Luxusní recepty na smetanovou omáčku s králičím masem jako od babičky! Pochutnejte si na našich receptech

Představujeme vám recepty na svíčkovou z králíka!

Pochutnejte si na lahodném bílém mase, které se vám rozplyne na jazyku.

Chcete o svíčkové vědět více? Podívejte se na konec článku.

Svíčková z králíka jako od babičky

Králík na smetaně je jídlo, které vás pohladí na duši i na jazyku! Vraťte se do dětských let a pochutnejte si třeba i na dalších dobrotách z králičího masa a česneku.

Co budeme potřebovat

  • 45 g hladké mouky
  • 3 ks bobkového listu
  • 200 g mrkve
  • 100 g cibule
  • 150 g petržele
  • 500 g králičího masa
  • 1 lžička soli
  • 100 ml polotučného mléka
  • 400 g zakysané smetany
  • 5 lžic octa
  • 1 l vody

Postup

  • Zeleninu očistíme, nakrájíme a vložíme do hrnce, zalijeme vodou, octem, osolíme a přidáme bobkový list.
  • Zeleninu přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout.
  • Připravené králičí maso vložíme do marinády a necháme v lednici odležet alespoň 12 hodin.
  • Králíka vařte ve slaném nálevu, dokud nezměkne (60-80 minut). Poté vyndejte maso a bobkové listy z hrnce.
  • Zeleninu tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
  • Mouku rozmíchejte v zakysané smetaně s mlékem.
  • Omáčku přiveďte k varu, zalijte jíškou a opět za častého míchání přiveďte k varu.
  • Dochuťte solí.
  • Králičí maso vložte zpět do horké omáčky, aby se prohřálo, a můžete podávat.
Malovaný talířek s králičím masem a smetanovou omáčkou.
Zdroj: tastecooking.com

Smetanová omáčka s králičím masem

Toto je nejlepší recept na králičí svíčkovou, kterou kdy ochutnáte. Vždy ji podávejte s domácím houskovým knedlíkem, který k tomuto pokrmu neodmyslitelně patří!

Co budeme potřebovat

  • 100 g mrkve
  • 30 g celeru
  • 30 g pastináku
  • 50 g cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce bílého octa
  • 2 lžíce žluté hořčice
  • 125 ml suchého bílého vína (volitelné)
  • 375 ml hovězího vývaru
  • 2 kusy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • snítka tymiánu
  • 125 ml smetany na vaření
  • čerstvá šťáva z poloviny citronu
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Oloupejte a nakrájejte zeleninu a dejte ji stranou.
  • Králíka naporcujte.
  • Maso osolte a opepřete.
  • V holandské troubě rozpusťte máslo s olejem.
  • Maso opečte ze všech stran do zlatavé barvy.
  • Jakmile je maso opečené, dáme ho stranou a připravíme omáčku.
  • Začněte přidáním asi 1 lžíce másla. Přidejte mrkev, celer a cibuli a opékejte asi 5-10 minut.
  • Když je zelenina je opečená dozlatova, přidejte cukr a dobře promíchejte.
  • Nechte vařit ještě asi 2 minuty, dokud cukr nezačne karamelizovat.
  • Poté přidejte bílý ocet, dobře promíchejte a nechte 5 minut vařit, přidejte.
  • Nakonec přidejte vývar.
  • Přidejte koření do holandské trouby spolu s masem a veškerou šťávou z masa.
  • Zakryjte poklicí a pečte v troubě při 160 stupních po dobu 60 minut. Po 60 minutách troubu vypněte a nechte sát v horké troubě 30 minut.
  • Maso vyndejte ze zeleninového základu a vytáhněte všechno koření.
  • Pomocí mixéru rozmixujte všechnu zeleninu. Omáčka by měla mít oranžovou barvu.
  • Přidejte smetanu do omáčky, aby byla krémová.
  • Je čas přidat čerstvou šťávu z půlky citronu, sůl a pepř podle chuti, pokud je potřeba. Tato omáčka je dost hustá už kvůli zelenině a nikdy nemusím přidávat mouku na zahuštění omáčky, což také mění chuť celé omáčky.
  • Vraťte maso zpátky do omáčky a nechte ho ohřát.

Pro další inspiraci na svíčkovou omáčku tentokrát, ale bez králičího masa se podívejte na naše recepty na smetanovou omáčku s masem.

Hrnec plný krémové omáčky s králičím masem.
Zdroj: simplyrecipes.com

Jaké je historie svíčkové omáčky?

Poprvé se o svíčkové začíná hovořit ve středověku a to dokonce v Českých zemích. Povinností řezníků bylo jednou za rok pohostit své podřízené dělníky. Hostina vždy probíhala v létě, když už bylo šero a hostina probíhala při svíčkách. Proto se jí začalo říkat svíčková.

Klasické recepty, tak jak je známe dnes se objevují v roce 1826, kdy je zmiňována slanou kuchařka Magdalenou Dobromilou Rettigovou.

Jaké maso je ideální na svíčkovou?

Nejlepším masem na svíčkovou je kvalitní hovězí maso. Ale jak se říká sto lidí sto chutí, a proto vám někdo může tvrdit, že nejlepší svíčková je z králka, někdo, že z vepřového. Záleží komu, jak chutná a jak je kdo zvyklí si tuto omáčku připravovat.

Proč se nehodí pravá svíčková?

Podle většiny kuchařů je to škoda kvalitního masa, které se dá upravit zcela jinak a mnohem chutněji. Z pravé svíčkové jsou nejlepší steaky nebo bifteky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X