Zdravá a plnohodnotná snídaně by měla obsahovat převážně kvalitní sacharidy v podobě ovoce, celozrnného pečiva či kvalitních obilovin.
Také určité množství bílkovin, které nejčastěji přijímáme z mléčných výrobků a vhodných tuků v podobě skořápkových plodů.
Zkuste si připravit některou z nich v námi nabízených receptech.
Klasický domácí jogurt
Zdravý jogurt se dá výborně kombinovat s ostatními zdravými potravinami, navíc je plnohodnotným zdrojem bílkovin.
INGREDIENCE
- 1 l čerstvého kvalitního mléka
- 1 kelímek jogurtu s živou jogurtovou kulturou (150 g)
POSTUP
- Mléko v hrnci zahřejeme na 80°C.
- Pak zchladíme na 40°C.
- Do mléka rozmícháme jogurt a vzniklou hmotu rozlijeme do čistých skleniček sterilizovaných horkou vodou.
- Skleničky uzavřeme a naskládáme do krabičky (nemusí být v krabičce zavřené, slouží spíš jako podnos k přenášení).
- Jogurty i s krabičkou dobře zabalíme do peřiny nebo tlusté deky, popřípadě na radiátor, který lehce topí.
- Necháme 6 hodin zabalené. Pak skleničky vyndáme, necháme zcela vychladnout a uložíme do ledničky.
zdroj: sanapekarna.cz
Objevte podobné tipy
Ovesná kaše s jablky a ořechy
Ovesná kaše je velice výživná, plná vitamínů a lehce stravitelná. Kaše z ovesných vloček se dá připravit na mnoho způsobů – podřídí se vaši momentální chuti a zkousne téměř cokoli, co máte doma v lednici nebo špajzu. Ovesnou kaši můžete udělat na sladko i slano.
INGREDIENCE
- 200 ml mléka
- 100 g ovesných vloček
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce medu
- 2 jablka
- rozinky
- ořechy
- špetka skořice
POSTUP
- V kastrůlku přivedeme k varu mléko smíchané s ovesnými vločkami a třtinovým cukrem, medem, rozinkami a nastrouhanými jablky.
- Za stálého míchání povaříme 5 minut.
- Hotovou kaši ozdobíme, sekanými ořechy a skořicí. Ihned podáváme.
zdroj: theoatmealartist.com
Sušenky z ovesných vloček
Domácí ovesné sušenky můžete variabilně zpestřit a vylepšit přidáním různých semínek a oříšků.
Každý druh ořechu má svá specifika.
- vlašské ořechy chrání tělo před buněčným poškozením, předčasným stárnutím, před různými záněty, chorobami srdce a rakovinovým onemocněním
- mandle obsahují ze všech oříšků nejvíce vlákniny a pozitivně působí na střeva
- kešu oříšky pomáhají ovládnout anémii, zlepšit imunitu i paměť
- lískové oříšky působí pozitivně na hladinu LDL, cholesterol a cukr v krvi.
INGREDIENCE
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek celozrnné hladké mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů či mandlí
- 130 g másla
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce vody
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka skořice
- 1 třtinový vanilkový cukr
- volitelné: 4 lžíce slunečnicových semínek, lněných (drcených), sezamových, sekaných dýňových, máku, …
POSTUP
- Ve velké míse smícháme vločky, prosátou mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy.
- V malém hrnci rozehřejeme máslo spolu s medem.
- V horké vodě rozmícháme sodu a přidáme ji k rozehřátému máslu.
- Máslovou směs nalijeme k suché vločkové směsi, dobře promícháme.
- Rozehřejeme troubu na 150°C.
- Lžičkou tvarujeme malé hromádky na pečícím papíře vyložený plech.
- Necháváme dost místa mezi jednotlivými, protože se při pečení roztečou na tenké placičky.
- Pečeme 15-20 minut do zlatohněda.
- Ještě horké je uvolníme nožem od plechu a necháme, vychladnou na mřížce.
- Podáváme k snídani nejlépe s domácím jogurtem nebo pribináčkem.
- Pokud sušenky zbudou, tak je skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
zdroj : www.runster.gr
Ke snídani podáváme teplé nebo studené nápoje. Může to být čerstvý džus, čaj bylinný nebo ovocný, teplé mléko, kakao, bílá káva nebo nápoje z kávovin.
Kávové nápoje si můžete jednoduše připravit i v kávovaru Dolce Gusto. A to v teplé i studené variantě.
Zkuste si udělat také zdravou snídani v podobě domácího jogurtu!