Co dál s vařenými bramborami? Jak tuto běžnou přílohu proměnit v mnohem zajímavější pokrm?
Inspiraci a pár dobrých rad přináší tyto 4 snadné recepty s vařenými bramborami.
Vařené brambory
Dochucovat a různě obměňovat se dají především oloupané brambory. Malé brambory vaříme celé, velké překrájíme na větší či menší kostky nebo plátky.
INGREDIENCE
- 1 kg brambor
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
POSTUP
- Oloupané a podle potřeby nakrájené brambory vkládáme do vroucí vody, do které přidáme sůl a kmín a uvaříme je doměkka.
- Zkoušku, zda jsou brambory dostatečně uvařeny i uprostřed můžeme provést tak, že je napíchneme na vidličku a pokud sjedou hladce dolů, jsou dostatečně uvařeny.
- Rychleji se uvaří v tlakovém hrnci. Ten včas vypneme a brambory necháme dojít.
- Místo vody můžeme brambory vařit v zeleninovém nebo masovém vývaru. Dají se vařit také v mléce, což je úprava vhodná především pro starší a již méně chutné brambory, která se tímto způsobem vylepší. Brambory lze vařit také v páře.
- Ještě teplé brambory přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme nasekanou pažitkou.
Dušené brambory
Jedná se o zdravější způsob přípravy brambor na přílohu, jelikož zaručuje lepší uchování cenných látek z brambor.
INGREDIENCE
- 0, 5 kg brambor
- 1 lžíce másla / sádla / oleje
- sůl, pepř
- bylinky
POSTUP
- Oloupané a na kolečka nebo kostky nakrájené brambory vložíme na rozehřátý tuk.
- Brambory dusíme na troše tuku a podléváme jen tak, aby se nepřipalovaly. Jako tuk používáme sádlo, máslo, případně rostlinný olej.
- Podléváme vodou, ale vhodnější a chutnější je masový nebo zeleninový vývar, mléko nebo trochu smetany.
- Když jsou brambory měkké, dochutíme je nejen kořením, ale i bylinkami.
Dušené brambory se hodí třeba k masovým kuličkám!
Brambory a jiná zelenina
K bramborám se vždycky hodí cibule nebo česnek, se kterými je vaříme i dusíme. Ale stejně dobře můžeme použít i jemnější pórek, celer a mrkev.
Zvláště mrkev nakrájená na kostičky tvoří spolu s brambory výbornou přílohu. Do jemnějších příloh zvláště pak dušených můžeme použít i jablka a výborné je i kysané zelí, které vaříme společně s brambory.
Objevte podobné tipy
Bramborové placky z vařených brambor
INGREDIENCE
- 350 g oloupaných brambor
- lžíce másla
- 1 vejce
- majoránka
- sůl, pepř
- Olej na smažení
POSTUP
- Brambory nakrájíme, vložíme do horké osolené vody a uvaříme doměkka.
- Brambory rozmixujeme s máslem a necháme zchladnout.
- Brambory promícháme s vejcem, majoránkou a dosolíme.
- Z těsta vytvoříme placky, které dozlatova opečeme na oleji.
Tip: Ke smažení by se vám mohla šiknout některá z pánviček Tescoma. Mrkněte, jak jsme je ohodnotili!
Bramborové knedlíky z teplých brambor
INGREDIENCE
- 600 g vařených brambor
- 200 g dětské krupičky
- 60 g solamilu
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 60 g hrubé mouky
- ¼ balíčku prášku do pečiva
- sůl
POSTUP
- Vařené brambory hned nastrouháme, osolíme a přidáme k nim krupičku, mouku, solamil a prášek do pečiva.
- Potom těsto spojíme vejcem a žloutkem.
- Těsto dobře propracujeme a utvoříme z něj tři podlouhlé knedlíky.
- Ve vroucí vodě necháme kedlíky vařit ai 25 minut. Okamžitě po vhození do vařící vody podebereme knedlíky vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu.
- Uvařené knedlíky je nutné krájet nití, na nůž se lepí.
Podáváme je k pečeným masům, uzenému masu, ke špenátu apod. Zbylé knedlíky můžeme nakrájet na kostičky, osmažit na cibulce a podávat s hlávkovým či zelným salátem jako samostatné jídlo.
Bramborový knedlík z vařených brambor
INGREDIENCE
- 750 g vychladlých vařených brambor ve slupce (nejlépe když si je uvaříte den předem)
- 1 vejce
- 250 g hrubé mouky
- 20 g krupice
- sůl
POSTUP
- Vařené brambory umeleme na masovém strojku nebo umixujeme.
- Z bramborové hmoty uděláme na vále kopeček, v jeho prostředku důlek.
- Do důlku rozklepneme vejce, přidáme sůl, mouku a krupici.
- Vše vypracujeme na těsto, ze kterého utvoříme několik podlouhlých knedlíků, které dáme do hrnce s vařící osolenou vodou.
- Knedlíky podebereme vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu, a vaříme 20 minut.
- Hotové knedlíky nití nakrájíme na plátky.
- Podáváme k pečenému masu s omáčkou nebo výpekem..
Brambory jsou ideální pro dochucování čerstvými i sušenými bylinkami. Do vařených i dušených brambor můžeme přidávat libeček, bazalku, oregano, kopr a petrželku.
Vynikající pro chuť i vůni je i celerová nať. Těsně před dokončením nebo do hotových brambor pak pokud můžeme, vždy přidáváme sekanou pažitku či petrželku.