Ty nejoblíbenější recepty na velikonoční jidášky, které nesmí na vašem stole chybět. Inspirujte se!

Každý má své vlastní recepty na velikonoční jidáše, který patří k tradičnímu velikonočnímu pečivu.

Inspirujte se v našem článku a zkuste některou z našich pečlivě posbíraných pochoutek, které vám určitě přijdou k chuti.

Potěšíte nejen svou rodinu, ale i přátele, případně kolegy v práci.

A co takhle napéct pořádnou várku těchto velikonočních lahůdek v několika verzích a zabalit do dárkové krabice jako dárek?

Tradiční velikonoční jidáše

Tato pochoutka je oblíbeným kynutým pečivem v České republice, ovšem své místo si našla i v zahraničí. Ostatně chutná skvěle, příprava je snadná a oslní každého, kdo ji ochutná. Pro opravdové mlsouny stojí za pozornost také recepty na velikonoční perníčky.

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 1 sáček sušeného droždí
  • Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 3 žloutky
  • 100 g cukru krystal
  • 250 ml vlažného mléka
  • 120 g másla

Na potření:

  • 1 vaječný žloutek
  • 1 lžíce mléka

Na ozdobení:

  • 2 lžíce medu
  • 50 g rozpuštěného másla
  • Trochu rumu

Postup

  • V malém hrnci rozpustíme máslo a zatím odložíme stranou.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme mouku, cukr, citronovou kůru, suché droždí a promícháme šlehací metlou.
  • Poté vyměníme za hnětací hák na těsto a přilijeme vlažné mléko i vaječné žloutky. Spustíme hnětení asi na 1 minutu.
  • Přilijeme rozpuštěné máslo a hněteme zhruba 5 – 10 minut, aby bylo těsto dokonale elastické a oddělovalo se od stěn nádoby.
  • Těsto z nádoby vyjmeme a vložíme do skleněné misky, kterou vymažeme olejem. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě 1 a 1/2 hodiny kynout.
  • Z těsta poté odkrajujeme malé kousky, asi tak 50 g, které vyválíme do válečků o délce 20 – 25 cm a tloušťce asi 1 cm.
  • Vytvarujeme je, jak se nám líbí, například do uzlů, šneků a podobně.
  • Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme znovu 30 minut kynout.
  • Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Smícháme žloutek s lžící mléka a potřeme každý kousek těsta.
  • Vložíme do trouby a pečeme do zlatohněda asi 20 minut.
  • Nakonec smícháme rozpuštěné máslo, med i rum a můžeme servírovat s rumovým přelivem.

Tip: Kdo má rád, může jidáše rozříznout na poloviny, namazat oblíbenou marmeládou či povidly a ozdobit šlehačkou.

Velikonoční kynuté buchty v tradičním kabátku.
Zdroj: https://savorylens.com/

Medové velikonoční jidáše

Oblíbené kvasnicové buchty nesmí chybět na slavnostní tabuli v žádné domácnosti. Mají svou specifickou chuť i strukturu a můžete si je ozdobit podle vlastní fantazie.

Ingredience:

  • 500 g pšeničné hladké mouky
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 25 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru krystal
  • 70 g změklého másla
  • 2 vaječné žloutky
  • Špetka soli

Na potření:

  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce

Postup

  • Do mísy rozdrtíme čerstvé droždí, přidáme trochu cukru, 1 lžíci mouky, 100 ml vlažné smetany a necháme po dobu 15 minut kynout.
  • Vezmeme jinou mísu, dáme do ní mouku, sůl, žloutky, zbývající smetanu, máslo, cukr i kvásek a vypracujeme hladké těsto.
  • Hněteme ho asi 15 minut, dokud se nepřestane lepit na stěny mísy. Poté z něj vytvoříme kouli, podsypeme moukou, vložíme zpět do mísy a zakryjeme kuchyňskou utěrkou. Necháme zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě.
  • Poté těsto vyklopíme na pracovní plochu, znovu prohněteme a rozdělíme na 24 stejných kousků.
  • Vyválíme do tenkých dlouhých válečků, ze kterých tvarujeme různé tvary podle nálady a fantazie.
  • Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme je vejcem smíchaným s trochou vody.
  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a vložíme plech s jidáši.
  • Pečeme zhruba 15 minut a poté vyjmeme z trouby a necháme chvilku odpočinout.
  • Med dáme do hrnce, na mírném ohni zahřejeme, přidáme máslo a necháme rozpustit. Za stálého míchání se med s máslem spojí a vzniklou směsí potřeme upečené kynuté buchty.
Luxusní pečivo na velikonoční svátky s chutí medu.
Zdroj: https://czechypopolsku.pl/

Jidášské chleby

Velikonoční jidáše jsou slavnostní specialitou, která nesmí na Velikonoce rozhodně chybět. Tvarují se jako zakroucené lano symbolizující Jidášovo oběšení.

Ingredience:

  • 60 g cukru krystal
  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml smetany 12 %
  • 1 kostka droždí
  • 2 vaječné žloutky
  • 150 g změklého nesoleného másla
  • Strouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • Med na ozdobu

Postup

  • Nejdříve si připravíme kvásek a to tak, že dáme do misky 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, trochu vlažné smetany a rozdrobené droždí.
  • Necháme vyběhnout a mezitím si vezmeme jinou mísu, do které dáme zbývající cukr i mouku, vaječné žloutky, změklé máslo, citronovou kůru i šťávu, vanilkový cukr a sůl.
  • Trochu promícháme, přidáme připravený kvásek a vypracujeme hladké těsto. Hněteme zhruba 5 minut, aby bylo pěkně vláčné.
  • Podsypeme moukou, těsto necháme v míse a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout asi 1 – 1 a 1/2 hodiny.
  • Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů a nachystáme si plech s pečicím papírem.
  • Těsto vyklopíme z mísy, ještě jednou prohněteme a rozdělíme na stejně velké kousky.
  • Vyválíme je na válečky asi 25 cm dlouhé, srolujeme do tvaru spirály a položíme na plech. Jakmile zpracujeme všechno těsto, necháme jidáše na plechu ještě 15 minut kynout.
  • Pak už jen stačí potřít rozšlehaným vejcem a vložit do předehřáté trouby na 25 minut.
  • Při servírování je pokapeme zahřátým medem a můžeme ještě přidat i šlehačku, ale není to nutné. Med udělá vynikající chuť.
Speciální sváteční chléb jidáš z kynutého těsta.
Zdroj: http://czechgastronomy.com/

Sladké pečivo na Velikonoce

Velikonoční jidáše jsou velkou pochoutkou, kterou si můžeme s chutí zakousnout ke snídani s bílou kávou či oblíbeným kakaem.

Obvykle jsou podávány s medem na Zelený čtvrtek. Dá se na ně však namazat rovněž čerstvé máslo, ale i oblíbený džem či švestková povidla. Zkrátka kdo co má rád.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 60 g cukru krystal
  • 250 ml teplého mléka
  • 60 g změklého másla
  • 4 vaječné žloutky
  • Špetka soli
  • Tekutý med podle chuti

Postup

  • V malé misce rozdrobíme kvasnice, přilijeme polovinu teplého mléka, přidáme 1 lžičku cukru a 1 lžičku mouky. Lehce promícháme a necháme 10 až 15 minut vzejít.
  • Do jiné misky dáme změklé máslo s cukrem a lehce promísíme. Přidáme 2 žloutky, osolíme a několikrát promícháme.
  • Po částech vmícháme vzešlý kvásek a zbývající teplé mléko. Nakonec přisypáváme pomalu mouku a vždy zpracujeme.
  • Těsto hněteme tak, aby bylo krásně vláčné, měkké, ale nesmí být moc lepkavé. Povrch posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo 2 hodiny kynout.
  • Poté těsto znovu prohněteme, nakrájíme na kousky a každý rozválíme do tenkých proužků o délce cca 20 cm a šířce asi 1 cm.
  • Vytvarujeme do spirály, lana, uzlu nebo do tvaru písmene S a naskládáme na plech.
  • Necháme ještě 15 minut kynout a poté si předehřejeme troubu na 190 – 200 stupňů.
  • Zbývající 2 žloutky našleháme a potřeme všechny buchty. Pečeme zhruba 30 minut dozlatova.
  • Před servírováním rozehřejeme med s trochou vody a jidáše na talíři potřeme medovou glazurou.
Recept na velikonoční jidáše.
Zdroj: http://gourmetpedia.net/

Velikonoční buchty s polevou

Velikonoce jsou stejně jako jiné svátky spojeny s bohatou tabulí. Hojnost jídla je obohacena také o sladkosti, přičemž nesmí jednoznačně chybět velikonoční jidáš. Má vynikající chuť a je krásně vláčný.

Ingredience:

  • 4 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 3 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1/4 hrnku čerstvého nesoleného másla
  • 2 vejce
  • 2/3  hrnku mléka
  • 1 hrnek jemně nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • Strouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • Špetka soli

Na glazuru:

  • 1/8 hrnku čerstvého nesoleného másla
  • 2 lžíce medu
  • 5 lžic rumu

Na ozdobu:

  • Moučkový cukr
  • Med

Postup

  • Mouku prosejeme do mísy a uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, přelijeme vlažným mlékem a necháme cca 10 – 15 minut vzejít kvásek.
  • Poté přidáme máslo, které nastrouháme, vejce, ořechy, citronovou kůru a špetku soli.
  • Vypracujeme hladké vláčné těsto, ze kterého vytvoříme kuličku a tu v misce lehce poprášíme moukou.
  • Zakryjeme čistou kuchyňskou utěrkou a necháme při pokojové teplotě 30 – 40 minut odpočívat.
  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Těsto vyklopíme, několikrát prohněteme a rozdělíme na 16 stejných kousků.
  • Každý kousek těsta vyválíme na délku cca 20 – 25 cm tloušťce 2 – 2,5 cm a zamotáme jako uzel.
  • Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 15 minut odpočívat.
  • Poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 15 – 20 minut dozlatova.
  • Mezitím v malém hrnci rozpustíme máslo, přidáme med a rum.
  • Na mírném ohni přivedeme k varu a pak hned sundáme ze sporáku, ať se nám to nespálí.
  • Jakmile jsou buchty upečené, tak je ještě horké potřeme připravenou glazurou a poprášíme silnou vrstvou moučkového cukru.
  • Před servírováním pokapeme medem.
Sváteční jídáše s medovo-rumovou glazurou.
Zdroj: ttps://theczechguidetocooking.wordpress.com/

Jemné brioškové buchty

Vybrat ten správný recept na velikonoční jidáše není snadné, zvlášť pokud máme svůj oblíbený. Není ale nic špatného na tom, vyzkoušet občas nějakou novinu, která je podobná tomu co pravidelně děláme, ale přesto v něčem úplně jiná.

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g změklého čerstvého nesoleného másla
  • 2 velké vaječné žloutky (ideálně z vajec o velikosti L)
  • 300 ml vlažné smetany ke šlehání (35 %)
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 sáček instantního sušeného droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst blanšírovaných plátků mandlí

Na potření:

  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce vlažné vody

Na glazuru:

  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce čerstvého neslaného másla

Postup

  • Připravíme si mísu kuchyňského robota a pečlivě odvážíme všechny suroviny, které do ní postupně dáváme. Začneme moukou, poté přidáme cukr, citronovou kůru a sůl.
  • Umístíme na základnu a pomocí hnětacího háku a rychle promícháme. Poté přidáme instantní droždí, vaječné žloutky a při nízké rychlosti promísíme.
  • Necháme zapnuté a pomaličku budeme přilévat vlažnou smetanu ke šlehání. Těsto bude v této fázi drobivější, ale nemusíme se bát.
  • Přihodíme 1 lžíci změklého másla a mícháme cca 5 – 10 minut. Poté zvýšíme rychlost a hněteme asi 5 minut. Výsledné těsto musí být elastické a nesmí se lepit na mísu robota.
  • Snížíme znovu rychlost robota na minimum a přisypeme rozinky s mandlemi. Pár vteřin promícháme.
  • Hotové těsto vyjmeme z nádoby a na pracovní ploše ještě ručně několikrát prohněteme. Vytvarujeme do kuličky, vložíme do mísy a zakryjeme utěrkou. Odložíme na teplé místo a necháme 1hodinu odpočívat.
  • Po hodině těsto vyjmeme a rozdělíme na 20 totožných kousků. Každý vyválíme do tenkého lana o délce cca 25 cm a vytvarujeme do písmene S.
  • Položíme vše na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a znovu necháme 20 minut odpočívat.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a smícháme vejce s vodou. Tím jidáše potřeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme do zlatohněda.
  • Nakonec zahřejeme med s máslem, aby lehce bublal, ale nevařil se a ještě horké upečené buchty touto glazurou potřeme.
  • Kdo chce, může před servírováním ještě pocukrovat nebo přistavit misku s marmeládou, do které si může třeba návštěva tuto dobrotu namáčet.
Jidáše na Velikonoce ze sladkého brioškového těsta.
Zdroj: https://juliarecipes.com/

Sladké velikonoční uzlíky

V České republice je tradicí servírovat na velikonoční svátky jidáše, které patří k populárním a velmi chutným kynutým buchtám.

Ingredience:

  • 2 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 2 a 1/2 hrnku mléka
  • 3 žloutky
  • 7 lžic rozpuštěného másla
  • 1/3 hrnku medu
  • 1 lžička cukru krystal
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • 1/8 lžičky mořské soli
  • 3 lžičky čerstvé citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry

Postup

  • Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, odstavíme, 1/2 hrnku odebereme do misky a zbytek odložíme. K odebranému mléku přidáme sušené droždí, 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a zamícháme. Necháme vzejít.
  • V jiném hrnci rozehřejeme máslo s medem a mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Ostavíme a necháme trochu vychladnout.
  • Přidáme smetanu i žloutky a mícháme po dobu 5 minut. Poté ještě přidáme citronovou kůru a špetku soli, přilijeme kvásek, zamícháme a přilijeme do vlažného mléka. Důkladně promícháme, aby se vše spojilo.
  • Přisypeme mouku a vařečkou zamícháme. Přeneseme na pracovní plochu a hněteme tak dlouho, až se vytvoří měkké, hladké a pěkně vláčné těsto, které se nebude lepit na ruce.
  • Hotové těsto dáme do mísy, kterou vysypeme moukou a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout na teplém místě asi 1 a 1/2 hodiny. Po uplynutí této doby prohněteme a necháme dalších 20 minut kynout.
  • Vykynuté těsto vyklopíme na plochu, rozdělíme na stejně velké kousky, vyválíme na tenké proužky a vytvarujeme jako provaz, do písmenka S nebo jako spirálu.
  • Naskládáme na plech vymazaný máslem a necháme mezi nimi dostatečné rozestupy. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut odpočívat.
  • Pak zahřejeme troubu na 200 stupňů a jidáše potřeme teplým rozpuštěným máslem. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut dozlatova. Hlavně nesmíme prvních 10 minut otvírat dvířka trouby ani s nimi bouchat.
  • Citronovou šťávu smícháme se lžící medu, aby byla směs hezky tekutá a potřeme s ní ještě horké buchty.
Jidášovy velikonoční buchty.
Zdroj: http://www.recipestudio.com/

Spirálové pečivo na Velikonoce

Svátky jara jsou spojeny se spoustou tradic a jednou z nich je i pečení tradičního pečiva. Jidáše mají úžasnou chuť a připravují se vždy na Svatý čtvrtek před Velikonocemi.

Ingredience:

  • 520 g hladké mouky
  • 240 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 75 g změklého nesoleného másla
  • 1 vaječný žloutek
  • 70 g krystalového cukru
  • Špetka soli
  • 1 celé vejce
  • Med na glazuru

Postup

  • Mouku prosejeme do větší mísy a utvoříme uprostřed důlek. Rozdrobíme do něj droždí, přidáme 1/2 lžičky cukru a zalijeme 2/3 vlažného mléka. Lžící po stranách vmícháme trochu mouky do kvásku, poprášíme povrch moukou a necháme vzejít asi 30 minut.
  • Mezitím zahřejeme máslo, aby bylo vlažné, a přidáme ke kvasnicím. Přihodíme žloutek, špetku soli, cukr, zbytek vlažného mléka a pomocí vařečky pomalu zpracujeme.
  • Pracovní plochu poprášíme moukou, vyklopíme na ní těsto a důkladně rukama hněteme minimálně 10 minut, aby bylo pěkné vláčné a hladké. Na ploše jej zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
  • Poté rozdělíme na kousky o hmotnosti 80 g. Každý kousek vyválíme na 25 cm dlouhé a 1,5 cm silné provázky, které zatočíme do spirály.
  • Naskládáme na plech, který vyložíme pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme dalších 45 minut kynout.
  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a všechny buchty potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut, až dokud nebudou zlatohnědé.
  • Pak už jen stačí rozpustit med a ještě horké jidáše s nimi přelít.
Vynikající velikonoční kynuté buchty.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Italský velikonoční chléb

Když už jsme pro vás hledali zajímavé recepty na velikonoční jidáše, zabrousili jsme i do italských pochoutek a objevili recept, který se velmi podobá tomu našemu, má téměř totožnou přípravu i konzistenci těsta. Proč nezkusit na Velikonoce i sladkou dobrotu z jiné světové kuchyně.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • Špetka soli
  • Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 a 1/2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1/4 hrnku vlažného mléka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku změklého nesoleného másla
  • 1/4 lžičky soli

Na potření:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce vlažné vody

Na polevu:

  • Cukrové zdobení

Postup

  • Do nádoby kuchyňského robota nebo stojanového mixéru dáme mouku, sůl, citronovou kůru, cukr a uprostřed utvoříme důlek.
  • Rozdrobíme do něj droždí, přidáme vlažné mléko a vidličkou trochu promísíme. Přihodíme vejce, nasadíme hnětací hák na těsto a zapneme cca na 1 minutu.
  • Misku zakryjeme plastovým víkem a necháme 2 hodiny kynout, přičemž každých 30 minut přeložíme konce těsta do středu. Opakujeme to celkem 4krát.
  • Po dvou hodinách přidáme máslo a na střední rychlost znovu začneme těsto hníst. Necháme znovu 10 minut odpočinout.
  • Po uplynutí této doby zapneme hnětení znovu a necháme ho při střední rychlosti pracovat cca 6 minut, až je těsto hladké a nelepí se na stěny mísy.
  • Vezmeme skleněnou misku, vymažeme olejem, vložíme do ní hotové těsto, zakryjeme potravinovou fólií a dáme na 2 hodiny do lednice.
  • Pak si pomoučíme pracovní plochu a těsto na ni vyklopíme. Rozdělíme na 8 částí a všechny vyválíme jako lano na délku 25 – 30 cm.
  • Vždy spojíme 2 lana k sobě na jednom konci a otáčíme jedno přes druhé, až spojíme druhé dva konce a vytvarujeme z nich kruh/věnec.
  • Takto zpracujeme i ostatní kousky těsta. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny na teplém místě kynout.
  • Našleháme 1 vejce s vodou, potřeme všechny věnce a posypeme cukrovým zdobením.
  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a pečeme 20 minut dozlatova.
  • Upečené buchty sejmeme z plechu, dáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Velikonoční jidáše v italském stylu.
Zdroj: https://anitalianinmykitchen.com

Zajímavosti na závěr

Máslo používáme v kuchyni běžně. Je to nepostradatelná surovina zejména pro vánoční cukroví, ale samozřejmě, že poslouží i pro jiné pochoutky. Jak se ale takové máslo vlastně vyrábí? Na to se můžete mrknout v tomto zajímavém videu.

How It's Made-Butter

Na pečení je oblíbený také med. Má vynikající chuť, charakteristickou vůni a úžasnou strukturu. Dáváme si ho na chléb s máslem, jako polevu na velikonoční jidáše, ale i jako medicínu do čaje. Podívejme se, jak to vypadá, než se k nám med vlastně dostane.

HONEY | How It's Made

Hojně využívanou ingrediencí je také cukr. Přestože mnoho lidí se snaží nesladit, případně mnozí ani nemohou, je to stále jedna ze surovin, bez které to mnohdy jednoduše nejde. Jak se cukr vyrábí?

SUGAR | How It's Made

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X