Velký test keramických pánví: jak vybrat tu pravou? (recenze & zkušenosti)

Keramická pánev se hodí na palačinky, smažení řízků, restování zeleniny nebo přípravu chutného steaku – můžete na ní připravit téměř vše.

Čím by měla kvalitní pánev disponovat a k čemu jsou jednotlivé typy pánví vhodné? Na které pánvi připravíte ty nejlepší palačinky, a které z nich můžete použít i v troubě?

Abyste se při výběru vhodného pomocníka nespálili, připravili jsme pro vás recenzi 5 keramických pánví od předních výrobců slibujících ty nejlepší materiály, životnost i tepelné schopnosti.

V této recenzi na keramické pánve se například dozvíte, k čemu jsou tyto pánve vhodné, k čemu naopak nikoliv, jaké jsou mezi nimi rozdíly i jak si vedou u spotřebitelů. Jestliže si chcete dát na výběru pánve opravdu záležet, pak si projděte následující řádky.

Která z nich se stane vaším favoritem?

Pánev De Gusto

Tato pánev s keramickým povrchem a poklicí v kombinaci limetkové a bílé slibuje všestrannou využitelnost a zdravější přípravu jídel. Díky nepřilnavému povrchu se jídlo nepřipaluje, což vede k uchování prospěšných látek. Pánev je ekologicky šetrná, jelikož dobře nasává a udržuje teplo, a tím výrazně šetří spotřebovanou energii. Díky pokličce ji můžete využít i k přípravě dušených pokrmů.

Materiál

Pánev je tvořena hliníkovou slitinou s antiadhezivním keramickým povrchem, rukojeť je z plastu.

Údržba

Pánvičku lze mýt běžnými mycími prostředky, stejně tak v myčce.

K čemu je pánev vhodná

Tato univerzální pánev s poklicí je vhodná k přípravě klasických smažených pokrmů v podobě zeleniny i masa, určitě na ní lze připravit i klasiky v podobě míchaných vajíček, volských ok nebo palačinek. Všechny tyto pokrmy si můžete vytvořit zdravěji s minimem tuku.

Díky nepřilnavému povrchu se tato jídla nepřichytávají a dobře se s nimi manipuluje. Pánev je vhodná na všechny typy sporáků, přičemž je odolná vůči teplotám do 450 °C. Nelze ji ale využít jako pečicí pánev do trouby. Výrobci stvořili tuto pánev s maximálním využitím tepelné vodivosti. Spotřebu energie tak můžete eliminovat na minimum.

Záruka

2 roky.

Cena (různé velikosti)

Od 449 Kč.

Uživatelské recenze

Výhody Nevýhody
Nepřilnavost Je údajně těžší
Univerzálnost
Snadná údržba (lze mýt i v myčce)
Dobrá vodivost tepla
Ekologická šetrnost

Ballarini POSITANO

Další na řadě je keramická pánev 28 cm veliká. Je inspirovaná italskou tradicí a vyvinuta dle zkušeností kuchařů a gastronomických expertů. Její tělo sestavené z hliníkové slitiny je na povrchu potaženo patentovaným nepřilnavým povrchem Keravis. Skládá se celkem ze tří vrstev, které jsou vyztuženy keramickými částicemi. Díky své hloubce je stvořena k širokému spektru využití.

Materiál

Tato hluboká pánev je tvořena hliníkovou slitinou opatřenou třívrstvým antiadhezivním povrchem tvrzeným keramickými částicemi. Ergonomicky tvarovaná rukojeť je tepelně izolovaná, nehrozí tak popálení během vaření.

Údržba

Čištění a údržba pánve je opravdu nenáročná. Postačí otřít vlhkým hadříkem nebo omýt houbou a teplou vodou. Nebo ji můžete umýt v myčce nádobí.

K čemu je pánev vhodná

V tomto případě se jedná o univerzálního kuchyňského pomocníka, který se dokonale hodí k přípravě všech druhů pokrmů z vajec, zeleniny, masa nebo třeba palačinek či bramboráků. Pánev je dodávána bez pokličky, kterou ale lze od výrobce zakoupit, a tak ji můžete zužitkovat i k přípravě dušených pokrmů. Je vhodná pro všechny druhy sporáků (plyn, indukce, elektrický sporák, sklokeramický sporák). Navíc ji můžete využít na pečení v troubě do teploty 160 °C.

Záruka

Výrobce uvádí záruční dobu na 2 roky. Záruku na rovné dno poskytuje na 5 let.

Cena

Cena se v jednotlivých obchodech pohybuje od 1 290 Kč.

Uživatelské recenze

Výhody Nevýhody
Snadná údržbaAbsence pokličky (lze dokoupit)
UniverzálnostVyšší cena
Určena pro všechny typy sporáků
Možnost mytí v myčce
Nepřilnavost povrchu


Natural Stone Banquet

Hledáte-li do své kuchyně něco specifičtějšího, pak by vás mohla zajímat tato rustikální keramická pánvička na palačinky v dekoru kamene a dřeva. Pánev by měla být odolná vůči oděru a vhodná do myčky. K přípravě palačinek či omelet je však zapotřebí alespoň malé množství tuku.

Materiál

Tato pánev na palačinky je tvořena hliníkovým jádrem s nepřilnavým keramickým povrchem připomínajícím přírodní kámen. Rukojeť je tvořena plastem v dekoru dřeva.

Údržba

Pánev lze mýt běžným způsobem, povrchu by nemělo uškodit ani mechanické mytí houbou či drátěnkou. Může být umyta i v myčce.

K čemu je pánev vhodná

Jak už název napovídá, pánev je určena především k přípravě palačinek a omelet s použitím malého množství tuku, díky nepřilnavému keramickému povrchu se palačinky nepřichytávají a snadno se obracejí. Hodí se i k přípravě míchaných vajíček nebo volských ok. Pánev lze použít na všechny typy varných desek, dobře udržuje i teplo a díky tomu zajišťuje úsporu energie.

Záruka

Neuvedena

Cena

Pánvičku pořídíte od 304 Kč.

Uživatelské recenze

Výhody Nevýhody
Snadná údržbaPři smažení musí být použit tuk
Rovný povrchOmezená možnost využití
Nízká hmotnost
Snadná manipulace
Originální design
Dobrá tepelná vodivost


Pánev Lamart Wok

Tato keramická pánev wok disponuje jak velkým objemem, tak lehkou ergonomickou rukojetí a elegantním designem. Hodí se ke smažení masových i zeleninových pokrmů, stejně jako k přípravě rýže či těstovin.

Materiál

Tělo této wok pánve je vyrobeno z hliníku. Její povrch je tvořen keramickou vrstvou Ceramic Non-stick, která je nepřilnavá. Dle výrobců jsou navíc využity zdravotně nezávadné materiály, které jsou zároveň šetrné k životnímu prostředí.

Údržba

Čistění není nijak náročné. A pokud se vám ji nebude chtít mýt ručně, klidně ji můžete umýt v myčce nádobí.

K čemu je pánev vhodná

Pánev s keramickým povrchem se skvěle hodí k přípravě smažených i dušených pokrmů, obzvláště různých směsí. Díky nepřilnavému keramickému povrchu není potřeba používat příliš tuku. Keramickou pánev wok lze použít na všechny typy sporáků včetně indukce. Záruka 24 měsíců

Cena

Od 449 Kč.

Uživatelské recenze

Výhody Nevýhody
Velký objem Záruka pouze 2 roky
Nepřilnavý povrch Dodávána bez poklice
Kontrola ideální teploty
Nízká hmotnost
Vhodná k přípravě většího množství jídla, vaření i dušení
Dobrá tepelná vodivost


Lamart K2640

Jako poslední si představíme pánev oblíbené značky ve tvaru čtverce o velikosti 26 cm. Keramický povrch této pánve umožňuje přípravu jakéhokoliv grilovaného pokrmu s minimálním či nulovým využitím tuku.

Materiál

Tělo pánve je tvořeno slitinou hliníku. Ten zajistí rovnoměrné rozložení tepla během varu. Povrch tvoří kvalitní nepřilnavý keramický materiál. Výsledkem je pánev šetrná k životnímu prostředí , která navíc využívá zdroj tepla na maximum. Je odolná vůči mechanickému poškození i vůči tepelnému působení do 220°C.

Údržba

Čištění této keramické pánvičky je nenáročné. Nečistoty smyjete snadno s pomocít teplé vody a houbičky. A pokud máte myčku nádobí, můžete ji k mytí využít taktéž.

K čemu je pánev vhodná

Jelikož se jedná o grilovací pánev, můžete si na ní přichystat různá grilovaná jídla. Ať už si vyberete maso, rybu, zeleninu nebo třeba ovoce, či sýr, je to na vás. Vroubkování na pánvi zajistí lepší propečení při grilování. 

Díky keramickému povrchu není potřeba přidávat příliš tuku, čímž získáte zdravě připravené jídlo při ideální teplotě. Pánev smíte využít na všechny typy sporáků včetně indukčních.

Záruka

24 měsíců

Cena

Pánev lze pořídit od 299 Kč.

Uživatelské recenze

Výhody Nevýhody
Skvělý poměr ceny a kvalityNení dodávána s poklicí
Snadná údržba
Nepřilnavost


Často kladené otázky

⚡ Rozhoduje nejvíce cena?

Pokud do pávne s keramickým povrchem nechcete investovat příliš finančních prostředků, i to bude v pořádku. Můžeme říci, že byste si určitě ze sympatických účastníků recenze vybrali. Závisí však na tom, k jakému účelu ji máte v plánu využívat. Preferujete spíše wok, univerzální pánev s pokličkou, pánev na palačinky nebo grilovací pánev?

⚡ K jakému účelu budete pánev nejčastěji využívat?

Již v první otázce jsme se dostali k tématu využití. Jestli hledáte pánev primárně ke grilování nebo k přípravě palačinek, můžete mít ihned jasno. Pokud spíše přemýšlíte nad keramickou pánví, který by nalezla univerzální uplatnění v kuchyni, pak bychom vám mohli doporučit pánev De Gusto. Disponuje vším potřebným včetně poklice, a tak ji můžete mimo vaření, smažení a restování využívat i k přípravě dušených pokrmů.

Wok pánev Lamart je také jednou z univerzálních pánví, která zastane široké spektrum příparavy jídel. Nevýhodou ale je, že není dodávána s pokolicí. Na druhou stranu lze poklici o příslušné velikosti dokoupit, a problém je vyřešen.

Dalším univerzálem je i Ballarini Positano, která sice patří mezi dražší kousky, ale zato může mile potěšit svojí kvalitou. Odlišností oproti dvou předchozích pánví je její možnost využití v troubě do teploty 160 °C.

⚡ Na jaký typ ohřevu budet pánev využívat?

Při výběru pánve se nezapomeňte informovat, na jakém sporáku může být využita. Námi vybrané pánve jsou vhodné na všechny druhy vařičů včetně těch indukčních.

Vyhodnocení recenze keramických pánví

Obecně lze říci, že si tyto keramické pánve vedou u spotřebitelů velice dobře. Jídlo se na keramice při použití tuku nepřipéká a bezproblémová je i údržba. Některé pánve jsou vhodné na všechny typy sporáků a dokonce i do trouby, u jiných je třeba dbát na to, na jaký tepelný zdroj mohou být použity.

Při nákupu pánve si navíc musíte rozmyslet, k čemu ji chcete využívat, protože například pánev typu wok nebo naopak pánvička na palačinky (Natural Stone Banquet) nemůže být použita ke všem účelům.

Díky nepřilnavému povrchu jsou všechny uvedené pánve hodnoceny jako snadno omyvatelné, některé z nich mohou být umyty v myčce. Výhodou může být i úspora energie díky schopnosti pánve rychle využít a poté dlouho udržet teplo.

Mezi nevýhody některých pánví dle uživatelů patří nerovné dno, kvůli němuž tuk stéká doprostřed či k okrajům i to, že něketré nemohou být použity jako pánev do trouby.

De Gusto Ballarini POSITANO Banquet Pánev Lamart Wok pánev Lamart K2640
Možnost využitíUniverzální využitíUniverzální využitíPalačinky, omeletyIdeální pro přípravu směsí, vaření a dušeníIdeální pro grilování různých druhů potravin
Typy varných plochVšechny typyVšechny typy včetně trouby do 160 °CVšechny typyVšechny typyVšechny typy
Zobrazit nabídku
Zobrazit nabídku
Zobrazit nabídku
Zobrazit nabídku
Zobrazit nabídku
Hodnocení uživatelů (%)94 %99 %92 %97 %88 %


Všechny výše jmenované pánve si našly v domácnostech českých spotřebitelů své místo a hodnoceny jsou velice pozitivně. Jako největší výhody spotřebitelé uvádějí povrch, na který se jídlo nepřipálí i velice snadnou údržbu. V mnoha případech totiž stačí pánev otřít pouze papírovou utěrkou a ušetřit tak vodu, mycí prostředky i čas.

Tyto pánve navíc díky kvalitnímu hliníkovému či ocelovému jádru dobře a rychle vedou teplo, takže se tím pádem sníží spotřeba elektrické energie i plynu. Některé pánve mají univerzální využití, jiné slouží specifičtějším účelům. Je však věcí každého uživatele, co mu vyhovuje nejvíce a k čemu chce pánev využít.

Do které z nich byste šli vy?



Keramické pánve ocení především milovníci zdravé stravy

Jelikož se zabývám životním stylem a zdravým stravováním, výběr vhodného kuchyňského náčiní je pro mě velice důležitý. Ne každý se totiž zamyslí nad tím, jakým způsobem může výběr nádobí ovlivnit kvalitu připravovaných potravin.

Jestliže však patříte mezi ty, kteří nad něčím takovým přemýšlí, pak vás tato recenze bude určitě zajímat. V čem tedy tkví specifičnost pánví s keramickým povrchem?

Pánve s keramickým povrchem jsou obecně vhodné k přípravě pokrmů při nižších teplotách a i proto jsou spojovány s přípravou zdravých jídel.

Jejich výhodou je velice snadná údržba, kvalitní keramice navíc nevadí ani pečení v troubě nebo používání kovových nástrojů. V tom má keramika obrovskou výhodu například oproti oblíbenému teflonu.

Tu nejlepší službu udělá keramická pánev ve spojení s indukčním vařičem. Díky hliníkovému jádru vtáhne keramická pánev na indukci teplo velice rychle a ušetří tak mnoho energie.

Keramika versus litina – jaké jsou největší rozdíly?

Keramika si našla své příznivce spíše až v posledních letech, zatímco litinové pánve jsou součástí kuchyní po několik generací. Jak se jedny z nejpoužívanějších druhů pánví od sebe vlastně liší a proč vybrat jednu a ne druhou a naopak?

Litinové pánve jsou lety prověřenou klasikou a při dobrém zacházení vydrží opravdu dlouho. Cenově patří k těm dražším variantám a mezi jejich přední vlastnosti patří dobrá snášenlivost vysokých teplot i celková odolnost.

Tyto pánve dokážou skvěle vést teplo a na dlouho jej akumulovat, zahřívání ovšem trvá poněkud déle než u pánví keramických.

Litině se také moc nedaří v myčce, povrch může být poničen i různými saponáty a mycími prostředky. Oproti keramice může být nevýhodou i horší manipulace kvůli vyšší hmotnosti, litinové pánve při přenášení opravdu pocítíte. O pánev je také třeba se více starat, občas ji promastit a ihned po použití šetrně umýt a utřít dosucha.

Při výběru pánve určitě záleží na konkrétním výrobci, použitém materiálu i délce záruky. Všechny keramické pánvičky tak nelze házet do jednoho pytle a je třeba vybírat pečlivě. Napovědět může nejen cena, ale také mnohé zkušenosti uživatelů, kteří pánve s keramickým povrchem běžně používají.

Sdílejte svým přátelům:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)