Skvělé recepty na koprové pochoutky pro studenou i teplou kuchyni. Inspirujte se!

Fandíte koprové omáčce a hledáte i jiné zajímavé recepty s koprem?

Skvělou inspiraci najdete v našem článku, kde pro vás máme výběr těch nejlepších pochoutek.

Tahle aromatická rostlinka má mnohá pozitiva pro naše zdraví, ale i specifickou a zcela nezaměnitelnou chuť.

Pozvěte své přátelé na malý společenský dýchánek a připravte jim koprovou hostinu.

Zelný salát s koprem

Víte, co je na zelném salátu s koprem zásadní? Musí zůstat křupavý, jinak to prostě není ono, i kdyby jeho chuť byla sebelahodnější.

To je důvod, proč by v žádné kuchyni neměla chybět salátová mísa na odstřeďování. Mrkněte i na omáčky s koprem, kde se můžete inspirovat na přípravu hlavního chodu s touto aromatickou bylinkou.

Ingredience:

  • 500 g zelí Savoy
  • 1 středně velká cibule
  • 250 g fenyklu (oloupaného a nakrájeného)
  • 1 salátová okurka
  • Sůl podle chuti (asi 2 lžičky)
  • 1 hrnek crème fraîche
  • 2 polévkové lžíce octa z bílého vína
  • 1/2 hrnku nakrájeného čerstvého kopru
  • 3 lžíce máku

Postup

  • Zelí, fenykl i cibuli jednotlivě velmi tence nakrájíme.
  • Vložíme zelí, cibuli i fenykl do trojice samostatných misek a zalijeme ledovou vodou.
  • Necháme odstát asi 30 minut a poté vložíme zeleninu do salátového odstřeďovače.
  • Důkladně osušíme a odložíme stranou.
  • V misce smícháme salátovou okurku, sůl a také přidáme studenou vodu.
  • Po 30 minutách scedíme a vymačkáme přebytečnou tekutinu.
  • Ve větší míse našleháme crème fraîche s octem, dokud nebude mít hutnou konzistenci.
  • Poté přidáme kopr, mák, zelí, cibuli, fenykl i okurku.
  • Ochutnáme a pro případ potřeby ještě osolíme.
  • Kdo chce, může přidat i špetku mletého černého pepře či sušené chilli.
Salát se zelím, okurkami a fenyklem s koprem.
Zdroj: https://www.foodandwine.com

Citronová koprová omáčka

Klasická koprovka je sice naší specialitou, ale nikdy není na škodu vyzkoušet nějakou změnu. Tenhle recept je perfektní volbou pro grilovanou či pečenou zeleninu, ale i do salátu, k dušeným artyčokům, případně k masu. Pokud ji uskladníme do vzduchotěsné nádoby a dáme do lednice, vydrží nám až 4 dny.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku bílého jogurtu (ideálně plnotučného)
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 2 polévkové lžíce šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 2 lžíce čerstvého nakrájeného kopru

Postup

  • V malé misce smícháme jogurt, majonézu, šťávu z citronu, česnek, cibulový prášek i kopr.
  • Mícháme tak dlouho, až bude směs hladká.
  • Poté ji přendáme do nádoby a uložíme do chladu.
Rychlá koprovka s citronem a jogurtem.
Zdroj: https://www.loveandlemons.com

Vajíčková pomazánka s papričkou jalapeňo

Jestli jste až dosud fandili pouze koprové omáčce, pak si tuto jednoduchou pomazánku z kopru zamilujete. Má zajímavou chuť, je pikantní a rozhodně se hned tak nepřejí. Navíc to nemusí být jen pomazánka, ale poslouží klidně i jako lehký salát.

Ingredience:

  • 10 vajec
  • 1/2 hrnku řeckého jogurtu
  • 1 malá červená cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 paprička Jalapeňo
  • 4 polévkové lžíce čerstvého kopru
  • Šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička sušeného česneku
  • Špetka mletého čtyřbarevného pepře (kdo nemá, může dát černý)
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Vejce uvaříme natvrdo, zbavíme skořápky a nakrájíme na kostičky.
  • Cibuli oloupeme a spolu s řapíkatým celerem, papričkou a koprem nakrájíme na velmi jemné kousky.
  • Všechny nakrájené ingredience dáme do středně velké mísy, přidáme řecký jogurt, hořčici, česnek a promícháme.
  • Nakonec ještě osolíme a opepříme podle vlastní chuti.
  • Podáváme s opečeným chlebem, čerstvým pečivem nebo na slaných sušenkách.
  • Tato pomazánka skvěle chutná i když se servíruje třeba na ledovém salátu a jen tak si k ní člověk přikusuje čerstvý chléb, což oceníte ve chvíli, kdy nemáte čas si jí namazat na cokoliv.
Pomazánka z kopru a vajec.
Zdroj: https://www.tippsinthekitch.com

Milujete vajíčka? Podívejte se na hodnocení vařičů vajec. Jsou opravdovými pomocníky?

Lososový tataráček z kopru

Jistě mi dáte za pravdu, že tatarák z hovězího masa je stará klasika, na kterou spousta lidí nedá dopustit a když sežene opravdu prvotřídní hovězí, rád si jej dopřeje.

Už jste ale zkoušeli lososový tataráček s jablky, okurkou a koprem? Pokud ještě ne, pak je nejvyšší čas.

Ingredience:

  • 300 g filetu z čerstvého lososa (bez kůže a kostí)
  • 1 jablko
  • 1/2 salátové okurky
  • 2 mušle
  • 1/2 snítky kopru
  • Mořská sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 125 g crème fraîche
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 3 plátky chleba
  • 2 lžíce másla

Postup

  • Začneme tím, že jemně nakrájíme lososový filet.
  • Omyjeme jablko s okurkou a obojí nakrájíme na malé kostky.
  • Mušle vyjmeme ze skořápky a nasekáme na jemné kousky.
  • Kopr opláchneme, oškubeme, pár kousků dáme stranou na ozdobu a zbytek najemno nakrájíme.
  • Lososa, jablko, okurku i kopr dáme do mísy.
  • Osolíme, opepříme a přilijeme olivový olej.
  • Vše důkladně promícháme, naplníme do tří stejných formiček nebo misek a zatím odložíme stranou.
  • V malé misce smícháme crème fraîche, kůru i šťávu z citronu, špetku pepře a trochu soli.
  • Chléb vykrojíme podle velikosti formiček či misek s lososem.
  • Na pánvi rozpustíme máslo a chleby na něm z obou stran opečeme.
  • Takto opečené chleby položíme na talířek a na každý vyklopíme jeden tatarák.
  • Na povrchu ozdobíme trochou směsi s crème fraîche a kouskem kopru.
Tatarák z lososa s jablkem, okurkou a koprem.
Zdroj: http://kitchen.keeeper.com

Řecký salát Orzo

Řecká kuchyně má svou specifickou chuť a rozhodně nešetří surovinami. Dokonce i obyčejné těstoviny s koprem jsou schopni tamní gurmáni povznést na vysokou úroveň a přidat tolik skvělých chutí, že budete mít skutečný labužnický orgasmus. Přesně takový je i salát Orzo.

Ingredience:

  • 1 1/2 hrnku těstovin Orzo
  • 1 hrnek cizrny z konzervy
  • Šťáva a kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 středně velká červená cibule
  • 1/4 hrnku mletých mušlí
  • 1/2 salátové okurky
  • 1/2 čerstvé červené papriky (nebo 2 pečené papriky)
  • 1/3 hrnku nakrájeného kopru
  • 1/3 hrnku nakrájené máty
  • 2 polévkové lžíce octa z bílého vína
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 hrnku rozdrobeného sýra Feta
  • 1/3 hrnku přepůlených oliv Kalamata
  • Mletý černý pepř
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Cizrnu propláchneme a necháme okapat.
  • Těstoviny připravíme přesně podle pokynů na obalu. Musí být tzv. al dente.
  • Když jsou hotové, scedíme je a propláchneme pod studenou vodou.
  • Okapanou cizrnu dáme do misky, přidáme citronovou kůru i šťávu a osolíme.
  • Červenou cibuli nakrájíme na co nejjemnější kostičky a dáme do mísy k cizrně.
  • Okurku i červenou papriku nakrájíme na kostky.
  • Bylinky nasekáme a spolu s okurkou a paprikou rovněž přidáme k cibuli a ostatním surovinám.
  • Přisypeme těstoviny, přilijeme olivový olej, ocet z bílého vína, dijonskou hořčici a promícháme.
  • Přihodíme oregano, drobky sýra Feta, černé olivy a mletý černý pepř.
  • Vše důkladně smícháme a dáme vychladit. Poté můžeme servírovat.
Těstovinový salát s koprem a cizrnou.
Zdroj: https://www.acouplecooks.com

Koprová polévka s okurkami

Jestli jste zatím konzumovali pouze klasiku a o tomto receptu neměli ani tušení, pak vás tato chuťovka mile překvapí. Okurky dodají celému pokrmu ten správný šmrnc a vaše chuťové buňky budou skákat radostí.

Ingredience:

  • 6 hrnků kuřecího vývaru
  • 1 kg oloupaných brambor (nakrájené na čtvrtky)
  • 2 hrnky mrkve na kostičky
  • 1 větší svazek kopru
  • 1/2 kostky neslaného másla
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 1/4 hrnku vody
  • 2 hrnky nálevu
  • 1 1/2 lžičky Old Bay koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky hrubě mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 4 nakrájené nakládané okurky

Postup

  • Do velkého hrnce dáme vývar, brambory, mrkev, máslo a přivedeme k varu.
  • Jakmile jsou brambory měkké, přihodíme okurky a necháme vařit.
  • V misce smícháme mouku, zakysanou smetanu i vodu a zašleháme do polévky.
  • Přilijeme nálev, přisypeme sůl a koření a ještě 5 minut povaříme.
  • Poté odstavíme a ihned podáváme.
Luxusní polévka z kopru a nakládaček.
Zdroj: https://noblepig.com

Kopr – jak si ho vypěstovat a na co jej použít?

Tato velmi aromatická bylinka má specifickou chuť a kromě toho, že prospívá zdraví, je oblíbenou součástí mnoha zajímavých pokrmů.

Klasikou je koprová omáčka či polévka, ale vynikající je rovněž na ryby, vaječené pokrmy, brambory, případně saláty a kuřecí maso.

Pěstování

Vzhledem k tomu, že je to nenáročná jednoletka, zvládne jeho pěstování skoro každý. Nejvhodnější doba pro výsev je hned po zmrzlých mužích. Jinak se dá vysévat v průběhu léta.

Potřebuje dostatek vody, jinak z něj vyroste zakrslý prcek, co hned rozkvete a nebude mít téměř žádné listy. Dá se pěstovat i na balkoně. Musíme si jen ohlídat, aby nebyl vysazen v blízkosti fenyklu. Jinak budeme mít naprosto nepoužitelné křížence.

Tip: Znáte koprovou koupel? Je skvělá na vlasy i nehty. Stačí jen přelít 1 lžíci drcených koprových semen hrnkem vroucí vody a nechat asi 4 – 6 hodin louhovat.

Poté scedit a tímto nálevem si pak oplachovat vlasy, nebo po dobu 10 minut namáčet do výluhu konečky prstů.

Co je Savoy Cabbage/Savoy zelí?

Savojské zelí je nízkokalorickou zeleninou, kterou je možné konzumovat tepelně upravenou, ale i čerstvou. Je bohaté na draslík a další minerály, navíc obsahuje vitamíny C, K i A.

Řadíme jej do rodu Brassica. V této skupině je rovněž růžičková kapusta a brokolice. Oproti klasickému zelí se liší zejména vzhledem. Má listy v několika odstínech zelené. Jsou kudrnaté a zvrásněné.

Na první pohled vypadají tvrdé, ale naopak jsou velmi jemné i v syrovém stavu. Perfektně se hodí do čerstvě připravovaných salátů.

Také pro různé zeleninové či masové závitky. Skvěle poslouží i jako podklad při přípravě ryb, rýže a dalších předkrmů.

Savojské zelí
Zdroj: https://pixabay.com/

Co je dobré vědět o papričkách Jalapeños (Capsicum annuum)

Jsou to jedny z nejpopulárnějších a v celosvětovém měřítku nejznámější pálivé papričky, které jsou původem z Mexika. Pálivost jednotlivých druhů paprik se vyjadřuje v rámci Scovilleových jednotek.

Tento druh jich má v rozmezí od 2 500 do 8 000. Rozhodně tedy nepatří k těm nejpálivějším. To takové papriky Pepper X mají až 3 180 000 SHU a to už je pořádná hodnota.

Mají pestrou škálu využití, ať už do omáček či jen tak na grilování k masu. Dá se s nimi ochutit majonéza, ale můžeme je rovněž opéct na pánvi. Oblíbené jsou zejména plněné papričky, zvlášť pak letí sýrová náplň. 

Jalapeños obsahují mangan, flavonoidy a vitamíny skupiny B, ale i A či C. Nejúčinnější látkou je kapsaicin, jehož zásluhou papričky pálí.

Rozhodně je to druh zeleniny, co příznivě působí při nachlazení, jako prevence rakoviny, ale má také antibakteriální účinky. Jejich konzumace se doporučuje i lidem s diabetem, navíc pomáhají s hubnutím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X