Nejlepší keramické pánvičky v testu. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Takovéto pánve se hodí na palačinky, smažení řízků, restování zeleniny nebo přípravu chutného steaku – můžete na ní připravit téměř vše.

Čím by měla kvalitní pánev disponovat a k čemu jsou jednotlivé typy pánví vhodné? Na které pánvi připravíte ty nejlepší palačinky, a které z nich můžete použít i v troubě?

Abyste se při výběru vhodného pomocníka nespálili, připravili jsme pro vás recenzi 5 keramických pánví od předních výrobců slibujících ty nejlepší materiály, životnost i tepelné schopnosti.

Jaké jsou nejlepší keramické pánvičky podle recenzí a zkušeností uživatelů?

Tescoma Wok i-PREMIUM Stone, 28cm – perfektní univerzální hluboká wok pánev české kvality
De gusto keramická pánev, 28cm – pro nenáročné uživatele, poklice součástí balení
KOLIMAX Cerammax pro Comfort, 26cm – náš vítěz, vysoce kvalitní a tepelně úsporná pánev pro náročnější
De Gusto STONITE s odnímatelnou rukojetí, 24 cm – kvalitní pánev za dostupnou cenu
Bravo B 5082 Gold, 28cm – designově vyladěná pánev, měděná barva

Jaké keramické pánve vybrat dle našeho srovnání?

Tescoma Wok i-PREMIUM Stone, 28cm

Naše hodnocení★★★★★

od 1159 Kč

Zobrazit nabídku

De gusto keramická pánev, 28cm

Naše hodnocení★★★★★

od 349 Kč

Zobrazit nabídku

KOLIMAX Cerammax pro Comfort, 26cm

Náš tip!

Naše hodnocení★★★★★

od 1559 Kč

Zobrazit nabídku

Bravo B 5082 Gold, 28cm

Naše hodnocení★★★★★

od 613 Kč

Zobrazit nabídku

Recenze Tescoma Wok i-PREMIUM Stone, 28cm

Tato wok pánev se krom kvalitního provedení pyšní skvěle vypadajícím kameninovým vzhledem. Pánev je tvořena hliníkovou slitinou s dnem z nerezavějící oceli a povrchem na bázi teflonu.

Zkušenosti s wok pánví napovídají, že rustikální a robustní vzhled je efektivní nejen na pohled, ale i při používání. Povrch je opatřen drobnými výstupky, které zajišťují rovnoměrné opečení masa, zeleniny a dalších surovin a například maso z této pánve je i díky tomu velice šťavnaté.

Jako nevýhoda se může jevit nevhodnost pánve pro použití v troubě, může však do myčky i na všechny typy sporáků. K pánvičce o průměru 28 cm a hloubce 8 cm lze dokoupit univerzální skleněnou poklici (není součástí balení). Další velkou výhodou je i záruka na 5 let.

Wok s klasickou rukojetí je vhodný na vaření, dušení i smažení a nejen dle výrobců, ale i dle uživatelů, stačí k přípravě jídla pouze malé množství tuku, nebo dokonce vůbec žádné. Pro přípravu dietní a zdravé stravy se tedy jedná o ideální záležitost.

Co v balení naleznete?

  • Pánev Tescoma Wok i-PREMIUM Stone, 28cm
Technické parametry
Materiálkeramika
Průměr28 cm
Poklicene
Vnitřní úpravanepřilnavá
Elektrický ohřevano
Plynový ohřevano
Indukční ohřevano
VýhodyNevýhody
Vhodné do myčkyNevhodné do trouby
Snadná údržba, vaření s minimem tuku
Poměr cena/kvalita

Recenze De gusto keramická, 28cm

Dalším tipem je tato keramická pánev De gusto, která je tvořena hliníkovou slitinou s antiadhezivním keramickým povrchem, rukojeť je z plastu.

Tato univerzální pánev s poklicí je vhodná k přípravě klasických smažených pokrmů v podobě zeleniny i masa, určitě na ní lze připravit i klasiky v podobě míchaných vajíček, volských ok nebo palačinek. Všechny tyto pokrmy si můžete vytvořit zdravěji s minimem tuku. Pánvičku lze mýt běžnými mycími prostředky, stejně tak v myčce.

Díky nepřilnavému povrchu se tato jídla nepřichytávají a dobře se s nimi manipuluje. Pánev je vhodná na všechny typy sporáků, přičemž je odolná vůči teplotám do 450 °C. Nelze ji ale využít jako pečicí pánev do trouby. Výrobci stvořili tuto pánev s maximálním využitím tepelné vodivosti. Spotřebu energie tak můžete eliminovat na minimum.

Co v balení naleznete?

  • De gusto keramická pánev, 28 cm
  • Skleněná poklice
Technické parametry
Materiálkeramika
Průměr28 cm
Pokliceano
Vnitřní úpravakeramika
Elektrický ohřevano
Plynový ohřevano
Indukční ohřevano
VýhodyNevýhody
Poměr cena/kvalita
Lehká pánev
Nepřilnavý povrch, snadná údržba

Recenze KOLIMAX Cerammax pro Comfort, 26cm

Provedli jsme test keramické pánve KOLIMAX Cerammax pro Comfort a zjistili jsme, že má vyšší odolnost proti mechanickému poškození a lépe snáší vysoké teploty oproti běžným nepřilnavým povrchům.

Pánev je vyrobena z nerezové oceli CrNi 18/10 a je 100% zdravotně nezávadná. Je vhodná pro všechny typy sporáků – indukční, elektrický, plynový i sklokeramický. Pánev se pyšní třívrstvým akumulačním sendvičovým dnem A-THERM induction, které spoří energii. Dno je stabilní a skvěle vede teplo po celém povrchu.

Vnitřní stěny tvoří dvouvrstvý nepřilnavý keramický povrch GRANITEC od švýcarské firmy ILAG, jenž je odolný až do 400 °C. K pánvi obdržíte také skleněnou poklici z tvrzeného bezpečnostního skla s parním ventilem a odolností až do 300 °C. Pánev můžete přenášet pomocí plastových úchytů s jedinečnou odolností do 220 °C. Pánev tedy můžete použít i v troubě při dopékání pokrmů.

Pánev se snadno udržuje a bezproblémové je i mytí v myčce na nádobí. Velkou výhodou je i 5letá záruka.

Co v balení naleznete?

  • pánev KOLIMAX Cerammax pro Comfort, 26cm
  • skleněná poklice
Technické parametry
Materiálkeramika
Průměr26 cm
Pokliceano
Vnitřní úpravakeramika
Elektrický ohřevano
Plynový ohřevano
Indukční ohřevano
VýhodyNevýhody
Nepřilnavý povrch, snadná údržba
Bytelná a kvalitní pánev s úchopy
Mytí v myčce, pečení v troubě

Recenze De Gusto STONITE s odnímatelnou rukojetí, 24 cm

Provedli jsme test pánve s odnímetelnou rukojetí STONITE od De Gusto. Tato pánev je díky své ceně vhodná pro nenáročné uživatele. I když je za nižší cenu, na kvalitě jí to neubírá.

Pánvičku můžete použít při restování, smažení, flambování, pošírování i při přípravě steaků. Navíc lze smažit s minimem tuku či zcela bez něj.

Je vyrobena z anodizovaného hliníku, který zajišťuje výborný rozvod tepla a zajišťuje tvarovou stálost. Její nepřilnavý povrch STONITE má velmi dobrou odolnost vůči vysokým teplotám a tepelným šokům, ale i mechanickému opotřebení. Pánev lze použít při teplotě do 280 °C, je vhodná pro všechny druhy ohřevu včetně indukce a lze ji mýt v myčce nádobí.

Co v balení naleznete?

  • Pánev STONITE s odnímatelnou rukojetí
  • poklice
Technické parametry
Materiálkeramika
Průměr24 cm
Pokliceano
Vnitřní úpravanepřilnavý povrch STONITE
Elektrický ohřevano
Plynový ohřevano
Indukční ohřevano
VýhodyNevýhody
Kvalita za dostupnou cenu
Nepřilnavý povrch
Poklice zdarma

Recenze Bravo B 5082 Gold, 28cm

Parádní pánví s keramickým povrchem je také tato Bravo B 5082 Gold o průměru 28 cm. Je vyrobena z kvalitního hliníkového odlitku s keramickým povrchem, což z ní dělá vhodnou pánev na sklokeramický, plynový a indukční sporák.

Na pánvi můžete vařit zdravé pokrmy, jelikož je k vaření potřeba pouze minimum tuku či žádný. Je vysoce odolná vůči vysokým teplotám a její antiadhézní povrch zabraňuje připalování a přichytávání potravin. K pánvi si můžete dokoupit i skleněnou poklici.

Co v balení naleznete?

  • pánev Bravo B 5082 Gold, 28cm
Technické parametry
Materiálkeramika
Průměr28 cm
Poklicene
Vnitřní úpravakeramická
Elektrický ohřevano
Plynový ohřevano
Indukční ohřevano
VýhodyNevýhody
Zdravé vaření s minimem tuku
Nepřilnavý povrch, snadné mytí

Možná vám některá z keramických pánví padla do oka, a možná už alespoň víte, jaké máte priority pro výběr té vaší vysněné. Níže naleznete odpovědi na otázky, která vás možná stále trápí a pomohou v dalším rozhodnutí.

Často kladené otázky

1️⃣ Jaké jsou výhody keramické pánve?

Keramika je novější materiál mezi nepřilnavými pánvemi. Obecně se považuje za nejbezpečnější a nejekologičtější variantu. Keramika totiž neobsahuje PTFE a PFOA, což znamená, že se při zahřátí pánve neuvolňují žádné škodlivé látky do vašeho jídla. Uvnitř keramického nádobí je navíc hliník, který skvěle vede teplo.

2️⃣ Jak vyčistit keramickou pánev?

Pokud se jedná o připáleninu, pak doporučujeme použít horkou vodu se saponátem, nechat přes noc odmočit. Následně vyčistit připáleninu hrubou stranou plastové houbičky na nádobí. Nedoporučujeme používat agresivní chemické látky, kovové drátěnky a písky, povrch pánve by se mohl poškrábat.

3️⃣ Je keramika nezávadná?

Ano, keramické povrchy neobsahují PFOA ani PTFE, takže se při jejich zahřátí do pokrmů neuvolňují žádné škodlivé látky. Navíc se neodlupují kousky materiálu, jako je tomu např. u teflonových pánví.


Porovnání důležitých parametrů keramických pánví

Konečné srovnání parametrů všech pánví z keramiky máme znázorněno v následující tabulce:

Prvotřídní keramická pánev české značky Tescoma.
Tescoma Wok i-PREMIUM Stone
Keramická pánev s nepřilnavým povrchem.
De gusto keramická pánev
Kvalitní keramická pánev Kolimax se skleněnou poklicí.
KOLIMAX Cerammax pro Comfort
Pánvička z keramického materiálu s poklicí.
De Gusto STONITE s odnímatelnou rukojetí
Kvalitní elegantní pánev se skleněnou poklicí.
Bravo B 5082 Gold
Materiálkeramikakeramikakeramikakeramikakeramika
Průměr pánve28 cm28 cm26 cm24 cm28 cm
Pokliceneanoanoanone
Vnitřní úpravanepřilnavákeramikakeramikanepřilnavý povrch STONITEkeramika
Elektrický ohřevanoanoanoanoano
Plynový ohřevanoanoanoanoano
Indukční ohřevanoanoanoanoano
Cena od1159 Kč349 Kč1559 Kč499 Kč613 Kč

Všechny výše jmenované pánve si našly v domácnostech českých spotřebitelů své místo a hodnoceny jsou velice pozitivně. Jako největší výhody spotřebitelé uvádějí povrch, na který se jídlo nepřipálí i velice snadnou údržbu. V mnoha případech totiž stačí pánev otřít pouze papírovou utěrkou a ušetřit tak vodu, mycí prostředky i čas.

Tyto pánve navíc díky kvalitnímu hliníkovému či ocelovému jádru dobře a rychle vedou teplo, takže se tím pádem sníží spotřeba elektrické energie i plynu. Některé pánve mají univerzální využití, jiné slouží specifičtějším účelům. Je však věcí každého uživatele, co mu vyhovuje nejvíce a k čemu chce pánev využít.

Jak vybrat keramickou pánev?

Obecně lze říci, že si tyto keramické pánve vedou u spotřebitelů velice dobře. Jídlo se na keramice při použití tuku nepřipéká a bezproblémová je i údržba. Některé pánve jsou vhodné na všechny typy sporáků a dokonce i do trouby, u jiných je třeba dbát na to, na jaký tepelný zdroj mohou být použity.

Při nákupu pánve si navíc musíte rozmyslet, k čemu ji chcete využívat, protože například pánev typu wok nebo naopak pánvička na palačinky nemůže být použita ke všem účelům.

Díky nepřilnavému povrchu jsou všechny uvedené pánve hodnoceny jako snadno omyvatelné, některé z nich mohou být umyty v myčce. Výhodou může být i úspora energie díky schopnosti pánve rychle využít a poté dlouho udržet teplo.

Mezi nevýhody některých pánví dle uživatelů patří nerovné dno, kvůli němuž tuk stéká doprostřed či k okrajům i to, že některé nemohou být použity jako pánev do trouby.


Keramické = zdravé vaření

Jestliže však patříte mezi ty, kteří nad zdravým vařením přemýšlí, pak vás tato recenze bude určitě zajímat. V čem tedy tkví specifičnost pánví s keramickým povrchem?

Pánve s keramickým povrchem jsou obecně vhodné k přípravě pokrmů při nižších teplotách a i proto jsou spojovány s přípravou zdravých jídel.

Jejich výhodou je velice snadná údržba, kvalitní keramice navíc nevadí ani pečení v troubě nebo používání kovových nástrojů. V tom má keramika obrovskou výhodu například oproti oblíbenému teflonu.

Tu nejlepší službu udělá keramická pánev ve spojení s indukčním vařičem. Díky hliníkovému jádru vtáhne keramická pánev na indukci teplo velice rychle a ušetří tak mnoho energie.

Máme pro vás TIP, jaký recept vyzkoušet na své nové pánvi! Přinášíme vám 5 receptů na kuřecí supreme.

Keramika versus litina – jaké jsou největší rozdíly?

Keramika si našla své příznivce spíše až v posledních letech, zatímco litinové pánve jsou součástí kuchyní po několik generací. Jak se jedny z nejpoužívanějších druhů pánví od sebe vlastně liší a proč vybrat jednu a ne druhou a naopak?

Litinové pánve jsou lety prověřenou klasikou a při dobrém zacházení vydrží opravdu dlouho. Cenově patří k těm dražším variantám a mezi jejich přední vlastnosti patří dobrá snášenlivost vysokých teplot i celková odolnost.

Tyto pánve dokážou skvěle vést teplo a na dlouho jej akumulovat, zahřívání ovšem trvá poněkud déle než u pánví keramických.

Litině se také moc nedaří v myčce, povrch může být poničen i různými saponáty a mycími prostředky. Oproti keramice může být nevýhodou i horší manipulace kvůli vyšší hmotnosti, litinové pánve při přenášení opravdu pocítíte. O pánev je také třeba se více starat, občas ji promastit a ihned po použití šetrně umýt a utřít dosucha.

Při výběru pánve určitě záleží na konkrétním výrobci, použitém materiálu i délce záruky. Všechny keramické pánvičky tak nelze házet do jednoho pytle a je třeba vybírat pečlivě. Napovědět může nejen cena, ale také mnohé zkušenosti uživatelů, kteří pánve s keramickým povrchem běžně používají.

Nejprodávanější pánve podle Heureky

Oblíbené značky keramických pánví


Keramické pánve Tescoma české výroby se stanou pomocníkem v každé kuchyni.Keramické pánve De Gusto jsou vhodnou volbou pro nenáročné uživatele hledající kvalitu za dostupnou cenu.Keramické pánve Kolimax se vyznačují vysokou kvalitou a velmi přijatelným designem, který se hodí do každé domácnosti.
X