Oblíbené recepty na velikonoční zákusky

Velikonoční svátky si podobně jako Vánoce zaslouží něco speciálního. Přicházející jaro s sebou přináší dobrou náladu a co nezvládne jaro, zvládnou koledníci. S úsměvem na tváři pro ně, pro sebe i své blízké připravte tentokrát více i méně tradiční zákusky.

Velikonoční zákusek je dezertem jen o něco větším než cukroví. Obvykle je základem těsto a plní různými lehčími krémy. Následně zdobíme polevami, ovocem, čokoládou, ale i výbornou domácí šlehačkou.

Náplně mohou být:

  • tvarohové
  • jogurtové
  • pudinkové
  • želatinové

Obvykle využíváme odpalované nebo piškotové těsto. Zkušené kuchařinky jistě znají, připomeňme si však raději základy.

Odpalované těsto

Z těsta pečeme věnečky, větrníky, banánky a řezy.

INGREDIENCE

  • 300 g hladké mouky
  • 0,5 l vody
  • 200 g másla
  • špetka soli
  • 8 vajec

POSTUP

  1. Vodu s máslem a špetkou vody přivedeme k varu.
  2. Snížíme teplotu a postupně vmícháváme mouku. V těstě by se neměly vytvářet hrudky.
  3. Těsto odstavíme a mícháme, dokud se nepřestane lepit.
  4. Po jednom přidáváme vejce a důkladně zašleháváme.

Tip: pečeme pouze v již vyhřáté troubě, kterou během pečení neotevíráme. Těsto by kleslo.

Piškotové těsto

Z těsta pečeme rolády, dorty a další zákusky.

INGREDIENCE

  • 10 lžic polohrubé mouky
  • 10 lžic moučkového cukru
  • 10 vajec
  • špetka soli
  • (2 lžíce kakaa)

POSTUP

  1. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
  2. Zašleháme moučkový cukr.
  3. Přes síto přimícháme i mouku.
  4. Pro tmavé těsto vmícháme kakao.

Tip: poměr ingrediencí držíme 1:1:1.

Velikonoční zákusek 1: věnečky nebo větrníčky z odpalovaného těsta

Tak jemné jako od cukrářky. Také se vám již sbíhají sliny?

INGREDIENCE

  • odpalované těsto ze 150 g mouky
  • 0,5 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 6 lžic krupicového cukr
  • 250 g másla

POSTUP

  1. Připravíme si odpalované těsto dle postupu výše.
  2. Pustíme se do přípravy náplně.
  3. V mléce uvaříme pudink.
  4. Vmícháme cukr  máslo.
  5. Necháme chladnout.
  6. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  7. Cukrářským pytlíkem vytváříme z těsta na plechu věnečky nebo větrníčky.
  8. Pečeme 10 minut.
  9. Snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 10 minut.
  10. Ještě teplé věnečky/větrníčky rozkrojíme.
  11. Věnečky plníme pudinkovou náplní.
  12. Pocukrujeme a podáváme.

Hotový recept na velikonoční zákusek. Věnečky nebo větrníčky z odpalovaného těsta.

Tip: podívejte se na tajemství odpalovaného těsta dle Francouzů.

 

Velikonoční zákusek 2: piškotová roláda

Lahodná a nadýchaná. Doslova se rozplývá na jazyku.

INGREDIENCE

  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • rybízová marmeláda
  • zakysaná smetana

POSTUP

  1. Připravíme si piškotové těsto dle receptu výše.
  2. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  3. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečeme přibližně 10 minut.
  5. Upečený plát těsta vyklopíme na navlhčenou utěrku.
  6. Těsto zarolujeme a necháme vychladnou.
  7. Opět rozbalíme a potřeme nejprve hojnou vrstvou marmelády a nakonec zakysanou smetanou.
  8. Roládu opět zabalíme.
  9. Krájíme na plátky a podáváme.

Velikonoční zákusek. Skvělý recept na piškotovou roládu.

Velikonoční zákusek 3: piškotová buchta

Krájíme na malé kostičky tak, aby nám ji hned první koledníci nezdlábli celou.

INGREDIENCE

  • 10 lžic polohrubé mouky
  • 10 lžic moučkového cukru
  • 10 vajec
  • špetka soli
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vaničky plnotučného tvarohu
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 vanilkový cukr
  • 750 g jahod
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balení želatiny v prášku (na 0,5 l tekutiny)

POSTUP

  1. Připravíme si piškotové těsto dle receptu výše. Nezapomeneme na kakao.
  2. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  3. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečeme přibližně 10 minut.
  5. Těsto necháme vychladnout.
  6. Smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a vanilkový i moučkový cukr.
  7. Plát těsta potřeme.
  8. Jahody nakrájíme na plátky.
  9. Želatinu připravíme dle návodu v 0,5 l tekutiny.
  10. Vmícháme jahody.
  11. Zchladlou želatinu nalijeme na buchtu.
  12. Podáváme.

Hotový recept na vynikající piškotovou buchtu.

Představili jsme vám tři chutné recepty, jak lze udělat radost během velikonočních svátků.

Zákusky klademe na sváteční talíř a dotváříme tak tu pravou atmosféru domova.

Nebojte se experimentovat s různými náplněmi a polevami, fantazii se meze nekladou.

Vyzkoušejte také skvělý piškotový dort.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *