Voňavý kopr v teplé i studené úpravě

Kopr vonný je známá bylina běžně a poměrně snadno pěstovaná v našich zahrádkách. Praktické využití má kromě kořenů celá rostlina, protože slouží jako zelenina i jako léčivka. V domácnosti se využívá především v kuchyni jako vonná kořenící ingredience. Ti, kdo nemají možnost si ho sami vypěstovat, jej pak můžou bez problémů koupit sterilovaný ve sladkokyselém nálevu v obchodě.

Kopr jako všechny zelené natě má v čerstvém stavu vysoký objem vitamínu C, dále pak obsahuje i vitamín A, vápník, fosfor a další minerální látky. Kromě toho obsahuje éterické oleje, což nám potvrdí jeho charakteristická vůně. Při domácím léčení se využívá toho, že podporuje chuť k jídlu, má močopudné účinky, takže napomáhá odvodnění organismu a zlepšení funkce ledvin. Poměrně úspěšně také působí proti nadýmání a při zažívacích potížích. Odvar z kopru odlehčuje při úporném kašli a bez nežádoucích následků pomáhá i proti nespavosti. Koprová semena se někdy žvýkají pro osvěžení dechu.

1. Koprová omáčka

Koprová omáčka je klasika českých jídelen a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí.

INGREDIENCE :

  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 550 ml vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 60 ml obyčejného octa
  • 1-2 lžičky cukru
  • několik snítek kopru
  • sůl

POSTUP :

  1. Rozpustíme máslo a necháme ho zpěnit.
  2. Přisypeme mouku a metličkou mícháme, dokud mouka bublá, asi půl minuty.
  3. Přilijeme jednu třetinu vývaru, velmi rychle metličkou rozmícháme s jíškou na hustou kaši.
  4. Poté přilíváme postupně vývar a vždy dobře rozšleháme, mírně osolíme.
  5. Omáčku necháme zvolna pobublávat 20 minut a občas promícháme.
  6. Ocet dáme do malého kastrůlku, přivedeme k varu a necháme ho svařit na třetinu až čtvrtinu původního množství.
  7. Do provařené omáčky nalijeme smetanu, rozmícháme a necháme společně přejít varem.
  8. Přidáme svařený ocet, dochutíme cukrem, případně dosolíme, je-li třeba.
  9. Nakonec přidáme jemně nasekanou koprovou nať.
  10. Můžeme podávat,  s vařeným masem nebo vejcem , jako přílohu můžeme volit houskový knedlík nebo vařené brambory.

Koprová omáčkazdroj : czechgastronomy.com

2. Koprová polévka Kulajda

V zimě stačí mít nasušené nebo naložené houby a během půlhodiny máte skvělou a vydatnou polévku.

INGREDIENCE :

na 4 porce

  • Hrst sušených hub
  • 4 střední brambory
  • 3 šalotky
  • 10 – 15 dkg lišek
  • Hladká mouka
  • Máslo
  • Kopr
  • sůl
  • pepř
  • Drcený kmín
  • Bobkový list
  • 2ks nového koření
  • 200g zakysané smetany
  • 4 vejce
  • Citron
  • Ocet

POSTUP :

  1. Houby očistíme a pokrájíme na kusy.
  2. Sušené houby dáme do hrnku a zalijte horkou vodou.
  3. Necháme je odstát 10 minut, scedíme je, vodu si necháme do polévky.
  4. Máslo zpěníme, přidáme nakrájené šalotky a houby a lehce orestujeme.
  5. Zalejeme vodou z vyluhovaných sušených hub.
  6. Přidáme polovinu oškrábaných a nakrájených brambor na kostičky a druhou polovinu nastrouháme na jemno na struhadle.
  7. Přidáme ještě 0,7 l vody,  kmín, bobkový list a nové koření., sůl a pepř.
  8. Vaříme na středním stupni asi 15 minut, dokud brambory nebudou téměř hotové.
  9. Připravíme si zastřená vejce do polévky.
  10. Dochutíme polévku.
  11. Pokrájíme kopr, vyjmeme bobkový list a nové koření.
  12. Do polévky přidáme zakysanou smetanu.
  13. Promícháme a přidáme kopr.
  14. Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou.
  15. Koprovou polévku kulajdu podáváme se zastřeným vejcem.

Koprová polévka Kulajda

zdroj : czechspecials.cz

3. Koprová pomazánka s uzeným lososem

INGREDIENCE :

  • 300 g lehkého bílého sýra (např. Grande)
  • 3 lžíce kysané smetany
  • šťáva z 1 citronu
  • trocha čerstvě mletého barevného pepře
  • 200 g uzeného lososa
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru a několik snítek na ozdobu

POSTUP :

  1. Sýr důkladně rozmícháme se zakysanou smetanou a citronovou šťávou.
  2. Podle chuti opepříme čerstvě mletým pepřem.
  3. Poté přidáme na jemno nasekaného lososa a najemno nasekaný kopr.
  4. Promícháme, případně dosolíme (uzený losos je slaný dost, proto  s dochucováním opatrně).
  5. Pokud je to možné, nechte pomazánku v chladu 30 minut odležet.

Koprová pomazánka s uzeným lososemzdroj : bezlepek.cz

4. Zelný salát s koprem

INGREDIENCE :

  • 600g  bílého hlávkového zelí
  • 50ml vody
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sterilovaného kopru
  • 1/2 cibule
  • 3  lžíce cukru,
  • 1/2  lžíce soli

POSTUP :

  1. Zelí nakrouháme najemno a dáme do mísy.
  2. Přidáme sůl a zelí pořádně promačkáme, aby se sůl dostala všude.
  3. Smícháním se solí docílíme, že zelí změkne a pustí vodu.
  4. Dáme do lednice na 2 hodiny odležet.
  5. Poté si připravíme zálivku z vody, cukru, octa a pepře.
  6. Připravenou zálivkou salát prolijeme a zamícháme.
  7. Na závěr přidáme kopr a opět promícháme.
  8. Před servírováním necháme odležet v lednici.

Zelný salát s koprem

zdroj : www.u-babicky.cz

Kopr má zajisté široké využití jak v studené, tak teplé kuchyni. Určitě se bude hodit na zimu si zavařit kopr do sladkokyselého nálevu, který potom můžeme využít právě při přípravě salátů. Nebo při přípravě omáček a polévek.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *