Vařené brambory i jinak než je znáte

Co dál s vařenými bramborami? Jak tuto běžnou přílohu proměnit v mnohem zajímavější pokrm?

Inspiraci a pár dobrých rad přináší tyto 4 snadné recepty s vařenými bramborami.

Vařené brambory

Dochucovat a různě obměňovat se dají především oloupané brambory. Malé brambory vaříme celé, velké překrájíme na větší či menší kostky nebo plátky. Už při samotném vaření můžeme nahradit vodu jinou tekutinou, nebo je místo vaření jen dusit. Další možností je přidání koření, bylinek či jiné zeleniny.

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu

POSTUP

  1. Oloupané a podle potřeby nakrájené brambory vkládáme do vroucí vody, do které přidáme sůl a kmín a uvaříme je doměkka.
  2. Zkoušku, zda jsou brambory dostatečně uvařeny i uprostřed můžeme provést tak, že je napíchneme na vidličku a pokud sjedou hladce dolů, jsou dostatečně uvařeny. Rychleji se uvaří v tlakovém hrnci. Ten včas vypneme a brambory necháme dojít.
  3. Místo vody můžeme brambory vařit v zeleninovém nebo masovém vývaru. Dají se vařit také v mléce, což je úprava vhodná především pro starší a již méně chutné brambory, která se tímto způsobem vylepší. Brambory lze vařit také v páře.
  4. Ještě teplé brambory přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme nasekanou pažitkou.
Recept na vařené brambory
foto zdroj: google.com

Vodu z oloupaných brambor, zvláště pokud jsme použili vývar, můžeme využít na polévku.

Dušené brambory

Jedná se o zdravější způsob přípravy brambor na přílohu, jelikož zaručuje lepší uchování cenných látek z brambor.

INGREDINECE

  • 0, 5 kg brambor
  • 1 lžíce másla / sádla / oleje
  • sůl, pepř
  • bylinky

POSTUP

  1. Oloupané a na kolečka nebo kostky nakrájené brambory vložíme na rozehřátý tuk.
  2. Brambory dusíme na troše tuku a podléváme jen tak, aby se nepřipalovaly. Jako tuk používáme sádlo, máslo, případně rostlinný olej. Podléváme vodou, ale vhodnější a chutnější je masový nebo zeleninový vývar, mléko nebo trochu smetany.
  3. Když jsou brambory měkké, dochutíme je nejen kořením, ale i bylinkami.
Recept na dušené brambory
foto zdroj: google.com

Dušené maso se hodí třeba k masovým kuličkám!

Zkuste tyto recepty

Žralok na víně

Zelný koláč

Zelné omelety se šunkou

Zeleninový hamburger

Brambory a jiná zelenina

K bramborám se vždycky hodí cibule nebo česnek, se kterými je vaříme i dusíme. Ale stejně dobře můžeme použít i jemnější pórek, celer a mrkev. Zvláště mrkev nakrájená na kostičky tvoří spolu s brambory výbornou přílohu. Do jemnějších příloh zvláště pak dušených můžeme použít i jablka a výborné je i kysané zelí, které vaříme společně s brambory. Mezi méně obvyklé přílohy patří dušené brambory s rajčaty, které případně i nahradíme kečupem.

Bramborové placky z vařených brambor

INGREDIENCE

  • 350 g oloupaných brambor
  • lžíce másla
  • 1 vejce
  • majoránka
  • sůl, pepř
  • Olej na smažení

POSTUP

  1. Brambory nakrájíme, vložíme do horké osolené vody a uvaříme doměkka.
  2. Brambory rozmixujeme s máslem a necháme zchladnout.
  3. Brambory promícháme s vejcem, majoránkou a dosolíme.
  4. Z těsta vytvoříme placky, které dozlatova opečeme na oleji.
Recept na bramborové placky z vařených brambor
foto zdroj: google.com

Bramborové knedlíky z teplých brambor

INGREDIENCE

  • 600 g vařených brambor
  • 200 g dětské krupičky
  • 60 g solamilu
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 60 g hrubé mouky
  • ¼ balíčku prášku do pečiva
  • sůl

POSTUP

  1. Vařené brambory hned nastrouháme, osolíme a přidáme k nim krupičku, mouku, solamil a prášek do pečiva.
  2. Potom těsto spojíme vejcem a žloutkem.
  3. Těsto dobře propracujeme a utvoříme z něj tři podlouhlé knedlíky.
  4. Ve vroucí vodě necháme kedlíky vařit ai 25 minut. Okamžitě po vhození do vařící vody podebereme knedlíky vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu.
  5. Uvařené knedlíky je nutné krájet nití, na nůž se lepí.
Recept na bramborové knedlíky z teplých brambor
foto zdroj: google.com

Podáváme je k pečeným masům, uzenému masu, ke špenátu apod. Zbylé knedlíky můžeme nakrájet na kostičky, osmažit na cibulce a podávat s hlávkovým či zelným salátem jako samostatné jídlo.

Bramborový knedlík z vařených brambor

INGREDIENCE

750 g vychladlých vařených brambor ve slupce (nejlépe když si je uvaříte den předem), 1 vejce, 250 g hrubé mouky, 20 g krupice, sůl

POSTUP

  1. Vařené brambory umeleme na masovém strojku nebo umixujeme.
  2. Z bramborové hmoty uděláme na vále kopeček, v jeho prostředku důlek.
  3. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme sůl, mouku a krupici.
  4. Vše vypracujeme na těsto, ze kterého utvoříme několik podlouhlých knedlíků, které dáme do hrnce s vařící osolenou vodou.
  5. Knedlíky podebereme vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu, a vaříme 20 minut.
  6. Hotové knedlíky nití nakrájíme na plátky.
  7. Podáváme k pečenému masu s omáčkou nebo výpekem..
Recept na bramborové knedlíky z vařených brambor
foto zdroj: google.com

Tip na závěr:

Brambory jsou ideální pro dochucování čerstvými i sušenými bylinkami. Do vařených i dušených brambor můžeme přidávat libeček, bazalku, oregano, kopr a petrželku. Vynikající pro chuť i vůni je i celerová nať. Těsně před dokončením nebo do hotových brambor pak pokud můžeme, vždy přidáváme sekanou pažitku či petrželku.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 2 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *