Mléčné či smetanové omáčky a jejich obměny

Jedna z omáčkový základů se jmenuje bešamel. Jde o mléčnou omáčku, která je vařena na máslové jíšce. Z tohoto základu lze vytvořit naši tradiční koprovku nebo křenovou omáčku. Dále ji můžete zpracovat v sýrovou omáčku, či ji využít třeba na lasagne. Koukněte na naše tipy, jak využít bešamel.

Mezi smetanové omáčky můžeme zahrnout omáčku s houbami, kulajdu či další omáčky s koprem na různé způsoby. V receptech zužitkuje jak sladkou, tak zakysanou smetanu.

Prostě zeleninové

Zeleninové druhy můžeme zkombinovat s masem nebo podávat jen tak s přílohou. Omáčky z rajčat jsou pro nás dost populární. Z české kuchyně musíme zmínit rajskou omáčku. Máte ji raději s plněnou paprikou nebo masovými kuličkami? Ochutnejte naše nejlepší recepty na rajské omáčky.

Náramné jsou zajisté cuketové, mrkvové, kedlubnové i paprikové omáčky.

Masové se zeleninou

Tato kombinace patří mezi nejoblíbenější. Maso omáčce dodá ještě lepší chuť. Jako zastoupení můžeme jistě uvést různé druhy gulášů, svíčkovou, boloňskou nebo znojemskou. Inspirujte se naší svíčkovou omáčkou se smetanou či bez a pochutnejte si!

Studené přílohové i namáčecí

Tatarka, majonéza a hořčice. Tuto trojci dobře známe. Patří do ústředí studených omáček. Mají pestré využití, a tak se bez nich jistě neobejdeme. Můžete si je připravit i doma. Vyzkoušejte recepty na domácí majonézu pokaždé jinak.

Ve studené podobě se hodí i jako zálivka či dresink do salátů. K namáčení jsou určeny studené omáčky hustší konzistence a říká se jim dip. Ochutnejte tipy na dipy k různým pokrmům.

 

X