Podobným symbolem, jako je pro vánoční svátky vánočka, je na pro velikonoční svátky mazanec. Obě tradiční pečiva se odlišují jen tvarem, kynuté těsto bývá stejné nebo velmi podobné.
Mazanec tvarujeme jednoduše jako kulatý bochánek a před upečením jej na povrchu můžeme ozdobit loupanými mandlemi. Ještě bližší vánočce je pletený věnec, který můžeme i plnit nádivkami.
Inspirujte se následujícími recepty na velikonoční mazanec nebo věnec.
Kynutý velikonoční mazanec
Nesmí chybět na žádném stole.
INGREDIENCE
- kynuté těsto (z 500 g mouky)
- špetka muškátového květu
- 1/2 vanilkového cukru
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli
- 3 žloutky
- 2 hrsti rozinek
- rum
- 2 hrsti drceným vlašských ořechů
- 1 hrst plátků mandlí
- 150 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- moučkový cukr
POSTUP
- Rozinky vložíme do misky a namočíme v rumu.
- Do kynutého těsta zapracujeme muškátový květ, vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl a žloutky.
- Přimícháme rumové rozinky a vlašské ořechy.
- Zapracujeme rozpuštěné máslo.
- Těsto necháme 2 hodiny kynout.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Těsto rozdělíme na 2 bochánky.
- Do každého bochánku vyřízneme kříž.
- Bochánky pomažeme vejcem a posypeme mandlemi.
- Pečeme 10 minut.
- Teplotu snížíme na 150 °C a pečeme přibližně dalších 25 minut.
- Posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Objevte podobné tipy
Bezlepkový velikonoční mazanec
Mazance se nemusíte vzdát ani při přísné dietě.
INGREDIENCE
- 500 g bezlepkové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- 150 g másla
- 1 vejce do těsta
- 300 g tvarohu
- hrst rozinek
- rum
- 1 bezlepkový prášek do pečiv
- 100 g plátků mandlí
- 1 vejce na potření
- 1 hrst plátků mandlí na posypání
POSTUP
- Rozinky vložíme do misky a namočíme v rumu.
- Troubu předehřejeme na 150 °C.
- Všechny ingredience pečlivě promícháme a hněteme těsto.
- Necháme 15 minut kynout.
- Vyvarujeme bochánek, potřeme vejcem a posypeme mandlemi.
- Pečeme přibližně 60 minut.
- Před servírováním pocukrujeme.
Tvarohový velikonoční mazanec
Pokud si netroufnete na kynuté těsto, připravte jeho moderní obdobu. Díky tvarohu mazanec vydrží dlouho vláčný.
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
- 150 g rozpuštěného másla
- 1/2 vanilkového cukru
- 150 g moučkového cukru
- 250 g měkkého plnotučného tvarohu
- 2 vejce na těsto
- 1 kypřící prášek
- 1 hrst rozinek
- rum
- 1 vejce na potření
- 1 hrst plátků mandlí na posypání
POSTUP
- Rozinky vložíme do misky a namočíme v rumu.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Všechny ingredience pečlivě promícháme a hněteme těsto.
- Vytvarujeme bochánek, potřeme vejcem a posypeme mandlemi.
- Pečeme 10 minut.
- Troubu snížíme na 150 °C a pečeme přibližně dalších 30 minut.
- Před servírováním pocukrujeme.
Představili jsme vám tři recepty, jak lze tradičně i netradičně upéci velikonoční mazanec nebo věnec.
Zkoušejte nové chuti. Mazanci sluší skořice, muškátový oříšek, citronová kůra, vanilka nebo rumová esence. Nebojte se i pikantnějších chutí.
Vyzkoušejte i další sladké velikonoční recepty.