Vyzkoušejte ty nejzajímavější recepty na bochánky k Velikonocům pro sladké mlsání. Inspirujte se!

Chystáte se na Velikonoce? Pak rozhodně neváhejte vyzkoušet recepty na velikonoční mazanec.

Tato luxusní sladká pochoutka nesmí o svátcích jara na vašem stole chybět.

Překvapte své nejbližší i přátele a připravte jim hostinu, na kterou hned tak nezapomenou.

Možná, že mezi našimi recepty najdete svůj nový oblíbený kousek, ke kterému se budete pravidelně vracet a dáte mu přednost před svým rodinným receptem.

Nejlepší velikonoční mazanec

Typickou dobrůtkou pro svátky jara je jednoznačně bochánek, o kterém by se dalo hovořit jako o jednom z hlavních symbolů českých Velikonoc.

Připravuje se z kynutého těsta a milujeme jej hlavně s teplým kakaem nebo bílou kávou. Jak lépe odstartovat sváteční den než právě s touto dobrůtkou ke snídani.

Další, co by ve vašem sešítku určitě nemělo chybět, jsou recepty na velikonoční nádivku, která je také během těchto svátků zcela nepostradatelná.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 hrnku (330 g) polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku (120 ml) vlažného mléka
  • 2/3 kostky rozpuštěného nesoleného másla (70 g)
  • 2 žloutky
  • 1/3 hrnku (65 g) krystalového cukru
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 2 polévkové lžíce (35 g) rozinek
  • 2 lžíce (35 g) loupaných mandlí
  • 1 – 2 lžičky vanilkové esence nebo 1 sáček vanilkového cukru
  • Čerstvě nastrouhaná citronová kůra z 1/2 – 1 citronu
  • Špetka soli
  • Rum na namáčení rozinek (cca 4 – 5 lžic)

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • 1 – 2 hrsti loupaných mandlí

Postup

  • Začneme tím, že si den předem namočíme rozinky do rumu a zakryjeme talířkem.
  • Následující den prosejeme do velké mísy mouku, uprostřed utvoříme důlek, do něj dáme sušené droždí, lžičku cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka.
  • Jemně promísíme s trochou mouky, aby se utvořilo řídké těsto. Poté mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout po dobu 30 minut.
  • Po uplynutí této doby přidáme vlažné rozpuštěné máslo, zbývající mléko, cukr, žlutky, sůl, vanilku, nastrouhanou citronovou kůru a uhněteme hladké vláčné těsto, ideálně pomocí dřevěné vařečky. Pokud máme stojánkový kuchyňský mixér s hnětacím hákem, pak těsto připravíme v něm.
  • Když je těsto vypracované, přidáme do mísy nasekané mandle s namočenými rozinkami a zapracujeme do těsta, přičemž rum z rozinek zatím odložíme stranou.
  • Hotové těsto zakryjeme a dáme na teplé místo na 30 minut kynout.
  • Plech vyložíme pečicím papírem, z těsta vytvarujeme bochánek, položíme na plech a necháme ještě hodinu kynout.
  • Po posledním kynutí utvoříme na vršku bochánku křížek, a to ostrým nožem nebo pomocí nůžek.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Rozklepneme jedno vejce, přidáme rum z rozinek a vidličkou našleháme. Potřeme celý povrch mazance, posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 30 minut.
  • Na konci pečení zapíchneme do mazance dřevěnou špejli, pokud je suchá a těsto nelepí, můžeme jej vyjmou, pokud je na špejli nalepené těsto, necháme mazanec ještě 10 minut péct.
  • Pak už jen stačí vyjmout z trouby a nechat vychladnout.

Tip: Zkuste potřít plátky mazance tenkou vrstvou čerstvého nesoleného másla a ozdobit marmeládou nebo medem, je to vynikající lahůdka.

Sladký velikonoční bochánek.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Velikonoční tvarohový mazanec

Sladké pochoutky k svátkům jara patří a když k tomu ještě přidáme ovocnou složku, máme jistotu, že si pochutnáme i se svými blízkými či přáteli.

Ingredience:

Na kvásek:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 120 g mléka
  • 1 polévková lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce mouky

Na těsto:

  • 3 g soli
  • 140 g cukru krystal
  • 50 g čerstvého nesoleného rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • 340 g polohrubé mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 160 g rozinek a kandovaného ovoce (v poměru cca 50:50)
  • 250 g plnotučného tvarohu (lépe když nebude z vaničky)
  • Na dohotovení:
  • 100 g brusinek
  • 70 g krystalového cukru

Postup

  • Zahřejeme mléko, aby bylo vlažné a rozpustíme v něm droždí, po lžíci cukr i mouku. Zamícháme, dáme na teplé místo a necháme 15 minut kynout.
  • Do nádoby kuchyňského robota rozklepneme vejce, přidáme cukr a našleháme do pěny.
  • Poté vmícháme tvaroh, rozpuštěné máslo, sůl a vanilku. Rozmixujeme na hladkou hmotu.
  • Přilijeme kvásek a znovu dobře promícháme.
  • Prosejeme mouku do misky a přisypeme do nádoby robota.
  • Nakonec přihodíme rozinky s kandovaným ovocem a znovu dobře promícháme. Zatím odložíme stranou.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vyšší obdélníkovou formu vyložíme pečícím papírem.
  • Mezitím dáme do malého hrnce či pánve brusinky, přisypeme cukr a necháme 5 minut povařit.
  • Poté odstavíme, aby směs trochu vychladla a přidáme do těsta. Opatrně promícháme a vlijeme do připravené formy.
  • Vložíme do předehřáté trouby, zakryjeme alobalem nebo kusem pečícího papíru.
  • Pečeme prvních 10 minut na 180 stupňů, potom teplotu snížíme na 150°C a necháme péct ještě 35 – 40 minut. Mazanec nesmí být vysušený.
Velikonoční dort s tvarohem a brusinkami.
Zdroj: https://whereiscake.com/

Pletený sladký bochánek

Klasický český mazanec už jsme někdy zkusili všichni, ale například v Itálii se jako velikonoční pochoutka připravuje Pane di Pasqua, což je tradiční sladký chléb. Má světle žlutou barvu, lehce nasládlou chuť a je dokonale nadýchaný. Kůrka je zlatavá a sype se sezamovými semínky.

Ingredience:

Na těsto:

  • 2 sáčky aktivního sušeného droždí
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • 1 hrnek vařeného mléka
  • 1/4 hrnku nesoleného rozpuštěného másla
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 6 hrnků hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 – 2 lžičky nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu

Na dohotovení:

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžíce sezamových semínek

Postup

  • Do menší misky vlijeme hrnek vlažné vody, přisypeme droždí, 2 lžičky cukru a necháme 10 minut odstát. Po deseti minutách promícháme.
  • Mezitím spaříme mléko. Nalijeme jej do hrnce se silnějším dnem a za stálého míchání pomalu zahřejeme na středně vysokou teplotu, až se začne lehce vařit. Odstavíme na 4 minuty stranou, aby trochu vychladlo.
  • Vlažné mléko nalijeme do stojanového mixéru s nástavcem na šlehání, přilijeme rozpuštěné máslo, 3/4 hrnku cukru, sůl a šleháme na střední rychlost.
  • Přidáme rozpuštěné droždí a znovu našleháme. Po částech přisypeme polovinu mouky, čímž vznikne husté těsto. Přihodíme 2 vejce, 2 žloutky, citronovou kůru a na střední rychlost šleháme, dokud se suroviny nespojí.
  • Vyměníme šlehací hák za hnětací, zasypeme těsto zhruba 3/4 zbývající mouky, zbytek odložíme a zapneme míchání při nízké rychlosti asi na 1 – 2 minuty, aby se vše promísilo. Pokud je těsto lepkavé, budeme přisypávat zbytek mouky po částech.
  • Přendáme těsto na pomoučený vál a po dobu 5 – 7 minut hněteme, aby bylo hladké a jemné.
  • Mísu vymažeme trochou másla nebo oleje, vložíme do ní vypracované těsto, párkrát ho v míse otočíme, aby bylo namazané ze všech stran.
  • Zakryjeme potravinářskou fólií, kuchyňskou utěrkou a dáme kynout na teplé místo, kde není průvan. Během 1 a 1/2 hodiny by mělo těsto svůj objem zdvojnásobit.
  • Připravíme si dva plechy vyložené pečicím papírem.
  • Těsto v míse zmáčkneme, přeneseme znovu na pomoučený vál a rozdělíme na dvě stejné části. Jednu po druhé důkladně prohněteme po dobu 2 minut.
  • Nyní každou část rozdělíme na 3 stejné kusy, čímž získáme 6 dílků. Jednotlivé dílky hněteme a vyválíme do cca 40 cm dlouhého „provazu“.
  • Naskládáme vždy 3 provazy vedle sebe, pevně je spleteme a konce zastrčíme pod hotový pletenec. Takto připravený mazanec přeneseme na plech. To samé uděláme i s druhou trojicí provazů.
  • Bochníky zakryjeme kuchyňskou utěrkou a dáme na teplé místo bez průvanu kynout na další 1 hodinu.
  • Poté si předehřejeme troubu na 175 stupňů a v malé misce ušleháme 1 žloutek s 1 lžící mléka. Tím potřeme oba pletence a posypeme sezamovými semínky.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 – 35 minut, až bude povrch zlatavě zbarvený a bochník bude znít po zaklepání na dno dutě.
  • Upečené vyjmeme z trouby a na 10 minut odstavíme stranou. Teprve potom přendáme mazance na kuchyňskou mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.

Tip: Neváhejte mrknout i na další pochoutky, které nesmí o těchto svátcích na stole chybět, a to jsou zajímavé recepty na velikonoční jidáše.

Italský sladký mazanec s vůní citronu.
Zdroj: https://www.kitchenfairy.ca/

Veganský pletenec na Velikonoce

Tento jednoduchý, a přesto velmi chutný recept na zdravější variantu velikonočního mazance vás překvapí svou perfektní strukturou a velmi dobrou chutí.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného droždí)
  • 300 ml vlažného sójového mléka (může být i ovesné)
  • 30 g cukru
  • 2 lžičky soli
  • 60 g rostlinného másla nebo margarínu
  • Na potření:
  • 2 polévkové lžíce neslazeného sójového nebo ovesného mléka
  • 2 lžíce agávového nebo javorového sirupu

Postup

  • Droždí smícháme s vlažným sójovým mlékem i cukrem v malé misce a dáme na 5 minut odstát, aby začalo pěnit.
  • Do nádoby mixéru nebo kuchyňského robota nasypeme mouku, sůl, přidáme rozpuštěné droždí a hněteme zhruba 5 minut.
  • Přihodíme margarín/máslo a zpracováváme dalších 5 – 10 minut při střední rychlosti, aby vzniklo hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy.
  • Hotové těsto zakryjeme čistou vlhkou utěrkou a necháme 1 a 1/2 hodiny kynout při pokojové teplotě.
  • Potom si těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a z každého vyválíme 25 cm dlouhý provaz o průměru asi 5 cm.
  • Zapleteme 3 dlouhé provazy do pletence a poté zatočíme do kruhu a oba konce spojíme tak, že je pevně přitlačíme k sobě. To samé uděláme i s druhou trojicí provazů.
  • Připravíme si plech s pečícím papírem a pletence položíme na plech. Potřeme polovinou směsi sójového mléka s agávovým sirupem a při pokojové teplotě znovu necháme kynout dalších 30 minut.
  • V polovině kynutí si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
  • Mazance potřeme zbývající směsí sirupu s mlékem a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme 25 minut dozlatova. Pak už jen stačí nechat vychladnout a nakrájet.

Tip: Pokud budete chtít víc mazanců, můžete každý jednotlivý provaz zakroutit do pletence a vytvarovat jako kruh/věnec. Tím získáte 6 menších pletenců.

Recept na veganský pletený velikonoční mazanec.
Zdroj: https://www.aline-made.com/

Jemná sladká buchta

Tento mazanec má tu výhodu, že se s těstem pracuje na výbornou. Tato slaďoučká pochoutka vykouzlí úsměv na rtech nejen vám, ale i vaší rodině a přátelům. Co potěší je univerzálnost těsta, díky čemuž můžete měnit příchutě podle libosti.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1 hrnek teplého plnotučného mléka
  • 1 lžička aktivního suchého droždí
  • 1/4 hrnku teplé vody
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1 – 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 4 a 1/2 hrnku hladké mouky (někdy až 5 hrnků)
  • 1/2 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
  • Trochu mléka na potření
  • Hnědý cukr na posypání

Na polevu:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 – 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • ¼ hrnku opražených nakrájených mandlí

Postup

  • Do mísy stojanového mixéru dáme teplou vodu. Přidáme droždí, promícháme a zakryjeme čistou utěrkou. Necháme cca 5 minut odstát, dokud kvásek nebude pěnit.
  • Přidáme teplé mléko, cukr, vejce, nasadíme hnětací hák a několikrát promícháme, dokud se vše nespojí.
  • Přisypeme 1/3 z celkového množství mouky, sůl a znovu zamícháme. Při nízké rychlosti přilijeme rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a promícháme.
  • Přihodíme zbytek mouky, jen párkrát zamícháme, a nakonec mixér vypneme, mísu vyjmeme, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na 15 minut odpočinout.
  • Poté vrátíme mísu na stojan, zapneme na střední rychlost a necháme hníst zhruba 6 až 8 minut, aby nám vzniklo lesklé, hladké a lehounce lepivé těsto.
  • Hotové těsto přendáme do misky vymazané máslem či olejem, přetočíme, aby bylo namazané i z druhé strany a zakryjeme potravinovou fólií. Dáme na teplé místo kynout asi na 1 hodinu.
  • Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a těsto vyjmeme z misky na pomoučený vál. Prohněteme a rozdělíme na 3 stejně velké části.
  • Každou část vytvarujeme do provazce o délce cca 30 cm. Všechny tři provazy pak oložíme vedle sebe, spojíme jejich konce a propleteme je, aby vznikl pletenec.
  • Zakryjeme čistou kuchyňskou utěrkou, aby mohl pletenec ještě 30 minut kynout. Pak si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Povrch mazance potřeme mlékem a posypeme hnědým cukrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 – 40 minut dozlatova.
  • Upečené můžeme ještě poprášit cukrem.
Glazovaný pletený velikonoční chléb k šálku kávy.
Zdroj: https://vintagekitchennotes.com/

Proč pečeme mazanec?

Velikonoce patří k nejdůležitějších křesťanským svátkům, které jsou zároveň i svátky jara. Pro naše předky byl mazanec oblíbenou a hojně vítanou lahůdkou, neboť bylo běžné, že se postili od masa. Pečení mazance je tradicí již od 16. století.

Tenkrát se pekly sladké kynuté bochánky, aby se mohla oslavit bohyně jara. Později tento zvyk přetrval i po přijetí křesťanství a bochánky zdobené rozinkami či mandlemi se dávaly chudým.

Pekl se na Bílou sobotu, aby jej bylo možné vzít do kostela o Velikonoční neděli a nechat jej posvětit. Kněz mu dal svaté pomazání, díky čemuž vlastně vznikl i ten název pomazanec, respektive dnes používaný mazanec.

Je dobré zmínit, že dříve byly rozhodující i majetkové poměry v jednotlivých rodinách. U těch méně majetných byl běžný jeden větší mazanec. Rozdělil se na tolik dílů, kolik členů daná rodina měla. Oproti tomu v bohatých rodinách se vždy pekl pro každého člena malý bochánek, aby měl každý svůj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X