Výborné recepty s uvařenými bramborami v hlavní roli tak, jak je neznáte. Vyzkoušejte naše luxusní recepty!

Brambory.

Oblíbená příloha, která se dá připravit na spoustu různých způsobů.

My pro vás tentokrát máme recepty s vařenými bramborami, které si zamilujete.

Vykouzlete z nich knedlíky, sladký závin či luxusní frittatu.

Užijte si to!

Bramborová frittata s chřestem a kozím sýrem

Připravte si tuto skvělou frittatu z brambor s chřestem, kozím sýrem a bazalkou a vykouzlíte tak úžasnou snídani, brunch nebo i rychlou a snadnou večeři.

INGREDIENCE

  • 115 g brambor, nakrájených na malé kostičky
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 bílé cibule, nakrájené
  • 100 g chřestu, nakrájeného na 2,5 cm dlouhé kousky
  • 6 celých vajec
  • 1/4 šálku parmazánu, strouhaného
  • 3/4 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 55 g kozího sýra, rozdrobeného
  • 2 lžíce čerstvé bazalky, nasekané

POSTUP

  • Nakrájené brambory přidejte do malého hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu.
  • Vařte na středně vysokém ohni 6–8 minut nebo dokud brambory nezměknou.
  • Sceďte vodu a poté osušte.
  • Předehřejte troubu na funkci gril.
  • Dejte lžíci olivového oleje do velké pánve na středně vysokou teplotu.
  • Když je olej horký, přidejte cibuli.
  • Osolte a opepřete a restujte do měkka, asi 5 minut.
  • Přidejte nakrájený chřest a vařené brambory a restujte další 2-3 minuty.
  • Mezitím si rozšlehejte vejce.
  • Přidejte sůl, pepř a parmazán.
  • Nalijte vaječnou směs na vrch zeleniny.
  • Vaječnou směs posypte kozím sýrem a bazalkou.
  • Nechte frittatu nerušeně vařit 7-10 minut, dokud vejce neztuhnou.
  • Umístěte frittatu do trouby asi 13 až 17 cm od tepla a grilujte, dokud se vejce nenafouknou a neztuhnou a sýr nezezlátne, asi 2-3 minuty.
  • Podávejte horké, teplé nebo při pokojové teplotě.
  • Zbytky lze uchovávat v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 4 dny.
Frittata z brambor s chřestem, kozím sýrem a bazalkou na pánvi.
www.asaucykitchen.com

Vyzkoušejte také naše skvělé recepty na nadýchané omelety z vajíček. Rychlá a zdravá snídaně, oběd i večeře!

Vařené brambory s máslem, slaninou a cibulí

Vynikající brambory v máslové omáčce se slaninou a cibulí jsou perfektní přílohou, kterou si zamilujete! Ozdobte je čerstvým koprem a jarní cibulkou a úspěch bude zaručen.

INGREDIENCE

  • 2 kg raných brambor
  • 340 g slaniny
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 110 g másla
  • 1 a 1/2 lžičky česnekové soli
  • 1/2 lžičky citronového pepře
  • 1/4 lžičky soli
  • čerstvý kopr, jarní cibulka a zakysaná smetana k podávání

POSTUP

  • Vložte brambory do velkého hrnce a naplňte ho do poloviny vodou.
  • Přiveďte k varu a vařte brambory do měkka (10-20 minut).
  • Mezitím si nakrájejte slaninu na nudličky.
  • Ve velké pánvi orestujte slaninu a cibuli s 1 lžící másla na středním ohni, dokud nezhědnou (5-8 minut).
  • Vypněte oheň a přidejte zbývající máslo, aby se rozpustilo.
  • Dejte stranou.
  • Jakmile jsou brambory měkké, sceďte je a přidejte k nim máslovou omáčku se slaninou a cibulí.
  • Přidejte také všechno koření.
  • Pořádně promíchejte.
  • Ozdobte čerstvým koprem a jarní cibulkou.
  • Podávejte se zakysanou smetanou.
Brambory v máslové omáčce se slaninou a cibulí ozdobené čerstvými bylinkami.
www.alyonascooking.com

Máme pro vás i dalších 10 perfektních receptů s bramborami, které vás nesmí minout! Jaký vyzkoušíte jako první?

Placky z vařených brambor

Z vařených brambor si můžete připravit třeba takovou dobrotu jako jsou zvenku křupavé a zevnitř nadýchané placičky. Jsou jednoduché na přípravu, nepotřebujete na ně mouku a pochutná si na nich celá rodina.

INGREDIENCE

  • 350 g oloupaných brambor
  • lžíce másla
  • 1 vejce
  • majoránka
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Brambory nakrájejte, vložte do horké osolené vody a uvařte doměkka.
  2. Brambory rozmixujte s máslem a nechte zchladnout.
  3. Vychladné brambory promíchejte s vejcem, majoránkou a dosolte.
  4. Z těsta vytvořte placky, které dozlatova opečte na oleji.
Bramborové placky na pánvi se lžičkou.
www.theartofdoingstuff.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze pánví Tescoma. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Bábovka z brambor

Proč si z brambor nepřipravit také bábovku? Je to delikatesa a navíc na ni potřebujete pouhých pár surovin!

INGREDIENCE

  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g brambor
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g dětské krupice
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 1 lžička citrónové šťávy

POSTUP

  • Brambory i se slupkou uvařte do měkka a ještě teplé promačkejte přes sítko.
  • Tři žloutky utřete s cukrem, přidejte prolisované brambory, krupici a citrónovou šťávu.
  • Promíchejte a nechte odstát, asi 10 min., aby krupice nabobtnala.
  • Potom přimíchejte ořechy a prášek do pečiva.
  • Vymíchejte ze tří bílků sníh a opatrně vmíchejte do těsta.
  • Těsto dejte do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a v předehřáté troubě pečte při 180 stupních 60 minut.
  • Bábovku po dopečení nechte vychladnout ve formě a teprve poté vyklopte.
Bramborová bábovka.
www.dobruchut.aktuality.sk

Bramborová pomazánka

Věděli jste, že z vařených brambor lze připravit i luxusní pomazánka? Vyzkoušejte náš recept na jedinečnou svačinku či lehkou večeři.

INGREDIENCE

  • 4 moučné brambory
  • 100 g zakysané smetany
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl
  • černý pepř (čerstvě mletý)
  • 1 cibule
  • 4 plátky chleba
  • pažitka

POSTUP

  • Brambory omyjte a uvařtee do měkka, sceďte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  • Smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu smíchejte s bramborami.
  • Směs dochuťte solí a pepřem.
  • Krátce před podáváním oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a vmíchejte do směsi.
  • Nakonec dochuťte.
  • Namažte na chléba a podávejte ozdobené pažitkou.
Krajích chleba na talíři namazaný pomazánkou z brambor a ozdobený pažitkou. Na talířku je i nůž.
www.eatsmarter.com

Vařené brambory v řeckém stylu

Luxusně připravené  brambory nabité čerstvou středomořskou chutí! Jsou perfektní přílohou k rodinné večeři. Feta, česnek, citrón a čerstvé bylinky posouvají nové brambory na zcela novou úroveň!

INGREDIENCE

  • 1 kg raných brambor, rozpůlených
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
  • 1-2 stroužky česneku, lisované
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • kůra a šťáva z 1 citrónu
  • 2 lžíce olivového oleje

POSTUP

  • Brambory dejte do velkého hrnce a zalijte studenou vodu, aby byly zakryty cca o centimetr.
  • Přiveďte k varu na středně vysokém plameni, přidejte 2 lžičky soli, snižte teplotu a nechte vařit, dokud brambory nezměknou, asi 5 až 8 minut v závislosti na jejich velikosti.
  • Mezitím smíchejte fetu, česnek, petrželku, citronovou kůru, 2 lžíce citronové šťávy a olivový olej ve velké misce.
  • Brambory sceďte a přidejte do mísy s fetou.
  • Promíchejte, dochuťte a podávejte.
Brambory s fetou, bylinkami a klínkem citronu na talíři.
www.platedcravings.com

Možá oceníte i našich 6 nejlepších receptů na pokrmy z Řecka! Připravte si je jednoduše i u vás doma.

Bramborový závin s mákem a švestkami

Záviny, chcete-li štrúdly, jsou ve svých nesčetných podobách jednou z nejvděčnějších pečených dobrot. Vyzkoušejte jeden méně tradiční recept z bramborového těsta, který se skvěle hodí třeba k odpolední kávě.

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 180 g uvařených brambor
  • 1 vejce
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 100 g cukru
  • kůra z 1 citronu
  • 1 prášek do pečiva
  • 220 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vejce na potření

Na náplň:

  • 200 g švestek
  • 150 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 2–3 lžíce másla
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 vanilkového cukru
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 lžíce rozinek namočených v rumu
  • moučkový cukr podle chuti

POSTUP

  • Nejprve si připravte makovou náplň.
  • Mléko v hrnci přiveďte k varu, přidejte k němu mák, vanilkový a moučkový cukr podle chuti (můžete dosladit i později), skořici a pomalu za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hustá kaše.
  • Do této směsi postupně přimíchejte máslo, citrónovou kůru a rozinky (i s rumem) a nechte vychladnout.
  • Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte.
  • Následuje příprava těsta.
  • Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte a zapracujte do nich vejce, máslo, cukr a citronovou kůru.
  • Potom přisypte mouku s práškem do pečiva a rychle vypracujte pružné těsto.
  • Podle potřeby přidejte pár lžíc mléka.
  • Ihned rozválejte (velikost jednotlivých závinů zvolte podle potřeby), potřete makovou náplní, obložte švestkami (pokud nejsou příliš sladké pocukrujte) a zaviňte.
  • Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut.
Sladký nakrájený bramborový závin a na talíři.
www.tescoma.sk

Knedlíky z vařených brambor

Bramborové knedlíky, stejně jako houskové, jsou naprostým základem české kuchyně. Proto pro vás máme podrobný recept na přípravu těch nejlepších domácích bramborových knedlíků z vařených brambor a to hezky od základu.

INGREDIENCE

  • 600 g vařených brambor
  • 200 g dětské krupičky
  • 60 g solamylu
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 60 g hrubé mouky
  • ¼ balíčku prášku do pečiva
  • sůl

POSTUP

  1. Vařené brambory hned nastrouhejte, osolte a přidejte k nim krupičku, mouku, solamyl a prášek do pečiva.
  2. Potom těsto spojte vejcem a žloutkem.
  3. Těsto dobře propracujte a utvořte z něj tři podlouhlé knedlíky.
  4. Ve vroucí vodě nechte kedlíky vařit ai 25 minut. 
  5. Okamžitě po vhození do vařící vody podebertewww.cooklikeczechs.com knedlíky vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu.
  6. Uvařené knedlíky je nutné krájet nití, na nůž se lepí.
Bramborový knedlík na talíři.
www.cooklikeczechs.com

Máme pro vás i ty nejlepší recepty na plněné knedlíky z brambor. Vyzkoušejte tradiční i netradiční náplně!

Jak uvařit brambory jako profík?

  1. Oloupané a podle potřeby nakrájené brambory vkládáme do vroucí vody, do které přidáme sůl a kmín a uvaříme je doměkka.
  2. Zkoušku, zda jsou brambory dostatečně uvařeny i uprostřed můžeme provést tak, že je napíchneme na vidličku a pokud sjedou hladce dolů, jsou dostatečně uvařeny.
  3. Rychleji se uvaří v tlakovém hrnci.
  4. Ten včas vypneme a brambory necháme dojít.
  5. Místo vody můžeme brambory vařit v zeleninovém nebo masovém vývaru.
  6. Dají se vařit také v mléce, což je úprava vhodná především pro starší a již méně chutné brambory, která se tímto způsobem vylepší.
  7. Brambory lze vařit také v páře.
  8. Ještě teplé brambory přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme nasekanou pažitkou.

Brambory jsou ideální pro dochucování čerstvými i sušenými bylinkami. Do vařených i dušených brambor můžeme přidávat libeček, bazalku, oregano, kopr a petrželku.

Vynikající pro chuť i vůni je i celerová nať. Těsně před dokončením nebo do hotových brambor pak pokud můžeme, vždy přidáváme sekanou pažitku či petrželku.

Připravili jsme si pro vás také obsáhlý článek o bramborách. Víte, jaké brambory jsou nejvhodnější na přípravu salátu a jaké naopak na knedlíky? Je lepší je konzumovat se slupkou, nebo bez? Je pravda, že sladké brambory neboli batáty jsou zdravější?
Pojďme společně najít odpovědi na tyto otázky.

A jak se vám naše recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X