Taky se vám sbíhají sliny už po přečtení nadpisu?
Švestkové knedlíky neodmyslitelně patří konci léta a začátku podzimu, kdy probíhá sklizeň ovoce.
Způsobem servírování a druhem těsta se tento typicky český pokrm liší v každém regionu, či téměř v každé rodině.
My vám přinášíme 3 snadné recepty na švestkové knedlíky. Inspirujte se.
Švestkové knedlíky z tvarohového těsta
Ingredience:
- 25 dkg měkkého tvarohu
- 25 dkg hrubé mouky
- 2 vejce
- 1 lžíce másla nebo rostlinného tuku
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- 4 lžíce mléka
- švestky
Postup:
- Tvaroh, vejce, tuk, cukr a špetku soli utřeme dohladka a zředíme mlékem.
- Po přidání hrubé mouky zpracováváme do té doby, než přestane těsto lepit.
- Podle potřeby můžeme přidat trochu mléka, pokud je těsto příliš tuhé, s opačným problémem pomůže trocha mouky.
- Z těsta vypracujeme váleček a odkrajujeme kousky, do kterých balíme švestky.
- Řádně zabalené knedlíky rovnou vaříme v osolené vodě pět až sedm minut.
- Podávají se teplé, posypané cukrem se sypaným tvarohem nebo mákem a přelévané rozpuštěným máslem.
Objevte podobné tipy
Kynuté švestkové knedlíky
Ingredience:
- 60 dkg hrubé mouky
- 1 vejce
- 2,5 -3 dl vlažného mléka
- 1 lžička soli
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru
- švestky
Postup:
- Do menší nádoby připravíme kvásek: droždí, cukr, 1 lžíce mouky a 3 lžíce vlažného mléka.
- Smícháme si zbylou mouku se solí a až kvásek vzejde, spojíme obě směsi dohromady.
- Přidáme vejce a mléko a těsto zpracováváme dohladka.
- Poté ho přikryjeme utěrkou a necháme kynout 45 – 60 minut.
- Nakynuté těsto na válu rozdělíme na menší kousky, do kterých zabalíme švestky. Připravené knedlíky můžeme ještě nechat na válu přikryté utěrkou dokynout.
- Vaříme je ve vroucí vodě zhruba 12 minut a po chvíli je vařečkou obrátíme.
- Po vyjmutí je propíchneme vidličkou, aby z nich mohla uniknout pára.
- Servírujeme sypané cukrem a polité rozpuštěným máslem nebo třeba se sladkým jogurtem.
Švestkové knedlíky z krupicové kaše
Ingredience:
- 4 dl mléka
- 12 dkg pšeničné krupice
- 20 dkg hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžíce cukru
- švestky
Postup:
- Uvaříme hustou kaši z krupice a mléka.
- Po vychladnutí přidáme vejce, sůl, cukr a hrubou mouku a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
- Lžící namočenou v mouce odtrháváme z těsta kousky, ze kterých obalujeme švestku a ihned knedlíky vaříme v osolené vodě zhruba 7 minut.
- Před servírováním je propíchneme a podáváme za tepla s cukrem, tvarohem a rozpuštěným máslem.
Při podávání můžete kromě tvarohu, jogurtu a moučkového cukru zkusit třeba čokoládové sypání, kakao nebo různé druhy sladkých ovocných sirupů. Chuti se meze nekladou.
Chutnalo? Pak určitě doporučujeme i recepty na další ovocné knedlíky. Dobrou chuť. 🙂