Ledvinky jako bohatý zdroj bílkovin a železa

Milan & OndraMilan & Ondra
7. 02. 2018
★★★★★

Ledvinky možná nepatří mezi nejlepší lahůdky. Jsou však velice zdravé a jdou připravit tak, aby si na nich pochutnala celá rodina. Inspirujte se námi!

Masové nudličky – rychlý oběd i večeře

Milan & OndraMilan & Ondra
22. 12. 2017
★★★★★

Maso z různých druhů rychle a chutně? V tom případě doporučujeme maso na nudličky! Recepty na tento rychlý a vydatný oběd právě v tomto článku!

Vaříme z jater: od restování k paštice

Milan & OndraMilan & Ondra
18. 11. 2017
★★★★★

Chcete si udělat pokrm ze zdravých jater, ale umíte jen polévkové knedlíčky? Nezoufejte, nejsou těžké na přípravu. Pomohou vám naše recepty na játra!

Jak si vepřové maso připravit

Výborný vepřový guláš si můžete udělat z kýty, plece i bůčku. Vyzkoušejte naše recepty na různé druhy gulášů. Dále je kýta vhodnou variantou na výrobu domácí šunky, rolád nebo uzení. 

Pečeni využijete na smažení, minutky, dušení i pečení. Udit z ní také můžete. 

Z vepřové svíčkové si můžete udělat výbornou minutku a z pečeně lahodný pečený flák masa. 

Krkovice je prorostlejší část masa, ale zato velice chutná. Můžete si ji upéct, usmažit z ní řízky nebo naložit do marinády a ugrilovat.

Milujete-li rosoly, jitrnice a tlačenky, můžete využít hlavu, lalok, nohy a kolena prasete.

Vepřové maso a zdraví

Hlavním pozitivem je bohatá dávka proteinů. Ty jsou nezbytné pro každého člověka a s fyzickou aktivitou by měl příjem proteinů úměrně narůstat. 

Z vitamínů je ve vepřovém mase zastoupen vitamín B1, B3, a B6. Skupinu minerálů zastupují železo, fosfor, selen a zinek. 

Přestože je vepřové maso bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a bílkovin, obsahuje i škodlivý cholesterol. Jak už jistě víme, není zrovna přítelem se srdcem a cévami. Jeho nárůst v krevním oběhu může způsobit infarkt myokardu, mrtvici nebo aterosklerózu.

Recepty, na kterých si pochutnáte

Z vepřového masa se dají kromě výborných řízků udělat i skvělé špízy, grilované nebo zapečené speciality, pokrmy z mletého masa nebo jej lze i zavařit. 

Podívejte na se naše tipy na zavařování vepřového masa. A co jej třeba zkombinovat se smetanou? Podívejte na naše recepty na vepřové maso se smetanou.

¨