Dobrý krém dělá dobrý moučník

Jistě jste již zažili to zklamání, když na svatební hostině ochutnáte nádherně vypadající dort, který je ale naplněný hutným máslovým krémem bez vůně a chuti. Proto nezapomeňte že krém určuje chuť celého moučníku a těsto je jen jeho nositelem. 

Většina lidí má ráda spíše sladší krémy, ve kterých pokud možno zanikne chuť tuku. Klasický dortový krém bývá pro někoho příliš hutný a mastný. Výrazné, ale jemné chuti můžete docílit například použitím uvařeného pudinku s příchutí, nebo vmícháním ochucující složky přímo do hotového krému. Takto snadno připravíte například kávový, kakaový, kokosový nebo vanilkový pudinkový krém na dort. 

Jedním z nejoblíbenějších je potom čokoládový krém, který se skvěle hodí do dortu s kakaovým, oříškovým i obyčejným korpusem.

Nezapomeňte vždy použít trochu alkoholu, např. rumu, abyste prodloužili trvanlivost krému. Tu oceníte zejména při přípravě vánočního cukroví, které někdy vydrží i několik měsíců.

Podívejte se na velký přehled s recepty na krémy a polevy.

Zvolte správnou náplň do cukroví

Jednotlivé druhy vánočního, velikonočního i svatebního cukroví pasují s různými typy náplně. Zatímco linecká srdíčka si jen těžko představíme slepená něčím jiným než jemně sladkokyselou červenou marmeládou, u vosích hnízd nebo slepovaných perníčků už volba není tak jednoznačná. 

V zásadě platí, že pravidla vánočního pečení jsou jen na vás a pokud zrovna vaše rodina miluje kávový krém, klidně s ním naplňte veškeré možné cukroví. Nezapomeňte ale, že některé druhy těsta jsou chuťově výrazné samy o sobě a příliš aromatický krém by jim spíše uškodil. Opatrní proto buďte při plnění měkkých perníčků, zázvorového těsta nebo třeba kokosového pečiva, které k sobě snese spíše jemnější druhy krému.

Krém nebo poleva?

Při zdobení upečených moučníků lze použít široký výběr domácích polev, které určí výslednou chuť a zejména vzhled hotového dezertu. Například cupcake bez polevy by byl jen obyčejný muffin, stejně tak perník politý oblíbenou citronovou polevou získá ten správný šmrnc. 

Nebojte se vyzkoušet i krém na dort s mascarpone nebo nadýchané polevy s krémovým sýrem, které jsou v posledních letech velmi oblíbené a dodají i suššímu moučníku vláčnost.

¨