Hlavní jídla ze švestek

Kdo by nemiloval sladké švestkové knedlíky? Existuje hned několik variant, jak je udělat. někdo má raději tvarohové knedlíky, jiný dává přednost tradičnímu bramborovému těstu. Hotové knedlíky se švestkami potom můžete posypat mákem, cukrem se skořicí nebo třeba mletými ořechy.

Možností jak zpracovat švestky je však mnohem více. Švestky se skvěle hodí například k přípravě sladkokyselé omáčky k uzenému masu nebo vepřové panence. Využít můžete také sušené švestky nebo švestková povidla, které rovněž uplatníte i v teplé kuchyni.

Sladké koláče se švestkami po celý rok

Švestky jsou vynikající na pečených koláčích a buchtách. Záleží jen na vás jestli si upečete oblíbenou bublaninu, tradiční valašský frgál nebo kynutý koláč na plech se švestkami a drobenkou.

Švestky jsou vhodné ke zmrazování, stačí je jen vypeckovat a uložit do vhodného sáčku. Před použitím je není třeba rozmrazovat, v případě knedlíků je s nimi tvrdé konzistenci dokonce snazší práce. Sladké švestkové koláče a knedlíky tak můžete připravovat po celý rok.

5 důvodů, proč jíst švestky

Švestky jsou v naší zemi doma a proto je jejich konzumace přirozená a prospěšná. Švestky, zejména v syrové a sušené formě, obsahují řadu vitaminů a minerálů a mohou mít pozitivní vliv na naše zdraví zejména v těchto oblastech:

  • díky vysokému obsahu detoxikují, zrychlují metabolismus a upravují trávení
  • pomáhají předcházet rakovině tlustého střeva a šedému zákalu díky podílu vitaminu E a C
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • působí preventivně proti infarktu myokardu a ateroskleróze
  • pomáhají při redukčních dietách, protože rychle zasytí
¨