Některé metody k uchovávání domácích potravin jsou sice staré, ale léty osvědčené a účinné. Navíc každá metoda dodává jídlu jinou chuť a strukturu. Připadá vám konzervování potravin složité?

Pokud se budete řídit danými postupy, vyhnete se tak nepříjemným komplikacím – například takové zavařování si zamilujete, protože v dnešní době už lze zavařit téměř cokoliv. Proč si na dovolenou nepřibalit sklenice s hotovým zavařeným jídlem nebo delikatesní domácí jahodovou marmeládu?

Jaké Recepty na zavařování a konzervování potravin hledáte?

Konzervování masa

Není nad to přijít z práce domů a nemuset vymýšlet večeři. Sáhnete po zavařené sklenici do špajzu, ohřejete ji, připravíte pouze přílohu a večeře je na stole. Jak jednoduché. Domácí zavařování masa má mnohem více výhod, mezi které patří i to, že díky této konzervační metodě ušetříte spoustu peněz a času. Předem uvařené zavařené maso můžete vložit do hrnce a za pár minutek máte hotový výborný rychlý recept na guláš s chlebem nebo lehkou čínu z jakéhokoliv druhu masa. Pokud je čas váš nepřítel, můžete se také inspirovat recepty na hovězí, které jsou hotové za minutku.

Zavařování má tu výhodu, že můžete zavařit maso jak syrové, tak uvařené. Někdo dává přednost plechovkám, jiný zase sklenicím – obě varianty jsou vhodné pro to, aby jste si nadělali zásoby pro případy “nouze”.

Přemýšlíte občas co vařit?

  • 50 jednoduchých chutných receptů
  • Polévky, maso, bezmasná jídla, saláty i chuťovky
  • 86 stran plných receptů a bonusů
  • Tradiční česká, ale i zahraniční kuchyně
  • BONUS: Tip jak ušetřit při přípravě jídla
  • BONUS: Jednotlivé recepty jako tisknutelné kartičky

Konzervování ovoce

Pokud máte doma malé děti, rozhodně nezahálejte a pusťte se do zavařování letošního ovoce všeho druhu – přece by byla škoda nechat jej jen tak volně ležet na zemi. Díky zavařenému ovoci můžete svá dítka denně překvapovat nějakou sladkou odměnou – které dítě by pohrdlo sladkými zapečenými palačinkami nebo kynutými buchtami? Zbožňujete jahody?

Nechte se inspirovat lahodnými recepty z jahod, které jistě ocení celá vaše rodina. Ovoce lze zavařovat na několik různých způsobů – osvěžující kompot, připravte si domácí marmeládu dle nej receptu nebo nastrouhaná jablka na sladký štrůdl. A když už jsme u štrůdlu – víte, jak připravit vynikající domácí štrůdl?

Konzervování zeleniny

Rychlá rajská omáčka nebo zeleninový základ pod maso? Mnoho lidí si zeleninu zavaří právě pro to, aby ji vždy měli po ruce. Napadá vás ještě jiná zelenina? No jasně, nakládané okurky jistě najdete v každé domácnosti. Zelenina se dá zavařovat na mnoho různých způsobů – zeleninové pyré na omáčky nebo delikatesní zeleninové “chutney”. Pokud jste fanoušky právě těchto pokrmů, vyzkoušejte TOP 7 bezmasých receptů.

Dáváte přednost grilované nebo vařené zelenině? Nechte se inspirovat našimi recepty, mezi kterými jistě najdete mnoho zajímavých pokrmů.

 

Další zajímavé informace o zavařování

Nehledejte v lese 12 měsíčků a raději se poohlédněte po receptech na zavařování, dokud je čas.

Pro správnou konzistenci všech marmelád a džemů potřebujeme vhodný želírovací cukr a  pro zavařování zeleniny dobrý nálev.

Želírovací cukry pro marmelády a džemy

Želírovací cukr 1:1: obsahuje ovocný pektin a kyselinu citrónovou, je zcela bez konzervačních látek. Trvanlivost tohoto cukru je cca 24 měsíců. Používáme 1 kg ovoce na 1 kg tohoto cukru.

Želírovací cukr 2:1: obsahuje též pektin, kyselinu citrónovou a také konzervační látky. Trvanlivost cca 24 měsíců. Použijeme 1 kg ovoce na ½ kg cukru.

Želírovací cukr 3:1: obsahuje totéž jako cukry předchozí a navíc je přidán přípravek proti pěnění. Trvanlivost cukru cca 24 měsíců. Použijeme 1,5 kg ovoce na 0,5 kg cukru.

Rozdíl mezi džemem a marmeládou 

V džemu najdeme kousky ovoce nebo dokonce celé plody, jeho konzistence je řidší a tudíž není vhodný například pro plnění cukroví, které se bude teprve péct.

Naopak marmeláda je tužší, neobsahuje žádné plody, poněvadž jsou všechny pečlivě propasírovány, a v teple se nerozteče.

Pro zajímavější a pikantnější chuť můžeme ovoce spolu kombinovat. K třešním jde výborně například rybíz, k meruňkám citron.

Při zavařování musíme hlavně míchat, míchat, míchat!

Pokud se vám i přes veškerou snahu „podaří“ zavařované ovoce zespoda připálit, dál nemícháme, abychom neroznesli chuť připáleniny po celém hrnci, a opatrně nabereme nepoškozenou ovocnou hmotu a přendáme do čistého hrnce. Takto zbytek hrnce můžeme dál zavařovat.