Kombinace masa a hub patří mezi oblíbené.
Proto jsme si pro vás tentokrát vybrali 5 vynikajících receptů na vepřovou pečeni na žampionech.
Je šťavnatá, křehká a jednoduše lahodná.
Skvělý oběd či večeře pro celou vaši rodinu!
Vepřová pečeně se smetanovou omáčkou ze žampionů
Tento recept na křehké a šťavnaté vepřové maso pečené na česneku a bylinkách a přelité bohatou žampionovou omáčkou je lahodný a působivý a skvěle se hodí jak pro speciální příležitosti, tak jako večeře o všedním dni.
Co budete potřebovat
Na vepřovou pečeni:
- 1,2 kg vepřové pečeně
- 3 lžíce italského koření
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 3 stroužky česneku, lisované
- 3 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, lisované
- 340 g nakrájených bílých žampionů
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- ¼ šálku bílého vína
- 1 šálek smetany na vaření
- 1 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaná v 1 lžíci vody
- čerstvá petrželka na ozdobu (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 220º C.
- V malé misce smíchejte italské koření, sůl, pepř, česnek a olivový olej.
- Vložte maso do pečící nádoby vyložené alobalem nebo pečícím papírem.
- Rovnoměrně potřete maso potřete směsí koření ze všech stran.
- Pečte 45–60 minut, abyste dosáhli vnitřní teploty masa 62 stupňů Celsia pro medium-rare nebo 71 stupňů Celsia pro medium.
- Vyjměte a nechte 5–10 minut odpočinout.
- Nakrájejte na plátky a podávejte.
- Než se vám maso upeče, připravte si omáčku.
- Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni.
- Přidejte česnek a restujte 2 minuty do světle zlaté barvy.
- Přidejte žampiony, sůl a pepř a restujte 5–7 minut.
- Vmíchejte bílé víno a vařte 3–4 minuty, aby se odpařila většina tekutiny.
- Snižte teplotu na střední a přidejte smetanu a kukuřičný škrob.
- Vařte 5 minut za častého míchání, aby omáčka zhoustla.
- Upečené maso nakrájejte na plátky, přelijte je lžící omáčkou a volitelně ozdobte čerstvou petrželkou.

Máme pro vás i další zajímavé žampionové recepty, které se hodí pro jakoukoliv příležitost. Pochutnáte si!
Pečené vepřové se žampiony a ovocem
Luxusní kořeněná vepřová pečeně potřená ovocným džemem a pečená spolu se žampiony a ovocem do dokonalosti se stane hitem vaší kuchyně. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 700 g vepřové pečeně
- 280 g nakrájených žampionů
- 2 zralé hrušky nebo jablka nakrájené na kostičky
- 2 lžíce džemu bez cukru (nejlépe bude fungovat džem z lesních plodů)
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička sušené šalvěje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 3 lžíce olivového oleje
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Smíchejte všechno koření dohromady v malé misce.
- Vymažte dno litinového hrnce do trouby a vložte do něj vepřovou pečeni.
- Kolem masa dejte žampiony a hrušky nebo jablka.
- Vepřovou pečeni rovnoměrně potřete džemem a poté posypte směsí koření.
- Koření do džemu vtlačte zadní částí lžíce.
- Žampiony a ovoce polijte 3 lžícemi olivového oleje a promíchejte.
- Pečte 30-35 minut, v polovině pečení promíchejte ovoce se žampiony.
- Pečené vepřové podávejte přelité omáčkou z hrnce.
- Nechte si chutnat!

Vepřová pečeně na bylinkách se žampionovou omáčkou
Toto vepřové maso bohatě posypané čerstvými bylinkami a pečené v troubě, dokud nebude dokonalo křehké a šťavnaté uvnitř a křupavé na povrchu, je naprostou pochoutkou, kterou si oblíbí celá vaše rodina. Pro ještě větší dokonalost pečeni podávejte s lahodnou omáčkou ze žampionů, sherry a sójové omáčky!
Co budete potřebovat
Na vepřové maso:
- 1,8 kg vepřové pečeně bez kosti
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje nebo 1 a 1/2 lžičky sušených listů šalvěje
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušených lístků tymiánu
- ½ lžičky soli
- 1/2 lžičky semínek koriandru
- 2 prolisované stroužky česneku
Na omáčku:
- 500 g žampionů, nakrájených na plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka nakrájená na tenké plátky
- 1 šálek suchého sherry nebo suchého vermutu
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěného v 1 lžíci vody
- sůl a černý pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Semena koriandru rozdrťte v hmoždíři.
- Přidejte čerstvé bylinky a rozdrťte spolu se semínky koriandru.
- V malé misce promíchejte drcené bylinky a semínka koriandru se solí a pepřem.
- Vepřové maso potřete kořením a poklepejte, aby koření dobře drželo.
- Maso položte na mřížku, kterou dejte na pečící plech vyložený alobalem.
- Ujistěte se, že tuková část masa je nahoře.
- Teploměr na maso vložte do středu nejtlustší části masa a pečte 15 minut.
- Snižte teplotu na 160 stupňů Celsia a pokračujte v pečení, dokud teplota na teploměru neukáže 60 stupňů Celsia (to by mělo trvat asi 50 až 70 minut).
- Maso vyndejte z trouby, zakryjte kouskem alobalu a před krájením nechte 10 minut odpočinout.
- Mezitím rozehřejte olej na pánvi na středně vysokém plameni.
- Opékejte česnek a šalotku po dobu 1 minuty.
- Přidejte žampiony a pokračujte v opékání dalších asi 5 minut, dokud žampiony nezačnou hnědnout.
- Přidejte sherry a vařte, dokud se většina tekutiny neodpaří.
- Zalijte kuřecím vývarem a sójovou omáčkou.
- Přiveďte k varu.
- Přidejte směs kukuřičného škrobu a vařte asi 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Vepřovou pečení podávejte s oblíbenou přílohou a žampionovou omáčkou.

Víte, že pomocí nakládání můžete uchovat i maso? Zejména maso vepřové k tomu úplně vybízí. Můžete ho dokonce zavařit jak syrové, tak pečené. Vyzkoušejte naše recepty na zavařování vepřového masa v několika různých variantách. Jsou luxusní!
Objevte podobné tipy
Vepřové steaky s krémovou omáčkou ze šalotek a žampionů
Lahodné steaky z vepřové pečeně vařené spolu s žampiony portobello, čerstvým rozmarýnem a šalotkou ve smetanové omáčce zvládnete připravit za méně než 20 minut! A to se během náročných dní opravdu hodí.
Co budete potřebovat
- 4 steaky z vepřové pečeně
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 nakrájené šalotky
- 2-3 velké žampiony portobello, nakrájené
- 2 nasekané snítky rozmarýnu
- panák koňaku nebo brandy (volitelně)
- 1 lžíce hladké mouky
- 80 ml vepřového nebo kuřecího vývaru
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 200 ml smetany ke šlehání
- mořská sůl a pepř na dochucení
Postup
- Posypte vepřové steaky trochou mořské soli.
- V litinové nebo nerezové pánvi zahřejte lžíci olivového oleje a opékejte steaky ne déle než 2 minuty z každé strany.
- Vyjměte vepřové maso na samostatný talíř a dejte stranou.
- Do stejné pánve přidejte šalotku a restujte na středním plameni za stálého míchání, aby nedošlo k připálení, po dobu 3 minut, poté přidejte žampiony portobello a nasekaný rozmarýn a restujte dalších 5 minut.
- Když se odpaří šťáva a pánev je suchá, nalijte do ní panák koňaku nebo brandy a připálené kousky oškrábejte vařečkou.
- Poté přisypte mouku a promíchejte.
- Přidejte vývar, hořčici a smetanu a promíchejte.
- Steaky vraťte do pánve, přiveďte k varu a nechte ještě 2 minuty provařit a pánev stáhněte z ohně.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte sůl a pepř.
- Servírujte s rýží nebo bramborami.

Možná se vám budou hodit naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Vepřová pečeně dušená na žampionech s vínem
Dokonalá žampionová omáčka provoněná čerstvými bylinkami, pomerančovou kůrou a česnekem, podávaná spolu s křehkým vepřovým masem a vařenou polentou, se stane oblíbeným víkendovým pokrmem vaší rodiny.
Co budete potřebovat
- 1 kg vepřové pečeně bez kosti, převázané kuchyňským provázkem
- 1 a 1/2 lžičky hrubé mořské soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 3 lžíce olivového oleje
- 500 g bílých žampionů nakrájených na čtvrtky
- 8 malých jarních cibulek, ořezaných, použijte pouze bílé části
- 3 velké stroužky česneku, rozdrcené
- 1/2 šálku bílého vína Muškát
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 3 snítky rozmarýnu
- 6 snítek tymiánu
- 8 proužků pomerančové kůry o velikosti cca 7,5 cm
- vařená polenta, k podávání
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vepřové maso rovnoměrně posypte solí a pepřem.
- Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
- Přidejte na pánev vepřovou pečeni a opékejte, nerušeně, dozlatova, z jedné strany (zabere to cca 3 minuty).
- Maso takto opékejte ze všech stran.
- Maso vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Přidejte do pánve žampiony, cibuli a česnek a restujte za častého míchání, dokud se tekutina ze žampionů neuvolní a neodpaří, asi 8 minut.
- Přidejte víno.
- Vařte, seškrabujte opečené kousky ze dna pánve, dokud se víno nezredukuje na polovinu, asi 5 minut.
- Přidejte vývar, rozmarýn a tymián; vařte nerušeně 3 minuty.
- Vraťte vepřové maso do pánve.
- Přikryjte, přeneste do předehřáté trouby a pečte, dokud teploměr vložený do nejtlustší části masa nezaznamená 54 C, asi 30 minut.
- Vyjměte pánev z trouby.
- Přeneste vepřové maso na prkénko a nechte 5 minut odpočinout.
- Mezitím do žampionové směsi v pánvi přidejte proužky pomerančové kůry.
- Přiveďte omáčku k varu na středně vysokém plameni a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 3 minuty.
- Vyhoďte proužky pomerančové kůry, rozmarýn a tymián.
- Odstraňte a zlikvidujte provázek z vepřového masa.
- Nakrájejte vepřové maso přes vlákna.
- Podávejte maso naservírované na polentě s žampionovou směsí.
- Dobrou chuť!

Tipy na tu nejlepší vepřovou pečeni
- Vyndejte vepřové maso z lednice 20-30 minut před pečením. Pokud přidáte studené maso do horké trouby, maso vám ztuhne.
- Stejně důležité je nechat maso po pečení alespoň 10 minut odpočinout, pomůže to udržet ho křehké a šťavnaté. Pokud maso nakrájíte příliš brzy, vyteče z něj veškerá chuť a šťáva.
- Nechte na vepřové pečeni podkožní tukovou vrstvu, pokud se vám podaří koupit maso s touto vrstvou (je to celkem vzácné).
- Pečeni okořeňte dle libosti a pak ho k masu poklepejte nebo pevně přitlačte, aby dobře drželo.
- Pokud pečete vepřovou pečeni, je lepší ji péct samotnou, bez zeleniny. Zelenina bude během pečení pomalu uvolňovat tekutinu, což sníží teplotu v troubě, prodlouží dobu pečení a negativně ovlivní zhnědnutí.
Žampion se považuje za nejpěstovanější odrůdu houby na světě. Kromě toho, že je výbornou ingrediencí pokrmů přináší i řadu benefitů pro vaše zdraví. Jaké? Vše se dozvíte v našem podrobném článku o žampionech!
A jak se vám naše dnešní recepty na vepřovou pečeni na žampionech líbily? Napište nám do komentářů!