Nejlepší keramické pánve recenze & zkušenosti

 

Palačinky, smažení řízků, restování zeleniny nebo příprava chutného steaku – to všechno je úkolem pro jednoho z nejvyužívanějších kuchyňských pomocníků. Pánev.

Čím by měla kvalitní pánev disponovat a k čemu jsou jednotlivé typy pánví vhodné? Na které pánvi připravíte ty nejlepší palačinky a které z nich můžete použít i v troubě?

Abyste se při výběru vhodného pomocníka nespálili, připravili jsme pro vás recenzi 5 keramických pánví od předních českých výrobců slibujících ty nejlepší materiály, životnost i tepelné schopnosti.

 

 

#1 Pánev ecoPRESTO #2 Tefal Pánev #3 Tefal Wok pánev #4 Banquet Pánev #5 Pánev FUSION
         
Zobrazit cenu Zobrazit cenu Zobrazit cenu Zobrazit cenu Zobrazit cenu

 

 

V této recenzi na keramické pánve se například dozvíte, k čemu jsou tyto pánve vhodné, k čemu naopak nikoliv, jaké jsou mezi nimi rozdíly i jak si vedou u spotřebitelů. Jestliže si chcete dát na výběru pánve opravdu záležet, pak si projděte následující řádky.

keramické pánve

Keramické pánve ocení především milovníci zdravé stravy

Jelikož se zabývám životním stylem a zdravým stravováním, výběr vhodného kuchyňského náčiní je pro mě velice důležitý. Ne každý se totiž zamyslí nad tím, jakým způsobem může výběr nádobí ovlivnit kvalitu připravovaných potravin.

Jestliže však patříte mezi ty, kteří nad něčím takovým přemýšlí, pak vás tato recenze bude určitě zajímat. V čem tedy tkví specifičnost pánví s keramickým povrchem?

Keramické pánve jsou obecně vhodné k přípravě pokrmů při nižších teplotách a i proto jsou spojovány s přípravou zdravých jídel.

Jejich výhodou je velice snadná údržba, kvalitní keramice navíc nevadí ani pečení v troubě nebo používání kovových nástrojů. V tom má keramika obrovskou výhodu například oproti oblíbenému teflonu.

Tu nejlepší službu udělá keramická pánev ve spojení s indukčním vařičem. Díky hliníkovému jádru vtáhne keramická pánev na indukci teplo velice rychle a ušetří tak mnoho energie.

Keramika versus litina – jaké jsou největší rozdíly?


Keramika si našla své příznivce spíše až v posledních letech, zatímco litinové pánve jsou součástí kuchyní po několik generací.
Jak se jedny z nejpoužívanějších druhů pánví od sebe vlastně liší a proč vybrat jednu a ne druhou a naopak?

Litinové pánve jsou lety prověřenou klasikou a při dobrém zacházení vydrží opravdu dlouho. Cenově patří k těm dražším variantám a mezi jejich přední vlastnosti patří dobrá snášenlivost vysokých teplot i celková odolnost.

Tyto pánve dokážou skvěle vést teplo a na dlouho jej akumulovat, zahřívání ovšem trvá poněkud déle než u pánví keramických.

Litině se také moc nedaří v myčce, povrch může být poničen i různými saponáty a mycími prostředky. Oproti keramice může být nevýhodou i horší manipulace kvůli vyšší hmotnosti, litinové pánve při přenášení opravdu pocítíte. O pánev je také třeba se více starat, občas ji promastit a ihned po použití šetrně umýt a utřít dosucha.

Pět keramických pánví z českého trhu – jaké mají vlastnosti a jak jsou s nimi spotřebitelé spokojeni?


Při výběru pánve určitě záleží na konkrétním výrobci, použitém materiálu i délce záruky. Všechny keramické pánve tak nelze házet do jednoho pytle a je třeba vybírat pečlivě. Napovědět může nejen cena, ale také mnohé zkušenosti uživatelů, kteří keramické pánve běžně používají. Níže najdete 5 recenzí, které by vám při nákupu nové pánve mohly pomoci v rozhodování.
 Která z nich se stane vaším favoritem?

Recenze keramické pánve Tescoma FUSION

Keramická pánev Tescoma FUSION o průměru 28 cm nabízí klasickou verzi pánvičky v hravém barevném designu. Dle výrobců je pánev opatřena prvotřídním nepřilnavým povrchem a hodí se na všechny typy sporáků. Jaké jsou její vlastnosti a jak ji vidí spotřebitelé?

pánev Tescoma FUSION

Materiál

Tato pánev je tvořena hliníkovou slitinou opatřenou keramickým antiadhezivním povrchem a indukčním dnem z nerezavějící oceli. Součástí je i lehká ergonomická rukojeť tvořená plastem.

Údržba

Tato lehká pánev se udržuje velice snadno, povrch stačí přetřít například papírovou utěrkou, pánev lze mýt i v myčce.

K čemu je pánev vhodná

V tomto případě se jedná o univerzálního kuchyňského pomocníka, který bude skvělý pro přípravu jednoduchých rychlých jídel, zdravých pokrmů bez použití tuku i k přípravě masa. Pánev je dodávána bez pokličky, vhodná je pro všechny druhy sporáků (plyn, indukce, elektrický sporák, sklokeramický sporák).

Záruka

Výrobce uvádí záruční dobu na 3 roky.

Cena

Cena se v jednotlivých obchodech pohybuje od 699 do 899 Kč.

Uživatelské recenze

recenze

Výhody

Nevýhody

Snadná údržba Povrch není dokonale rovný, tuk stéká
Univerzálnost Absence pokličky (lze dokoupit)
Určena pro všechny typy sporáků  
Možnost mytí v myčce  
Nepřilnavost povrchu

 

Recenze pánve na palačinky Natural Stone Banquet

Hledáte-li do své kuchyně něco specifičtějšího, pak by vás mohla zajímat tato rustikální keramická pánvička na palačinky v dekoru kamene a dřeva. Pánev by měla být odolná vůči oděru a vhodná do myčky. K přípravě palačinek či omelet je však zapotřebí alespoň malé množství tuku.

Pánev Banquet na palačinky

Materiál

Tato pánev na palačinky je tvořena hliníkovým jádrem s nepřilnavým keramickým povrchem připomínajícím přírodní kámen. Rukojeť je tvořena plastem v dekoru dřeva.

Údržba

Pánev lze mýt běžným způsobem, povrchu by nemělo uškodit ani mechanické mytí houbou či drátěnkou. Může být umyta i v myčce.

K čemu je pánev vhodná

Jak už název napovídá, pánev je určena především k přípravě palačinek a omelet s použitím malého množství tuku, díky nepřilnavému keramickému povrchu se palačinky nepřichytávají a snadno se obracejí. Hodí se i k přípravě míchaných vajíček nebo volských ok. Pánev lze použít na všechny typy varných desek, dobře udržuje i teplo a díky tomu zajišťuje úsporu energie.

Záruka

Neuvedena

Cena

Pánvičku pořídíte od 279 do 399 Kč.

Uživatelské recenze

recenze banquet

Výhody

Nevýhody

Snadná údržba Při smažení musí být použit tuk
Rovný povrch Omezená možnost využití
Nízká hmotnost
Snadná manipulace
Originální design
Dobrá tepelná vodivost

Recenze pánve Tefal Wok Ceramic Control Induction

Tato keramická pánev typu wok disponuje jak velkým objemem, tak lehkou ergonomickou rukojetí a elegantním designem. Hodí se ke smažení masových i zeleninových pokrmů, stejně jako k přípravě rýže či těstovin.

Tefal Wok Ceramic Control Induction

Materiál

Silné dno pánve je tvořeno diskem z nerezové oceli s indikátorem teploty Thermo-SpotTM, díky němuž snadno poznáte, kdy je teplota pánve ideální k přípravě jídla. Povrch pánve je tvořen keramickou vrstvou, dle výrobců jsou navíc využity zdravotně nezávadné materiály, které jsou zároveň šetrné k životnímu prostředí.

Údržba

Neuvedeno

K čemu je pánev vhodná

Pánev se skvěle hodí k přípravě smažených i dušených pokrmů, obzvláště různých směsí. Díky indikátoru pro kontrolu teploty lze připravit pokrmy dokřupava při ideální teplotě, jídlo se nepřepaluje a díky nepřilnavému keramickému povrchu není potřeba používat příliš tuku. Keramickou pánev wok lze použít na všechny typy sporáků, stejně tak i do trouby. Keramický povrch se nezalekne ani kovových nástrojů a tak je možné míchat obsah přímo pánvi.

Záruka

24 měsíců

Cena

Od 899 Kč.

Uživatelské recenze

wok recenze

 

Výhody

Nevýhody

Velký objem Záruka pouze 2 roky
Nepřilnavý povrch Dodávána bez poklice
Kontrola ideální teploty
Nízká hmotnost
Vhodná k přípravě většího množství jídla, vaření i dušení
Dobrá tepelná vodivost

Recenze pánve Tefal Ceramic Control Induction s poklicí

Tato pánev se může pochlubit jak nepřilnavým keramickým povrchem se silným dnem, tak okrajem vysokým 24 centimetrů a poklicí z vysoce odolného skla. Ocelové dno umožňuje rovnoměrné rozvedení tepla a je velice odolné vůči deformacím. Pánev se dá skvěle využít jak ke klasickému smažení, tak i vaření a dušení.

tefal pánev

Materiál

Dno pánve je tvořeno nerezovou ocelí, zbytek tvoří kvalitní nepřilnavý keramický povrch. Ergonomická rukojeť chránící proti popálení je tvořena plastem.

Údržba

Neuvedeno

K čemu je pánev vhodná

Díky vysokému okraji, velkému objemu i dodané poklici je tato pánev velice univerzálním pomocníkem do kuchyně. Na palačinky, omelety nebo míchaná vajíčka sice není zrovna ideální, ale můžete v ní připravit dušené maso, zeleninové směsi, rýži, těstoviny, smažené pokrmy nebo lahodného lososa.

Díky keramickému povrchu není potřeba přidávat příliš tuku a díky tomu tak lze získat zdravě připravené jídlo při ideální teplotě. Pánev je totiž opatřena chytrým indukčním systémem, který ukáže, kdy je teplota pro přípravu jídla ideální, aby se nepřepálilo nebo naopak nedopeklo.

Záruka

24 měsíců

Cena

Pánev lze pořídit od 1219 Kč.

Uživatelské recenze

keramické pánve recenze

Výhody

Nevýhody

Velký objem i výška Nevhodná k přípravě
palačinek a podobných pokrmů
Dodávána s poklicí
Snadná údržba
Univerzální využití
Nepřilnavost
Kontrola ideální teploty

Recenze keramické pánve Tescoma ecoPresto

Tato pánev v nadčasové bílo-modré kombinaci slibuje všestrannou využitelnost i vysokou odolnost vůči mechanickému opotřebení. Díky nepřilnavému povrchu se jídlo nepřipaluje, což vede k uchování prospěšných látek. Už sám název napovídá, že je tato pánev ekologicky šetrná, jelikož dobře nasává a udržuje teplo a tím výrazně šetří spotřebovanou energii. Ergonomická rukojeť má navíc protiskluzovou úpravu, aby pánvička dobře držela v ruce.

Tescoma ecoPresto

Materiál

Pánev je tvořena hliníkovou slitinou s antiadhezivním keramickým povrchem, rukojeť je z plastu.

Údržba

Pánvičku lze mýt běžnými mycími prostředky, stejně tak v myčce.

K čemu je pánev vhodná

Tato univerzální pánev je vhodná k přípravě klasických smažených pokrmů v podobě zeleniny i masa, určitě na ní lze připravit i klasiky v podobě míchaných vajíček, volských ok nebo palačinek. Díky nepřilnavému povrchu se tato jídla nepřichytávají a dobře se s nimi manipuluje. Pánev je vhodná pro plynové, elektrické a sklokeramické sporáky, ostatní typy tepelných zdrojů se nedoporučují. Tato keramická pánev je nabízena v několika velikostech, lze dokoupit i poklici.

Záruka

3 roky.

Cena (různé velikosti)

Od 249 Kč.

Uživatelské recenze

keramické pánve recenze

Výhody 

Nevýhody

Nepřilnavost  Nedoporučuje se na indukční sporák
Univerzálnost 
Snadná údržba (lze mýt i v myčce)
Dobrá vodivost tepla
Ekologická šetrnost

Která keramická pánev je nejlepší? 

 

Obecně lze říci, že si tyto keramické pánve vedou u spotřebitelů velice dobře. Jídlo se na keramice při použití tuku nepřipéká a bezproblémová je i údržba. Některé pánve jsou vhodné na všechny typy sporáků a dokonce i do trouby, u jiných je třeba dbát na to, na jaký tepelný zdroj mohou být použity (například pánev Tescoma ecoPresto není vhodná na indukci).

Při nákupu pánve si navíc musíte rozmyslet, k čemu ji chcete využívat, protože například pánev typu wok (Tefal Wok Ceramic Control Induction) nebo naopak pánvička na palačinky ( Natural Stone Banquet) nemůže být použita ke všem účelům.

Díky nepřilnavému povrchu jsou všechny uvedené pánve hodnoceny jako snadno omyvatelné, některé z nich mohou být umyty v myčce. Výhodou může být i úspora energie díky schopnosti pánve rychle využít a poté dlouho udržet teplo. To platí například pro pánev Tescoma ecoPresto.

Praktická i ekonomicky výhodná je funkce control induction, která hlídá ideální teplotu pro přípravu jídla. Tuto bezesporu užitečnou funkci mají pánve Tefal Ceramic Control Induction a Tefal Wok Ceramic Control Induction.

Mezi nevýhody pak dle uživatelů u některých pánví patří nerovné dno, kvůli němuž tuk stéká doprostřed či k okrajům i to, že nemohou být použity na všechny typy varných ploch.

Tescoma Fusion Natural Stone Banquet Tefal Wok Ceramic Control Induction Tefal Ceramic Control Induction s poklicí Tescoma ecoPresto
Možnost využití Univerzální využití Palačinky, omelety Univerzální využití Ideální pro přípravu směsí, vaření a dušení Univerzální využití
Typy varných ploch Všechny typy Všechny typy Všechny typy včetně trouby Všechny typy včetně trouby Plyn, elektrika, sklokeramika
Cena Od 699 Kč Od 279 Kč Od 899 Kč Od 1219 Kč Od 249 Kč
Hodnocení uživatelů (%) 93 % 92 % 100 % 97 % 97 %


Všechny výše jmenované pánve si našly v domácnostech českých spotřebitelů své místo a hodnoceny jsou velice pozitivně. Jako největší výhody spotřebitelé uvádějí povrch, na který se jídlo nepřipálí i velice snadnou údržbu. V mnoha případech totiž stačí pánev otřít pouze papírovou utěrkou a ušetřit tak vodu, mycí prostředky i čas.

Tyto pánve navíc díky kvalitnímu hliníkovému či ocelovému jádru dobře a rychle vedou teplo, takže se tím pádem sníží spotřeba elektrické energie i plynu. Některé pánve mají univerzální využití, jiné slouží specifičtějším účelům. Je však věcí každého uživatele, co mu vyhovuje nejvíce a k čemu chce pánev využít.

Do které z nich byste šli vy?