Luxusní recepty na vepřovou pečeni se žampiony na 5 různých způsobů. Inspirujte se!

Kombinace masa a hub patří mezi oblíbené.

Proto jsme si pro vás tentokrát vybrali 5 vynikajících receptů na vepřovou pečeni na žampionech.

Je šťavnatá, křehká a jednoduše lahodná.

Skvělý oběd či večeře pro celou vaši rodinu!

Vepřová pečeně se smetanovou omáčkou ze žampionů

Tento recept na křehké a šťavnaté vepřové maso pečené na česneku a bylinkách a přelité bohatou žampionovou omáčkou je lahodný a působivý a skvěle se hodí jak pro speciální příležitosti, tak jako večeře o všedním dni.

Co budete potřebovat

Na vepřovou pečeni:

  • 1,2 kg vepřové pečeně
  • 3 lžíce italského koření
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 3 lžíce olivového oleje

Na omáčku:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 340 g nakrájených bílých žampionů
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • ¼ šálku bílého vína
  • 1 šálek smetany na vaření
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaná v 1 lžíci vody
  • čerstvá petrželka na ozdobu (volitelně)

Postup

  • Předehřejte troubu na 220º C.
  • V malé misce smíchejte italské koření, sůl, pepř, česnek a olivový olej.
  • Vložte maso do pečící nádoby vyložené alobalem nebo pečícím papírem.
  • Rovnoměrně potřete maso potřete směsí koření ze všech stran.
  • Pečte 45–60 minut, abyste dosáhli vnitřní teploty masa 62 stupňů Celsia pro medium-rare nebo 71 stupňů Celsia pro medium.
  • Vyjměte a nechte 5–10 minut odpočinout.
  • Nakrájejte na plátky a podávejte.
  • Než se vám maso upeče, připravte si omáčku.
  • Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni.
  • Přidejte česnek a restujte 2 minuty do světle zlaté barvy.
  • Přidejte žampiony, sůl a pepř a restujte 5–7 minut.
  • Vmíchejte bílé víno a vařte 3–4 minuty, aby se odpařila většina tekutiny.
  • Snižte teplotu na střední a přidejte smetanu a kukuřičný škrob.
  • Vařte 5 minut za častého míchání, aby omáčka zhoustla.
  • Upečené maso nakrájejte na plátky, přelijte je lžící omáčkou a volitelně ozdobte čerstvou petrželkou.
Vepřové maso pečené na česneku a bylinkách a přelité bohatou žampionovou omáčkou na talíři s nožem.
www.platingpixels.com

Máme pro vás i další zajímavé žampionové recepty, které se hodí pro jakoukoliv příležitost. Pochutnáte si!

Pečené vepřové se žampiony a ovocem

Luxusní kořeněná vepřová pečeně potřená ovocným džemem a pečená spolu se žampiony a ovocem do dokonalosti se stane hitem vaší kuchyně. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  • 700 g vepřové pečeně
  • 280 g nakrájených žampionů
  • 2 zralé hrušky nebo jablka nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce džemu bez cukru (nejlépe bude fungovat džem z lesních plodů)
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička sušené šalvěje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Smíchejte všechno koření dohromady v malé misce.
  • Vymažte dno litinového hrnce do trouby a vložte do něj vepřovou pečeni.
  • Kolem masa dejte žampiony a hrušky nebo jablka.
  • Vepřovou pečeni rovnoměrně potřete džemem a poté posypte směsí koření.
  • Koření do džemu vtlačte zadní částí lžíce.
  • Žampiony a ovoce polijte 3 lžícemi olivového oleje a promíchejte.
  • Pečte 30-35 minut, v polovině pečení promíchejte ovoce se žampiony.
  • Pečené vepřové podávejte přelité omáčkou z hrnce.
  • Nechte si chutnat!
Kořeněná vepřová pečeně potřená ovocným džemem a pečená spolu se žampiony a ovocem v pánvi.
www.perchancetocook.com

Vepřová pečeně na bylinkách se žampionovou omáčkou

Toto vepřové maso bohatě posypané čerstvými bylinkami a pečené v troubě, dokud nebude dokonalo křehké a šťavnaté uvnitř a křupavé na povrchu, je naprostou pochoutkou, kterou si oblíbí celá vaše rodina. Pro ještě větší dokonalost pečeni podávejte s lahodnou omáčkou ze žampionů, sherry a sójové omáčky!

Co budete potřebovat

Na vepřové maso:

  • 1,8 kg vepřové pečeně bez kosti
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
  • 2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje nebo 1 a 1/2 lžičky sušených listů šalvěje
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušených lístků tymiánu
  • ½ lžičky soli
  • 1/2 lžičky semínek koriandru
  • 2 prolisované stroužky česneku

Na omáčku:

  • 500 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka nakrájená na tenké plátky
  • 1 šálek suchého sherry nebo suchého vermutu
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěného v 1 lžíci vody
  • sůl a černý pepř dle chuti

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Semena koriandru rozdrťte v hmoždíři.
  • Přidejte čerstvé bylinky a rozdrťte spolu se semínky koriandru.
  • V malé misce promíchejte drcené bylinky a semínka koriandru se solí a pepřem.
  • Vepřové maso potřete kořením a poklepejte, aby koření dobře drželo.
  • Maso položte na mřížku, kterou dejte na pečící plech vyložený alobalem.
  • Ujistěte se, že tuková část masa je nahoře.
  • Teploměr na maso vložte do středu nejtlustší části masa a pečte 15 minut.
  • Snižte teplotu na 160 stupňů Celsia a pokračujte v pečení, dokud teplota na teploměru neukáže 60 stupňů Celsia (to by mělo trvat asi 50 až 70 minut).
  • Maso vyndejte z trouby, zakryjte kouskem alobalu a před krájením nechte 10 minut odpočinout.
  • Mezitím rozehřejte olej na pánvi na středně vysokém plameni.
  • Opékejte česnek a šalotku po dobu 1 minuty.
  • Přidejte žampiony a pokračujte v opékání dalších asi 5 minut, dokud žampiony nezačnou hnědnout.
  • Přidejte sherry a vařte, dokud se většina tekutiny neodpaří.
  • Zalijte kuřecím vývarem a sójovou omáčkou.
  • Přiveďte k varu.
  • Přidejte směs kukuřičného škrobu a vařte asi 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
  • Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Vepřovou pečení podávejte s oblíbenou přílohou a žampionovou omáčkou.
Vepřové maso bohatě posypané čerstvými bylinkami s lahodnou omáčkou ze žampionů, sherry a sójové omáčky.
www.cravingtasty.com

Víte, že pomocí nakládání můžete uchovat i maso? Zejména maso vepřové k tomu úplně vybízí. Můžete ho dokonce zavařit jak syrové, tak pečené. Vyzkoušejte naše recepty na zavařování vepřového masa v několika různých variantách. Jsou luxusní!


Vepřové steaky s krémovou omáčkou ze šalotek a žampionů

Lahodné steaky z vepřové pečeně vařené spolu s žampiony portobello, čerstvým rozmarýnem a šalotkou ve smetanové omáčce zvládnete připravit za méně než 20 minut! A to se během náročných dní opravdu hodí.

Co budete potřebovat

  • 4 steaky z vepřové pečeně
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 nakrájené šalotky
  • 2-3 velké žampiony portobello, nakrájené
  • 2 nasekané snítky rozmarýnu
  • panák koňaku nebo brandy (volitelně)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 80 ml vepřového nebo kuřecího vývaru
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • mořská sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Posypte vepřové steaky trochou mořské soli.
  • V litinové nebo nerezové pánvi zahřejte lžíci olivového oleje a opékejte steaky ne déle než 2 minuty z každé strany.
  • Vyjměte vepřové maso na samostatný talíř a dejte stranou.
  • Do stejné pánve přidejte šalotku a restujte na středním plameni za stálého míchání, aby nedošlo k připálení, po dobu 3 minut, poté přidejte žampiony portobello a nasekaný rozmarýn a restujte dalších 5 minut.
  • Když se odpaří šťáva a pánev je suchá, nalijte do ní panák koňaku nebo brandy a připálené kousky oškrábejte vařečkou.
  • Poté přisypte mouku a promíchejte.
  • Přidejte vývar, hořčici a smetanu a promíchejte.
  • Steaky vraťte do pánve, přiveďte k varu a nechte ještě 2 minuty provařit a pánev stáhněte z ohně.
  • Ochutnejte a v případě potřeby přidejte sůl a pepř.
  • Servírujte s rýží nebo bramborami.
Steaky z vepřové pečeně vařené spolu s žampiony portobello, čerstvým rozmarýnem a šalotkou ve smetanové omáčce v pánvi se lžící.
www.vikalinka.com

Možná se vám budou hodit naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Vepřová pečeně dušená na žampionech s vínem

Dokonalá žampionová omáčka provoněná čerstvými bylinkami, pomerančovou kůrou a česnekem, podávaná spolu s křehkým vepřovým masem a vařenou polentou, se stane oblíbeným víkendovým pokrmem vaší rodiny.

Co budete potřebovat

  • 1 kg vepřové pečeně bez kosti, převázané kuchyňským provázkem
  • 1 a 1/2 lžičky hrubé mořské soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 g bílých žampionů nakrájených na čtvrtky
  • 8 malých jarních cibulek, ořezaných, použijte pouze bílé části
  • 3 velké stroužky česneku, rozdrcené
  • 1/2 šálku bílého vína Muškát
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 6 snítek tymiánu
  • 8 proužků pomerančové kůry o velikosti cca 7,5 cm
  • vařená polenta, k podávání

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Vepřové maso rovnoměrně posypte solí a pepřem.
  • Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
  • Přidejte na pánev vepřovou pečeni a opékejte, nerušeně, dozlatova, z jedné strany (zabere to cca 3 minuty).
  • Maso takto opékejte ze všech stran.
  • Maso vyjměte z pánve a dejte stranou.
  • Přidejte do pánve žampiony, cibuli a česnek a restujte za častého míchání, dokud se tekutina ze žampionů neuvolní a neodpaří, asi 8 minut.
  • Přidejte víno.
  • Vařte, seškrabujte opečené kousky ze dna pánve, dokud se víno nezredukuje na polovinu, asi 5 minut.
  • Přidejte vývar, rozmarýn a tymián; vařte nerušeně 3 minuty.
  • Vraťte vepřové maso do pánve.
  • Přikryjte, přeneste do předehřáté trouby a pečte, dokud teploměr vložený do nejtlustší části masa nezaznamená 54 C, asi 30 minut.
  • Vyjměte pánev z trouby.
  • Přeneste vepřové maso na prkénko a nechte 5 minut odpočinout.
  • Mezitím do žampionové směsi v pánvi přidejte proužky pomerančové kůry.
  • Přiveďte omáčku k varu na středně vysokém plameni a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 3 minuty.
  • Vyhoďte proužky pomerančové kůry, rozmarýn a tymián.
  • Odstraňte a zlikvidujte provázek z vepřového masa.
  • Nakrájejte vepřové maso přes vlákna.
  • Podávejte maso naservírované na polentě s žampionovou směsí.
  • Dobrou chuť!
Vepřové maso svázané kuchyňským provázkem s cibulkami, žampiony a bylinkami.
www.foodandwine.com

Tipy na tu nejlepší vepřovou pečeni

  • Vyndejte vepřové maso z lednice 20-30 minut před pečením. Pokud přidáte studené maso do horké trouby, maso vám ztuhne.
  • Stejně důležité je nechat maso po pečení alespoň 10 minut odpočinout, pomůže to udržet ho křehké a šťavnaté. Pokud maso nakrájíte příliš brzy, vyteče z něj veškerá chuť a šťáva.
  • Nechte na vepřové pečeni podkožní tukovou vrstvu, pokud se vám podaří koupit maso s touto vrstvou (je to celkem vzácné).
  • Pečeni okořeňte dle libosti a pak ho k masu poklepejte nebo pevně přitlačte, aby dobře drželo.
  • Pokud pečete vepřovou pečeni, je lepší ji péct samotnou, bez zeleniny. Zelenina bude během pečení pomalu uvolňovat tekutinu, což sníží teplotu v troubě, prodlouží dobu pečení a negativně ovlivní zhnědnutí.

Žampion se považuje za nejpěstovanější odrůdu houby na světě. Kromě toho, že je výbornou ingrediencí pokrmů přináší i řadu benefitů pro vaše zdraví. Jaké? Vše se dozvíte v našem podrobném článku o žampionech!

A jak se vám naše dnešní recepty na vepřovou pečeni na žampionech líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X