Knedlíky ze švestek: nejlepší recepty na sladkou dobrotu

Taky se vám sbíhají sliny už po přečtení nadpisu?

Švestkové knedlíky neodmyslitelně patří konci léta a začátku podzimu, kdy probíhá sklizeň ovoce.

Způsobem servírování a druhem těsta se tento typicky český pokrm liší v každém regionu, či téměř v každé rodině.

My vám přinášíme 3 snadné recepty na švestkové knedlíky. Inspirujte se.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Ingredience:

  • 25 dkg měkkého tvarohu
  • 25 dkg hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla nebo rostlinného tuku
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 4 lžíce mléka
  • švestky

Postup:

  1. Tvaroh, vejce, tuk, cukr a špetku soli utřeme dohladka a zředíme mlékem.
  2. Po přidání hrubé mouky zpracováváme do té doby, než přestane těsto lepit.
  3. Podle potřeby můžeme přidat trochu mléka, pokud je těsto příliš tuhé, s opačným problémem pomůže trocha mouky.
  4. Z těsta vypracujeme váleček a odkrajujeme kousky, do kterých balíme švestky.
  5. Řádně zabalené knedlíky rovnou vaříme v osolené vodě pět až sedm minut.
  6. Podávají se teplé, posypané cukrem se sypaným tvarohem nebo mákem a přelévané rozpuštěným máslem.

Švestkové knedlíky z kynutého těsta

Kynuté švestkové knedlíky

Ingredience:

  • 60 dkg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2,5 -3 dl vlažného mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička cukru
  • švestky

Postup:

  1. Do menší nádoby připravíme kvásek: droždí, cukr, 1 lžíce mouky a 3 lžíce vlažného mléka.
  2. Smícháme si zbylou mouku se solí a až kvásek vzejde, spojíme obě směsi dohromady.
  3. Přidáme vejce a mléko a těsto zpracováváme dohladka.
  4. Poté ho přikryjeme utěrkou a necháme kynout 45 – 60 minut.
  5. Nakynuté těsto na válu rozdělíme na menší kousky, do kterých zabalíme švestky. Připravené knedlíky můžeme ještě nechat na válu přikryté utěrkou dokynout.
  6. Vaříme je ve vroucí vodě zhruba 12 minut a po chvíli je vařečkou obrátíme.
  7. Po vyjmutí je propíchneme vidličkou, aby z nich mohla uniknout pára.
  8. Servírujeme sypané cukrem a polité rozpuštěným máslem nebo třeba se sladkým jogurtem.

švestkové knedlíky

Švestkové knedlíky z krupicové kaše

Ingredience:

  • 4 dl mléka
  • 12 dkg pšeničné krupice
  • 20 dkg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • švestky

Postup:

  1. Uvaříme hustou kaši z krupice a mléka.
  2. Po vychladnutí přidáme vejce, sůl, cukr a hrubou mouku a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  3. Lžící namočenou v mouce odtrháváme z těsta kousky, ze kterých obalujeme švestku a ihned knedlíky vaříme v osolené vodě zhruba 7 minut.
  4. Před servírováním je propíchneme a podáváme za tepla s cukrem, tvarohem a rozpuštěným máslem.

Při podávání můžete kromě tvarohu, jogurtu a moučkového cukru zkusit třeba čokoládové sypání, kakao nebo různé druhy sladkých ovocných sirupů. Chuti se meze nekladou.

Chutnalo? Pak určitě doporučujeme i recepty na další ovocné knedlíky. Dobrou chuť. 🙂

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.