Velikonoční zákusky 3x jinak. Které Vám budou nejvíce chutnat?

Velikonoční svátky si podobně jako Vánoce zaslouží něco speciálního. Přicházející jaro s sebou přináší dobrou náladu a co nezvládne jaro, zvládnou koledníci. S úsměvem na tváři pro ně, pro sebe i své blízké připravte tentokrát více i méně tradiční zákusky.

Velikonoční zákusek je dezertem jen o něco větším než cukroví. Obvykle je základem těsto a plní různými lehčími krémy. Následně zdobíme polevami, ovocem, čokoládou, ale i výbornou domácí šlehačkou.

Náplně mohou být:

  • tvarohové
  • jogurtové
  • pudinkové
  • želatinové

Obvykle využíváme odpalované nebo piškotové těsto. Zkušené kuchařinky jistě znají, připomeňme si však raději základy.

Velikonoční zákusek 1: věnečky nebo větrníčky z odpalovaného těsta

Tak jemné jako od cukrářky. Také se vám již sbíhají sliny?

INGREDIENCE

  • odpalované těsto ze 150 g mouky
  • 0,5 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 6 lžic krupicového cukr
  • 250 g másla

POSTUP

  1. Připravíme si odpalované těsto dle postupu výše.
  2. Pustíme se do přípravy náplně.
  3. V mléce uvaříme pudink.
  4. Vmícháme cukr  máslo.
  5. Necháme chladnout.
  6. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  7. Cukrářským pytlíkem vytváříme z těsta na plechu věnečky nebo větrníčky.
  8. Pečeme 10 minut.
  9. Snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 10 minut.
  10. Ještě teplé věnečky/větrníčky rozkrojíme.
  11. Věnečky plníme pudinkovou náplní.
  12. Pocukrujeme a podáváme.

Hotový recept na velikonoční zákusek. Věnečky nebo větrníčky z odpalovaného těsta.

Tip: podívejte se na tajemství odpalovaného těsta dle Francouzů.

Velikonoční zákusek 2: piškotová roláda

Lahodná a nadýchaná. Doslova se rozplývá na jazyku.

INGREDIENCE

  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • rybízová marmeláda
  • zakysaná smetana

POSTUP

  1. Připravíme si piškotové těsto dle receptu výše.
  2. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  3. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečeme přibližně 10 minut.
  5. Upečený plát těsta vyklopíme na navlhčenou utěrku.
  6. Těsto zarolujeme a necháme vychladnou.
  7. Opět rozbalíme a potřeme nejprve hojnou vrstvou marmelády a nakonec zakysanou smetanou.
  8. Roládu opět zabalíme.
  9. Krájíme na plátky a podáváme.

Velikonoční zákusek. Skvělý recept na piškotovou roládu.

Velikonoční zákusek 3: piškotová buchta

Krájíme na malé kostičky tak, aby nám ji hned první koledníci nezdlábli celou.

INGREDIENCE

  • 10 lžic polohrubé mouky
  • 10 lžic moučkového cukru
  • 10 vajec
  • špetka soli
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vaničky plnotučného tvarohu
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 vanilkový cukr
  • 750 g jahod
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balení želatiny v prášku (na 0,5 l tekutiny)

POSTUP

  1. Připravíme si piškotové těsto dle receptu výše. Nezapomeneme na kakao.
  2. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  3. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečeme přibližně 10 minut.
  5. Těsto necháme vychladnout.
  6. Smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a vanilkový i moučkový cukr.
  7. Plát těsta potřeme.
  8. Jahody nakrájíme na plátky.
  9. Želatinu připravíme dle návodu v 0,5 l tekutiny.
  10. Vmícháme jahody.
  11. Zchladlou želatinu nalijeme na buchtu.
  12. Podáváme.

Hotový recept na vynikající piškotovou buchtu.

Těsto na velikonoční zákusky

Odpalované těsto

Z těsta pečeme věnečky, větrníky, banánky a řezy.

INGREDIENCE

  • 300 g hladké mouky
  • 0,5 l vody
  • 200 g másla
  • špetka soli
  • 8 vajec

POSTUP

  1. Vodu s máslem a špetkou vody přivedeme k varu.
  2. Snížíme teplotu a postupně vmícháváme mouku. V těstě by se neměly vytvářet hrudky.
  3. Těsto odstavíme a mícháme, dokud se nepřestane lepit.
  4. Po jednom přidáváme vejce a důkladně zašleháváme.

Tip: pečeme pouze v již vyhřáté troubě, kterou během pečení neotevíráme. Těsto by kleslo.

Piškotové těsto

Z těsta pečeme rolády, dorty a další zákusky.

INGREDIENCE

  • 10 lžic polohrubé mouky
  • 10 lžic moučkového cukru
  • 10 vajec
  • špetka soli
  • (2 lžíce kakaa)

POSTUP

  1. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
  2. Zašleháme moučkový cukr.
  3. Přes síto přimícháme i mouku.
  4. Pro tmavé těsto vmícháme kakao.

Tip: poměr ingrediencí držíme 1:1:1.

Představili jsme vám tři chutné recepty, jak lze udělat radost během velikonočních svátků.

Zákusky klademe na sváteční talíř a dotváříme tak tu pravou atmosféru domova.

Nebojte se experimentovat s různými náplněmi a polevami, fantazii se meze nekladou.

Vyzkoušejte také skvělý piškotový dort.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 15 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00