Fandíte koprové omáčce a hledáte i jiné zajímavé recepty s koprem?
Skvělou inspiraci najdete v našem článku, kde pro vás máme výběr těch nejlepších pochoutek.
Tahle aromatická rostlinka má mnohá pozitiva pro naše zdraví, ale i specifickou a zcela nezaměnitelnou chuť.
Pozvěte své přátelé na malý společenský dýchánek a připravte jim koprovou hostinu.
Zelný salát s koprem
Víte, co je na zelném salátu s koprem zásadní? Musí zůstat křupavý, jinak to prostě není ono, i kdyby jeho chuť byla sebelahodnější.
To je důvod, proč by v žádné kuchyni neměla chybět salátová mísa na odstřeďování. Mrkněte i na omáčky s koprem, kde se můžete inspirovat na přípravu hlavního chodu s touto aromatickou bylinkou.
Ingredience:
- 500 g zelí Savoy
- 1 středně velká cibule
- 250 g fenyklu (oloupaného a nakrájeného)
- 1 salátová okurka
- Sůl podle chuti (asi 2 lžičky)
- 1 hrnek crème fraîche
- 2 polévkové lžíce octa z bílého vína
- 1/2 hrnku nakrájeného čerstvého kopru
- 3 lžíce máku
Postup
- Zelí, fenykl i cibuli jednotlivě velmi tence nakrájíme.
- Vložíme zelí, cibuli i fenykl do trojice samostatných misek a zalijeme ledovou vodou.
- Necháme odstát asi 30 minut a poté vložíme zeleninu do salátového odstřeďovače.
- Důkladně osušíme a odložíme stranou.
- V misce smícháme salátovou okurku, sůl a také přidáme studenou vodu.
- Po 30 minutách scedíme a vymačkáme přebytečnou tekutinu.
- Ve větší míse našleháme crème fraîche s octem, dokud nebude mít hutnou konzistenci.
- Poté přidáme kopr, mák, zelí, cibuli, fenykl i okurku.
- Ochutnáme a pro případ potřeby ještě osolíme.
- Kdo chce, může přidat i špetku mletého černého pepře či sušené chilli.

Citronová koprová omáčka
Klasická koprovka je sice naší specialitou, ale nikdy není na škodu vyzkoušet nějakou změnu. Tenhle recept je perfektní volbou pro grilovanou či pečenou zeleninu, ale i do salátu, k dušeným artyčokům, případně k masu. Pokud ji uskladníme do vzduchotěsné nádoby a dáme do lednice, vydrží nám až 4 dny.
Ingredience:
- 1/2 hrnku bílého jogurtu (ideálně plnotučného)
- 1/2 hrnku majonézy
- 2 polévkové lžíce šťávy z chemicky neošetřeného citronu
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžička cibulového prášku
- 2 lžíce čerstvého nakrájeného kopru
Postup
- V malé misce smícháme jogurt, majonézu, šťávu z citronu, česnek, cibulový prášek i kopr.
- Mícháme tak dlouho, až bude směs hladká.
- Poté ji přendáme do nádoby a uložíme do chladu.

Vajíčková pomazánka s papričkou jalapeňo
Jestli jste až dosud fandili pouze koprové omáčce, pak si tuto jednoduchou pomazánku z kopru zamilujete. Má zajímavou chuť, je pikantní a rozhodně se hned tak nepřejí. Navíc to nemusí být jen pomazánka, ale poslouží klidně i jako lehký salát.
Ingredience:
- 10 vajec
- 1/2 hrnku řeckého jogurtu
- 1 malá červená cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 paprička Jalapeňo
- 4 polévkové lžíce čerstvého kopru
- Šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička sušeného česneku
- Špetka mletého čtyřbarevného pepře (kdo nemá, může dát černý)
- Sůl podle chuti
Postup
- Vejce uvaříme natvrdo, zbavíme skořápky a nakrájíme na kostičky.
- Cibuli oloupeme a spolu s řapíkatým celerem, papričkou a koprem nakrájíme na velmi jemné kousky.
- Všechny nakrájené ingredience dáme do středně velké mísy, přidáme řecký jogurt, hořčici, česnek a promícháme.
- Nakonec ještě osolíme a opepříme podle vlastní chuti.
- Podáváme s opečeným chlebem, čerstvým pečivem nebo na slaných sušenkách.
- Tato pomazánka skvěle chutná i když se servíruje třeba na ledovém salátu a jen tak si k ní člověk přikusuje čerstvý chléb, což oceníte ve chvíli, kdy nemáte čas si jí namazat na cokoliv.

Milujete vajíčka? Podívejte se na hodnocení vařičů vajec. Jsou opravdovými pomocníky?
Objevte podobné tipy
Lososový tataráček z kopru
Jistě mi dáte za pravdu, že tatarák z hovězího masa je stará klasika, na kterou spousta lidí nedá dopustit a když sežene opravdu prvotřídní hovězí, rád si jej dopřeje.
Už jste ale zkoušeli lososový tataráček s jablky, okurkou a koprem? Pokud ještě ne, pak je nejvyšší čas.
Ingredience:
- 300 g filetu z čerstvého lososa (bez kůže a kostí)
- 1 jablko
- 1/2 salátové okurky
- 2 mušle
- 1/2 snítky kopru
- Mořská sůl podle chuti
- Špetka mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 125 g crème fraîche
- 1 chemicky neošetřený citron
- 3 plátky chleba
- 2 lžíce másla
Postup
- Začneme tím, že jemně nakrájíme lososový filet.
- Omyjeme jablko s okurkou a obojí nakrájíme na malé kostky.
- Mušle vyjmeme ze skořápky a nasekáme na jemné kousky.
- Kopr opláchneme, oškubeme, pár kousků dáme stranou na ozdobu a zbytek najemno nakrájíme.
- Lososa, jablko, okurku i kopr dáme do mísy.
- Osolíme, opepříme a přilijeme olivový olej.
- Vše důkladně promícháme, naplníme do tří stejných formiček nebo misek a zatím odložíme stranou.
- V malé misce smícháme crème fraîche, kůru i šťávu z citronu, špetku pepře a trochu soli.
- Chléb vykrojíme podle velikosti formiček či misek s lososem.
- Na pánvi rozpustíme máslo a chleby na něm z obou stran opečeme.
- Takto opečené chleby položíme na talířek a na každý vyklopíme jeden tatarák.
- Na povrchu ozdobíme trochou směsi s crème fraîche a kouskem kopru.

Řecký salát Orzo
Řecká kuchyně má svou specifickou chuť a rozhodně nešetří surovinami. Dokonce i obyčejné těstoviny s koprem jsou schopni tamní gurmáni povznést na vysokou úroveň a přidat tolik skvělých chutí, že budete mít skutečný labužnický orgasmus. Přesně takový je i salát Orzo.
Ingredience:
- 1 1/2 hrnku těstovin Orzo
- 1 hrnek cizrny z konzervy
- Šťáva a kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- 1 středně velká červená cibule
- 1/4 hrnku mletých mušlí
- 1/2 salátové okurky
- 1/2 čerstvé červené papriky (nebo 2 pečené papriky)
- 1/3 hrnku nakrájeného kopru
- 1/3 hrnku nakrájené máty
- 2 polévkové lžíce octa z bílého vína
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 hrnku rozdrobeného sýra Feta
- 1/3 hrnku přepůlených oliv Kalamata
- Mletý černý pepř
- Sůl podle chuti
Postup
- Cizrnu propláchneme a necháme okapat.
- Těstoviny připravíme přesně podle pokynů na obalu. Musí být tzv. al dente.
- Když jsou hotové, scedíme je a propláchneme pod studenou vodou.
- Okapanou cizrnu dáme do misky, přidáme citronovou kůru i šťávu a osolíme.
- Červenou cibuli nakrájíme na co nejjemnější kostičky a dáme do mísy k cizrně.
- Okurku i červenou papriku nakrájíme na kostky.
- Bylinky nasekáme a spolu s okurkou a paprikou rovněž přidáme k cibuli a ostatním surovinám.
- Přisypeme těstoviny, přilijeme olivový olej, ocet z bílého vína, dijonskou hořčici a promícháme.
- Přihodíme oregano, drobky sýra Feta, černé olivy a mletý černý pepř.
- Vše důkladně smícháme a dáme vychladit. Poté můžeme servírovat.

Koprová polévka s okurkami
Jestli jste zatím konzumovali pouze klasiku a o tomto receptu neměli ani tušení, pak vás tato chuťovka mile překvapí. Okurky dodají celému pokrmu ten správný šmrnc a vaše chuťové buňky budou skákat radostí.
Ingredience:
- 6 hrnků kuřecího vývaru
- 1 kg oloupaných brambor (nakrájené na čtvrtky)
- 2 hrnky mrkve na kostičky
- 1 větší svazek kopru
- 1/2 kostky neslaného másla
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek zakysané smetany
- 1/4 hrnku vody
- 2 hrnky nálevu
- 1 1/2 lžičky Old Bay koření
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky hrubě mletého černého pepře
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 4 nakrájené nakládané okurky
Postup
- Do velkého hrnce dáme vývar, brambory, mrkev, máslo a přivedeme k varu.
- Jakmile jsou brambory měkké, přihodíme okurky a necháme vařit.
- V misce smícháme mouku, zakysanou smetanu i vodu a zašleháme do polévky.
- Přilijeme nálev, přisypeme sůl a koření a ještě 5 minut povaříme.
- Poté odstavíme a ihned podáváme.

Kopr – jak si ho vypěstovat a na co jej použít?
Tato velmi aromatická bylinka má specifickou chuť a kromě toho, že prospívá zdraví, je oblíbenou součástí mnoha zajímavých pokrmů.
Klasikou je koprová omáčka či polévka, ale vynikající je rovněž na ryby, vaječené pokrmy, brambory, případně saláty a kuřecí maso.
Pěstování
Vzhledem k tomu, že je to nenáročná jednoletka, zvládne jeho pěstování skoro každý. Nejvhodnější doba pro výsev je hned po zmrzlých mužích. Jinak se dá vysévat v průběhu léta.
Potřebuje dostatek vody, jinak z něj vyroste zakrslý prcek, co hned rozkvete a nebude mít téměř žádné listy. Dá se pěstovat i na balkoně. Musíme si jen ohlídat, aby nebyl vysazen v blízkosti fenyklu. Jinak budeme mít naprosto nepoužitelné křížence.
Tip: Znáte koprovou koupel? Je skvělá na vlasy i nehty. Stačí jen přelít 1 lžíci drcených koprových semen hrnkem vroucí vody a nechat asi 4 – 6 hodin louhovat.
Poté scedit a tímto nálevem si pak oplachovat vlasy, nebo po dobu 10 minut namáčet do výluhu konečky prstů.
Co je Savoy Cabbage/Savoy zelí?
Savojské zelí je nízkokalorickou zeleninou, kterou je možné konzumovat tepelně upravenou, ale i čerstvou. Je bohaté na draslík a další minerály, navíc obsahuje vitamíny C, K i A.
Řadíme jej do rodu Brassica. V této skupině je rovněž růžičková kapusta a brokolice. Oproti klasickému zelí se liší zejména vzhledem. Má listy v několika odstínech zelené. Jsou kudrnaté a zvrásněné.
Na první pohled vypadají tvrdé, ale naopak jsou velmi jemné i v syrovém stavu. Perfektně se hodí do čerstvě připravovaných salátů.
Také pro různé zeleninové či masové závitky. Skvěle poslouží i jako podklad při přípravě ryb, rýže a dalších předkrmů.

Co je dobré vědět o papričkách Jalapeños (Capsicum annuum)
Jsou to jedny z nejpopulárnějších a v celosvětovém měřítku nejznámější pálivé papričky, které jsou původem z Mexika. Pálivost jednotlivých druhů paprik se vyjadřuje v rámci Scovilleových jednotek.
Tento druh jich má v rozmezí od 2 500 do 8 000. Rozhodně tedy nepatří k těm nejpálivějším. To takové papriky Pepper X mají až 3 180 000 SHU a to už je pořádná hodnota.
Mají pestrou škálu využití, ať už do omáček či jen tak na grilování k masu. Dá se s nimi ochutit majonéza, ale můžeme je rovněž opéct na pánvi. Oblíbené jsou zejména plněné papričky, zvlášť pak letí sýrová náplň.
Jalapeños obsahují mangan, flavonoidy a vitamíny skupiny B, ale i A či C. Nejúčinnější látkou je kapsaicin, jehož zásluhou papričky pálí.
Rozhodně je to druh zeleniny, co příznivě působí při nachlazení, jako prevence rakoviny, ale má také antibakteriální účinky. Jejich konzumace se doporučuje i lidem s diabetem, navíc pomáhají s hubnutím.