas nebo vůbec, určitě si pochutnáte. Zkuste si třeba udělat výborné bramborové řízečky

Z dýně si vytvoříte také lahodné pokrmy bez masa. Inspirujte se těmi nejlepšími recepty z dýně.

Verzí je nespočet, využít můžete mrkev, celer, petržel, rajčata, lilky, patizony, řepu, zelí, kapustu. Cuketa zapečená bez masa i s masem je také skvělou volbou.

Jídla z luštěnin

Luštěniny dokážou kompenzovat dávku proteinů, kterou bychom získali z masa. Čočku, kukuřici, cizrnu, hrách nebo hrášek si teda klidně dopřejte i častěji. Zejména pokud nejíte maso. Podívejte se, jak připravit výborná jídla z luštěnin.

Hlavní chody na sladko

Pokud dnes nemáte chuť na oběd z masa, udělejte si třeba něco sladkého. Zkuste naše tipy na nejlepší sladké rýžové nákypy a nebo velice oblíbené ovocné kynuté, tvarohové i bramborové knedlíky.

X