Plnohodnotné a chutné zdravé snídaně

Zdravá a plnohodnotná snídaně by měla obsahovat převážně kvalitní sacharidy v podobě ovoce, celozrnného pečiva či kvalitních obilovin. Také určité množství bílkovin, které nejčastěji přijímáme z mléčných výrobků a vhodných tuků v podobě skořápkových plodů.

Zkuste si připravit některou z nich v námi nabízených receptech.

1. Klasický domácí jogurt

Zdravý jogurt se dá výborně kombinovat s ostatními zdravými potravinami, navíc je plnohodnotným zdrojem bílkovin.

INGREDIENCE :

  • 1 l čerstvého kvalitního mléka
  • 1 kelímek jogurtu s živou jogurtovou kulturou (150 g)

POSTUP :

  1. Mléko v hrnci zahřejeme na 80°C.
  2. Pak zchladíme na 40°C.
  3. Do mléka rozmícháme jogurt a vzniklou hmotu rozlijeme do čistých skleniček sterilizovaných horkou vodou.
  4. Skleničky uzavřeme a naskládáme do krabičky (nemusí být v krabičce zavřené, slouží spíš jako podnos k přenášení).
  5. Jogurty i s krabičkou dobře zabalíme do peřiny nebo tlusté deky, popřípadě na radiátor, který lehce topí.
  6. Necháme 6 hodin zabalené. Pak skleničky vyndáme, necháme zcela vychladnout a uložíme do ledničky.
Tip : Jogurt se velmi dobře kombinuje se sacharidy v podobě čerstvého ovoce, s vlašskými ořechy, lískovými oříšky nebo mandlemi. Výborná kombinace je i se skořicí, medem a jablky.

Klasický domácí jogurt

zdroj : sanapekarna.cz

2. Ovesná kaše s jablky a ořechy

Ovesná kaše je velice výživná, plná vitamínů a lehce stravitelná. Kaše z ovesných vloček se dá připravit na mnoho způsobů – podřídí se vaši momentální chuti a zkousne téměř cokoli, co máte doma v lednici nebo špajzu. Ovesnou kaši můžete udělat na sladko i slano.

INGREDIENCE :

  • 200 ml mléka
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 jablka
  • rozinky
  • ořechy
  • špetka skořice

POSTUP :

  1. V kastrůlku přivedeme k varu mléko smíchané s ovesnými vločkami a třtinovým cukrem, medem,  rozinkami a  nastrouhanými jablky.
  2. Za stálého míchání povaříme 5 minut.
  3. Hotovou kaši ozdobíme, sekanými ořechy a skořicí. Ihned podáváme.

Ovesná kaše s jablky a ořechy

zdroj : theoatmealartist.com

 3. Sušenky z ovesných vloček

Domácí ovesné sušenky můžete variabilně zpestřit a vylepšit přidáním různých semínek a oříšků.

Každý druh ořechu má svá specifika.

  • vlašské ořechy chrání tělo před buněčným poškozením, předčasným stárnutím, před různými záněty, chorobami srdce a rakovinovým onemocněním
  • mandle obsahují ze všech oříšků nejvíce vlákniny a pozitivně působí na střeva
  • kešu oříšky pomáhají ovládnout anémii, zlepšit imunitu i paměť
  • lískové oříšky působí pozitivně na hladinu LDL, cholesterol a cukr v krvi.

INGREDIENCE :

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek celozrnné hladké mouky
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů či mandlí
  • 130 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce vody
  • 1 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka skořice
  • 1 třtinový vanilkový cukr
  • volitelné: 4 lžíce slunečnicových semínek, lněných (drcených), sezamových, sekaných dýňových, máku, …

POSTUP :

  1. Ve velké míse smícháme vločky, prosátou mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy.
  2. V malém hrnci rozehřejeme máslo spolu s medem.
  3. V horké vodě rozmícháme sodu a přidáme ji k rozehřátému máslu.
  4. Máslovou směs nalijeme k suché vločkové směsi, dobře promícháme.
  5. Rozehřejeme troubu na 150°C.
  6. Lžičkou tvarujeme malé hromádky na  pečícím papíře vyložený plech.
  7. Necháváme dost místa mezi jednotlivými, protože se při pečení roztečou na tenké placičky.
  8. Pečeme 15-20 minut do zlatohněda.
  9. Ještě horké je uvolníme nožem od plechu a necháme, vychladnou na mřížce.
  10. Podáváme k snídani nejlépe s domácím jogurtem nebo pribináčkem.
  11. Pokud sušenky zbudou, tak je skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Sušenky z ovesných vloček

zdroj : www.runster.gr

Ke snídani podáváme teplé nebo studené nápoje.  Může to být čerstvý džus, čaj  bylinný nebo ovocný, teplé mléko, kakao, bílá káva nebo nápoje z kávovin.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 10 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *