Brambory.
Oblíbená příloha, která se dá připravit na spoustu různých způsobů.
My pro vás tentokrát máme recepty s vařenými bramborami, které si zamilujete.
Vykouzlete z nich knedlíky, sladký závin či luxusní frittatu.
Užijte si to!
Bramborová frittata s chřestem a kozím sýrem
Připravte si tuto skvělou frittatu z brambor s chřestem, kozím sýrem a bazalkou a vykouzlíte tak úžasnou snídani, brunch nebo i rychlou a snadnou večeři.
INGREDIENCE
- 115 g brambor, nakrájených na malé kostičky
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 bílé cibule, nakrájené
- 100 g chřestu, nakrájeného na 2,5 cm dlouhé kousky
- 6 celých vajec
- 1/4 šálku parmazánu, strouhaného
- 3/4 lžičky soli nebo podle chuti
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 55 g kozího sýra, rozdrobeného
- 2 lžíce čerstvé bazalky, nasekané
POSTUP
- Nakrájené brambory přidejte do malého hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu.
- Vařte na středně vysokém ohni 6–8 minut nebo dokud brambory nezměknou.
- Sceďte vodu a poté osušte.
- Předehřejte troubu na funkci gril.
- Dejte lžíci olivového oleje do velké pánve na středně vysokou teplotu.
- Když je olej horký, přidejte cibuli.
- Osolte a opepřete a restujte do měkka, asi 5 minut.
- Přidejte nakrájený chřest a vařené brambory a restujte další 2-3 minuty.
- Mezitím si rozšlehejte vejce.
- Přidejte sůl, pepř a parmazán.
- Nalijte vaječnou směs na vrch zeleniny.
- Vaječnou směs posypte kozím sýrem a bazalkou.
- Nechte frittatu nerušeně vařit 7-10 minut, dokud vejce neztuhnou.
- Umístěte frittatu do trouby asi 13 až 17 cm od tepla a grilujte, dokud se vejce nenafouknou a neztuhnou a sýr nezezlátne, asi 2-3 minuty.
- Podávejte horké, teplé nebo při pokojové teplotě.
- Zbytky lze uchovávat v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 4 dny.

Vyzkoušejte také naše skvělé recepty na nadýchané omelety z vajíček. Rychlá a zdravá snídaně, oběd i večeře!
Vařené brambory s máslem, slaninou a cibulí
Vynikající brambory v máslové omáčce se slaninou a cibulí jsou perfektní přílohou, kterou si zamilujete! Ozdobte je čerstvým koprem a jarní cibulkou a úspěch bude zaručen.
INGREDIENCE
- 2 kg raných brambor
- 340 g slaniny
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 110 g másla
- 1 a 1/2 lžičky česnekové soli
- 1/2 lžičky citronového pepře
- 1/4 lžičky soli
- čerstvý kopr, jarní cibulka a zakysaná smetana k podávání
POSTUP
- Vložte brambory do velkého hrnce a naplňte ho do poloviny vodou.
- Přiveďte k varu a vařte brambory do měkka (10-20 minut).
- Mezitím si nakrájejte slaninu na nudličky.
- Ve velké pánvi orestujte slaninu a cibuli s 1 lžící másla na středním ohni, dokud nezhědnou (5-8 minut).
- Vypněte oheň a přidejte zbývající máslo, aby se rozpustilo.
- Dejte stranou.
- Jakmile jsou brambory měkké, sceďte je a přidejte k nim máslovou omáčku se slaninou a cibulí.
- Přidejte také všechno koření.
- Pořádně promíchejte.
- Ozdobte čerstvým koprem a jarní cibulkou.
- Podávejte se zakysanou smetanou.

Máme pro vás i dalších 10 perfektních receptů s bramborami, které vás nesmí minout! Jaký vyzkoušíte jako první?
Placky z vařených brambor
Z vařených brambor si můžete připravit třeba takovou dobrotu jako jsou zvenku křupavé a zevnitř nadýchané placičky. Jsou jednoduché na přípravu, nepotřebujete na ně mouku a pochutná si na nich celá rodina.
INGREDIENCE
- 350 g oloupaných brambor
- lžíce másla
- 1 vejce
- majoránka
- sůl, pepř
- olej na smažení
POSTUP
- Brambory nakrájejte, vložte do horké osolené vody a uvařte doměkka.
- Brambory rozmixujte s máslem a nechte zchladnout.
- Vychladné brambory promíchejte s vejcem, majoránkou a dosolte.
- Z těsta vytvořte placky, které dozlatova opečte na oleji.

Možná se vám budou hodit i naše recenze pánví Tescoma. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Bábovka z brambor
Proč si z brambor nepřipravit také bábovku? Je to delikatesa a navíc na ni potřebujete pouhých pár surovin!
INGREDIENCE
- 200 g moučkového cukru
- 250 g brambor
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 80 g dětské krupice
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 3 vejce
- 1 lžička citrónové šťávy
POSTUP
- Brambory i se slupkou uvařte do měkka a ještě teplé promačkejte přes sítko.
- Tři žloutky utřete s cukrem, přidejte prolisované brambory, krupici a citrónovou šťávu.
- Promíchejte a nechte odstát, asi 10 min., aby krupice nabobtnala.
- Potom přimíchejte ořechy a prášek do pečiva.
- Vymíchejte ze tří bílků sníh a opatrně vmíchejte do těsta.
- Těsto dejte do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a v předehřáté troubě pečte při 180 stupních 60 minut.
- Bábovku po dopečení nechte vychladnout ve formě a teprve poté vyklopte.

Objevte podobné tipy
Bramborová pomazánka
Věděli jste, že z vařených brambor lze připravit i luxusní pomazánka? Vyzkoušejte náš recept na jedinečnou svačinku či lehkou večeři.
INGREDIENCE
- 4 moučné brambory
- 100 g zakysané smetany
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- sůl
- černý pepř (čerstvě mletý)
- 1 cibule
- 4 plátky chleba
- pažitka
POSTUP
- Brambory omyjte a uvařtee do měkka, sceďte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
- Smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu smíchejte s bramborami.
- Směs dochuťte solí a pepřem.
- Krátce před podáváním oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a vmíchejte do směsi.
- Nakonec dochuťte.
- Namažte na chléba a podávejte ozdobené pažitkou.

Vařené brambory v řeckém stylu
Luxusně připravené brambory nabité čerstvou středomořskou chutí! Jsou perfektní přílohou k rodinné večeři. Feta, česnek, citrón a čerstvé bylinky posouvají nové brambory na zcela novou úroveň!
INGREDIENCE
- 1 kg raných brambor, rozpůlených
- 2 lžičky soli
- 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
- 1-2 stroužky česneku, lisované
- 1 lžíce nasekané petrželky
- kůra a šťáva z 1 citrónu
- 2 lžíce olivového oleje
POSTUP
- Brambory dejte do velkého hrnce a zalijte studenou vodu, aby byly zakryty cca o centimetr.
- Přiveďte k varu na středně vysokém plameni, přidejte 2 lžičky soli, snižte teplotu a nechte vařit, dokud brambory nezměknou, asi 5 až 8 minut v závislosti na jejich velikosti.
- Mezitím smíchejte fetu, česnek, petrželku, citronovou kůru, 2 lžíce citronové šťávy a olivový olej ve velké misce.
- Brambory sceďte a přidejte do mísy s fetou.
- Promíchejte, dochuťte a podávejte.

Možá oceníte i našich 6 nejlepších receptů na pokrmy z Řecka! Připravte si je jednoduše i u vás doma.
Bramborový závin s mákem a švestkami
Záviny, chcete-li štrúdly, jsou ve svých nesčetných podobách jednou z nejvděčnějších pečených dobrot. Vyzkoušejte jeden méně tradiční recept z bramborového těsta, který se skvěle hodí třeba k odpolední kávě.
INGREDIENCE
Na těsto:
- 180 g uvařených brambor
- 1 vejce
- 80 g rozpuštěného másla
- 100 g cukru
- kůra z 1 citronu
- 1 prášek do pečiva
- 220 g polohrubé mouky
- 2 lžíce mléka
- 1 vejce na potření
Na náplň:
- 200 g švestek
- 150 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 2–3 lžíce másla
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 vanilkového cukru
- kůra z 1/2 citronu
- 1 lžíce rozinek namočených v rumu
- moučkový cukr podle chuti
POSTUP
- Nejprve si připravte makovou náplň.
- Mléko v hrnci přiveďte k varu, přidejte k němu mák, vanilkový a moučkový cukr podle chuti (můžete dosladit i později), skořici a pomalu za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hustá kaše.
- Do této směsi postupně přimíchejte máslo, citrónovou kůru a rozinky (i s rumem) a nechte vychladnout.
- Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte.
- Následuje příprava těsta.
- Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte a zapracujte do nich vejce, máslo, cukr a citronovou kůru.
- Potom přisypte mouku s práškem do pečiva a rychle vypracujte pružné těsto.
- Podle potřeby přidejte pár lžíc mléka.
- Ihned rozválejte (velikost jednotlivých závinů zvolte podle potřeby), potřete makovou náplní, obložte švestkami (pokud nejsou příliš sladké pocukrujte) a zaviňte.
- Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut.

Knedlíky z vařených brambor
Bramborové knedlíky, stejně jako houskové, jsou naprostým základem české kuchyně. Proto pro vás máme podrobný recept na přípravu těch nejlepších domácích bramborových knedlíků z vařených brambor a to hezky od základu.
INGREDIENCE
- 600 g vařených brambor
- 200 g dětské krupičky
- 60 g solamylu
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 60 g hrubé mouky
- ¼ balíčku prášku do pečiva
- sůl
POSTUP
- Vařené brambory hned nastrouhejte, osolte a přidejte k nim krupičku, mouku, solamyl a prášek do pečiva.
- Potom těsto spojte vejcem a žloutkem.
- Těsto dobře propracujte a utvořte z něj tři podlouhlé knedlíky.
- Ve vroucí vodě nechte kedlíky vařit ai 25 minut.
- Okamžitě po vhození do vařící vody podebertewww.cooklikeczechs.com knedlíky vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu.
- Uvařené knedlíky je nutné krájet nití, na nůž se lepí.

Máme pro vás i ty nejlepší recepty na plněné knedlíky z brambor. Vyzkoušejte tradiční i netradiční náplně!
Jak uvařit brambory jako profík?
- Oloupané a podle potřeby nakrájené brambory vkládáme do vroucí vody, do které přidáme sůl a kmín a uvaříme je doměkka.
- Zkoušku, zda jsou brambory dostatečně uvařeny i uprostřed můžeme provést tak, že je napíchneme na vidličku a pokud sjedou hladce dolů, jsou dostatečně uvařeny.
- Rychleji se uvaří v tlakovém hrnci.
- Ten včas vypneme a brambory necháme dojít.
- Místo vody můžeme brambory vařit v zeleninovém nebo masovém vývaru.
- Dají se vařit také v mléce, což je úprava vhodná především pro starší a již méně chutné brambory, která se tímto způsobem vylepší.
- Brambory lze vařit také v páře.
- Ještě teplé brambory přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme nasekanou pažitkou.
Brambory jsou ideální pro dochucování čerstvými i sušenými bylinkami. Do vařených i dušených brambor můžeme přidávat libeček, bazalku, oregano, kopr a petrželku.
Vynikající pro chuť i vůni je i celerová nať. Těsně před dokončením nebo do hotových brambor pak pokud můžeme, vždy přidáváme sekanou pažitku či petrželku.
Připravili jsme si pro vás také obsáhlý článek o bramborách. Víte, jaké brambory jsou nejvhodnější na přípravu salátu a jaké naopak na knedlíky? Je lepší je konzumovat se slupkou, nebo bez? Je pravda, že sladké brambory neboli batáty jsou zdravější?
Pojďme společně najít odpovědi na tyto otázky.
A jak se vám naše recepty líbily? Napište nám do komentářů!